Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Zrovna koukám na nějaký starý český film, kde je dítě spratek-nevychované, uřvané, drzé a nikdo se s ním proto nechce bavit. Přjde mi dnešní doba je úplně naopak. Dítě může vše. Mám dvě neteře a jejich matka aplikuje liberální výchovu. Ony jsou osobnost a musí se vyvíjet a jakékoliv utlačování vede ke zakrnění jejich osobnosti. Ony „osobnosti“ neumí říct ani prosím ani děkuji, neumí si o nic hezky poprosit. Neřeknou: Teto, mohla bys mi prosím nalít čaj nebo Můžu dostat čaj. Místo toho řeknou: Já mám žízeň. Chci čaj. Nalij mi čaj. Stejně jednají s prarodiči, kteří to berou s úsměvem a vůbec se nepohoršují. Začínám na to být alergická. K Vánocům dostaly od nás knížku a hru, sotva to rozbalily tak se začaly rozčilovat, že to není tablet a takové hračky jsou debilní. Je jim 5 let. Rodiče nejsou žádní zazobanci, ale sebevědomí „moderní“ lidé. Přiznám se, že nevím kam to povede. To samý v restauracích nebo kavárnách, matky tlachají a děti dělají ze všeho cirkus, běhají bez zákazníky, honí se, smějí, vrážejí do lidí a matky nic. Nepamatuji se, abych jako malá vysedávala s rodiči v hospodě. A jestli jsme šli na oběd, tak to bylo něco a muselo se chovat slušně..
anonym z důvodu, aby mě nepoznala švagrová, chodí tu.
jak si to vychováš, takový to máš. U nás neexistuje, že dítě zavelí a my skáčeme.. Ale jak tak sleduju, jsme velké výjimky.. už i náš malej (16 m), umí udělat prosím prosím - když něco chce.
taky nesnáším nevychovaný spratky a že jich je, bohužel..
@terinka4444 píše:
JÁ SI PAMATUJU v roce 1990, přijel sem bratránek z Kanady se svou tehdy skoro pětiletou dcerou. My jsme tenkrát stáli s pusou dokoán, co to dítě předvádělo, tak nevychované obtěžující dítě nikdo z nás nikdy neviděl. Pak jsme jeli tam, a byly tam všechny děti takové, uběhlo 25 let a máme je i tady. Kult dítěte, je to pár dnů, co tady byla diskuze, jak on zmlátil manželku, zmlátiljí hodně, podlitiny, slabý otřes mozku, ruka zmlácená paličkou na maso, houfně jsme to odsuzovaly, až se objevil názor, že plácnutí dítěte po zadku je v podstatě stejné fyzické násilí a už to jelo, tolik souhlasných názorů, že není rozdíl, jestli plácneš dítě nebo manželku, že je to stejné fyzické násilí…ano, dnešní děti mají osobnost, někteří jsou takoví spratci, co nerespektují vůbec nic a nikoho, že je za trest se s nimi potkávat.
A já se pod to s tebou podepíšu.
Přijde mi dnes, že jsme v druhém extrému, ode zdi ke zdi. Nemyslím, že to úplně správné je dítě mydlit, cepovat a nutit ho chovat se dospěle a nedovolit nic. Na druhou stranu ta nevýchova přináší jen problémy a to nejen společnosti, ale i dětem samotným v budoucnosti. Pravda je někde uprostřed, měli bychom to brát s rozumem a nějakou logičností. Přesně jak píšeš - dnešní děti nemají vymezené hranice, ony nejsou schopní poznat sami od sebe co je správné a co nikoli. Když jim to my dospělí nedokážeme ukázat, určit nebo říct, přijde doba kdy se se zlou potážeme.
@lucenka píše:
jo tak máš štěstí na poslušnéí dítě, které dělá přesně to, co po něm rodiče chtějí, které nemá problém s řečí atd. Takovou pěknou ovlivnitelnou ovečku, která se nidky nepokusí prosadit.
nezdá se ti ubohé útočit na mě přes čtyřleté dítě? Jak víš, o co se moje malá pokusí? To že umí slušně poprosit a pozdravit z ní dělá ovci? Nepřijdeš si ubohá?
