Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@BohunkaP píše:
Mnozí lidé v naší západní kultuře - a troufnu si říci, že jich je většina - vnímají polibek na rty jako výraz určité intimity, přičemž pojem „intimní“ je v tomto kontextu na hony vzdálen vztahu rodič-dítě.Čistě z mého osobního pohledu, polibek na ústa je úplně jiný level než líbání na tvář (u dětí na čelíčko, na nosík atd. atd.).
Polibky na ústa nemůžu dávat dítěti, protože k němu nechovám ty city, které by mi to umožnily. Nikdy jsem svou dceru ani svého syna nepolíbila na rty, protože to prostě nejde. Jsou to úplně jiné (po)city… emoce patřící výhradně do dospělého světa.
Tyyyjo, nedokážu si představit, že bych dceru nikdy za těch 6 let nepolíbila na ústa. Ze by to bylo jen na tvář (tak se zdravím s x známýma a vlastní dítě se tedy snažím tomuto nadřadit).
Dávám si s ní pusu na pusu několikrát denně, stále se chodí mazlit a pusinkovat.
Hlavně doma jsem já tohle nezažila a už teď vidím, že to tomu vztahu matka-dcera dává naprosto jiný rozměr.
Stejně to má nastavené i přítel, otec dcery. Taktéž pusa na pusu.
Vlastně mi to do dnešní diskuze nepřišlo divné, myslela jsem, že to tak mají všichni 😂
Ne a ne, není mi pět.
Ale při přání k narozeninám nebo svátku si celá rodina dáváme normálně pusu na pusu (jen chlap s chlapem ne
).
Vztah s mámou byl většinou dost nekontaktni, na to jsem měla tátu. Ten pak zemřel a my s mámou zapracovaly na projevech lásky, takže se běžně objimame, při loučení pusa na tvář, už to je samozřejmé, i když dřív nebylo.
Např. se sestrou se obejmeme tak jednou ročně, tam mám to nevyhovuje, zato s bratrem se vítáme a loučíme objetím.
nevím moc proč.
@Anonymní píše:
Zajímá mě, jaký vztah máte jako dospělí se svými rodiči, zejména ženy se svými matkami. Když se vidíte, vítáte se pusou, obětím? Říkáte si s mámou, že se máte rády?
Já mám se svou mámou velmi přátelský vztah, říkám ji všechno, voláme si, navštěvujeme, je super babička (pracující). Ale téměř nikdy se fyzicky nedotkneme. Je to už tak zažité, že už to po těch letech nějak nejde prolomit. Ona by asi chtěla, ale když už jednou za rok či víc, musim já…
Také často a velmi
pohladíme se i když kolem sebe třeba projdem v kuchyni, i s tátou.
Mám velké štěstí.
A ano, říkáme si, že se máme rádi, ne často, je to totiž u nás velmi jasné
Ale ano.
Moji matku mám ráda, máme celkem normální vztah, ale je to studený psí čumák. Žádné objímání, polibky na přívitanou a nikdy jsem od ní neslyšela, že mě má ráda. Nikdy. Se svou tchyní mám mnohem vřelejší vztah. ![]()
@Limi123 píše:
A proč? On tak líbal i ty kluky, když byli malí. Já také ráda dostanu od syna pusu na pusu, je to krásné. A rozhodně to není nic sexuálního.
Já s tátou vždy si dávala pusu na dobrou noc, až do té doby, co v mých 20 letech zemřel. Máti je jiný typ, nikdy pusy nechtěla…tak docela závidím těm, co to s mámou tak mají.
A s ex tchány při loučení/vítání objetí a pusa třeba jen na tvář taky jo. Do teď.
@berusa.m píše:
Moji matku mám ráda, máme celkem normální vztah, ale je to studený psí čumák. Žádné objímání, polibky na přívitanou a nikdy jsem od ní neslyšela, že mě má ráda. Nikdy. Se svou tchyní mám mnohem vřelejší vztah.
Máme to podobně, jen moje máti už bohužel taky není…a tchýňka mi to taky svým způsobem (nebo oba) vlastně vynahrazovala. Njn.
@Anonymní píše:
Zajímá mě, jaký vztah máte jako dospělí se svými rodiči, zejména ženy se svými matkami. Když se vidíte, vítáte se pusou, obětím? Říkáte si s mámou, že se máte rády?
Já mám se svou mámou velmi přátelský vztah, říkám ji všechno, voláme si, navštěvujeme, je super babička (pracující). Ale téměř nikdy se fyzicky nedotkneme. Je to už tak zažité, že už to po těch letech nějak nejde prolomit. Ona by asi chtěla, ale když už jednou za rok či víc, musim já…
Moc ne… Vztah máme dobrý, ale na nějaké objímacky a vyznáváni lásky si nepotrpime
Maminku už nemám a s otcem se neobjímám. A ani s někým z rodiny.
@berusa.m píše:
Moji matku mám ráda, máme celkem normální vztah, ale je to studený psí čumák. Žádné objímání, polibky na přívitanou a nikdy jsem od ní neslyšela, že mě má ráda. Nikdy. Se svou tchyní mám mnohem vřelejší vztah.
S tchyni si vyznavate lásku a líbate se?
@Venetia píše:
S tchyni si vyznavate lásku a líbate se?
Když se potkáme, tak mě pevně obejme, dá mi pusu na tváře. Když se loučíme, tak nám řekne, ať na sebe dáváme pozor, že nás má ráda. Píše mi to i do zpráv. Je to prostě takové vřelé. Ona už má přes 70. a je to taková babičkovská láska.
Já už mámu nemám a dala bych vse, abych ji mohla obejmout, pomazlit a ano, ještě když tu byla jsme si daly pusu na přivítanou, rozloučenou, objaly se i jen tak, když jsem přijela ze školy domu sedly jsme si na gauč a pustily film a já se k ní pritulila, měly jsme hezký vztah, i když komplikovaný byl..
@berusa.m píše:
Když se potkáme, tak mě pevně obejme, dá mi pusu na tváře. Když se loučíme, tak nám řekne, ať na sebe dáváme pozor, že nás má ráda. Píše mi to i do zpráv. Je to prostě takové vřelé. Ona už má přes 70. a je to taková babičkovská láska.
Taky mám takovou, i když si lezeme na nervy, jsme každá jiná a víc času s ní a vytáčíme, máme si docela řady, ona má ke mně takový rodičovský vztah, což mě někdy vytáčí, ale taky, když přijedeme mi dá pusu na tvář a často mi volá i jen tak..ale ta pusa je jen taková uvítací, objetí by mi už příjemné nebylo.
@kavenka píše:
Ano. Objímáme se a dáváme si pusu vždy při vítání i při loučení. S mámou i s tátou. Jsem tak zvyklá od mala
Já to mám úplně stejně ![]()
@Lulina999 píše:
Ne a ne, není mi pět.
Ale při přání k narozeninám nebo svátku si celá rodina dáváme normálně pusu na pusu (jen chlap s chlapem ne).
Musí to být 5, abys objala mámu? ![]()