Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@VitaminC píše:
@Kfětoslava Jak chovat? Ja se k nim chovam slusne. Dokonce tam i trikrat za rok jedu. Ja nejsem jejich potomek, to at si vyridi manzel.
No ale patříš ke svému partnerovi. Tak třeba tě děti taky poctí návštěvou 3× za rok a častěji s vnoučaty nedojedou. Slušně se k nim možná chováš, ale vyjadřuješ se o nich s takovým despektem, že můžeš nás tady houpat o tom, jak jsi šťastná. Hlavně, abys tomu svému štěstí věřila ty sama. Šťastný člověk neohrnuje rypák nad rodinou partnera, zvlášť, když ti nic neudělali
@VitaminC píše:
Kompromis mezi tim chodit nekolikrat mesicne a nechodit vubec je navsteva jednou mesicne?
V mych ocich spis trikrat rocne.
Pro mě třeba to přijatelný kompromis je. Stojí mi to za to, že mě rádi mají, máme dobré vztahy, žádný problém. A tvému partnerovi nebo manželovi nevadí, že tě jeho rodiče nemají rádi? Neocitá on se kvůli tomu v nepříjemné pozici? U nás by to tak stoprocentně bylo, poslouchal by, jaká jsem hrozná že proti nim něco mám, bylo by to asi dost náročné na komunikaci - co by si povídali, když jsem součástí jeho života a vyprávěl by tedy pořád o mě, zatímco oni by o mě nechtěli ani slyšet…co narozeniny atd., jsou to jeho rodiče, já chápu že je u takových příležitostí chce mít, budu ho nutit slavit na dvakrát? To teda radši jednou měsíčně dvě tři hodiny slušnostní nudy za cenu, že mě berou jako součást rodiny a já je, jsou hodní, pokud mohou, s něčím nám pomohou, udělají radost a my jim, prostě normální rodina.
Aby ses jednou nedivila, že nikdo nebude považovat za svou povinnost mít ohledy na tebe.
I mě tříleté dítě učím, že někdy musí dělat i věci co ho nudí. Život není jen o tom dělat pouze to co ho baví. Tchyni nemusím, ale je to manželova nejbližší osoba, ta co ho vychovala, rozhodně to není cizí osoba ![]()
@amuse bouche píše:
Asi jsi hodně mladá nebo málo chytrá, protože takhle to v tom běžném světě opravdu nefunguje
to je tvuj nazor, dle meho je mnohem chytrejsi nez ty, co sklopis pokazde usi a pripoklonkujes kazdemu, jen pro to, ze se to slusi. pak se nediv, ze jsi dopadla, tak jak si dopadla… a ver nebo ne, ve zdravem svete spokojenych lidi to tak funguje - chytri, asertivni lide si umi vymezit sve hranice, maji koule rici, co si mysli a nechovaji se jako srabi, ale to ty predpokladam asi nepochopis
@markytka3
Já mám zkušenost, že tihle chytří asertivní jsou hrozně úspěšní do té doby, co jim všechno vychází, jsou zdraví a nestane se žádný neočekávaný problém. Když to přijde, velmi se diví, že po nich pes neštěkne, všichni jim to tak akorát tiše přejou. Ti méně asertivní, kteří občas utrpí nějaké nepohodlí z ohledů na druhé, se častěji dočkají toho, že zase někdo má ohledy na ně a rád pomůže, pokud potřebují.
@markytka3 píše:
to je tvuj nazor, dle meho je mnohem chytrejsi nez ty, co sklopis pokazde usi a pripoklonkujes kazdemu, jen pro to, ze se to slusi. pak se nediv, ze jsi dopadla, tak jak si dopadla… a ver nebo ne, ve zdravem svete spokojenych lidi to tak funguje - chytri, asertivni lide si umi vymezit sve hranice, maji koule rici, co si mysli a nechovaji se jako srabi, ale to ty predpokladam asi nepochopis
Myslím, že absolutně nevíš, co je asertivita.
No nevim tady jde o elementární slušnost a úctu k rodičům partnera. Docela bych byla jako máma v šoku co si to našel syn za podivínku a tajně bych doufala, že ji brzy kopne do pudele.
@markytka3
Na slovo asertivní jsem alergická, promiň.
O moje koule a schopnost prosadit své slovo a svá přání nemusíš mít péči.
Tady je debata úplně o něčem jiném, tohle je generace asociálů nebo co? Řvát o svých právech, brát, využívat, čerpat… a co nabízíte na oplátku? Je ti zatěžko jednou měsíčně navštívit tchýni? Já mám své příbuzné ráda a vždy uvítám takové návštěvy, ráda je pěstuju a udržuju, cením si jich a jsem za ně vděčná. Nesnáším pseudokamarády a podobné přísavky.
@VitaminC píše:
@amuse bouche A jinak zdravicko slouzi? Proc bych mela mit uctu k cizim lidem jen proto, ze jsou neci pribuzni?
