Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@baracudas píše: Více
Ano, tohle je mor dnešní doby. Každý uznává jen svůj názor a ostatní jsou ti, co mu ničí život, protože třeba vidí věci jinak. Je to stejné jak u tzv. liberálů, tak u konzervativců nebo u populistů, pravičáků i levičáků, u kohokoliv. Všichni pořád obviňují druhé z nějakého ničení budoucnosti a z ničení demokracie - ano, každá stran konfliktu, téhleté kulturní války, si myslí, že ona je to dobro a ti druzí jsou čiré zlo. To je patrné všude a všichni (nadsázka, ne úplně všichni) si myslí, že oni jsou ti pro svobodu, demokracii a právní stát a ti druzí to boří - domnívají se tak voliči Fialy i SPD - absurdní divadlo, fakt. Každý má jediný svatý správný názor a ostatní jsou málem bestie, že ho nemají stejný.
Absolutně nechápu, proč jsou tu někteří lidé tak útoční. Moje priority jsou v pořádku. Spíš mě zaráží, jak někteří dokážou využít situace jen proto, aby si rýpli.
Nehroutím se, nepláču – jen mě přepadla úzkost z toho, kam tenhle svět směřuje.
Všem těm, kteří se místo porozumění uchylují k výsměchu nebo odsuzování, přeju upřímně víc klidu, empatie a nadhledu. Hodily by se nám všem. ⸻
To, že se máme tak, jak se máme, jsme si museli poctivě vydřít – a rozhodně se za to nebudu nikomu omlouvat, protože nemám za co.
Ano, lidská omezenost mě někdy rozčiluje, ale ne natolik, abych se kvůli tomu hroutila nebo se s někým hádala.
Tím pro mě tato diskuse končí.
To, jak se máme, nám musely vydrit generace před námi. A to jsem generace už spíš vašich babiček, minimálně matek určitě. To není zdaleka naše zásluha. Úzkost mne nepřipadá z výsledku voleb a dokonce ani z toho, jak dopadnou volby u nás. Úzkost mne přepadá z jiných věcí - třeba jak lehce se dají lidé odvést od neřešení skutečných problémů k pseudoproblemum a jejich,,řešení„. Aniž by si uvědomili, že je to zástěrka. Jak lehce lidé přijímají ničím nepodložené závěry, protože,, každý, kdo je inteligentní, to chápe“. A kdo by nechtěl být mezi těmi správnými a inteligentními?
@Anonymní píše: Více
Jak diskuze končí? Chybí ti empatie! Takhle to tady zaříznout, to se nedělá!
@Zumpa píše: Více
Má VŠ, nemuze jí chybět empatie. Taky mám, heč!
Pokud máš úzkost, znamená to, že se hroutíš.
P. S. Tobě hlavně chybí klid a nadhled
.
Jestli pro tebe tato diskuze takto opravdu končí, tak nechápu, proč ji vůbec zakládáš, zvlášť když se týká tvých úzkostí z politiky. To není výkřik do prázdna, to je záměrně otevřená výzva k debatě. A pokud očekáváš jen souhlasné přitakávání, pak nejde o diskuzi, ale o hledání potvrzení vlastních emocí. ![]()
Tvrdit, že máš priority v pořádku, ale zároveň veřejně ventilovat stres a úzkost z politické reality, kterou stejně nezměníš, není úplně v souladu. Zvlášť ne v těhotenství, kdy by logickou prioritou měl být klid a vyrovnanost, ne sledování volebních průzkumů a rozbor, jak se svět řítí do propasti. ![]()
To není rýpnutí, to je jen pojmenování rozporu mezi tím, co říkáš a co děláš. A jestli tě lidská omezenost rozčiluje, pak věz, že i vzdělaný člověk může působit omezeně, pokud si zvolí úzkost jako denní téma místo toho, aby si vybral klid. ![]()
Index Librorum prohibitorum ![]()
Ale třeba taky:
Ray Bradbury:
451 Fahrenheita
Václav Havel:
Moc bezmocných
Isaak Asimov:
Nadace
A. E. van Foght:
Isherské obchody se zbraněmi
Liou-C' Ch-Sin:
Problém tří těles
Václav Kaplický:
Kladivo na čarodějnice
Karel Čapek:
Matka, Bílá nemoc
Anne Franková:
Deník Anne Frankové
Richard Feynman:
To snad nemyslíte vážně
The Kinsey reports…
Descartes, V. Hugo, Dumas, Marx, Schopenhauer, Kant, Vonnegut, Rushdie, Orwell, ale také Darwin, Freud, Hawking…
Něktrým lidem tohle nedělá dobře…
A naopak spoustě pomůže ![]()
Předpokládám, že jste něco určitě četli…
Příspěvek upraven 03.06.25 v 15:12
@Zeoli píše: Více
To neni diagnoza, to je usmevny zpusob polit - medialnich konformistu s omezenym binarnim pohledem na svet, jak zduraznit, ze jen jejich nazor a strana je ta spravna.
Pokud ovsem neni diskuse trolling za ucelem stimulace diskusi, tyto clanky byvaji casto ucelove. Pokud to trolling neni, poradila bych jedinou vec, nesledovat politiku a chranit dite tak, ze se matka nebude vystvavovat vecim, ktere ji zpusobuji uzkosti.
Příspěvek upraven 03.06.25 v 15:20
@Fitsun píše: Více
Vzdelany clovek je taky nachylnej na dezinformace, ale jineho druhu, nevzdelany uveri spis primitivnejsim dezinformacim, vzdelanej clovek naleti spis na inteligentnou manipulaci a kvalitne zpracovane dezinformace, ktere se podavaji jak overene, pravdive informace.
Vzdelani nerovna se inteligence a vzdelani se nerovna moudrost, to jsou dve veci, proto nam taky beha po svete tolik vzdelanych blbcu. ![]()
nojo, holka, já ti to psala hned - soustřeď se na hnízdo a mimčo a přestaň se obávat, kam spěje svět, to se obávaly už stovky generací před námi a mnohdy více oprávněně.. aktuálně v Evropě objektivně historicky žijeme v blahobytu.. to by ti potvrdili třeba mí prarodiče, co zažili válku a jejich přátelé, co přežili koncentrák…
já bych se fakt hodila do pohody a pustila si na Netflixu pro relax třeba V dobrém i zlém ![]()
PS : a pokud si myslíš, že třeba SPD volí jen dělníci (a co je na nich špatného?) a ti, co podléhají dezinformacím, tak jsi na na obrovském omylu.. VŠ má dnes v ČR skoro 30procent populace mezi 27-65 lety, a všichni opravdu nevolí jen liberálně…
@Lucy75 píše: Více
Psát, si můžete, co chcete. Ale nějaké statistiky opravdu existují, takže se zhruba ví, kdo je volič SPD a kdo třeba Topky atd. Prostě lékař plat 200 Praha či programátor plat 150 třeba Brno (abych nebyla jen pragocentrista) SPD obvykle nevolí. Určitě se nějaká výjimka najde.
Asi nemáš dostatečně vydřené VŠ vzdělání, proto nemáš empatii.