Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Ornel já si anglesounds taky pořídila a je to bomba věc. je to dobrý i pro klid duše.
@Janule34 Jj, a pak hned monitor dechu, taky k nezaplacení
Držím palce, ať překonáte další tři týdny v pořádku. ![]()
Taky jsem měla nízko placentu, tak nic nedělej a nikam nechoď. Ono se to sice možná projeví na váze jako mně…ale je to fuk
@Ornel já už mám placentu vytáhlou. už chodím na procházky. výchozí váha je u mě teda šílená, protože ty kila z toho těhotenství před tím nešli prostě dolu. léčili mi i spodek hormony atd atd atd. zatím jsem přibrala 1,5 kg.
@Janule34 njn, dvě těhotenství za sebou jsou pro tělo záhul, teď stojím na váze, i když kojím. Čert vem ale kila, horší je ta neobrabanost a únava
Je to ale dobrá daň za štěstí, to zase jo.
@Ornel únava je šílená. ale já jsemjak na houpačce. jeden den bych byla schhopná uklidit všem známým a druhý den se nemůžu probrat a usínám za pochodu.
@Bajca3 píše:
Ahojky…ted v patek se mi dostavila MS presne po 28 dnech od toho vseho…tak jsem rada i kdyz je to hodne hodne silne…ale i tak doufam ze je tam vse v poradku kdyz to prislo tak presne…bojim se trochu i kvuli te tromboze v noze protoze ta muze mizet klidne i rok a pak neni dobre otehotnet…me rekli ze jsem to sice nemela v hlavnich zilach takze to snad nebude tak hrozny a do tech 3 mesicu to bude pryc protoze dyl cekat nechci…beru kyselinu listovou a zkusim zkonzultovat i ten kontryhelovy caj i kdyz ja bych ho nemela protoze u warfarinu se nesmi vitamin K a ten je v bylinkach taky…
uvidime…ted v patek jsem objednana k mistni psycholozce tak budu rada kdyz mi taky trochu poradi a pomuze. je to porad moc tezke a bojim se strasne vanoc a toho kdy jsem mela mit termin porodu myslim ze to nebude jednoduche to zavladnout…zase ta prazdnota…jinak jsem mluvila uz asi se dvema lekari (moje teta a pak jeste jedna pribuzna) a vsichni mi tvrdi ze jsem si injekce mela pichat diky trombofilii uz od zacatku…vsichni si mysli ze je to kvuli tomu a to me strasne boli ze jsou nekteri doktori neschopni a clovek musi prijit o miminko aby se opravdu neco delo
nikdo z nich hematolog nebo gynekolog nerekne ten to udelal, ten za to muze ale radeji reknou to se tak nekdy proste stava…tak co je lepsi?
mohla jsem byt v poradku a miminko taky…strasne nam chybi…
Ahoj holky, prosly jste podobnou situaci, tak se se svym pribehem podelim i ja. Je to par dni, co jsem na prelomu 25. a 26. tt prisla o dvojvajecna dvojcatka, holcicku a chlapecka. V praci mi zacalo trvrdnout bricho a citila jsem bolesti. Ty se po prichodu domu jeste zintenzivnely, v noci jsme jeli k Apolinari. Hned po prichodu mi na UZ doktorka sdelila, ze holcicce nebije srdicko. Chlapecek vypadal v poradku, dostala jsem tedy kapacky - na zastaveni kontrakci. Druhy den jsem sla na detailnejsi UZ, kde mi doktor sdelil, ze u chlapecka vidi snizeny pruchod pupecniku. Kontrakce neustavaly a za den a pul od prijezdu do porodnice jsem se zacala otevirat, v poledne porodila. Nejdriv mrtvou holcicku, doktori doufali, ze se ihned zavru a chlapecek bude moct zustat - pry se jim to jiz spoustukrat podarilo. Nicmene se ihned hrnul ven. Bohuzel jsme prisli i o nej par minut po porodu. Zatim cekam na vysledek pitvy, nicmene doktori se vyjadrili, ze to vypadalo na srazeninu v pupecniku. Nektere z vas litovaly, ze si behem tehotenstvi nepichali nic na redeni krve. Ja si od zacatku 3. mesice pichala Clexane 0,4mg a presto se to stalo.
