Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@markeky píše:
@allene páníá to je ale silná čárka..:-) a který den cyklu jí míváš..už 10 měsíc… pání tak snad už se to podaří_:-)) stejně tomu nerozumím, někdo otěhotní náhodou a ti co se o to tak dlouho pokouší, měří si všechno možné tak ta dlouho nic…
V tomhle je svět fake nespravedlivej, ale ono v čem není ![]()
@markeky já právě pořádně nevím, tento měsíc důkladně měřím a testuju abych právě věděla, no dneska teplota ještě dole, tak to nechápu, byla nebo nebyla, bude nebo nebude
tulíkujem ale furt, no tak uvidíme
jojo jinak už je to dlouhý no, už je to dlouho ![]()
@markeky tak dneska mi bt stoupla, hurááá, takže dneska znásilňování, včera jsme půstily, tak budou mršky pěkně odpočatý, tak snad!!! ![]()
@allene nerada to rikam, ale bt stoupa az po ovulaci… mereni bt nefunguje jako ovulacni testy, tzn. dopredu. ovulaci na zaklade tehle metody vystsopujes zpetne, proto je treba merit vice mesicu, nez jen jeden. diky opakovani stejnych krivek pak muzes dopredu rict, kdy budes mit ovulaci.
@Lusita ale já jsem všude vyčetla, že bt stoupá s ovulací a drží se až do ms, a kolem ovulace je zvýšená teplota atd., a doktorka mi říkala, že se mám snažit, až mi ta teplota stoupne…
@allene zkus si dukladne nastudovat nejake info na webu, klidne treba na womenzone, kdyz tam delas grafiky. bt stoupa diky pusobeni hormonu, ktery produkuje zlute telisko a zlute telisko vznika po prasknuti folikulu, tedy az po ovulaci. vajicko ma pritom zivotaschopnost dost kratkou - 12 az 24 hodin, je lepsi vzdy pocitat s tou nizsi hranici. navic, jestli ti dnes stoupla bt, tak ovulku jsi klidne mohla mit vcera rano… a tim padem se nevejdes ani do tech 24 hodin. samozrejme ze i zazraky se deji, ale ta pravdepodobnost je mala… promin ![]()
@allene docela ziram, ze ti tohle doktorka rekla, protoze je dobre zname o teto metode, ze je to na dlouhy lokte. merit aspon 3 cykly.
Po ovulaci (uvolnění vajíčka) je vajíčko schopno oplodnění asi 24 hodin (reálná doba vhodná pro oplodnění kolísá zrhuba mezi 12 až 48 hodinami). Pokud tedy dojde k pohlavnímu styku, může být vajíčko oplodněno v rozmezí 24 - 72 hodin. Mužské spermie přežívají až 72 hodin po pohlavním styku, takže možnost, kdy může být vaše vajíčko oplodněno je zhruba až 3 dny před a 1 den po ovulaci.
Určení ovulace pomocí měření bazální teploty
Metoda měření bazální teploty je založena na skutečnosti, že v průběhu ovulace je tělesná teplota ženy o několik desetin stupně vyšší než jindy!!!
![]()
Bazální teplota se měří vždy po dostatečně dlouhé době tělesného klidu, nejlépe tedy ráno po probuzení, a to stejným teploměrem po dobu pěti minut. Bazální teplotu lze měřit v pochvě, konečníku nebo v ústech.
Hodnota naměřené bazální teploty se mění v závislosti na pozici v menstruačním cyklu ženy. Po ukončení menstruačního krvácení kolísá naměřená teplota kolem 36,5 st. C. 1 až 2 dny před očekávanou ovulací nastává mírný pokles teploty. V den ovulace a několik následujících dnů (téměř až do konce probíhajícího menstruačního cyklu) nastává náhlý vzestup teploty
od 0,3 do 0,6 st. C s výkyvy nad 37,0 st. C. Ke konci celého menstruačního cyklu bazální teplota klesá pod 37,0 st. C.
@allene ve stejnych materialech, ze kteho jsi zrejme obcas i kopirovala jsem nasla napr. vetu typu „probleme teto metody je, ze zvyseni bazalni teploty nastava obvykle s mirnym zpozdenim po zacatku ovulace“
s delkou oplozenischopnosti vajicka je to stejne jako s uvadenymi casovymi udaji o zivotaschopnosti spermii ( nekde pisou klidne i 7 dni) - jasne par jich tu maximalni uvadenou dobu prezije, ale ta kvalita nic moc. stejne je to s vajickem. a jak jsem psala, samozrejme, muze dojit k oplodneni i po stoupnuti bt (resp. pri prisunu spermii po stoupnuti bt), ale ta pravdepodobnost podstatne klesa… a cilem teto metody, je urcit dobu styku, ktera je nejvhodnejsi z hlediska oplodneni vajicka…
moc doporucuju projit http://merenibt.xf.cz/ jsou to asi nejlepe zpracovane stranky o meni bt co jsem videla.
vzdycky najdes protichudne nazory, tak to proste je a ja ti nechci zkazit radost z dnesniho snazeni, naopak, uzij si to snazeni, protoze az otehotnis a porodis, tak to jentak nepujde
chci ti jen poradit, jak to delat co nejefektivneji…
@allene Tak držím pořádně palečky, to já mám stále dvě čárky na OVU testech. takže jsem tento měsíc nic nevyměřila… po MS zkusím i měřit BT..:-) POkud teda m dorazí
Tak jak to stebou vypadá?:-)
@markeky ahojky, děkuju, já tobě budu taky
no já jsem měla tu ovu asi v neděli podle všeho, hodím graf na ukázku, no sex byl v sobotu odpoledne a v pondělí odpoledne, prostě to nijak nešlo a tak to vyšlo, takže buď tam počkali ze soboty na vajco nebo ještě zázračně v pondělí tam zalítli, snad dej bože no modlím se
jsem 16dc a ms chodívá 26dc
a tady moje teplůtky:
http://www.womenzone.cz/…allene/grafy?…
@allene tak teda držím palečky:-) no já měla 28DC ve středu a dnes neděle a pořád MS nikde, TT sem si dělala a negativní, ovulaci jsem už přestala měřit, protože tam byly pořád dvě a myslela jsem že už přijde MS… Neviš po jak dlouhé době kdy se nedostaví MS se chodí na vyvolávačku? ![]()
@Peppa Pig
Ahoj mohu mít otázku sice je to neni uplne k tematu ale ja si nejsem jista, delala sem si ovulační test a mela sem tam čárky ale né uplne stejne je možné otěhotnět i když to neni uplne tmavší než ta kontrolní? Snad to neni tak hloupa otazka kdybych teoreticky mela ovulaci za par dni tak spermie vydrzi 3 az 5 dni tak by se to mohlo podařit ne? Dekuju za odpovet nemam v tom jeste zkusenost
![]()