Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@anickadomnik píše:
a nepotkala tvoje tchýně mě?![]()
![]()
já jsem totiž takový výstup s aktivní paní už zažila
![]()
![]()
![]()
@Anonymní píše: …Aneb matky, co nesnášej svý děti (veřejně).Chtěla bych se s vámi podělit o konkrétní zážitek, tak prosím o zachování anonymity, případně raději smazání. Radu ani nehledám, jen se chci vypsat z nepříjemných emocí.
Byli jsme dnes s pětiletým synem nakupovat. Už za vchodem do marketu jsme narazili na maminku, která měla ve vozíku asi tříletého chlapečka. Chlapeček si začal zpívat a maminka ho ostře okřikla, ať nehuláká a je zticha. Přišlo mi to zbytečný, chlapeček nehulákal a mě ani nikoho jiného to nerušilo. Ale říkala jsem si ok, třeba mamka nemá náladu… Jenže. Jak jsme se posouvali obchodem, pořád dokola jsme poslouchali „nech toho!“ přestaň, nebo…!" „už dost!“ „nedělej to!“. Prostě samé hrubé okřikování a výhružky a škaredé jednání. Ani jedinkrát jsem neslyšela, že by na něj promluvila v klidu nebo dokonce vlídně.
To dítě ale nedělalo VŮBEC NIC, přísahám! Sedělo v tom vozíku a bylo sprdnuto za jakýkoli pohyb, jakýkoli slovní projev, prostě za všechno. Smělo snad jen dýchat. Bylo mi ho velice líto. Nakupování je pro tak malé dítě dlouhé a nudné a celou dobu je ještě matkou takhle deptaný… Navrhla jsem jí, ať dá dítěti do ruky něco na hraní, kdo ji má pořád poslouchat, ale řekla mi, že by to bylo ještě horší. Nevím sice co by bylo horší, ale její věc.Pokračovala dál a svou nervnost a nesnesitelnost dál eskalovala.
Pointa je ale v tom, pokud si „maminka“ myslela, že tím peskováním ušetří okolí nežádoucích projevů dítěte, velmi se pletla. Vůbec jí nedochází, že je to jedině ONA, kdo obtěžuje okolí a to dost nepříjemně. Nejenže to klidné dítě neměl nikdo šanci ani zaznamenat, jediné, co bylo slyšet neustále a na celý obchod, byla ona a její protivné peskování.
Připomnělo mi to další takový případ, kdy jsem jela autobusem z Brna do Prahy, tj. cca 2,5 hodiny cesty. Předemnou tehdy také seděla maminka s cca 4-5letým klukem. Kluk dostal časopis, aby si hrál, v klidu seděl, chvíli se díval na pohádku jindy do časopisu, prostě pohoda. Člověk o něm ani nevěděl. Přesto jsem celou tu dobu poslouchala tu matku a její okřikování, peskování, utrhování. To samé. Dítě se nesmělo snad ani pohnout. Možná tak nerušilo matku, jeho matka ale opět silně rušila celé okolí a znechutila cestu všem kolem.
Tak prosím všechny prudičky a fúrie, aby své deptání a nesnášenlivost vůči vlastním dětem laskavě krotily a nekazily tak náladu lidem v okolí. Nebo ještě lépe, aby vyhledaly odbornou pomoc, protože je mi smutno pomyslet, co ty jejich děti asi prožívají a co z nich jednou vyroste…
(Už kdysi mi na to téma káplo do noty )
Tak prostě třeba maminka neměla svůj den, nebo i týden, nevíš co se jí zrovna stalo, nebo jim jako rodině, nebo jak je dítě živé a třeba to nezvládá, má prostě těžší období. Každý nemá na růžích ustláno, chápu, že by to děti neměly odnášet, ale opravdu nevíš co za tím stojí a i maminky jsou jen lidi a někdy to prostě rupne. Taky někdy čumim jací jsou rodiče ke svým dětem a je mi jich líto, ale rozhodně bych nesoudila a nepoučovala, člověk do toho nevidí.
@pepřenka píše:
A proč anonymně zakladatelko?
To píšu hned v úvodu - jakmile popisuji konkrétní zážitek nebo jednání s někým, existuje minimálně jeden člověk, který mne v něm zažil a ví tak, kdo jsem osobně. A nechci, aby si mě tu spojil s mým nickem a vším, co jsem pod ním kdy napsala.
Zakl.
@anairda píše:
@cher
No já být v obchodě s děckem a nějaká nána mi radit co mám dělat, tak ano, asi jsem hodně arogantní.Já naopak nesnáším chování zakladatelky, myslet si, že vím, když vím akorát tak prd… Tak si myslím své, ale neventiluji, koho to zajímá?
Zkrátka si myslím, že výchova je každého věc, to bych se třeba na druhého mohla obořit, že má zelené boty a že mě se ty boty nelíbí a kazí mi den, nebo že má špatné vyzvánění mobilu atd. atd.
Mám to tak nějak stejně. Pomyslím si své a jdu. Zakládat kvůli tomu téma na netu a ještě anonymně… ![]()
Příspěvek upraven 09.10.14 v 13:11
Chápu, že chování matky občas někoho pohoršuje, že stále okřikuje a usměrnáje svoje díte. Věřte, že vím, o čem mluvím. Mám doma čtřletého ADHD chlapečka a k tomu miminko. S malým je to občas hodně těžké, je opravdu divoký. Snažím se vysvětlovat po dobrém, ale občas ve mě bouchnou saze a pak to všechno lítá. Syna miluju, ale nervy mi občas utečou.
