Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Trojlístek píše:
Ale bude mít šanci na normální život s novým partnerem.
Přesně tak. A taky si bude kupovat jidlo jen pro sebe a pro dítě.
@Trojlístek píše:
Jako na rovinu, to že máte spolu dítě je pro tebe nic moc situace. Měla jsem takové dva partnery před manželem, rozešla jsem se s oběma bez udání důvodu, poněvadž by to ani jeden nepochopil. To je povaha a tu nepředěláš nijak… Je to sobec a lakomec. Myslím, že zadní vrátka si nenechává - on takto jedná normálně a vůbec mu to nepřijde špatné, to ty jsi pro něj ta špatná, protože rozhazuješ.
ano, asi tak. Myslím, že jste to vystihla přesně.
@stesa píše:Každopádně ti držím moc pěsti, aby jste se nějak dohodli, aby pochopil, že ho nechceš orvat, ale že je to pro váš všechny.
Děkuji.
@araw píše:
Ale ona ho neživí, vždyť psala, že to hned utratí, nakoupí pro dítě a pak nakupuje onAle remcá, no jo, vybrala si ho, fakt si to musí probrat s ním. Tohle ji moc pomůže, když by ho tady většina sbalila a vypakovala. Jo, pak se zakladatelka i s dítětem budou mít královsky
Tak.. ono jde hlavně také o to, že mu z výplaty cca 5 tis měs. zbyde a já nemám půl měsíce v pěněžence skoro nic. A je dost ponižující si říkat, dej mi peníze… A bohužel, pokud spolu lidi nebydlí, tak se zrovna tyto finanční věci předem těžko zjistí… Třeba na dovolené to bylo v pohodě - dělejí půl na půl.
Děkuji všem za příspěvky, omlouvám se těm, které jsem rozčílila či snad obtěžovala „opět tím samým“.
Mě názory dalších osob pomohly – děkuji. Přesvědčila jsem se, že i jiným se to nezdá tak úplně správné.
Závěrem bych chtěla říci, že jsme si s partnerem promluvili.
Ona celá situace je ještě malinko složitější – já jsem sem dala jen jednu pro mě podstatnou výseč, protože popisovat vše.. to by bylo na vydání románu..
Každopádně mi vysvětlil proč si těmi cca 5 tis. dělá zadní vrátka (a nejsou jen pro něj, nýbrž pro nás tři), s penězi remcá ale.. není to nic proti mě nýbrž.. je spíš rozčílený z té situace – nebyl zvyklý tolik vydávat a štve ho, že je vše drahé. Kauza skříň – „vždyť víš, že jí ve finále koupím já.“ Spíš to mmt nechtěl řešit, proto mi řekl, že nebude kupovat do mého bytu nic.
Situace se trochu uklidnila a myslím, doufám, že už nebude takový problém, když mu řeknu, aby mi dal peníze, že potřebuji
@Adam011 píše:
Tak u nás máme s partnerkou zrcadlově obrácenou situaci, jen s tím rozdílem že nemáme dítě. …
Držím palce, abyste se dohodli.
A kdyby to náhodou nešlo,… je opravdu „výhoda“, že nemáte dítě…
@Anonymní píše:
Děkuji všem za příspěvky, omlouvám se těm, které jsem rozčílila či snad obtěžovala „opět tím samým“.
Mě názory dalších osob pomohly – děkuji. Přesvědčila jsem se, že i jiným se to nezdá tak úplně správné.
Závěrem bych chtěla říci, že jsme si s partnerem promluvili.
Ona celá situace je ještě malinko složitější – já jsem sem dala jen jednu pro mě podstatnou výseč, protože popisovat vše.. to by bylo na vydání románu..Každopádně mi vysvětlil proč si těmi cca 5 tis. dělá zadní vrátka (a nejsou jen pro něj, nýbrž pro nás tři), s penězi remcá ale.. není to nic proti mě nýbrž.. je spíš rozčílený z té situace – nebyl zvyklý tolik vydávat a štve ho, že je vše drahé. Kauza skříň – „vždyť víš, že jí ve finále koupím já.“ Spíš to mmt nechtěl řešit, proto mi řekl, že nebude kupovat do mého bytu nic.
Situace se trochu uklidnila a myslím, doufám, že už nebude takový problém, když mu řeknu, aby mi dal peníze, že potřebuji
To je super. ![]()
Bohužel si nemyslím, že je to tak super, je to prostě tak, jak psala trojlístek, stejné jako u mých tchánovců.
