Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@stock píše:
Nesmysl, on může říct ne a prekutalet se třeba na brichoTenhle zákon se objevil hlavně kvůli tomu, ze znásilnění neni jenom když se na tebe někdo vyriti zpoza buku a praští s Tebou o zem. Ten „navzdory/z nedbalosti sex a navzdory/z nedbalosti sexuální obtěžování“ je v tom taky zahrnuty. Taky trestný. Spousty takových svinstev se dějí právě na ruznych party, kdy holcina leží jak poleno, neschopna pohybu, někdo/nekolik se na ni nariti a ona potom musela dokazovat, že nechtěla, protoze on/oni tvrdí, ze se nebránila a kdo se nebrání, ten v určitých kulturách souhlasi.
Mimochodem zavádění nutnosti přímého souhlasu kvůli situacím, kdy někde parta znásilnila dívku opilou tak, že byla prakticky v bezvědomí nebo bezvládná, mi nedává smysl.
Četl jsem, že množství znásilnění ve Švédsku za posledních několik let vzrostlo trojnásobně. Jenže tento zákon mi připadá jako vyloženě populistický. Protože už předchozí zákon o znásilnění platný ve Švédsku na to pamatuje:
Automatický překlad do angličtiny:
*Section 1 Anyone who, through abuse or otherwise by force or by threat of criminal offense, forces a person into sexual intercourse or to undertake or withstand another sexual act which, in view of the gravity of the violation, is comparable to intercourse, convicted of rape to imprisonment for at least two and no more than six years.
The same applies to the person who carries out sexual intercourse or sexual act which, according to the first paragraph, is comparable to sexual intercourse by unauthorized use of the person due to unconsciousness, sleep, serious fear, intoxication or other drug influence, illness, bodily injury or mental disorder or otherwise, given the circumstances, there is a particularly vulnerable situation.
V čem se mění situace je, že dosud bylo třeba prokázat úmysl. Tedy, že si obviněný byl vědom, že druhá osoba je v takovém stavu. Nyní nic takového prokazovat nebudou muset, při nejasné situaci dostane trest za znásilnění z nedbalosti - tedy, že si sám aktivně platný souhlas nezajistil.
Jak to budou posuzovat, pokud i ten obviněný byl opilý tak, že si z toho nic nepamatuje, to fakt nevím. Ale tipl bych si, že ho odsoudí stejně, protože alkohol neomlouvá.
@Mart81 píše: “We need men to understand that if he is unsure, he should either ask or just not go there,” she said. “We have a saying in Sweden: ‘If she is lying still, it is not her will.’”Argumentace, že žena se mohla přetočit, bránit nebo říct ne, by s tímto zákonem neprošla. Je podle mne skoro jedno, kvůli čemu byl ten zákon zaváděn, důležité je jeho znění a výklad. Navíc přímo i v článku na NYtimes, který jsem dával jako odkaz uvádí propagátoři toho zákona, že většina znásilnění je známými nebo v partnerských vztazích. Tedy zákon je namířen i na dění v partnerských vtazích zdá se.
Je na tom aktivním, aby získal jasný souhlas. A pokud pasivní nijak zvlášť nereaguje, tak musí být souhlas přímo ústní a nebo přestat.
Samozřejmě, vám by nic reálně nehrozilo, i kdybyste jeli do Švédska, protože váš manžel předpokládám není takový magor, aby vás udal. Ale kdyby ano, tak nejspíš budete jen těžko argumentovat stylem, že mohl říct ne nebo se otočit a že když tiše ležel, tak souhlasil. Protože zákon tvrdí pravý opak.
Povidalá jsem, ze mohl říct ne a nesouhlas je na svete ![]()
Nevím jestli to píšu nesrozumitelne, ale ležet jako prkno není souhlas.
@Sexynohy píše:
Dej si to smlouvy a můžete všechno![]()
![]()
Nikdy, to prirozeny kouzlo by se ztratilo…
@Emimin7 píše:
I kdyby se normálně přidal, může se i tak jednat o znásilnění, pokud řekne, že měl strach co by mu provedla, kdyby se nepřidal.
se nam ti roboti cim dal vic priblizuji ![]()
Všeho moc škodí, tím spíše to platí pro zákony. Mám pocit, že vymřel zdravý rozum.
