Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Okamzite bych ho prestala obsluhovat,tzvvarit,prat uklizet,nic z toho bych byt sestrou nedelala.Je plnolety muze zvednout zadek a delat si to sam.Opravdu at da sestra od nej ruce pryc,on si hosanek rozmysli kdeze mu je dobre.A pokud ani to nepúomuze,muze si vzit batuzek a zkusit si jak se zije.Proste nic mu nedelat,drzim pesti.
Jak už tady zaznělo, neobskakovat, nestarat se, pokud něco chce, tak si to udělá sám, pokud chce něco po Tobě (sestře), tak až on udělá to a to a navíc slušně požádá (o to co chce). Internet 1 hod denně, pokud chce víc, ať maže na brigádu, totéž kapesné na blbiny. Vydělej si, plnoletý jsi.
Pokud nechceš aby jedl brambůrky, nekupuj je, ať si je koupí sam (pokud mu nebude líno dokráčet do obchodu a vycinkat vydělané drobáky…).
Hoch nemá potřebu brát na sebe jakoukoliv zodpovědnost, proč, když se okolí plně stará? Dokud budete hledat omluvy a výmluvy proč mu stát za zadkem, tak se nezmění nic. Začněte u sebe, sorry.
Mmch - dělat za něj úkoly v 17?????? To je snad vtip? JEHO problém, pokud je nemá… on bude mít špatnou známku… to za něj někdo půjde dělat i přijímačky na VŠ?? Pokud za něj děláte jakoukoliv přípravu do školy, tak to by mělo být první, s čím skončíte.
Já nevím holky, já jsem teda nebyla nějaký extra problematický puberťák, jen jsem trochu kašlala na školu a měla bordel v pokojíčku a kouřila, doma jsem teda moc nepomáhala, sice jsem si jídlo uměla podat sama, ale to bylo tak vše. Ale kdyby na mě šli rodiče tak, jak spousta z vás radí, tak by to dopadlo hodně blbě, zřejmě bych se zabalila a šla, nedodělala školu, s rodinou bych přerušila kontakt a cítila bych se hrozně ublíženě, dotčeně, že mě nikdo nechápe, nemá rád atd.
Třeba jste to takto neměli a dokázali se nad sebou pořádně zamyslet a chytit se za nos a chápali, že peníze nerostou na stromě a dokázali jste být empatické vůči vlastním rodičům a dalším autoritám. Tak já se veřejně přiznávám, že jsem empatická nebyla, nic jsem si neuvědomovala, byla jsem pěkný sobec, spousta věcí mi byla fuk a na spoustu věcí jsem si musela přijít postupně sama, ale měla bych zřejmě naprosto zkažený život, kdyby mi to rodiče „osladili“ tak, jak píšete.
Já se nechci kluka zastávat, chová se jako idiot, to nepochybně, jen se snažím vidět to trochu realisticky, takto by to bylo u mě. ![]()
Je strašně snadné říct, aby si zabalil batůžek a šel si po svých, otázkou je, zda chcete mít na svědomí jeho osud, jaký bude mít pouze se základním vzděláním a pocitem, že o něj vlastní rodina nestojí. Vy jste ti rozumní dospělí, on ještě ne, na vás je to zařídit pokud možno tak, aby kluk prohlédnul a nebylo to za tuhle cenu
@renat2 píše:
@Ivoka ano já jsem psala, že v tom vidím malé světlo (s ohledem co o něm bylo psáno), takže to bylo myšleno v dobrém.
já to nějak přehlídla,sorry
@Gladys píše:
Já nevím holky, já jsem teda nebyla nějaký extra problematický puberťák, jen jsem trochu kašlala na školu a měla bordel v pokojíčku a kouřila, doma jsem teda moc nepomáhala, sice jsem si jídlo uměla podat sama, ale to bylo tak vše. Ale kdyby na mě šli rodiče tak, jak spousta z vás radí, tak by to dopadlo hodně blbě, zřejmě bych se zabalila a šla, nedodělala školu, s rodinou bych přerušila kontakt a cítila bych se hrozně ublíženě, dotčeně, že mě nikdo nechápe, nemá rád atd.
Třeba jste to takto neměli a dokázali se nad sebou pořádně zamyslet a chytit se za nos a chápali, že peníze nerostou na stromě a dokázali jste být empatické vůči vlastním rodičům a dalším autoritám. Tak já se veřejně přiznávám, že jsem empatická nebyla, nic jsem si neuvědomovala, byla jsem pěkný sobec, spousta věcí mi byla fuk a na spoustu věcí jsem si musela přijít postupně sama, ale měla bych zřejmě naprosto zkažený život, kdyby mi to rodiče „osladili“ tak, jak píšete.Já se nechci kluka zastávat, chová se jako idiot, to nepochybně, jen se snažím vidět to trochu realisticky, takto by to bylo u mě.