Jestli s ním budeš chtít zůstat, rozmysli si, jestli si mu budeš chtít do smrti říkat o všechna větší vydání (pakliže bude vydělávat víc, než ty). Bude pořád stejný. Takový, jak jsi teď psala. Třeba jsem jiná generace (je mi přes 30), ale za nás se to i s přítelem na dovolené ještě většinou bralo tak, že platil většinou muž. Na plesech a co já vím kde, kulturu a tak platili dokonce i kamarádi. Zrovna tuhle jsme se smáli s manželem - on vzpomínal, jak chodil se starší holkou, která už pracovala a on jako student si šetřil na to, aby ji mohl zvát. Takže info o tom, že na dovolené každý za své mi také nepřijde moc povzbudivé. Ale možná je jiná doba. Každopádně přeji ti jen to nejlepší, jen myslím, že teď je ještě relativně čas změnit svoji budoucnost…
@Anonymní píše:
Myslím, že to, jak jsme psaly, že to je pořád dokola, nebylo myšleno špatně. Já osobně jsem si spíš povzdechla nad tím, kolik lidí tohle řeší, musí řešit! Protože je samozřejmostí, že když jsme rodina, tak máme společné peníze. Bez ohledu na manželství nebo pouze partnerství. A je mi líto, že se někdo musí takovouto samozřejmostí trápit, je to tak ponižující!
Anonymní, tak ono uvidíš. Těžko se to posuzuje z venku, možná v jádru takovej sobec neni, jen musí prostě remcat, dělat drahoty a vázne spíš ta komunikace. A možná to hajzlík je a utáhnul tě na vařenej nudli. Každopádně bych ho buď požádala o nějaký pravidelný měsíční příspěvek, který bude vycházet z potřeb domácnosti (s odůvodněním, abys nemusela říkat o peníze když dojdou, ale abys prostě s tím pokryla běžnou spotřebu rovnou), nebo bych si z tvého příjmu dala třeba tisícovku stranou na případné výdaje a tím pádem ho žádala o placení o to dřív.
Musím se třeba přiznat, že pro mne byl začátek společného bydlení taky těžkej, byla jsem zvyklá si jet sama na sebe a najednou jsem se musela ohlížet na něj. Trvalo mi, než jsem si zvykla. Zatnula jsem zuby, protože jsem ho milovala a chtěla být s ním. Mít k tomu ještě rovnou děcko, tak by to asi bylo o dost těžší.
Držím palce.
@Levandule121 píše:
Třeba jsem jiná generace (je mi přes 30), ale za nás se to i s přítelem na dovolené ještě většinou bralo tak, že platil většinou muž. Na plesech a co já vím kde, kulturu a tak platili dokonce i kamarádi. Zrovna tuhle jsme se smáli s manželem - on vzpomínal, jak chodil se starší holkou, která už pracovala a on jako student si šetřil na to, aby ji mohl zvát. Takže info o tom, že na dovolené každý za své mi také nepřijde moc povzbudivé. Ale možná je jiná doba. Každopádně přeji ti jen to nejlepší, jen myslím, že teď je ještě relativně čas změnit svoji budoucnost…
Taky mám přes 30, ale vidím to jinak. Nikdy bych si ve vztahu nenechala platit dovču, připadala bych si, že snad něco někomu dlužím. Jasně jiná situace je rodinná dovča, kdy jsou již finance společné. A kdybych se během studii na VŠ jen nechala zvát na kulturu, jídlo apod., tak bychom toho moc nestihli, když jsme oba žili jen z brigád a kapesného. Myslím, že věkem to nebude. Jsem rada soběstačná, a nechci být někomu za něco zavázaná. A vytváření rezervy a neutrácení během RD beru jako rozumné. Jen by si to měli vysvětlit a zakladatelka by si měla říct o peníze dřív, ať ji zůstanou nějaké drobné. Možná by bylo fajn, kdyby do financí lépe viděla. Tj. kolik partnerovi opravdu zůstalo, kolik je naspořena rezerva (říká se, že by to měly být 3 měsíční platy.)
Kdyz vsichni chteji resit nejaky problem tim, ze partnera vyhodi z domu (at si plati najem, alimenty a na tebe…), tak se pak nedivim, ze je tolik samozivitelek. Zakladatelko, znis jako chytra zenska, takze jsem rada, ze promluva byla na prvnim miste. Mne se zda, ze by tu spousta zen vse (‚na oko‘) resila hned razne, davat ultimata (tak se odstehuj a uvidis), ale v realnem zivote to tak opravdu nechodi. Kazdy se k otazce financi chovame jinak, nemluve o rozdilu zena - muz, popr. kdyz jeste k tomu vydelava muz a vidi jen penize mizet
Tvuj chlap opravdu nezni nijak hrozne, to ze remca, no tak tech je spousta. U nas v rodine zase remcam ja, protoze manzel si potrpi na kvalitni (zase drahe) veci. Urcite je velmi dobre zapisovat si vsechny vydaje a pak to spolu probrat. My uz takhle ucetnictvi mame nejake 3 roky, mame na to pc program a muzeme delat ruzna srovnani, za co kolik utratime.
P. S. Ja jsem v zivote na chlapovi zavisla financne nebyla a doufam, ze nebudu. V tomto se mi proste zamlouva zapadni system, sice nemam zadnou rodicovskou, ale muzu pracovat na 50% uvazek (nejlepe jeste tedy z domova).Ja bych tu brigadu uplne nezatracovala, starat se o dite muze chlap a ty se aspon odtrhnes od stereotypu starani se o dite a domacnost.