@Mart81 píše:
Mimochodem zavádění nutnosti přímého souhlasu kvůli situacím, kdy někde parta znásilnila dívku opilou tak, že byla prakticky v bezvědomí nebo bezvládná, mi nedává smysl.Četl jsem, že množství znásilnění ve Švédsku za posledních několik let vzrostlo trojnásobně. Jenže tento zákon mi připadá jako vyloženě populistický. Protože už předchozí zákon o znásilnění platný ve Švédsku na to pamatuje:
Automatický překlad do angličtiny:
*Section 1 Anyone who, through abuse or otherwise by force or by threat of criminal offense, forces a person into sexual intercourse or to undertake or withstand another sexual act which, in view of the gravity of the violation, is comparable to intercourse, convicted of rape to imprisonment for at least two and no more than six years.
The same applies to the person who carries out sexual intercourse or sexual act which, according to the first paragraph, is comparable to sexual intercourse by unauthorized use of the person due to unconsciousness, sleep, serious fear, intoxication or other drug influence, illness, bodily injury or mental disorder or otherwise, given the circumstances, there is a particularly vulnerable situation.
V čem se mění situace je, že dosud bylo třeba prokázat úmysl. Tedy, že si obviněný byl vědom, že druhá osoba je v takovém stavu. Nyní nic takového prokazovat nebudou muset, při nejasné situaci dostane trest za znásilnění z nedbalosti - tedy, že si sám aktivně platný souhlas nezajistil.
Jak to budou posuzovat, pokud i ten obviněný byl opilý tak, že si z toho nic nepamatuje, to fakt nevím. Ale tipl bych si, že ho odsoudí stejně, protože alkohol neomlouvá.
Tak tady to mas v přímém přenosu. Snad Ti to smysl da. Pokud budeš poslouchat, zretelne tam uslyšíš NE, NE, ty opilý holciny. Konci to tim, že tam přijde policie, protoze to, co Ti nedává smysl, ta cunata natáčela, vysílali přímo a jeden člověk z té facebook skupiny policii zavolal.
https://m.youtube.com/watch?…
@Mart81 píše:Nech to na soudu, oni si s tim poradi. A tady toho máš originál.
V podstatě takto pojatý zákon vybízí k tomu, aby pokud jeden z manželů ztratí chuť na sex nebo se mu chuť sníží, tak druhý nepřemlouval, netlačil, nevyhrožoval rozvodem, ale buď se rovnou rozvedl nebo žil v celibátu a nebo si našel milenku. Protože třeba nevěra v manželství není postihována nijak zákonem, zatímco sex dosažený přemlouváním, který jeden z partnerů podstoupí „kvůli klidu v rodině“, by mohl být považován za znásilnění při těch stále přísnějších výkladech.
Domstolen ska särskilt beakta „om frivilligheten har kommit till uttryck genom ord, handling eller på annat sätt“.
Oaktsamhet tar sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt. Vid oaktsamhetsbrott behöver det inte finnas uppsåt.
Minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år.
Två nya brott införs: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Straffet är fängelse i högst fyra år.
Regeringen genomför inte den utredande kommitténs förslag om att införa ett synnerligen grovt brott för våldtäkt och våldtäkt mot barn. Det hade medfört en sänkning av maxstraffet för många grova våldtäkter, enligt regeringen.
Det straffrättsliga skyddet vid sexualbrott mot barn stärks när gärningsmannen varit oaktsam i fråga om barnets ålder.
När en förundersökning om sexualbrott inleds ska den utsatte få ett målsägarbiträde omedelbart. Detta för att den som utsatts ska få stöd tidigare i processen.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.
Källa: Regeringskansliet
@Burj Chalifa píše:
Všeho moc škodí, tím spíše to platí pro zákony. Mám pocit, že vymřel zdravý rozum.
Taky takový pocit, když se takovýhle zákony musí zřizovat/zakládat.
