Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já v sobotu byla buzena, protože na vesnici sámoška zavírala v 11, ovšem v 9 už nebylo pečivo, takže jsem musela letět do obchodu, v neděli to bylo lepší. Dceři to nedělám, sama vstávám cca v půl deváté,,,hlavně proto, že v Brně je to s těma obchodama lepší ![]()
Studio Kamarád jsem stihla tak poslední půlhodinu, dříve jsem nevstávala.
Děti čím později jdou spát, třeba pátky, po 21h, když je Harry Potter, tak vstávají jako do školy, cca 6.40h., někdy i dříve.
Pokud je opravdu zaženu po Večerníčku, chvíli si povídají a kousek po 20h. už zařezávají.
Stejně je potom do školy nemohu vzbudit, zvláště syna. Vnuk vstane hned.
Nebudím. Dcera odjakživa je schopna spát do oběda, zas co mi o chodila spát klidně o půlnoci ![]()
Mladší děti straší brzy, a těšíme se, až je to přejde ![]()
V pubertě budit neplánuju. Mě taky nikdo nenudil
Moje mama je skrivan, vstava i pres vikend kolem 6 a protoze ona zastava nazor, ze jedina ona dela veci spravne a vsichni to musi delat taky tak, tak nas casto budila pres vikend. Sice ne v 6, ale nejpozdeji v 8 a v dospelosti byla schopna namasirovat do pokoje uz v 7:30 a bylo jedno, ze jsem den predtim mela pozdni sichtu a dospavam pracovni tyden. Proste vrazila ke mne a zacala stekat seznam veci, co je v ten den treba udelat. Diky bohu za to, ze uz nebydlim s matkou a mohu si spat do uzasnych 5h rana, nez nas vzbudi ditko.
Me teda spani do 9 prijde jako normalni doba na vstavani pres vikend. Pokud by deti spat chtely a neocekavala bych od nich splneni nejakeho ukolu, ktery nemuze pockat na pozdejsi hodinu, tak bych je nechala spat.
Spani je nadherna vec, cim dele tim lepe. ![]()
Sice mi nikdo do pokoje nelez, ale pac mi otec v ramci sobotne-ranniho luxovani zduchal luxem zvenci do dveri, spat moc neslo
Nase deti nebudime, pokud nikam nejedeme, ale spankove vykyvy moc nemaji, mezi 8-9h vylejzaji a my nekdy jeste pozdeji.
Občas jsem musela vstávat dříve o víkendu a dělat práce. Můj sourozenec samozřejmě nemusel.
Moje dítko spí skoro do 8 h. Budí se většinou kolem 8 h. Dříve vstával sám od sebe dříve.
Uklízíme v týdnu, o víkendu relaxujeme.
Nebudim o vikendu. Ale je to ruzne. Nekdy se probudi driv a jdou si k nam lehnout do loznice. Pusti si pohadky na Nove a spolecne se valeckujeme.
Jindy jdu do obchodu, varim. Mladez klidne dal spi a ani nevi, ze jsem byla pryc v obchode.
Probudi je vune. V sobotu maji sve povinnosti. Uklizime. Ale netrvam na tom, ze to musi byt od rana. Prubezne.
Puboši mají obecně posunuté spánkové cykly.
A devět neberu za „přispání“ ![]()
Budím akorát manžela, protože čumákuje do noci a pak by vyspával do oběda, dětičky jsou nejpozději v 8 na nohách, já obvykle i přes víkend mezi 5-6.
Mě tedy rodiče nikdy budit nemuseli, protože jsem ranní ptáče, ale bráchu budili, hlavně v sobotu, protože se dopoledne jezdilo dělat do lesa nebo se muselo makat na zahradě. Já jsem zase měla nevýhodu, že když jsem šla na zábavu, tak i když jsem dorazila ve 3 ráno, tak jsem nedokázala spát dýl jak do 7, takže to byl vždycky mínusovej den.
@Russet píše:
V 9 neberu jako přispání. Vadilo by mi, kdyby se dítě budilo před obědem.
Ještě nedávno to bylo 6, takže mám naději, že se to ještě zlepší a bude vylézat později. ![]()
@Bábrdl píše:
Puboši mají obecně posunuté spánkové cykly.
A devět neberu za „přispání“
Je jí 9, takže ještě dítě?
Kazdou sobotu jsem vstavala na vylet. V nedeli jsem si prispala, ale tak max. do deviti. Pak se jelo k prarodicum. Deti mame male, tak ty nas nechechaji spat dyl.
Já jsem ranní ptáče, takže jsem vstávala i o víkendu v sedm.
I jako puboš. Ale klidně jsem si třeba do desíti v posteli četla.
I teď se budím většinou nejpozději v osm hodin. ![]()
Děcka jsou po mně. Dneska starší zasedl k pohádkám dle manžela někdy v 5:50 ráno. Až budou větší, klidně je nechám spát. Nicméně pokud bude nějaká společná aktivita typu výlet, nákup, tak se budou muset holt vyhrabat dřív. A očekávám přítomnost u společného oběda.
@bublinek píše:
Ahoj, spíše zvědavá diskuze, než taková, která by byla moralizující.
Jak jste to měli o víkendu vy jako děti/puboši u vás doma a jak to teď praktikujete se svými dětmi.Mě rodiče budili v sobotu kvůli nákupu a v neděli asi ze zvyku, ale bratr mohl vyspávat
Manžel - taky buzený o víkendu nákup a úklidNaše starší si o víkendu přispí, klidně vyleze až v 9.
Jak vy ostatní?
Nevadí mi to, manžel včera jen pronesl, že je klid. Taky buzení o víkendu neměl rád.
Nebudím, máme vyspávací víkendy. Bývám v pátek tak hotová, že vzbudit mě brzy ráno, vraždím. Samozřejmě vstáváme, když jedeme na výlet…
Na snídani se slézáme postupně, jsou to bezva pohodová rána.
Naše děti už jako malé pochopily, že když maminku nevzbudí, tak jim maminka nevypne televizi… ![]()