Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Borrealis
A já zase nevidím důvod proč matku zbytečně navíc stresovat. Stalo se, stalo. Nezbývá než ji popřát štěstí a doufat, že to dobře dopadne.
![]()
@Doe_Jane píše:
soudit budu, doufám že jí je pěkně zle, aspoň se poučí…i když já být doktor tak ji nahlásím na sociálku hned
Fraktury lebky u dětí do jednoho roku věku představují jedno z nejčetnějších poranění této věkové skupiny. Nejčastější fraktury v tomto věku jsou: fisura kalvy (prasklina lebky), impresivní fraktura typu ping-pong, rostoucí fraktura kalvy a traumatická diastáza lebečního švu.
Většinou bývají způsobeny pády z postele, z přebalovacího pultu, z jídelní židličky nebo při autonehodě. Děti do jednoho roku věku mají určitá specifika fyziologie lebky, proto u nich dochází ke specifickým frakturám. Z fyziologického hlediska je hlava v poměru k tělu větší, těžší a v důsledku toho dochází k častějším pádům právě na hlavičku. Lebka je tenká, slabá, a proto dojde snadno k porušení její celistvosti. Významnou roli hraje též výrazná elasticita lebky, což má za následek specifické fraktury, jako jsou např. fraktury typu „pingpongového míčku“.
Další zvláštností jsou slabé krční svaly, a tedy špatné držení hlavičky, v důsledku toho dochází k častým poraněním. Důležitou roli v poranění hrají také neuzavřené lebeční švy, kdy při těžkém traumatu hlavy může dojít k jejich rozestupu. Bohatě cévně zásobené podkoží může způsobit výrazné komplikace, jako je krvácení do podkoží, tzv. subgaleální hematom, který je typickou častou komplikací u fraktury lebky (fisura kalvy neboli prasklina lebky).
ženy, prosba
kdo máte malá mimina, maximálně dbejte na prevenci ůrazů a zabezpečta mimina před pádem z výšky
jde to, nelze alibisticky říkat " stane se", naopak nesmí se to stávat, máte to v rukou a můžete ty děti doma ohlídat…ještě to nejsou rychlá střelená batolátka…která se hlídají hůře
nejjednodušší a nejlevnější opatření je mimina vůbec do výšky nevykládat
stále zde je ještě příliš mnoho zbytečných úrazů malých dětí…pouze u autonehod díky moderním bezpečnostním systémům a lepším autosedačkám čísla u dětí klesají…u pádů z přebalováků bohužel neklesají
@Ollik píše:
@Kfětoslava netvrdím, že se to stane každému
Tvrdila to anonymka, že kdo říká, že ne, tak ten lže nebo něco v tom smyslu. Ty jsi ta anonymní?
Nám dítě spadlo ze sedačky ve 2měs… no bóže
to se toho stalo ![]()
A přebaluju na sušičce. Pokud by spadla, tak je jedno zda spadne ze sušičky, nebo z přebalováku
Vysoký je to stejně.
Teď co se začíná stavět u nábytku, tak padá každou chvíli, kolikrát to jsou fest rány… a taky z toho nedělám kovbojku.
Prostě STANE SE! ![]()
Tak si to zakladatelko nevyčítej. Na tu pohotovost bych pro jistotu zajela, ale určitě bude v pořádku ![]()
@Ollik píše:
@Borrealis
A já zase nevidím důvod proč matku zbytečně navíc stresovat. Stalo se, stalo. Nezbývá než ji popřát štěstí a doufat, že to dobře dopadne.
a já důvod vidím, viz citace vejš, 21.31
navíc existují i pozdní následky
však taky maminku velice prosím, aby vykládání dítěte na pračku ukončila a již nikdy neopakovala…a aby zítra zašla s dítětem na kontrolu, pokud nepůjde dnes, je ještě malé a křehké
naopak nevidím důvod maminku planě utěšovat že to „určitě bude dobrý“…protože to fakt nevíte a nikdo nevíme
Příspěvek upraven 28.12.17 v 21:35
@Anonymní píše:
Za dite dam svuj zivot, jako kazda matka. Takze to, ze se ti za zivot „jednou“neco stane, reflex je mensi napr. únavou nebo handicapem-vis, ze lidi s jistym postižením jinak deti prebalovat nemohou nez jen z urcite vysky? Nesudme zeny, kdyz v diskuzi nevidime do cele situace.
já jsem psala, že nevěřim, že na pohotovosti řekli, že se to stane každýmu.
Jinak nic proti přebalováním ve výšce, já samam měla normálně přebalovák komodu, ale prostě nikdy tam nenecham dítě bez dozoru, neustále na něm mam aspoň jednu ruku. A ne, opravdu mi ležící kojenec nikdy z výšky nespadl, a nekecam. Mně by zajímalo, co byste řekly, kdyby spadlo mimino sestře v nemocnici. Taky byste řekliy, no co stane se, asi byla chudák unavená. Dělam na dětském, všude máme přebalováky a přebalujem jenom na nich, ale taky třeba ráno po noční jsem unavená, ale tohle se prostě stát nesmí.