@stock píše:
Tak tady to mas v přímém přenosu. Snad Ti to smysl da. Pokud budeš poslouchat, zretelne tam uslyšíš NE, NE, ty opilý holciny. Konci to tim, že tam přijde policie, protoze to, co Ti nedává smysl, ta cunata natáčela, vysílali přímo a jeden člověk z té facebook skupiny policii zavolal.
https://m.youtube.com/watch?…
Za video děkuji. Ani jsem netušil, že se Švédi začali tak opalovat. ![]()
Jinak to video podle mně potvrzuje to, co jsem psal. Ti lidé neměli ponětí o morálce ani o švédských zákonech i když v té zemi žijí a byli již podle původních zákonů normálně odsouzeni. V tom kusu zákona, co jsem citoval je vidět, že pokud dívka odpadla a oni na ní vykonali soulož, bylo to trestné i předtím.
Takže mi stále přijde, že ta současná úprava zákona ve Švédsku, která bude platná teď tuším od června, je spíš populismus. Veřejnost je tomu nakloněna, protože když jim tam díky migrantům tak rapidně vzrostl počet znásilnění, požadují po politicích nějakou akci. Ale přijde mi, že nový zákon situaci hromadného znásilnění bezvládné dívky nijak neřeší - na to stačil už ten původní, který navíc jde uplatnit v tvrdším paragrafu než nějaké znásilnění z nedbalosti.
Co už. Ať si mají zákony jaké chtějí. Nežiji tam, sem to snad nepřijde. Tímto se omlouvám z další diskuze na toto téma a díky moc za reakce.
@Mart81 ahoj
ty tresty, díky novému zákonu, jsou vyšší a ještě se to ted deli na znásilnění a hrubě znásilnění. A o zákonech nemusím mít ani ponětí, ale neznasilnuju. To nevisi na zakonu.Oni vedi, ale myslí si, že jsou nedotknutelni. Tak ted už nejsou.
@Burj Chalifa píše:
Ten u něčeho vymřel už dávno, ještě než se vůbec takové zákony začaly zavádět. Aneb jak tu nějaký chlap kdysi v diskuzi psal, ženino „ne ne ne“ slouží jen k větší zrušivosti muže
![]()
Teď si uvědomuju, že kamarád byl takhle vlastně znásilněn, protože vyprávěl, jak ta jeho přišla v noci a skočila na něj, když spal, takže neměla souhlas. Kdyby se rozešli ve zlém, nahlášením by se ji mohl pomstít.
Jenže ti, co ve Švédsku nejvíce znásilňují obvykle vyváznou jen s podmínkou či veřejnými pracemi, pokud je vůbec uznají vinnými. Většinou se odvolají na „traumatické zážitky z minulosti, kulturní odlišnosti“ a jiné a soudy je pustí.
@milada987 píše:
Jenže ti, co ve Švédsku nejvíce znásilňují obvykle vyváznou jen s podmínkou či veřejnými pracemi, pokud je vůbec uznají vinnými. Většinou se odvolají na „traumatické zážitky z minulosti, kulturní odlišnosti“ a jiné a soudy je pustí.
Tenhle zákon to právě ztěžuje. I ztraumatizovany, kulturne odlisny jedinec si může ve sve řeči přečíst, co ho čeká, pokud na nekoho, proti jeho/její vůli, byť jen sáhne. Ono nejde pouze o holciny, ale i o kluky.
@stock Právě, že ne. Samozřejmě jsou tam často znásilňováni i nezletilí chlapci. Vždycky může pachatel tvrdit, že oběť verbální souhlas dala nebo že její chování na základě své kultury interpretoval jako fyzický souhlas. Pokud nebude menšina, soudce do toho šťourat nebude, aby nebyl rasista.
V Británii takový zákon platí a teď nedávno byla kauza iráckého lékaře, který hrubě obtěžoval kolegyně, ale pustili ho, protože se vymluvit na kulturní odlišnosti. Přitom by si tohle k irácké ženě v Iráku nikdy nemohl dovolit.