Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@1.zizi píše:
Takove rakce jsem celkem i cekala:-D..jak uz jsem psala…kasu mame spolecnou…neresime, ze tahle tisicovka je ma a tahle zase tva…naopak byt i auto jsou me…jen rikam, jak bych se asi citila…je fajn, kdyz chlap na verejnych mistech plati…jako chlap bych se asi citila i blbe, kdybychom meli v restauraci pocitat a pulit, zvlast, kdyz je to dlouhodobe partnerstvi…ale takove to vycucavani chlapu taky neuznavam…ty platis dobre, ale podivej taky jsem ti neco koupila…
Tak jasne, ze kdyz spolu bydlite a mate spolecny rozpocet, tak je to jedno a vypada to lip, kdyz plati muz. Ale z toho, co jsi psala jsem pochopil, ze jsi takhle zdimala i jiny adepty, s kteryma jsi treba uz nezila. ![]()
Kdepak
…partner je muj prvni a posledni…sice je nekdy na zabiti, ale kdo neni ze?…on to se mnou taky nema jednoduchy:-DDD…
@1.zizi jo, tohle znám
asi mě nadosmrti ovlivnila máma, když jsme byli (ona, můj čerstvě dospělý bratr, já) někde v restauraci a když došlo na placení, nenápadně mu podsunula pod stolem peněženku, protože platit má muž…
Abych se vrátila k zakladatelce: Je roztomilé, že jste si popovídali a že partner prohlásil, že škudlí pro vás všechny tři. Ovšem pokud škudlí na svůj účet a nejste manželé, tak se v případě jakéhokoliv konfliktu z jakéhokoliv důvodu může sebrat a odkráčet i s těmi uškudlenými penězi. Ze stejného důvodu, jako on nemá chuť investovat do tvého bytu, bych neměla chuť investovat do jeho účtu.
Pokud to oba berete tak, že máte společnou domácnost a společnou kasu, tak by asi bylo ideální, abyste každý spořili na svůj spořící účet polovinu (ušetříte 5 tis, tak každý 2,5 tis na svůj spořičák) a za zbytek financovali provoz.
Mně teda hlava nebere, když ženské řeší, jak se chtějí vdát, aby se jmenovaly stejně (sorry, pro mně relativně podružná záležitost, které jde navíc ošetřit jinak), ale to, že manželství řeší především majektové záležitosti jde stranou… na ty asi stačí pravá láska ![]()
Fakt si myslíte, že gayové bojovali za legalizaci registrovaných partnerství jen proto, aby si užili hezkou bílou svatbu?
Edit: doplněny čárky.
@1.zizi píše:
Takove rakce jsem celkem i cekala:-D..jak uz jsem psala…kasu mame spolecnou…neresime, ze tahle tisicovka je ma a tahle zase tva…naopak byt i auto jsou me…jen rikam, jak bych se asi citila…je fajn, kdyz chlap na verejnych mistech plati…jako chlap bych se asi citila i blbe, kdybychom meli v restauraci pocitat a pulit, zvlast, kdyz je to dlouhodobe partnerstvi…ale takove to vycucavani chlapu taky neuznavam…ty platis dobre, ale podivej taky jsem ti neco koupila…
Personálu restaurace je úplně jedno jak platíte, není třeba se cítít blbě. Nikdo nejsme dokonalý a chlap nebo žena třeba zapoměl doma peněženku a má drobné po kapsách. To se půjdeš zahrabat pod zem? To jsou opravdu pitomosti. V dnešní době je snad už jedno jak vypadá, že platí třeba žena. To je snad případ na pranýř na náměstí? Kdo se moc ohlíží na okolí a dělá jen to, co vypadá dobře, tak nežije život svůj, ale těch ostatních, co se jim chce zalíbit. Já myslela, že dnešní mladí už jsou dál. Asi tedy nejsou.
@Kobliha51
A já platím v restauraci skoro furt - ten můj je schopnej ztratit i traverzu, kterou k němu přivážu těsně před dveřma restaurace - peníze nosí v zadních kapsách a když se zadaří a čapne vypraný kalhoty, nebo ji nechá v autě… kdybych já neměla peněženku, myjeme nádobí v restauracích ještě dneska. Mě to nepřijde ponižující, když platím, stejně tak mě těší, když sahám pro peníze automaticky při placení v krámě za svoje věci a on mě předběhne…
A to nejsme manželé - peníze zatím každý zvlášť - ale nějak nepočítáme, co já tobě a kolik ty mě…
@roza007
Jsem se zasmála s tou traverzou. Máte zdravý vztah a neděláte z blbostí vědu. Tak to má být a ráda to čtu. ![]()
No ne že bych po večerech na vytištené papírky lepila stříbrné proužky…peníze zatím tisknout neumím. Ale dokud to takhle funguje, nemám důvod počítat má dáti, dal…
@Levandule121 píše:
Bohužel si nemyslím, že je to tak super, je to prostě tak, jak psala trojlístek, stejné jako u mých tchánovců.Jestli s ním budeš chtít zůstat, rozmysli si, jestli si mu budeš chtít do smrti říkat o všechna větší vydání (pakliže bude vydělávat víc, než ty). Bude pořád stejný. Takový, jak jsi teď psala. Třeba jsem jiná generace (je mi přes 30), ale za nás se to i s přítelem na dovolené ještě většinou bralo tak, že platil většinou muž. Na plesech a co já vím kde, kulturu a tak platili dokonce i kamarádi. Zrovna tuhle jsme se smáli s manželem - on vzpomínal, jak chodil se starší holkou, která už pracovala a on jako student si šetřil na to, aby ji mohl zvát. Takže info o tom, že na dovolené každý za své mi také nepřijde moc povzbudivé. Ale možná je jiná doba. Každopádně přeji ti jen to nejlepší, jen myslím, že teď je ještě relativně čas změnit svoji budoucnost…
Tak určitě nemůžu počítat s tím, že se ze spořílka změní na bohéma.. ale.. dnes jsme třeba byli nakupovat, já samozřejmě už neměla peníze, takže platil on.. a tentokrát bez keců..