Je strašně snadné říct, aby si zabalil batůžek a šel si po svých, otázkou je, zda chcete mít na svědomí jeho osud, jaký bude mít pouze se základním vzděláním a pocitem, že o něj vlastní rodina nestojí. Vy jste ti rozumní dospělí, on ještě ne, na vás je to zařídit pokud možno tak, aby kluk prohlédnul a nebylo to za tuhle cenu
Souhlas s @Gladys. Nešla bych na to násilně. Tihle mladí mají poněkud jiný pohled na svět. Obávám se, že se může jen zaseknout.
Vidím to na sousedovic klukovi. Platí na něj jen vybraní jedinci (rodina to není). Každopádně i zlomení takového kluka bude náročné a chce to hodně času…
@Gladys píše:Tak já se veřejně přiznávám, že jsem empatická nebyla, nic jsem si neuvědomovala, byla jsem pěkný sobec, spousta věcí mi byla fuk a na spoustu věcí jsem si musela přijít postupně sama, ale měla bych zřejmě naprosto zkažený život, kdyby mi to rodiče „osladili“ tak, jak píšete.
Já se nechci kluka zastávat, chová se jako idiot,
No právě,to jsem měla na mysli,jen jsem to neuměla takhle sepsat,myslím,že spoustu lidí v tomhle věku je jak přes kopírák stejnejch a o klukách to lze říct na 100% jen se samy zeptejte rodičů partnera,jakej byl ten váš v tomhle věku a jak trávil svůj čas…
Koneckonců tech diskuzí je tu plno,že tak tráví čas i „chlap“ od rodiny,prostě nedospěl…pokud vůbec kdy dospěje…ale násilím byt psychickým se nic nezmůže…
On si sám prát nebude,bude raděj chodit ve špíně,vařit ani náhodou,sežere co bude po ruce a pod.
Na to se musí vážně jinak než že tvrdě a nekompromisně…
Zakladatelka - On na něj právě nikdo tvrdě nejde. Nějaké vyhazování nepřipadá v úvahu, každý se mu snaží se vším maximálně pomoct a vše ulehčit. Proto mu i pomáhali s těmi úkoly (začalo když byl dítě a takovým tím psaním čtenářských deníků a pomocí s počítáním příkladů z matiky…). Teď už mu s úkoly nikdo nepomáhá, ale před tím rokem ještě občas jo (ale jen s těmi horšími - například napsat životopis apod.). Následky zranění nemá. Jediný následek byla ta obezita, což se mu teď už podařilo také celkem zhubnout. On byl právě vždycky hrozně hodné dítě, držel se dál od problematického kolektivu (nepil, nekouřil, netahal se s partama), myslím, že do něčeho takového nepatří ani teď. Obecně moc kamarádů nemá, do školy dojíždí do města a na vesnici nemá nikoho. Chvíli sportoval, teď už ani to ne.
Nás spíše štve to, jak je pořád zavřený v pokoji, nikam nechce, nic ho nebaví a ničí si mládí. Párkrát jsme ho tahali na výlet - nechce. K vodě - nechce. Prostě nikam, nejradši je u počítače.
Já beru, že to může být i puberta, ale přijde mi to už trochu moc - asi by t chtělo zažít, popsat to jde dost těžko.
Dříve alespoň chodil za dcerou a pohrál si s ní, teď už ani nevyleze z pokoje, aby ji pozdravil, nezamává, nic. A to konkrétně já nebo ona jsme mu nikdy nic neřekly a neudělaly. Že může být poznamenaný ze smrti matky beru. Sama si to neumím představit. Navíc to udělala docela hrozivým způsobem (když jsem četla pitevní zprávu, tak mi bylo hodně ouzko), takže si fakt ani nedovedu představit, co tohle s dětským mozkem udělá.
Odepsat ho nechci ani já, ani rodina. Já se tady ani neptám vyloženě na to, jak pomoci těm, co se o něho starají, ale jak pomoci jemu, aby si uvědomil, že nejde trávit život zavřený v pokoji a začal se sebou něco dělat. Sestra se o něho stará zatím v pohodě, občas jí tedy štve, ale stejně se stará o partnera a otce (žijí všichni v jednom domě, takže po smrti matky převzala domácí práce ona). To starání se ji ani tolik nevadí (tak uvaří o porci navíc, přihodí do pračky více prádla)… spíše ji štve ten nezájem o celou rodinu - jak je pořád zalezlý a nenapadne ho se jakkoliv zapojit - i kdyby jen sekal tu trávu.
Ve škole to teď také není nic moc - matika je prý momentálně hodně špatná. Ale snad to zvládne, bude muset.
Navíc si teď udělal řidičák a tchán mu chce koupit auto. Což je dle mého chyba, ale těžko si to nechá vymluvit. Koupil ho i manželovi jako mladému, tak to chce u švagra udělat stejně, aby si nepřipadal odstrčený. Druhou variantou tedy je, že podědí naše a my si koupíme nové - ve výsledku ale pořád dostane auto, které si ničím nezaslouží.