My někdy naopak žasnem, čeho jsou matky schopný, nechávají dítě spát na velké posteli, klidně jdou na záchod, nebo jdu kolem pokoje, mimino samo na přebalováku a matky na druhým konci pokoje. Když jim to řeknem, tak nás ještě ojedou, že to tak doma dělají taky a nikdy se nic nestalo, přece spí, ne, tak nemůže spadnout. Nebo v noci, jdu do pokoje, matka spí, tak tvrdě, že ji nemůžu vzbudit a dítě u ní, na kraji, nedá si ho aspo%n ke zdi, ale nechá ho klidně ležet do uličky. Jsou šíleně lehkomyslný a je to tak často, že jim to už píšem i do dekursu, abysme aspoň trochu byly krytí, protože je to už o hubu, jsme už tak jednou nohou v kriminálu a ještě hlídat matky, aby si tam nepřizabily vlastní dítě.
@axelina píše: ..a jak jste řešily když dítě se začíná stavět a pak padne dozadu na hlavu…víte jak ty začátky myslim..že se postaví ke skřínce chvíli stojí a pak bum dozadu…jsou to podle mě docela velký rány přímo na hlavu když je plovoučka nebo dlažba… malá mi takhle momentálně padne třeba 10× denně..5× jí chytnu a 5 x nestihnu
Já to neřeším nijak
Prostě spadne, zařve si, oklepe se a valí dál.
Taky ji nechytnu pokaždé. Nestojím jí pořád za zadkem;)
@Borrealis ano, nesmí se to stávat, není to běžné, aby dítě denně padalo odněkud na hlavu, ale člověk není neomylný, dělá chyby. Neznám matku, která by si to posléze nevyčítala a netrápila se tím. Tak proč ty elaboráty? je přece jasné, že to nebezpečné je
![]()
Mám známou, které spadlo několikadenní miminko. Měla ho na přebalováku na osušce, natahovala se pro nějaký krém a ve zlomku vteřiny vzteklé batole vedle ní zatáhlo silou za osušku, na které miminko leželo. Letělo a matka ho prostě nezachytila, protože se to stalo strašně rychle. Nic se mu naštěstí nestalo. Matka se z toho složila. Taky na ní nastoupíš se sociálkou?
![]()
@Kfětoslava píše:
Tvrdila to anonymka, že kdo říká, že ne, tak ten lže nebo něco v tom smyslu. Ty jsi ta anonymní?
Nene, to jsem ja ta amonymka.On kazdy pad je nebezpecny, i z postele.To zase nikdy nespadlo zadne me dite, ale nikdy bych nesousila, chapes? Presne, jak se tu psalo-chytnes pokazde dite kdyz se uci stavet apod? Nikdy nikoho nesoudim a nehodlam to delat. Proto i ti doktori byli ohleduplni a urazu tam maji pozehnane, tak asi vi, proc mi to rikali. ![]()
@Doe_Jane kdyz jsi na emimino zacinala psat, tak jsem se u toho dost pobavila, casto jsem i souhlasila. V posledni dobe mi prijdes vylozene zla. Jakoby jsi si potrebovala do nekoho kopnout a k tomu jsi vyuzivala emimino. Ano, zakladatelka udelala hloupost. Ale volat na ni socialku? Fakt? Chtelo by to trosku empatie. Stacilo napsat neco ve smylsu:jsi ale trouba, s ditkem zajed na pohotovost a priste si davej pozor…
@renap píše:
já jsem psala, že nevěřim, že na pohotovosti řekli, že se to stane každýmu. Jinak nic proti přebalováním ve výšce, já samam měla normálně přebalovák komodu, ale prostě nikdy tam nenecham dítě bez dozoru, neustále na něm mam aspoň jednu ruku. A ne, opravdu mi ležící kojenec nikdy z výšky nespadl, a nekecam. Mně by zajímalo, co byste řekly, kdyby spadlo mimino sestře v nemocnici. Taky byste řekliy, no co stane se, asi byla chudák unavená. Dělam na dětském, všude máme přebalováky a přebalujem jenom na nich, ale taky třeba ráno po noční jsem unavená, ale tohle se prostě stát nesmí.
My někdy naopak žasnem, čeho jsou matky schopný, nechávají dítě spát na velké posteli, klidně jdou na záchod, nebo jdu kolem pokoje, mimino samo na přebalováku a matky na druhým konci pokoje. Když jim to řeknem, tak nás ještě ojedou, že to tak doma dělají taky a nikdy se nic nestalo, přece spí, ne, tak nemůže spadnout. Nebo v noci, jdu do pokoje, matka spí, tak tvrdě, že ji nemůžu vzbudit a dítě u ní, na kraji, nedá si ho aspo%n ke zdi, ale nechá ho klidně ležet do uličky. Jsou šíleně lehkomyslný a je to tak často, že jim to už píšem i do dekursu, abysme aspoň trochu byly krytí, protože je to už o hubu, jsme už tak jednou nohou v kriminálu a ještě hlídat matky, aby si tam nepřizabily vlastní dítě.
já tomu zas věřím. jsou tam zvyklí na horší věci
Ježíš to je zase hysterie. Určitě mu nic není. My takhle jeli jednou na pohotovost, dítě bylo sice o pár měsíců starší, ale spadlo z postele, byl to mžik. Letěl po hlavě, hned brečel, nezvracel, spíš mě vyděsilo, že byl pak trochu mimo, koukal jakoby doblba. V nemocnici ho prohlídli a poslali nás domů. Ani rentgen nedělali. Hlídat a kdyžtak přijet. Ty víš nejlíp, jak spadl, já bych asi pro jistotu jela, stejně by vás podle mě nechali do rána na pozorování, bůhví jestli. A těch supermatek, co by se jim to nikdy nestalo, si nevšímej. By mě fakt zajímalo, kdyby upadlo dítě vašemu chlapovi, babičce, jestli byste byly taky tak radikální.
a volaly sociálku samy na sebe. ![]()