Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dceři je 7, je v první třídě a mam pro ni připravený svůj odložený dotykac. I mladší tříletý z nej bez problémů zavolá a příjme hovor. Pokud porizovat, tak jediné dotykac. Pro děti je to jednodušší na ovládáni.
@Safiye píše:
Kamarádky dcera dostala první mobil dotykový ve 3 letech k vánocum
A k čemu jí byl?
@Angua píše:
A k čemu jí byl?
A není to věc těch rodičů? K čemu ti bude tato informace?
@bartsch píše:
Zajímá mě to?
Třeba se dozvím něco nového. K čemu ti je informace, k čemu mi bude ta informace?
Co je na tom, odpovědět, co na tom dítě dělalo?
Přece to nijak nesoudím, ptám se normálně, k čemu tříleté dítě používalo mobil. Předpokládám, že když jí ho koupili, tak asi né aby ležel v šuplíku.
@juchinka já jsem rozhodnuta dát dceři jednoduchý telefon, který mám schovaný, kdy si jen zavolá a napíše sms, bud od první třídy, v tom případě, že bych chodila do práce anebo podle toho kdy ji budeme muset kontrolovat. Já to neberu tak, že to je hračka, ale že ji budu moct kontrolovat. Mám schovaný opravdu jednoduchý telefon co byl za korunu. Když pak by chtěla lepší, tak jen za odměnu.
@bartsch píše:
No už jsem se setkala s tím, že děti dostávají tablet, ok beru je to o rodičích a o tom jaká je doba, já jsem zastánce toho co nejpozději to děti dostanou tím lépe, ale dotykový mobil? Můj syn dostane ke třetím narozeninám asi šlapací bagr. Tablet dostane možná dcera k 6. tým narozeninám. Ale v tom je veliké ale. A kdyby ho dostala tak ne ode mně a když tak nebude její, ale bude ho mít jen s tím, že se bude ptát zda může.
@juchinka Tuto otázku jsme konkrétně neřešili, ale už teď víme, že v první třídě dostane dcera mobil, aby jsme měli spojení, hlavně kvůli domluvě a případným problémům. Co se týká tabletu, manžel má pracovní a když jdeme k lékaři, bere ho s sebou a s dcerou (3roky) hrají pexeso, kreslí nebo jinak tráví čas různými hrami na pamět a uvažování. Každopádně jsme názoru, že tato věc nemá samostatně v rukou dítěte co dělat, je to výjimečná záležitost a rozhodně jí nemíníme žádný kupovat ani na základní škole. Dotykový mobil také považuji za zbytečnost. Jsem nározu, že technika ano, ale jsou to jistě věci, které, zbytečně dítě odpoutávají od hraní a běžné dětské fantazie.
@Mistessa tak s tímto se shoduji i já. Lépe bych to nenapsala.
@EvaG no právě, tablet bych chápala, jakkoli mi přijde zbytečné, aby tak malé děti měly tyhle věci svoje vlastní, ale na co telefon? Dneska jsou nejlevnější tablety cenově na úrovni dotykových telefonů, takže ani cena nehraje roli… Ledaže by telefon někde dostali třeba za korunu - pak teda třeba OK - ale to zas není přece problém odpovědět, ne?
![]()
Jakože já se většinou rozhoduju tak, že o tom přemýšlím, mám na věc nějaký názor a když se pro něco rozhodnu, tak vím proč. Čili nemám problém to pak někomu druhému říct. Možná že někdo se rozhoduje jinak a pak se musí za své rozhodnutí nějak stydět nebo něco, nevím
![]()
@Mistessa já si myslím, že až bude tvoje dcera chodit do školy, tak asi už ani jiné mobily, než dotykové, nebudou ![]()
@Angua jjo, to je klidně možné
tím pádem klesne i cena…to je asi tak, když já měla na střední první mobil klasika a někteří došli s barevným displayem
a dnes ho mám taky. Takže proč ne, v tomto případě…
Každopádně mobil je, aby se člověk dovolal a ne aby mi dítě sedělo u něj přilepené a celý den do něj klovalo a mělo zašpuntované uši, jak čím dál častěji kolem sebe pozoruji…
@EvaG Co se tabletu týká, tak neodsuzuji nikoho, kdo ho dítěti koupí, když na to má a riskuje případné poškození, ale vím, že já 14tis nemám na takovou hračku pro dítě (tolik mi říkal manžel, že stál jeho zaměstnavatele ten jeho tablet). Určo jsou i levnější, ale u nás tohle prostě neprojde, i kdybych na to měla.
Třeba známí tvrdí, že to rozvíjí mysl a mají v něm nějaké montessori „hry“, ale pořád zastávám názor, že dát dítěti takové hry a jít si dělat svoje nebo osobně se mu věnovat a hry provozovat jinak než přes tablet je pro dítě více přínosnější už z hlediska rozvoje citu, který mu „němý“ tablet nedá, byť je možná chytřejší než já ![]()
@Mistessa my jednou byli u známé, holky si spolu hráli pěkně, ale jelikož tohle léto bylo 39°C jsme je zahnaly do stínu, tak jim donesla tablet, malovali si tam, nebo si hrály svoje hry, vše ok. No ona je na tom finančně lépe, tak mi říkala, že tablety stojí 1500,– že dražší by ji nedala. No, ale já si zavařila od té doby chce dcera tablet. Syn je ještě malí na to hrát pexeso, nebo nějaké hry, tak hrajeme když jsme buď u babičky nebo když syn spí. Jako nejsem proti, třeba teď byla nemocná a udržet ji v klidu v posteli byl problém, tak jak čekání u doktorky, to mi vždy vybije mobil. Ale jsem odpůrce toho, aby to dítě vlastnilo.
@EvaG píše:
No už jsem se setkala s tím, že děti dostávají tablet, ok beru je to o rodičích a o tom jaká je doba, já jsem zastánce toho co nejpozději to děti dostanou tím lépe, ale dotykový mobil? Můj syn dostane ke třetím narozeninám asi šlapací bagr. Tablet dostane možná dcera k 6. tým narozeninám. Ale v tom je veliké ale. A kdyby ho dostala tak ne ode mně a když tak nebude její, ale bude ho mít jen s tím, že se bude ptát zda může.
Víš, je to v dnešní době stejný argument, jako… začnu nejdřív prát na valše a pak teprve si po pár letech koupím automatickou pračku. Vždyť dřív to taky nebyl problém a zvládalo se to. Proč je pro někoho mobil, ještě navíc dotykový
, taková hrozba. Pro naše děti je standardem něco jiného, než bylo v našem dětství nebo v dětství našich rodičů. Mobil není žádný modla, ani hrozba.
Jak vidím, panuje zkreslená představa, že dotykový mobil se používá pouze na telefonování, SMS a hraní her
Ono se s ním dá dělat i víc
A to i s tím levnějším.
@bartsch píše:
Jak vidím, panuje zkreslená představa, že dotykový mobil se používá pouze na telefonování, SMS a hraní herOno se s ním dá dělat i víc
A to i s tím levnějším.
Já teda žiju asi v zkreslené představě, že k mobilu musí být SIMka, aby jel. Za tu SIMku musím nějaký způsobem platit - buď paušál nebo kredit (i když ten třeba jenom občas minimální částku). To mi přijde zbytečné, když za stejné peníze pořídím tablet (když už). Takže proto se ptám - proč telefon?