Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
ZAKLADATELKAja tedy trochu vidim rozdil v tom, kdyz nekomu rika „tatinku“ a bydli a zije s nim trvale (a ten clovek se o nej stara, kdyz je nemocne, kdyz mu neco je nebo jinak, ze?) a v tom, kdyz rika „maminko“ nekomu, kdo ho vidi jeden vikend za mesic, obcas ani to ne a na prochazku s nim jde taky jednou za mesic (jinak muj ex jezdi sam)…
ale mate mozna pravdu v tom, ze je to asi jenom muj problem…![]()
![]()
![]()
![]()
mělo by tím pádem dítě přestat biologickému otci říkat táto, protože se vidí podstatně méně jak s otcem nebio?
Hlavně to vidíš jinak, protože teď se to týká tebe ![]()
Tohle jsou takové žabomyší války, nech to plavat, pokud ex sliboval, tak bych mu slib bez emocí připomněla, ale spíš bych se s ním snažila dohodnout, aby dítě do ničeho netlačili, to je asi nejpodstatnější
Tak jsem se o tom právě bavila s mým mužem a ani jednomu z nás by nebylo příjemné, kdyby NAŠE dítě říkalo mami a tati někomu jinému. Já osobně bych to akceptovala pouze v případě, že bych umřela a ta pani byla opravdu pro syna plnohodnotnou mámou.
Řekla bych bývalýmu, že tohle jeho ženská učí kluka a že jste se na něčem dřív doholdi (že maminko bude říkat jen tobě) a že se ti to nelíbí…uvidíš, jak se k tomu postaví
a synovi bych řekla, že tý paní může říkat jak chce on, že maminku má 1 a týhle paní může říkat teto, jménem…že to ta paní asi popletla, že jeho maminka jsi ty a žádná jiná
Příspěvek upraven 16.06.13 v 13:20
@Anonymní píše:
ZAKLADATELKAja tedy trochu vidim rozdil v tom, kdyz nekomu rika „tatinku“ a bydli a zije s nim trvale (a ten clovek se o nej stara, kdyz je nemocne, kdyz mu neco je nebo jinak, ze?) a v tom, kdyz rika „maminko“ nekomu, kdo ho vidi jeden vikend za mesic, obcas ani to ne a na prochazku s nim jde taky jednou za mesic (jinak muj ex jezdi sam)…
ale mate mozna pravdu v tom, ze je to asi jenom muj problem…![]()
![]()
![]()
![]()
No hele myslím, že to Tvůj problém je respektive je to jen a jen tvoje vnímání a pojetí termínů. Ono třeba dítě to může vnímat tak, že maminka vždycky bydlí s tatínkem, takže má tendenci tak tomu druhému partnerovi říkat bez ohledu na „frekvenci styku“. Mě moje nevlastní dcera říkala jménem, mě to hodně vyhovovalo takhle a pak po narození další ho dítěte o mě mluvila jako o mamince, obzvlášť, když se chtěla vytahovat. Něco ve stylu heč já mám dvě maminky. A nic jí nikdo neučil, jen se snažila orientovat.
@Jana206 píše:
V tom případě bych řekla, abys nedělala problémy.Táta je jen jeden stejně jako máma. Pokud funguje a zajímá se, nevidím důvod, proč by měl říkat táto ještě někomu jinémuOn se s tím musel pravděpodobně nedobrovolně smířit a Ty z toho děláš problém?
Pokud může mít dva táty, může mít i dvě maminky, myslím, že sis to zavinila sama.
ZAKLADATELKA
No, tak s timhle moc nesouhlasim. Spousta deti ma dva taty a neni to problem. Ale neznam ani jedno z rozvedene rodiny, kde ma dite dve maminky…
![]()
a situaci s „dvema tatinky“ jsem nezavinila sama, muj ex ucil maleho rikat „tato“ kdyz ho mel na prochazku (kdyz se ucil mluvit) a maly zacal rikat memu manzelovi „tato“ sam od sebe. Ze zacatku jsme se ho snazili opravovat, ale vzdali jsme to… protoze mu tak rikal porad… a memu ex jsem to vysvetlila, ze malemu to vysvetlime pozdeji, az z toho bude mit rozum…
![]()
ale oni (moje „nextka“ nebo muj ex, nevim, kdo z nich) zacali maleho ucit, ze nextka je „maminka“ v posledni dobe…
![]()
ale asi je to jenom muj problem. Kdyz se vam to zda normalni..