@cher píše:
Souhlasím, je mi z toho hodněkrát smutno, těžce to nese i s mužem, on teda se kolikrát i ozve, jednou viděl, jak prckovi matka dala do ruk v rukavicích (palčácích) jídlo, jemu samozřejmě vypadlo a ona ho propleskla, tak se dítěte zastal, vyslechl si pár vulgárních nadávek a hotovo, paní matinka určitě do sebe nepůjde, že si radši nepořídí psa místo děcka.
to bych tomu chlapovi taky řekla, ať se do toho necpe. Protože jednou kluka taky dostal - jenom vynadáno - když mu z palčáků vypadlo jídlo. Ale ten tvůj chlap třeba neviděl to, že dítě chtělo jídlo. Matka mu řekla, že ho dostane ale musí se snudat rukavičky, aby se dalo jíst. Dítě to odmítne, ale na jídle trvá. Tak mu ho matka dá. A stane se logická věc. Jídlo z rukou vypadne. To samozřejmě kvůli tomu začne řvát a ženský rupnou nervy, takže mu vynadá. A do toho se přižene pan dokonalý.
@cher píše:
A proč z extrému do extrému, jiný model výchovy neznáš než bitka a okřikování nebo rozmazlování?
tak ted sem to vubec nepochopila…bitka byla myšlena mezi matkami tady, je to totiž jistě kontroverzni tema:-)
A z extrému do extrému? Kde? Ja jen píšu, ze deti si vychovávám normálně dle sebe…netlucu je, miluju je, ale mluvím a jednáme s nimi jako rovny s rovným…nemluvím s nimi jako s blbečky a kdyz me se@rou, dam jim to najevo. O tom je život, ten se s nimi taky porad mazlit nebude.
To, že se maminka utrhává na dítě není hezký pohled a asi to není správné ALE ty vůbec netušíš co ta maminka má za den, jestli spala nespala, jestli se jí něco nestalo, jestli třeba dítě „nezlobí“ celý den tak, že už toho má prostě plné zuby - a přiznejme si bez mučení poznáme to každá, samozřejmě jí to neomlouvá, ale i tak.
Takže moje rada zní nesuďme a raději se starejme každý o sebe, bude ten svět hned krásnější. Ono na druhém se hezky hledají chyby horší je to u sebe ![]()
@pepřenka píše:
A proč anonymně zakladatelko?
jo to se taky ptám???
@anickadomnik píše:
a nepotkala tvoje tchýně mě?![]()
![]()
já jsem totiž takový výstup s aktivní paní už zažila
![]()
![]()
![]()
Příspěvek upraven 09.10.14 v 13:10
Taky znám jeden katastrofální případ, který mi vykládal sám manžel. Byl s dětmi v parku a maminka okřikla svoji holčičku cca rok a půl starou: Pojď už ty svině! Na veřejnosti. Holčička si pak s maminkou sedla na lavičku v parku, kde vedle ní „maminka“ hulila přímo jí před nosem a několikrát malou okřikla z neznámého důvodu, celé divadlo pak skončilo plácnutím přes zadek.
@anairda píše:
@cher
No já být v obchodě s děckem a nějaká nána mi radit co mám dělat, tak ano, asi jsem hodně arogantní.Já naopak nesnáším chování zakladatelky, myslet si, že vím, když vím akorát tak prd… Tak si myslím své, ale neventiluji, koho to zajímá?
Zkrátka si myslím, že výchova je každého věc, to bych se třeba na druhého mohla obořit, že má zelené boty a že mě se ty boty nelíbí a kazí mi den, nebo že má špatné vyzvánění mobilu atd. atd.
Pleteš jabka s hruškama a že jen kvůli diskuze takhle vyvádíš, nechtěla bych zažít tvé chování v reálu, obhroublé arogantní matky je pro mě nejhorší skupina obyvatel
@lllucie prosím vyměň to slovo se*ou za něco slušnějšího. Nedá se to číst!
@lllucie píše:
tak ted sem to vubec nepochopila…bitka byla myšlena mezi matkami tady, je to totiž jistě kontroverzni tema:-)
A z extrému do extrému? Kde? Ja jen píšu, ze deti si vychovávám normálně dle sebe…netlucu je, miluju je, ale mluvím a jednáme s nimi jako rovny s rovným…nemluvím s nimi jako s blbečky a kdyz me se@rou, dam jim to najevo. O tom je život, ten se s nimi taky porad mazlit nebude. [/citace
přesně…
@katerinkaaa píše:
Taky znám jeden katastrofální případ, který mi vykládal sám manžel. Byl s dětmi v parku a maminka okřikla svoji holčičku cca rok a půl starou: Pojď už ty svině! Na veřejnosti. Holčička si pak s maminkou sedla na lavičku v parku, kde vedle ní „maminka“ hulila přímo jí před nosem a několikrát malou okřikla z neznámého důvodu, celé divadlo pak skončilo plácnutím přes zadek.
No a tady ti někdo vynadá, že se o druhé nemáš starat, třeba měla „maminka“ PMS ![]()