U plen zaznělo, bože, ty jsou drahý..to snad není možný.. ale šlo to.
A´ž se vrátím do práce, tak ty výplaty budou.. podobné, nebudu mít o moc míň.
hlavně.. jak jsem psala o té výseči. Tak.. on si dělá tu rezervu mimo jiné proto, že má prac. smlouvu na dobu určitou za rodičovskou a není rozhodně jisté její prodloužení a práci ve svém oboru bude schánět těžko (ono i v jiném to nebude žádná hitparáda).
Prostě jsem si s ním promluvila, nyní se to zlepšilo, tak uvidíme.
@aaya píše:
Anonymní, tak ono uvidíš. Těžko se to posuzuje z venku, možná v jádru takovej sobec neni, jen musí prostě remcat, dělat drahoty a vázne spíš ta komunikace. A možná to hajzlík je a utáhnul tě na vařenej nudli. Každopádně bych ho buď požádala o nějaký pravidelný měsíční příspěvek, který bude vycházet z potřeb domácnosti (s odůvodněním, abys nemusela říkat o peníze když dojdou, ale abys prostě s tím pokryla běžnou spotřebu rovnou), nebo bych si z tvého příjmu dala třeba tisícovku stranou na případné výdaje a tím pádem ho žádala o placení o to dřív.Musím se třeba přiznat, že pro mne byl začátek společného bydlení taky těžkej, byla jsem zvyklá si jet sama na sebe a najednou jsem se musela ohlížet na něj. Trvalo mi, než jsem si zvykla. Zatnula jsem zuby, protože jsem ho milovala a chtěla být s ním. Mít k tomu ještě rovnou děcko, tak by to asi bylo o dost těžší.
Držím palce.
Každopádně si budu dělat také rezervu „na tańáka“. Každý měsíc si něco uliju, protože nikdy nevím, co se může stát a pak budu namydelená. I třeba kdby náhodou on měl úraz tak co.. n edostanu peníze a budu v…
Vím, ž e to hajzlík není nebo.. rozhodně ne tak moooc velký.. spíš má prostě zcela odlišné myšlení…
Je bezva, že u vás je to už vyřešené! ![]()
@DidierK píše:
Kdyz vsichni chteji resit nejaky problem tim, ze partnera vyhodi z domu (at si plati najem, alimenty a na tebe…), tak se pak nedivim, ze je tolik samozivitelek. Zakladatelko, znis jako chytra zenska, takze jsem rada, ze promluva byla na prvnim miste. Mne se zda, ze by tu spousta zen vse (‚na oko‘) resila hned razne, davat ultimata (tak se odstehuj a uvidis), ale v realnem zivote to tak opravdu nechodi. Kazdy se k otazce financi chovame jinak, nemluve o rozdilu zena - muz, popr. kdyz jeste k tomu vydelava muz a vidi jen penize mizetTvuj chlap opravdu nezni nijak hrozne, to ze remca, no tak tech je spousta. U nas v rodine zase remcam ja, protoze manzel si potrpi na kvalitni (zase drahe) veci. Urcite je velmi dobre zapisovat si vsechny vydaje a pak to spolu probrat. My uz takhle ucetnictvi mame nejake 3 roky, mame na to pc program a muzeme delat ruzna srovnani, za co kolik utratime.P. S. Ja jsem v zivote na chlapovi zavisla financne nebyla a doufam, ze nebudu. V tomto se mi proste zamlouva zapadni system, sice nemam zadnou rodicovskou, ale muzu pracovat na 50% uvazek (nejlepe jeste tedy z domova).Ja bych tu brigadu uplne nezatracovala, starat se o dite muze chlap a ty se aspon odtrhnes od stereotypu starani se o dite a domacnost.
Děkuji.
Myslím si také, že v první řadě je třeba na vztahu pracovat a někdy je to prostě dřina.
Je jasné, že pokud bychom měli nepřekonatelné rozpory je to jiné, ale… zatím si myslím, že se vše dá řešit domluvou. A hlavně.. ráda bych počkala až budu opět vydělávat.
