Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám taky dost špatný vztah se svojí matkou - nestýkám se s ní. Myslím že tvoje mamka je hrozná manipulátorka a kdo ví jak se zachové k tvé dceři za pár let, když tebe dokázala vyhodit z domova v 17 ti letech. Vůbec bych jí dítě nedávala na hlídání. Vím že se lehce říká že ti nemá záležet na tom co si o tom myslí ostatn (myslím rodinu), ale je to těžké. Sama s tím mám zkušenosti, jak mě celá rodina odsuzuje za to, že jsem své matce nezavolala že jsem těhotná. A jak se k celému problému staví tvuj partner?
ahoj, taminka,
to, ze niekto nosi titul matka, neznamena, ze ho musi dieta automaticky milovat, matku robi jej spravanie a starostlivost o dieta, ten, kto Ta odsudzuje je hlupak ![]()
myslim, ze si citliva a ze aj ked mas so svojou matkou zly vztah, tak jej davas malu- robis tym vlastne ustupok vasmu zlemu vztahu. Tvoja mama to asi berie ako samozrejmost, ked robi sceny.
rozumiem, ze asi nechces brat malej babicku, zastavam vsak nazor, ze radsej nech jej babicka chyba, nez keby Tvoja dcera mala zit v napati a v nenavisti. to male deti rychlo vycitia a mala bude z toho zmatena.
vztah s matkou uz asi nevyriesis, ale asi by som sa pokusila zabranit do buducnosti aby sa to prenasalo na Tvoju dceru.
niektori ludia dokazu huckat druhych skryte, tak, ze si to clovek ani neuvedomuje. neviem, do akej miery je Tvoja matka manipulator.
kazdopadne Ta obdivujem a zelam vela sil. ![]()
Tami, já chápu, že malá potřebuje babičku, souhlasím s tím, že mámě malou dáváš.
Nevím, co bych udělala v tvé situaci. O babičce bych před malou ošklivě určitě nemluvila a samozřejmě bych čekala, že babička nebude před malou mluvit špatně o tobě.
Jen nebuďme naivní, děti nejsou hloupé, a i kdyby neabsolvovala vaši výměnu názorů, malá určitě brzy vycítí, že něco není v pořádku a bude se „ptát“/chovat „jinak“.
Asi bych chvíli počkala, až se situace sama uklidní. Pak si zkusila s matkou dohonout pravidla. Pokud má zájem o malou, bude je muset respektovat. Pokud nebude souhlasit, malou bych jí už prostě nedala.
Sany tak nejdriv tohle-me dcerce jsou dva roky,neuvedla jsem metrik,takze to nebylo patrne.
mala z toho jste rozum nema,ale mam strach,co by bylo,kdyby mela..
Vite holky,ona se mnou stale strasne manipuluje,kolikrat jsem si rikala,ze uz ji mali nedam,pak mi vsichni z rodiny volali co se deje,ze se matka zhroutila a proc ji tak trapim..A ze by se nekdo zeptal me jak se ja citim?Neeee proc?Vzdyt ja jsem ta spatna,ja jsem ta,ktera matku tyra,ktera ji chudince nedava vnucku atd.
Nejhorsi je,ze ona kdyz neni po jejim,tak mi zacne vykladat,jak to s ni nedopadne dobre,jak ma slabe srdce,jestli mi pomuze,kdyz si vezme prasky a zabije se.
Ona je sama,kazdemu si hned stezuje,vsichni je veri,protoze preci ona je ta svata a ja jsem dabel.
V hadce mi dokonce zakazala chodit na hrob jeji matky-me babicky.To vam reknu,ze me dostalo vic,nez ty jeji kecy,protoze babicka byl clovek,ktereho jsem milovala nade vse.
A jak se k tomu stavi partner?No i kdyz spolu nezijeme,tak jsme spolu denne a o vsem si povidame,vzdy stal za mnou,i v dobe,kdy jsem ji malou nedavala.
V patek jedeme na chalupu pro malou,rekl mi,ze ji neco rekne,on je takovy klidas a neda se snadno vytocit,ale jak se vytoci,tak uz je konec.