Jsem zvedava, jak celou situaci zhodnoti v trombocentru a jake opatreni udelaji pro priste. Zatim se mi totiz zda, ze jejich pristup je ve smyslu nevime co to, zkusili jsme, nevyslo, tak zkusime priste neco jineho. UZ 14 dni pred porodem vypadal dobre, byla jsem u dr. Brestaka u Apolinare. Ale na trombocentru neco mohli tusit a udelat opatreni, kdyz jsem po 2 tromboflebitidach povrchovych zil. Za par mesicu to zkusime znova, ale prckove nam ohrome chybi. Dnes jsem si navic na poste vyzvedla rodni a umrtni list.
@Tinatyna píše:
Ahoj holky, prosly jste podobnou situaci, tak se se svym pribehem podelim i ja. Je to par dni, co jsem na prelomu 25. a 26. tt prisla o dvojvajecna dvojcatka, holcicku a chlapecka. V praci mi zacalo trvrdnout bricho a citila jsem bolesti. Ty se po prichodu domu jeste zintenzivnely, v noci jsme jeli k Apolinari. Hned po prichodu mi na UZ doktorka sdelila, ze holcicce nebije srdicko. Chlapecek vypadal v poradku, dostala jsem tedy kapacky - na zastaveni kontrakci. Druhy den jsem sla na detailnejsi UZ, kde mi doktor sdelil, ze u chlapecka vidi snizeny pruchod pupecniku. Kontrakce neustavaly a za den a pul od prijezdu do porodnice jsem se zacala otevirat, v poledne porodila. Nejdriv mrtvou holcicku, doktori doufali, ze se ihned zavru a chlapecek bude moct zustat - pry se jim to jiz spoustukrat podarilo. Nicmene se ihned hrnul ven. Bohuzel jsme prisli i o nej par minut po porodu. Zatim cekam na vysledek pitvy, nicmene doktori se vyjadrili, ze to vypadalo na srazeninu v pupecniku. Nektere z vas litovaly, ze si behem tehotenstvi nepichali nic na redeni krve. Ja si od zacatku 3. mesice pichala Clexane 0,4mg a presto se to stalo.
Jsem zvedava, jak celou situaci zhodnoti v trombocentru a jake opatreni udelaji pro priste. Zatim se mi totiz zda, ze jejich pristup je ve smyslu nevime co to, zkusili jsme, nevyslo, tak zkusime priste neco jineho. UZ 14 dni pred porodem vypadal dobre, byla jsem u dr. Brestaka u Apolinare. Ale na trombocentru neco mohli tusit a udelat opatreni, kdyz jsem po 2 tromboflebitidach povrchovych zil. Za par mesicu to zkusime znova, ale prckove nam ohrome chybi. Dnes jsem si navic na poste vyzvedla rodni a umrtni list.
Posílám
a přeji hodně sil
taktéž přeji, ať se miminka dočkáte co nejdříve ![]()
@Tinatyna
Moc mě to mrzí, opravdu
Je to strašné, přijít takhle o dvojnásobné štěstí
Přeju vám mnoho sil, tobě i partnerovi, a ať to co nejdřív přebolí, v rámci možností
![]()
@Tinatyna píše:
Drž se! Mně se to stalo ve 40 tt, do té doby vše ok, najednou jsem přestala cítit pohyby a…rodila jsem mrtvou holčičku. Čas vše zahojí, i když nikdy nezapomeneš.
Hodně síly, budete ji oba s manželem potřebovat
![]()
Ahoj holky,
pročítala jsem si všechny předchozí stránky, se všemi opravdu soucítím. Potřebovala bych zjistit, jestli je tu nějaká maminka-budoucí maminka, která je na tom stejně jako já. Nevím, kam jinam se obrátit a vypsat z toho, co mě teď sráží na kolena.