Tak jsem přehlídla že chodí do školy. No v tom případě by měla sestra doma zavést nějaká pravidla. Pomoc s domácností, nekupovat sladkosti a brambůrky, přestat ho obskakovat, když nepřijde na jídlo, tak jíst nebude atd. Nejspíš bych i zavedla kapesné za zásluhy nebo mu sehnala brigádu, když se vlastně odpo nudí. To, že tvůj táta seká zahradu a neřekne klukovi je jeho blbost, má pro něj jít a k sekačce ho postavit. Začněte se k němu chovat jako k dospělému a né jako k neschopnému dětsku, zkusit projevit víc důvěry a dát mu víc zodpovědnosti a s tím i spojené následky.
Jinak já byla taky fracek k pohledání a když se na mě tlačilo, tak jsem udělala přesný opak. Ale měla jsem smysl pro zodpovědnost, nesla jsem si následky svého chování a měla jsem své povinnosti, které jsem si musela plnit. Kapesné jsem nedostávala, musela jsem chodit na brigády.
Zakladatelka - On má našetřeno dost, takže vydělávání na brigádách ho dle mého motivovat nebude. Vždycky si schovával, co dostal k narozeninám, Vánocům…takže peníze na svoje věci má. Oni mu o ty domácí práce říkají, ale on dělá, že neslyší. A dotáhnout ho tam jde těžko - to se pak akorát kousne a neudělá to už vůbec. Tak to tchán radši udělá sám, než ho hodinu volat a poslouchat prsky. Jen na to podání vody, jak jsem tam byla, mu říkal asi 2× (volala z kuchyně, která je hned vedle jeho pokoje, takže určitě slyšel), pak tam až musel zajít a to ji tedy nakonec přinesl, ale reakce, jak jsem psala (já ji taky nepotřebuju a potom ani nepozdravil).
Anonymní, matně si vybavuju, že jsem jedny letní prázdniny strávila převážně v jedné maličké půdní místnosti, která byla úplně šedivá kouřem, s dalšíma dvěma holkama, všem nám bylo 16, za okny svítilo sluníčko a my hulili, mastili karty a snažili se dostat k nějakému alkoholu
Máte kolem sebe nějaké moc vzorné puberťáky, že ti ten váš přijde tak extrémní, mě přijde jako šedej průměr z toho, co jsem zažila sama a ve svém blízkém okolí
Neřeště jeho volný čas, dokud ho neprosedí v hospodě nebo nestráví pozorováním fosforeskujíchc růžových slonů, tak bych se mu do toho nemontovala.
Trochu bych zaoperovala tím autem ve stylu něco za něco, aby třeba pomáhal s tím sekáním a jinými těžšími pracemi v domě a jinak ať má hlavně v cajku školu.
Nezdravení a celkové bouření se proti společenským normám k tomuhle věku snad i patří ![]()
Já bych řekla, že z toho vyroste. Jen si ty vztahy teď nezkažte, máte celý život před sebou, tak ať ho pak prožíváte jako rodina a nefoukáte si každý ve svém rohu rány z jeho puberty.
Zakladatelko,tohle je opravdu normální chování kluka jeho věku téhle doby,pokud máš někoho známého,nebo muž v práci kdo má podobně či stejně starého syna tak ti to potvrdí.
Ono se tomu nechce prostě věřit,že s těch roztomilých dětí jednou téměř ze dne na den je tohle
stvoření.Myslím,že by byl scénář stejnej i kdyby jeho máma neudělala to,co udělala…
Auto at mu táta klidně koupí,alespon kluk vyleze z brlohu a půjde tam vyvětrat
až si najde slečnu vše se k lepšímu obrátí,věř tomu.
Podle toho co píšeš je vidět,že dobré základy kluk má a ty vyplujou na povrch až příjde čas.
@ivana-domca zaslouží si hodná milá holka něco takového?
.
Jedině odborná pomoc a taky přitvrdit, ten kluk je pěkně zakženej, bohužel vlastní rodinou
@byron píše:
@ivana-domca zaslouží si hodná milá holka něco takového?.Jedině odborná pomoc a taky přitvrdit, ten kluk je pěkně zakženej, bohužel vlastní rodinou
já znám hodně případů kdy holka kluka zlomila a on otočil o 360 stupňů
@ivana-domca píše:
já znám hodně případů kdy holka kluka zlomila a on otočil o 360 stupňů
aha, no já neznám
. nejdřív by se měl srovnat sám se sebou. radím odborníka. Třeba trpí, má výčitky.
A porstě si myslím, že by bylo fér vůči budoucí partnerce se dát dohromady
Přesně, ať se stará sám o sebe…