Já jsem to tedy nepsala, protože to není.. vůbec velké..ale.. nyní brigádku mám.. ale.. vlastně je to jen velmi velmi nepravidelná občasná výpomoc na dvě, tři hodinky, takže… jestli mám z tohoto 4000 tis. za rok.. je to spíš právě takový malý relax z domova.
Sepisování výdajů - dělala jsem to na počátku - měli jsme sešit, ale pak jsem byla v nemocinici a po narození dítka jsme se k němi nevrátili.. Zřejmě se k tomuto opět vrátím. Je to sice zase práce navíc, ale jde o zvyk a může to lecos ukázat.
@Knihomyš píše:
@1.zizi jo, tohle známasi mě nadosmrti ovlivnila máma, když jsme byli (ona, můj čerstvě dospělý bratr, já) někde v restauraci a když došlo na placení, nenápadně mu podsunula pod stolem peněženku, protože platit má muž…
Abych se vrátila k zakladatelce: Je roztomilé, že jste si popovídali a že partner prohlásil, že škudlí pro vás všechny tři. Ovšem pokud škudlí na svůj účet a nejste manželé, tak se v případě jakéhokoliv konfliktu z jakéhokoliv důvodu může sebrat a odkráčet i s těmi uškudlenými penězi. Ze stejného důvodu, jako on nemá chuť investovat do tvého bytu, bych neměla chuť investovat do jeho účtu.
Pokud to oba berete tak, že máte společnou domácnost a společnou kasu, tak by asi bylo ideální, abyste každý spořili na svůj spořící účet polovinu (ušetříte 5 tis, tak každý 2,5 tis na svůj spořičák) a za zbytek financovali provoz.Mně teda hlava nebere, když ženské řeší, jak se chtějí vdát, aby se jmenovaly stejně (sorry, pro mně relativně podružná záležitost, které jde navíc ošetřit jinak), ale to, že manželství řeší především majektové záležitosti jde stranou… na ty asi stačí pravá láska
Edit: doplněny čárky.
Fakt si myslíte, že gayové bojovali za legalizaci registrovaných partnerství jen proto, aby si užili hezkou bílou svatbu?
ano.. pokud to budu brát čistě pragmaticky, tak máš pochopitelně pravdu.
Problém je, že on nerozumí tomu, proč by mě měl dávat 2,5 tis kč, když jsou vlastně jeho a on nás chce zabezpečit těmito penězi až případně on přijde o práci, která mu cca za rok možná končí…
O spořicím účtu už jsem mu říkala.. před čtvrt rokem: 1( ať si ho založí on, když má pěníze na účtě - vyšší úrok 2) já že bych si chtěla také spořit. Bohužel to vyšumělo. Každopádně teď tomu dám chvilku „voraz“ a zkusím si s ním o tom promluvit znovu. Já už ale plynule pracuji na založení svého spořicího účtu. ![]()
@Kobliha51 píše:řekla bych, že tohole je jako s náboženství..
Personálu restaurace je úplně jedno jak platíte, není třeba se cítít blbě. Nikdo nejsme dokonalý a chlap nebo žena třeba zapoměl doma peněženku a má drobné po kapsách. To se půjdeš zahrabat pod zem? To jsou opravdu pitomosti. V dnešní době je snad už jedno jak vypadá, že platí třeba žena. To je snad případ na pranýř na náměstí? Kdo se moc ohlíží na okolí a dělá jen to, co vypadá dobře, tak nežije život svůj, ale těch ostatních, co se jim chce zalíbit. Já myslela, že dnešní mladí už jsou dál. Asi tedy nejsou.
@JedenTypan píše:
No jo takova vychcana slecinkaJako na prvni, nebo i to druhy rande dejme tomu, at plati muz. Ale kdyz uz spolu lidi chodi, nevidim duvod proc by mel automaticky platit vsechno muz, kdyz jde o rovnocenne vydelavajici lidi.
Dejme tomu, ze nekdo ma treba tech penez fakt hodne, ze pro nej ta utrata nic neni, ale i tak je aspon slusnost te holky aspon vytahnout symbolicky tu penezenku a pockat az muz rekne ja to platim. A ne kdyz dojde na placeni, tak koukat nekde stranou.
Muz by ani nemal dovolit aby zena aspon symbolicky vtiahla penazenku. V tom je mimo ine krasa spolocnej kasy. Moj chlap je za gentlemana, aj ked lovi v mojej penazenke ![]()
Takove rakce jsem celkem i cekala:-D..jak uz jsem psala…kasu mame spolecnou…neresime, ze tahle tisicovka je ma a tahle zase tva…naopak byt i auto jsou me…jen rikam, jak bych se asi citila…je fajn, kdyz chlap na verejnych mistech plati…jako chlap bych se asi citila i blbe, kdybychom meli v restauraci pocitat a pulit
, zvlast, kdyz je to dlouhodobe partnerstvi…ale takove to vycucavani chlapu taky neuznavam…ty platis dobre, ale podivej taky jsem ti neco koupila…