![]()
Osobně by mi to vadilo moc, ale když ty dovolíš aby měl dva tatínky
tak proč ne dvě maminky. Podle mě má mít dítě jednoho tátu, jednu mámu, je jedno jestli je biologická/bilogický, ale vždy má být jen jeden kus
@Anonymní píše:
ZAKLADATELKANo, tak s timhle moc nesouhlasim. Spousta deti ma dva taty a neni to problem. Ale neznam ani jedno z rozvedene rodiny, kde ma dite dve maminky…
![]()
![]()
a situaci s „dvema tatinky“ jsem nezavinila sama, muj ex ucil maleho rikat „tato“ kdyz ho mel na prochazku (kdyz se ucil mluvit) a maly zacal rikat memu manzelovi „tato“ sam od sebe. Ze zacatku jsme se ho snazili opravovat, ale vzdali jsme to… protoze mu tak rikal porad… a memu ex jsem to vysvetlila, ze malemu to vysvetlime pozdeji, az z toho bude mit rozum…
![]()
![]()
ale oni (moje „nextka“ nebo muj ex, nevim, kdo z nich) zacali maleho ucit, ze nextka je „maminka“ v posledni dobe…
ale asi je to jenom muj problem. Kdyz se vam to zda normalni..![]()
![]()
![]()
![]()
No a co když stejně jako začal tvýmu současnýmu říkat tati, protože prostě začal sám od sebe, tak začal sám od sebe říkat současné svého táty říkat mami. Ty jsi u toho byla, když ho to dle tebe nutili říkat?
@chatwenna píše:
Napis SZ s adresou a jmenem, dam ji po tlame![]()
@stazinka09 píše:
No hele myslím, že to Tvůj problém je respektive je to jen a jen tvoje vnímání a pojetí termínů. Ono třeba dítě to může vnímat tak, že maminka vždycky bydlí s tatínkem, takže má tendenci tak tomu druhému partnerovi říkat bez ohledu na „frekvenci styku“. Mě moje nevlastní dcera říkala jménem, mě to hodně vyhovovalo takhle a pak po narození další ho dítěte o mě mluvila jako o mamince, obzvlášť, když se chtěla vytahovat. Něco ve stylu heč já mám dvě maminky. A nic jí nikdo neučil, jen se snažila orientovat.
ZAKLADATELKA
tak maly je na tohle jeste maly, on to jeste poradne nevnima, takze se snazim z toho zadnou tragedii nedelat, ale to vis, stve me to.. (2.5 roku).
Ale je pravda, ze je to asi jenom muj problem a ze z toho zatim nic neni… ![]()
@Gladys píše:
mělo by tím pádem dítě přestat biologickému otci říkat táto, protože se vidí podstatně méně jak s otcem nebio?
Hlavně to vidíš jinak, protože teď se to týká tebe
Tohle jsou takové žabomyší války, nech to plavat, pokud ex sliboval, tak bych mu slib bez emocí připomněla, ale spíš bych se s ním snažila dohodnout, aby dítě do ničeho netlačili, to je asi nejpodstatnější
ne ne, v zadnem pripade… ja maleho ucim, ze je to taky „tata“, ale vysvetlovat jsem mu to chtela az pozdeji, az z toho bude mit vic rozum… ![]()
A maleho jenom opravim, ale netlacim ho ani do toho, aby „ji“ rikal jinak nebo se kvuli tomu nerozciluji. ale s ex si o tom promluvim a uvidime…
Ale uz jeho reakci znam dopredu („maly s tim zacal sam, ja ani ona ho do niceho nenutime, on chce sam“…
). no, uvidime… ![]()
@lleennttiillkkaa jasne, ale on je trochu rozdil, kdyz s nekym zije od malicka (od 7mi mesicu) a kdyz se s nekym vidi (v podstate cizim) jednou za mesic a obcas ani to ne…
Pak mi prijde, ze ten vztah je tam trochu jiny…
![]()
ale ono to nejak dopadne… v 18-ti uz bude mit vlastni rozum… ![]()
@lleennttiillkkaa píše:
No a co když stejně jako začal tvýmu současnýmu říkat tati, protože prostě začal sám od sebe, tak začal sám od sebe říkat současné svého táty říkat mami. Ty jsi u toho byla, když ho to dle tebe nutili říkat?
ZAKLADATELKA
ukaz mi, kde jsem napsala, ze ho nutili? Ja jsem napsala „ucili“, to je trochu rozdil…
![]()
a on je rozdil, kdyz ji zna stejne dlouho jako meho soucasneho manzela a NIKDY ty tendence nemel a najednou ano?