Je mi uplne sumak, co je bezne. Ja si svuj zivot ziju tak, jak vyhovuje mne. Nejsem na svete, abych naplnovala neci potreby.
Nebavi me sedet v obyvaku, marne hledat temata k hovoru, pit hnusne kafe a jist chlebicky.
A co tedy resis, když jsi sama se sebou spokojena?
@Kfětoslava píše:
Myslím, že absolutně nevíš, co je asertivita.
tak to vis houby ![]()
@amuse bouche píše:
@markytka3
Na slovo asertivní jsem alergická, promiň.
O moje koule a schopnost prosadit své slovo a svá přání nemusíš mít péči.
Tady je debata úplně o něčem jiném, tohle je generace asociálů nebo co? Řvát o svých právech, brát, využívat, čerpat… a co nabízíte na oplátku? Je ti zatěžko jednou měsíčně navštívit tchýni? Já mám své příbuzné ráda a vždy uvítám takové návštěvy, ráda je pěstuju a udržuju, cením si jich a jsem za ně vděčná. Nesnáším pseudokamarády a podobné přísavky.
no je zajimave, kdyz si tu nejaka epipi stezuje na svoji tchyni, tak uplne stejne kvocny, co ted autorce spilaji, pisi, ze se maji na ni vybodnout, ze navstevy nejsou povinnosti
to ze ty mas stesti na pribuzne a mas je rada preci nic neznamena, nebo ty mas patent na rodinne vztahy? proste autorce se nelibi jezdit k partnerovym rodicum, partner to nevyzaduje, tak kde je problem? ja za svobodnych let taky partnerovi rodice pravidelne nenavstevovala a jelikoz to byli vzdy inteligentni bytosti, chapali, ze mlada holka fakt nema potrebu vikendy travit u chlebicku a vest konverzaci o pocasi…
samozrejme s prichodem deti se situace zmenila… ale to neni pripad autorky, ktera deti nema
@Kfětoslava píše:
No ale patříš ke svému partnerovi. Tak třeba tě děti taky poctí návštěvou 3× za rok a častěji s vnoučaty nedojedou. Slušně se k nim možná chováš, ale vyjadřuješ se o nich s takovým despektem, že můžeš nás tady houpat o tom, jak jsi šťastná. Hlavně, abys tomu svému štěstí věřila ty sama. Šťastný člověk neohrnuje rypák nad rodinou partnera, zvlášť, když ti nic neudělali
Patrim k muzi, tak musime delat vsechno spolu?
Ja mu prece nebranim, aby vzal deti a jel.
A nevyjadruju se s despektem o nich, vyjadruju se s despektem o navstevovani jakozto o nejakem standardu. Standardu kde? Kdo to urcuje? Kolikrat musim navstivit tchany, aby to nebylo ohrnovani rypaku?
A nic mi neudelali, ale jsou to pro me cizi lidi, nemam se s nema o cem bavit.
@Anonymní píše:
Pro mě třeba to přijatelný kompromis je. Stojí mi to za to, že mě rádi mají, máme dobré vztahy, žádný problém. A tvému partnerovi nebo manželovi nevadí, že tě jeho rodiče nemají rádi? Neocitá on se kvůli tomu v nepříjemné pozici? U nás by to tak stoprocentně bylo, poslouchal by, jaká jsem hrozná že proti nim něco mám, bylo by to asi dost náročné na komunikaci - co by si povídali, když jsem součástí jeho života a vyprávěl by tedy pořád o mě, zatímco oni by o mě nechtěli ani slyšet…co narozeniny atd., jsou to jeho rodiče, já chápu že je u takových příležitostí chce mít, budu ho nutit slavit na dvakrát? To teda radši jednou měsíčně dvě tři hodiny slušnostní nudy za cenu, že mě berou jako součást rodiny a já je, jsou hodní, pokud mohou, s něčím nám pomohou, udělají radost a my jim, prostě normální rodina.Aby ses jednou nedivila, že nikdo nebude považovat za svou povinnost mít ohledy na tebe.
Ja jsem zvykla se starat sama o sebe, od nikoho nic necekam.
A nemyslim si, ze by me nemeli radi. Spis jim budu lhostejna jako oni mne. Myslim, ze muze do hloupe pozice nestavim. On je jeste vetsi samotar nez ja. Takze se s nema beze me nestyka, nemaji si mu kdy stezovat.
@thalasan píše:
I mě tříleté dítě učím, že někdy musí dělat i věci co ho nudí. Život není jen o tom dělat pouze to co ho baví. Tchyni nemusím, ale je to manželova nejbližší osoba, ta co ho vychovala, rozhodně to není cizí osoba
Ne, co ho bavi, ale co si zvoli. I s nasledky. A presne o tom zivot je.
Tak jo, máš úplnou pravdu