Holky, kam chodite, ze tam potkavate spratky? my bydlime v pomerne velkem meste, spolecnosti se nevyhybame. Presto, kdyz jdu s detmi do herny, restaurace, do obchodu..,tak tam zadne spratky nepotkavam. Netvrdim, ze nase mesto je plne tech nejukaznenejsich deti, ale kdyz jsou deti rozjivene, vztekaji se, hlucne si hraji, dupou, tak to mi neprijde jako ze jsou spratci.Nebo jak jste to myslely? jo a co uz pro vas znamena „skakat po hlave“? Kde jsou vase limity?
@Proto02 víš ale, co je nejhorší, že drtivá většina psychologů dneska už tvrdí, že dítě potřebuje mantinely, nepotřebuje tu volnost, co my mu dneska poskytujeme, že si s tím neumí a ani nemůže umět poradit, že z takových dětí rostou vnitřně nejistí lidé. I to rozhodování, dáváme dětem příliš velkou rozhodovací svobodu, než jsou oni úměrně svému věku schopny mít. Talže nakonec v podstatě ve své dobré víře jim komplikujeme svět.
Nevěřím, že sígři ve třídě, co zlobí už od první třídy, co neposlechnou, zlobí, ničí, všem lezou na nervy, že jsou to v podstatě spokojené děti. Tomu já prostě nevěřím.
@jdukolem píše:
podle mě nemá cenu se rozčilovat nad cizími dětmi, ale zařídit se tak, aby mé vlastní děti byly vychované…
Jak se to vezme. Můj syn v herně jde např. ke chlapečkovi a říká: „Prosím, půjč mi na chvíli to auto!“ Kluk (starší) neřekne ani bé, plácne ho a zdrhne. Když má můj syn hračku, přiletí ten samý kluk a vyrve mu ji.
V takových chvílích lituji, že své dítě vychovávám ke slušnosti, asi ho naučím taky mít ostré lokty, jinak bude ve škole chdák. Někdy si říkám, jak to tady bude vypadat za dvacet let. Těch pár lidí, co byli vychováni ke slušnosti, akorát každý využije a vysměje se jim.
@terinka4444 jenže mi prijde, ze prave ti sigri pak patři v životě mezi ty úspěšnější. Naopak takové ty uslaple deti splynou v životě s davem ![]()
@Pam12 píše:
@terinka4444 jenže mi prijde, ze prave ti sigri pak patři v životě mezi ty úspěšnější. Naopak takové ty uslaple deti splynou v životě s davem
nevím, co se úspěšnosti v dospělém životě týče, sígři nevedou.
@Pam12 píše:
@terinka4444 jenže mi prijde, ze prave ti sigri pak patři v životě mezi ty úspěšnější. Naopak takové ty uslaple deti splynou v životě s davem
Asi jak kdy. Největší sigr od nás že školy nemá ani výuční list, pracuje u cestaru a bydlí u maminky - která na něj dodnes nedá dopustit. Na prvním stupni idol mnoha spoluzacek, dnes by si o něj žádná neoprela ani kolo.
@Pam12 píše:
Tak to ani náhodou
Nehledě na to, že podle mne diskuze není o sígrech, ale výchově bez mantinelů. Když dítěti nedáš pevné mantinely, neví co je dobré a co zlé. Klidně bouchne do starého člověka a rodič to omluví místo toho aby dítě dostalo sekec. Takové dítě nebude úspěšné, ale velmi nešťastné v dospělosti. Když se podíváme do zemí, kde je tato výchova praktikována už dlouho, klidně ty děti vystřílí školu, nebo zabijí učitele.
