Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bábrdl píše:
Dobře, jsem rozmazlená, uznávám. Ale zase si nebudeme hrát na to, že dvě minimální mzdy pro tři lidi jsou super hodně peněz…
Souhlas, taky to vnímám jako málo.
@lucenka @lucenka @Tarjei Holky, já přeci netvrdí, že „se s tím nedá vyjít“, nepopírám, „že jiní nemají ještě méně“ a „že by se s tím neměla naučit žít.“
Jen říkám, že to není moc peněz. Co vyplývá z toho, že jsou to dvě minimální mzdy pro tři lidi. I když jedno z toho je dítě, přesto se nejedná o vysokou částku. ![]()
@Bábrdl píše:
@lucenka @lucenka @Tarjei Holky, já přeci netvrdí, že „se s tím nedá vyjít“, nepopírám, „že jiní nemají ještě méně“ a „že by se s tím neměla naučit žít.“Jen říkám, že to není moc peněz. Co vyplývá z toho, že jsou to dvě minimální mzdy pro tři lidi. I když jedno z toho je dítě, přesto se nejedná o vysokou částku.
ale tak ne každý je tak rozežraný, že mu přijde 18 tisíc na jídlo a zábavu pro 3 lidi málo ![]()
a hlavně zakladatelka se neptá, jeslti to je málo, ale jak s tím vyjít a ušetřit.
Příspěvek upraven 07.08.17 v 17:29
Promiň, ale to je trošku masakr. Mě stačí 9000,– a to i někdy méně. Nechápu, co máš za takové výdaje. Jediný, kdo s tím něco udělá jsi ty sama. A jak. Prostě si nech v hrnku jen částku co chceš utratit, třeba 10.000,– a hototvo. Rozpočítej si to na 4 týdny do další výplaty a podle toho se chovej a nakupuj. Prostě když nebudeš mít, tak si to koupíš později.
@lucenka píše:
ale tak ne každý je tak rozežraný, že mu přijde 18 tisíc na jídlo a zábavu pro 3 lidi málo
a hlavně zakladatelka se neptá, jeslti to je málo, ale jak s tím vyjít a ušetřit.Příspěvek upraven 07.08.17 v 17:29
Jasně, třeba poustevníkovi by to přišlo jako spousta peněz ![]()
Napsala jsem jí, že chápu, že si z toho nemůžou dopřát, co chtějí, protože to není moc peněz. Nicméně taky jsem napsala, že bych se snažila na mateřské nikam moc nechodit, to tahá prachy z kapsy.
Moc jí nepomůže ani vypisování „je to spousta peněz, divím se, že si neužíváš a ještě ti chybí…“ Prostě proto, že je to lež.
@Bábrdl 18 tacu na mesic to je skoro 600 na den, to neni malo preci!!!
@Bábrdl píše:
Jasně, třeba poustevníkovi by to přišlo jako spousta peněz![]()
Napsala jsem jí, že chápu, že si z toho nemůžou dopřát, co chtějí, protože to není moc peněz. Nicméně taky jsem napsala, že bych se snažila na mateřské nikam moc nechodit, to tahá prachy z kapsy.
Moc jí nepomůže ani vypisování „je to spousta peněz, divím se, že si neužíváš a ještě ti chybí…“ Prostě proto, že je to lež.
ale to tu nikdo nepíše… lidi jí tu píší, aŤ zjistí, kde jí ty peníze mizí. Protože to přijde většině jako dost peněz.
18 tis na to, co píšeš pro 3 je teda dost. Já dám za jídlo a drogerii asi 10 000 měsíčně pro 5 lidí.
Sbírej účtenky, dělej si záznamy a pak zjisti, co je a to není důležité. Já třeba dávám málo za drogerii. Měsíčně to budou koruny. Prací věci a věci do myčky. Čím méně drogerie, tím lépe.
Kupovat základní suroviny, atd, atd.
@Anonymní píše:
Jsme 3 člená rodina. Příjmy 26 tisíc. Kdy odečtem splátku úvěru, mobil, benzín zbyde nám 18 tisíc na měsíc na jídlo, drogerii, oblečení, výlety a nejsem schopná vůbec nic ušetřit ani nevyjdem, jsme 14 dní před výplatou bez koruny.Jak to udělat abychom lépe vyšly? Neplatíme ted ani žádné energie ale od září začnem platit 4000 takže nám zbude nějakých 14 tak se chci trošku naučit šetřit. Moc děkuji za rady a tipy.
Promiň, ale je to fakt málo. Tedy 18 tis. ještě jde, ale 14 tis.?
Já tedy nevím, jak staré dítě máš. Možná to je jen dočasné a pak začneš zase vydělávat. Dlouhodobě bych z toho ale žít nechtěla, protože za jídlo 8-9 tis. dáš, pak léky, drogérie, oblečení, MHD, něco do domácnosti - co když zrovna bude potřeba nová baterie, nová pračka? Výlety tam nevidím. Podle mě 14 tis. bude prostě tak tak na vyžití a modlila bych se, aby se nic zásadního nepokazilo.
Moje rada? Co nejdřív to půjde alespoň brigádu.
@Imamother Tobe to taky pripada malo? Tyjo ja mit 14, tak si piskam.
@Imamother píše:
Promiň, ale je to fakt málo. Tedy 18 tis. ještě jde, ale 14 tis.?Já tedy nevím, jak staré dítě máš. Možná to je jen dočasné a pak začneš zase vydělávat. Dlouhodobě bych z toho ale žít nechtěla, protože za jídlo 8-9 tis. dáš, pak léky, drogérie, oblečení, MHD, něco do domácnosti - co když zrovna bude potřeba nová baterie, nová pračka? Výlety tam nevidím. Podle mě 14 tis. bude prostě tak tak na vyžití a modlila bych se, aby se nic zásadního nepokazilo.Moje rada? Co nejdřív to půjde alespoň brigádu.
tak ne každý utratí X tisíc za léky, drogerie je celkem drobná položka (pokud člověk nevyžaduje nějaké značky), oblečení se snad taky nekupupje každý měsíc za x tisíc (a opět záleží, kde se nakupuje), výlety se dají zvládnou za pár korun (stačí vyrazit někam ´do přírody, na zříceninu apod.)
@lucenka Mně tedy nákup pracího prášku, plen nebo sprcháčů a toaleťáků zase tak málo nepřipadá. Oblečení? Kvalitní dětské boty něco stojí, to samé ty dospělácké. Tričko ještě nějak ošidíš, ale třeba boty, batůžek asi ne. A nechápu, kde je nějaká rezerva - platí vůbec pojištění (třeba domácnosti, nemovitosti, odpovědnosti)? Kde jsou peníze, když se člověku porouchá lednička a potřebuje novou? ![]()
@Tarjei Záleží, na co všechno těch 14 tis. máš. Mít je na jídlo a drogérii je fajn, případně sem tam výlet.
Ale když do toho započítáš i nečekané opravy, nákupy, boty, oblečení, náhlý nákup v lékárně
Když jdu do lékárny, tak tam kolikrát nechám 500 jen to švihne - a i léky na předpis jsou s doplatky a to i v řádu stovek.
@Imamother no jo, taky mivam nemocny deti…boty kupuju v deichmanu..obleceni hodne dostavam i daruju dal. Na sebe i deti..nebo sekace… Prasek kupuju za dve stovky formil v lidlu…