Najednou, kdyz ona dotycna zatouzila po diteti?
![]()
a memu soucasnemu zacal rikat „tati“, kdyz ho to bio otec zacal ucit, aby ON byl otec..
![]()
ale rikam, je to jedno… nejak to vyresime, hlavne, aby z toho vysel maly co nejlepe, to je nejdulezitejsi…
![]()
@jajul píše:![]()
To mě nas.ralo , jen jsem si to představila (omlouvám se za výraz, obvykle sprostá nebývám).
Okamžitě bych to opravdu rázně řešila, chudák kluk. Je to na facku.
jenomze ja prave nevim, jak, protoze muj ex i kdyz chci neco resit, tak jedina jeho odpoved je, ze problem je na moji strane, u nich zadny neni…
![]()
mozna ma pravdu, ale to se ja nedozvim.
Mozna jsem fakt divna ja…
![]()
Nejsi divna, taky by mi to vadilo. Jde i o princip, jak se dite dostalo samo k oslovovani dvou tatinku a jakym zpusobem se mu ted „vnucuje“ oslovovat druhou cizi osobu maminko, aniz by to samo citilo a chtelo. Zakrocila bych, nekompromisne.
Já si prostě myslím, že jsi měla být důsledná a učit syna, aby neříkal tvému nynějšímu muži tati.
Když u nás bydlela moje sestra, malýmu bylo kolem 2 let, taky jí taky neříkal mami, ale teto…já vím, je to trošku něco jinýho, ale princip zůstává stejný.
Mě prostě nepřijde dobrý ten dvojí metr. Dva tatínky mít může, ale dvě maminky ne? Postupem let se návštvy předpokládám rozšíří, takže i s ní bude trávit více času.
Mě by to taky vadilo, kdyby říkal mami i nějaký další, ale trvala bych na tom, aby tati říkal jenom tomu pravýmu…
@Háta_x píše:
Nejsi divna, taky by mi to vadilo. Jde i o princip, jak se dite dostalo samo k oslovovani dvou tatinku a jakym zpusobem se mu ted „vnucuje“ oslovovat druhou cizi osobu maminko, aniz by to samo citilo a chtelo. Zakrocila bych, nekompromisne.
To dítě se samo dostalo k oslovování tatínku, protože žije s matkou a oni ho k tomu nenásilně vedli(podporovali, neopravovali a nevysvětlovali. Muselo to slyšet od nich, protože jinak by se k takovému slovu ani nedostal ve spojitosti s druhem matky) - jinak si to vysvětlit nedovedu.
Kdyby trávilo mnohem víc času s otcem a u matky jen víkend v měsíci a na procházkách, tak by to bylo naopak - sám od sebe(veden nenásilnou formou), by říkal nové přítelkyni otce „mami“ a říkat táto novému příteli matky by ho ani nenapadlo.
Jsem zastáncem toho, že pokud má dítě svého biologického otce, se kterým se stýká a který se o něj chce starat a plnit svou otcovskou roli, tak dítě od malička vést k oslovování druha obou rodičů jménem..Tak vzniknout problém nemůže.
Něco jiného je, kdyby otec nebyl nebo se nechtěl starat.
Nevidím důvod, proč by to nemohla vyžadovat i druhá strana, když to tak funguje na té první(i když dle zakladatelky samovolně, ale tak to není, jde o to, že tráví s dítětem mnohem víc času).
@lleennttiillkkaa píše:
Já si prostě myslím, že jsi měla být důsledná a učit syna, aby neříkal tvému nynějšímu muži tati.
Když u nás bydlela moje sestra, malýmu bylo kolem 2 let, taky jí taky neříkal mami, ale teto…já vím, je to trošku něco jinýho, ale princip zůstává stejný.
Mě prostě nepřijde dobrý ten dvojí metr. Dva tatínky mít může, ale dvě maminky ne? Postupem let se návštvy předpokládám rozšíří, takže i s ní bude trávit více času.
Mě by to taky vadilo, kdyby říkal mami i nějaký další, ale trvala bych na tom, aby tati říkal jenom tomu pravýmu…
To je nejpřesnější. Tak to taky vnímám. A taky souhlasím s tím, že jak syn povyroste, tak bude s otcem a jeho rodinou trávit daleko více času než teď(pokud ovšem nebude matka bránit).