Muzu rict,ze uz jsem opravdu na pokraji svych sil a proste uz nemam silu to takhle tahnout dal.Chtela jsem se odstehovat,ale partner mi rekl,proc utikat,kdyz to nicemu nepomuze.
také nemám dobrý vztah se svoji mámou, ve 2 letech mě opustila, vychovala me babička, a ted i tchýně se ke me chová jako k vlastní..s mámou sem to skoušela a nejde to..je to dané i tím že je alkoholik…a malá k ní sama nepujde..a jestly bude chtít sama tak pujde až bude dospělá…takže bejt tebou malou bych tam nedávala..za čas o tobě před ní bude mluvit v tom špatnem a ješte jí bude pro ti tobě štvát…takže za me..nedávala bych jí tam..a na rodinu že ti volaj..no..pokud máte dobrej vtah stemi ostatnímu tak bych jim vysvetlila svuj pohled na tuto vec…a přesne..jak píšeš máma je chudinka…ta moje totiž taky…ale já na ní kašlu z vysoka…mám svuj život své díte které miluji…a nenchám malou aby proste žila ..nebo byla v nečem podobném jako já
Taminko, to jsou ale uzasni pribuzni, ze ji to vsichni tak krasne zerou. Az priste zavolaji, ze se zhroutila, rekni jim, at ji jdou doprovodit na psychiatrii, ze lide s takto labilni psychikou potrebuji pomoc. Bud zla! Mysli na sebe a na dite. Ne na zenskou, ktera si mysli, ze smi ublizovat, aniz by se ji za to neco stalo.
Petro no i kdyz se to snazim ostatnim vysvetlit jak to vlastne je,tak mi stejne nikdo neveri,vsichni stoji na jeji strane.Takze se vlastne s nikym z rodiny nestykam kvuli matce.Nedavno mi sestrenice rekla,ze uz toho ma dost,ze neni dne,kdy nema telefonat od me matce,ktera si furt stezuje a at se nezlobim,ale nez aby to mela furt poslouchat,tak ze se se mnou radeji nebude bavit.
Cicinko jo matka mi rekla,at prej jdu na psychiatrii se lecit.Prislo mi to az tak komicky smesne.Kdyz jsem ji rekla,at jde ona,tak mi odpovedela,ze nema proc.
Taminka píše:
Sany tak nejdriv tohle-me dcerce jsou dva roky,neuvedla jsem metrik,takze to nebylo patrne.
mala z toho jste rozum nema,ale mam strach,co by bylo,kdyby mela..
Taky mě to mohlo z té fotky napadnout ![]()
Vite holky,ona se mnou stale strasne manipuluje,kolikrat jsem si rikala,ze uz ji mali nedam,pak mi vsichni z rodiny volali co se deje,ze se matka zhroutila a proc ji tak trapim..A ze by se nekdo zeptal me jak se ja citim?Neeee proc?Vzdyt ja jsem ta spatna,ja jsem ta,ktera matku tyra,ktera ji chudince nedava vnucku atd.Tohle je fakt hnusné. Kdyby se někdo choval takhle, tak bych mu asi dítě nepůjčila. Je to nechutné vydírání.
Nejhorsi je,ze ona kdyz neni po jejim,tak mi zacne vykladat,jak to s ni nedopadne dobre,jak ma slabe srdce,jestli mi pomuze,kdyz si vezme prasky a zabije se.
Ona je sama,kazdemu si hned stezuje,vsichni je veri,protoze preci ona je ta svata a ja jsem dabel.S příbuznými asi člověk nic nenadělá. Nejhorší je, jak je to potom člověku líto. Ale pokud v tom někdo umí chodit, tak jako ten špatný nebude vypadat nikdy
V hadce mi dokonce zakazala chodit na hrob jeji matky-me babicky.To vam reknu,ze me dostalo vic,nez ty jeji kecy,protoze babicka byl clovek,ktereho jsem milovala nade vse.
A jak se k tomu stavi partner?No i kdyz spolu nezijeme,tak jsme spolu denne a o vsem si povidame,vzdy stal za mnou,i v dobe,kdy jsem ji malou nedavala.
Muzu rict,ze uz jsem opravdu na pokraji svych sil a proste uz nemam silu to takhle tahnout dal.Chtela jsem se odstehovat,ale partner mi rekl,proc utikat,kdyz to nicemu nepomuze.
V patek jedeme na chalupu pro malou,rekl mi,ze ji neco rekne,on je takovy klidas a neda se snadno vytocit,ale jak se vytoci,tak uz je konec.
Asi bych si řekla, že moje rodina je partner a zbytek mi může být ukradený. Možná bych se pokusila to některým rozumnějším příbuzným vysvětlit ze svého úhlu pohledu. Ale obávám se, že to moc nepomůže.
