Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
verenika píše:juma píše:Tomuhle nějak nerozumím?!
Já zase nemůžu pochopit, jak se někdo může oslovovat před dětmi „mámo/táto“ a mluvit tak o sobě, třeba „Máma ti to obleče.“ Nikoho za to neodsuzuji, ale sama bych tak nikdy nemluvila. Máme v blízkosti několik párů, které tak běžně komunikují, přitom myslím mají hezký vztah. Děti to samozřejmě od nich přebírají - „Kdy se máma vrátí?“.![]()
myslím,že se zde pisatelka zamýšlí nad oslovením mámo/táto místo třeba mamka ta´tka..pokud tomu tak není tak už radši mlčím ![]()
marketm píše:verenika píše:myslím,že se zde pisatelka zamýšlí nad oslovením mámo/táto místo třeba mamka ta´tka..pokud tomu tak není tak už radši mlčímjuma píše:Tomuhle nějak nerozumím?!
Já zase nemůžu pochopit, jak se někdo může oslovovat před dětmi „mámo/táto“ a mluvit tak o sobě, třeba „Máma ti to obleče.“ Nikoho za to neodsuzuji, ale sama bych tak nikdy nemluvila. Máme v blízkosti několik párů, které tak běžně komunikují, přitom myslím mají hezký vztah. Děti to samozřejmě od nich přebírají - „Kdy se máma vrátí?“.![]()
Jo tak
Jako místo mámo-maminko,mamko?
Mě to vždycky při neděli moc nedochází ![]()
verenika píše:marketm píše:verenika píše:myslím,že se zde pisatelka zamýšlí nad oslovením mámo/táto místo třeba mamka ta´tka..pokud tomu tak není tak už radši mlčímjuma píše:Tomuhle nějak nerozumím?!
Jo tak
Mě to vždycky při neděli moc nedocházíJako místo mámo-maminko,mamko?
třeba to tak není,ale to mne napadlo jako první
mne to nemyslí od doby co jsem těhu ![]()
Copak je špatného na oslovení/skloňování slov „máma“ a „táta“? ![]()
Ale pamatuji si, že na první stupeň ZŠ s námi chodila holka, co doma MUSELA rodiče oslovovat „maminko“ a „tatínku“ (mámo a táto nesměla říkat) a že se jí kvůli tomu děti dost smály, ale zároveň nám jí bylo trochu líto, neb jsme to vnímali jako despotismus těch jejích rodičů ![]()
Tak já manželovi říkám jménem normálně i zdrobněle. Nikdy jsem s ním v tomhle problém neměla. Před dcerkou říkáme mamko, taťko máma, táta, zatím kvůli výslovnosti, líp se jí to bude učit, je ještě malinká, ale taky řiká, tatínek přijde z práce a tak. Mně manžel řiká taky jménem a já na něho někdy z legrace, tak co taťko, budeme zlobit? ![]()
marketm to vysvětlila správně. Ano, přijde mi to takové neosobní, možná až hrubé. Nedovedu si představit, že by mi můj tříletý syn řekl „mámo“ místo „maminko“. Ale, jak jsem psala v předchozím příspěvku, nikoho za to neodsuzuji ani to nehodnotím. Jen píšu, že u nás to máme prostě jinak…
juma píše:
marketm to vysvětlila správně. Ano, přijde mi to takové neosobní, možná až hrubé. Nedovedu si představit, že by mi můj tříletý syn řekl „mámo“ místo „maminko“. Ale, jak jsem psala v předchozím příspěvku, nikoho za to neodsuzuji ani to nehodnotím. Jen píšu, že u nás to máme prostě jinak…
Díky za vysvětlení
Přijde mi to divné,ale je to každého věc
![]()
Před dětmi si říkáme jmény..Pokud jde o konverzaci přímo s dětmi užívámě i „řekni tatkovi..“..
Ale já se klidně prezentuji jako : maminka ti oblékne..
juma píše:
mámo /táto mi taky přijde tvrdé neříkám ,že mi děti musí říkat maminko s tím chodí samy,ale mami tati je libozvučnější ![]()
viky23 píše:
já taky manžela neoslovuji Karle![]()
prostě to oslovení vypouštím, na manžela miláčku…on mi někdy řekne jménem když mě volá a mě se to nelíbí, ale když tak přemýšlím, tak on mě taky vůbec neoslovuje, místo miláčka teda častěji tím jménem
![]()
takže vůbec nejsi divná, mě to taky nejde přez hubu a nikdy jsem žádného svého ex jménem neoslovovala
No to je snad přímo o mě!!! Taky mi to nejde, ale zvláštní je, že jen u chlapů (mých bývalých a manžela). A dost mě to štve, ráda bych s tím něco udělala, ale nakonec to vždy skončí u miláčka (ale zase lepší, než debile). Ostatní lidi jako sourozence, kamarády, kamarády kamarádů… dokážu oslovit normálně…
(omlouvám se za anonym, tak třeba K.)
My si taky říkáme miláčku
. Než si začneme lézt na nervy, pak bude na jméno času dost ![]()
prcek nám teda říká mami/tati
To mámo/táto je fakt takový tvrdý
Ale zase říkáme:řekní tátovi/mámě ![]()
A tuhle jsem trénovali jak se kdo v rodině jmenuje a manžel mu povídá,že mamina je Veronika a on že ne,že táta mu lže,že jsem Verča ![]()
Děkuji děvčata za názory, jsem hlavně ráda, že v tom nejsem sama… jak mi tu správně kdosi poradil, budu trénovat - s kamarádkou asi ne, tak sama. Před zrcadlem si nastavím modelovou situaci a budu… je to jediná šance.
A přitom tuším, že když to udělám třikrát, čtyřikrát v reálu, něco se zlomí a bude to lepší, ne-li dobrý.
Jen netuším, kde se bere ten strach, ale asi se někde bere, když ho máte i některé z vás…
Tak já zkusím cvičení nahlas a před zrcadlem.
Díky moc
NiKina