@terinka4444 píše:
@Proto02 víš ale, co je nejhorší, že drtivá většina psychologů dneska už tvrdí, že dítě potřebuje mantinely, nepotřebuje tu volnost, co my mu dneska poskytujeme, že si s tím neumí a ani nemůže umět poradit, že z takových dětí rostou vnitřně nejistí lidé. I to rozhodování, dáváme dětem příliš velkou rozhodovací svobodu, než jsou oni úměrně svému věku schopny mít. Talže nakonec v podstatě ve své dobré víře jim komplikujeme svět.Nevěřím, že sígři ve třídě, co zlobí už od první třídy, co neposlechnou, zlobí, ničí, všem lezou na nervy, že jsou to v podstatě spokojené děti. Tomu já prostě nevěřím.
Však samozřejmě že to nejsou šťastné děti. To že jsou sígři je obvykle výkřik o pomoc, ale rodiče je „neslyší“ a společnost neví, (a nebo neumí) se k tomu postavit.
Byla jsem na takovém tématickém víkendu, kde byla učitelka z prvního stupně. To co jsem slyšela že děti dělají se mi zdálo neuvěřitelné i kdyby z toho byla jen polovina pravda. A žádný trest pro ty děti, které vyrušovaly tak, že se v podstatě nedalo vyučovat neexistoval, ještě spíš paní ředitelka napomenula učitelku - dle mého proto, že si s tím sama nevěděla rady. Ať už je to tak nebo tak, jisté je, že dnes nemají děti (většinou) respekt a hranice. Neříkám že všechny. Nesouhlasila bych s dovolením s tím, že dřív to bylo taky. Za mě tedy ne. Ano, děti zlobily, dostávaly důtky, volali se rodiče. Ale byly to věci že: V devítce si koupili víno a zmazaly se u jednoho ze spolužáků, nebo, honily se po chodbě a holce při půtce zlomily ruku (byla to oboustranná půtka), rozbily okno, urazily kliku na WC, nenosily si pomůcky nebo se fakt špatně učily. Jenže když šel někdo k řediteli na koberec, nebo do sborovny, měly prostě ten respekt, nebylo jim to jedno, byla to ostuda, věděly, že přestřelily, že to je chyba.
Pokud učitel byl ve třídě, byl klid. Nikdo nemluvil a když nedával pozor, tak holt byl ale potichu. Co se děje dnes je neuvěřitelné. Já neříkám, že je to dneska jednoduché. Ta ohromě konzumní doba, masáž médií, záplava techniky..rodiče mají pocit a možná to opravdu tak je, že musí hodně pracovat a myslím že je to pro ně pohodlnější než doma vychovávat a hledat s dětmi zábavu. Nepaušalizuji - znám hodně lidí, kteří se svým dětem věnují, kteří je vychovávají a jdou jim příkladem. Nebo je samozřejmě pohodlnější posadit dítě k tabletu nebo počítači a mít od něj pokoj. Někdo tady psal, že to dítěti ale pořád vysvětluje, ale že to je marné - není. Věř mi že ne. To dítě moc dobře ví a bude si to pamatovat, i když teď je prostě tak „divoké“ a temperamentní, že prostě má problém se podle toho řídit. A pamatuji si dobře, když bylo mému synovi 16 - 17, jak jsem se modlila, aby si vzpomněl na to všechno, co jsme mu pořád dokola vysvětlovali a ukazovali. Protože v tom věku už jsou najednou sami sebou a my je nemůžeme krok co krok kontrolovat a určovat s kým se budou stýkat a co přesně budou dělat.
@lucenka píše:
jo tak máš štěstí na poslušnéí dítě, které dělá přesně to, co po něm rodiče chtějí, které nemá problém s řečí atd. Takovou pěknou ovlivnitelnou ovečku, která se nidky nepokusí prosadit.
Závidíš? Nebo tě něco kouslo, že jsi tak jedovatá?
@lucenka píše:
No fuj
![]()
tady je někdo naštvanej že má doma spratka ![]()
Nesnáším kult dítěte a že naše zlatíčko umí bejt taky pěknej spratek když má svůj den.