Nevím, jaká nebo jaké události vedly k tomu vyhazovu v sedmnácti letech, ale ono se moc nenosí revolta proti rodičům, kteří se z vnějšího pohledu starají, a člověk to má asi na triku celý život…
A to oni jako neví, že tě tehdy vyhodila z domu? To je podle nich v pořádku? ![]()
Moc nechápu, jak sestřenici pomůže, že se nebude bavit s tebou - měla by se nebavit radši s tetičkou ![]()
Taky se divím, jestli to Ti příbuzní nevidí nebo třeba nevědí, jak se k Tobě zachovala dřív a že ji tak moc hájí. Přeci sakra už i oni musí otevřít oči a poznat jaká je. Je pravda, že pokud je to manipulátor jak popisuješ půjde to ztuha.
Asi bych se příbuzným (popř.pouze některým o které vážně stojíš), snažila vysvětlit svoji situaci a proč jsi se zachovala tak a tak. Ne nijak očerňovat svoji matku (buď lepší), ale rozumnými fakty jim říct, proč jí malou půjčovat nechceš a co Tě k tomu vedlo. Pokud nepochopí, je to jejich mínus a s prominutím i jejich zabědněnost…
Taminko,
matka Tě citově vydírá. To, že jsi jí začala dávat malou bylo od Tebe velmi velkorysé. Já bych jí odstřihla a měla radši klid. Malou bych jí teda určitě nedávala a ostatní příbuzní ať si škubnou
. Hodně síly a pevné nervy ![]()
Ze me vyhodila vi vsichni,ale dle toho co rikaji asi to tak bylo spravne a matka mela jiste duvod k tomu co udelala.
Vysvetlit-ach kolikrat jsem se snazila,neposlouchaji,jakoby kazdy z nich mel klapky na usich a neposlouchal nebo spise nechtel slyset.
Vzdy jsem se zarekla,ze uz ji malou nedam,ale vzdycky jsem ustoupila,tak jako ted,kdyz jsem ji na chalupe nechala.Ja mam opravdu radeji klid,nez nejake hadky a rozbroje,takze se snazim ustupovat,ale ono to nejde vecne.
Taková osoba nemůže být pro nikoho přínosem..
Nebyla dobrou matkou, nebude skvělou babičkou..
Přerušila bych kontakt, nebrala telefon, neotvírala dveře, odmítala bych se o ní bavit s příbuznými.
Pokud jí oni neprokoukli a drží s ní, tak at si jí užijí a starají se o její kolapsy.
Vyškrtla bych jí ze života.
Definitivně..Nervy máš jen jedny.
asi si to myslela dobře - proč by měla malá trpět vaším vztahem, alel pokud už ted před malou na tebe křičí že jsi kdo ví co.....no tak bych se bála čeho se dočkám za čas ![]()
Taminko naprosto ti rozumím, protože mám se svojí matkou dá se říci úplně stejný vztah. Až s tím rozdílem, že ona o svého „jediného“ vnuka nestojí. Jinak jsem v rodině taky ta nejhorší. Nemluví se mnou ani babička s dědou. Pro ty jsem jen hnusná potvora, co se nebaví se svou mámou. Ale že to byla ona, kdo na mě házel špínu, obviňoval mě a rozhlašoval věci, které ani nejsou pravda. To ne, jim byla podána jiná verze pohledu na věc a té se drží.
A taky se nedivím, že jsi z toho měla psychické problémy. Já sama jsem z toho někdy na prášky. Snáším to v poslední době hodně špatně hlavně kvůli tomu, že se nám má narodit další mimi. Tvoje máma je podle toho co píšeš naprosto stejná manipulátorka jako ta moje. Dokáže lidi přesvědčit o čemkoliv, i když to pravda není. A podle mého názoru je jen otázkou času, kdy to bude řešit přes tvou dceru. Bude jí říkat věci, co nebudou pravda a ta malá pak z toho bude mít v hlavičce guláš a nebude vědět, čemu věřit. Když neví, jak se chovat a nebere ohledy na malou, tak bych ji tam prostě neposílala.
Ty se s tím hlavně netrap. Vím, že se to těžko říká, já to slyším taky pořád dokola, ale kdo si něčím takovým neprošel, těžko pochopí. Mysli na to, že máš milujícího muže, hodné a zdravé dítě a snaž se nemyslet na někoho, kdo ti dokáže takhle ubližovat. I když nejhorší je, že právě tohle dokáže vlastní matka.
![]()