Doma máme 2 letou holčičku a rozhodli jsme se jí pořídit sourozence. Po prvním pokusu jsem v 5tt potratila ale dalo se to zvládnout. Zadařilo se nám hned na další pokus. Od začátku jsem měla šílené nevolnosti a migrény, všichni mě utěšovali, že to je dobře, že mimi prospívá. Během 1.screeningu nám doktorka oznámila, že sice miminko vypadá v pořádku i dle tabulek, ovšem i tak nám vyšel špatně Edwards- 1:772, což označila za šedou zónu a doporučila konzultaci u genetičky. Tam jsme šli hned druhý den, MUDr. se nás vyptala na rodinnou anamnézu a pak vysvětlila, co syndrom způsobuje a že v tomto případě je na místě buď odběr plodovky nebo neinvazivní krevní testy cfDNA. Vybrali jsme si odběr krve, který mi přišel šetrnější. Pro případ špatných výsledků i těchto testů jsme stejně měli doporučený odběr plodovky. Po 14dnech, kdy jsem měla nervy na pochodu, mi zavolali, že výsledek je negativní. Značně se mi ulevilo a začala jsem se těšit, koupila jsem holčičce (dle testů na 98%) soupravičku.
Na velký screening ve 20tt jsem se objednala do Prenatalu v Brně, šel se mnou i muž a dcera, která se moc na miminko těší. Bohužel měli hodinový skluz, takže jsem tam zůstala nakonec sama. Pan doktor Frank byl velmi příjemný, začal vyšetřovat miminko ale po chvíli se zarazil, mrkl na sestru a požádal ji, aby zavolala MUDr. Vlašína. Ted přišel a ujal se vyšetřování. Abych to zkrátila. Oznámili mi, že dcera má pravostranný aortální oblouk a doporučují odběr plodové vody. Ptali se mě na výsledky 1. screeningu (bohužel jsem s sebou neměla zprávu od genetičky o neg. výsledku krve). Nicméně mi řekli, že plodovka je na místě kvůli vyloučení/potvrzení DiGeorgova syndromu(CATCH 22)- to že se jedná o tento syndrom jsem se dočetla až na webu. Předpokládám, že mě lékaři nechtěli víc děsit, když jsem jim tam plakala. Jen mi sdělili, co by mohlo nastat po porodu, ale jen minimum příznaků. Na plodovku jsem se objednala hned, nebylo proč se rozmýšlet. Doma jsem se skoro složila, jen od úterý pláču. Nedokážu si představit, co mě čeká a jestli je naděje, že se jedná o ohraničenou vadu srdce. Většinou je totiž přítomna ještě s dalšími vadami srdce (na kardiologii teprve půjdeme) nebo právě jako příznak CATCH 22. Spojila jsem se s dětským kardiologem, který se právě zabývá prenatální kardiologií a vysvětlil mi, že pokud by se jednalo pouze o pravostranný aortální oblouk, prognózy jsou dobré a operace by byla nutná jen při dýchacích potížích.
Ráda bych slyšela, jak jste zvládaly odběr plodovky a následné čekání na výsledek?
Vzhledem k tomu, že jsem nyní 21+1, po sdělení výsledků bude opravdu málo času na rozhodnutí, pokud by vyšel pozitivně nebo nám po kardiologii sdělí ještě další vady srdce.
Neumím si vůbec představit, že bych se dcery měla vzdát, zvlášť, když už ji cítím…ale postižené dítě s ohledem na starší dceru, bych nezvládla opečovávat jak by si zasloužila a ústavní péče je pro mě taky nepřijatelná. Myslíte, že existuje šance, že by mohla mít jen vadu srdce (viz. výše)? Popř. je tu někdo, kdo má dítě s takovou vadou a jak to bylo po porodu- péče a vývoj? Omlouvám se za šílenou slohovku ale už nevím, co dál. Strašně mě to trápí a chlap je sice opravdu hodný, jenže už neví, co se mnou, když pořád brečím. Hlavně když mi dcera hladí bříško a mluví na miminko…Budu moc ráda za rady, reakce
@claire.de.lune ahoj
moc mě mrzí čímsi musíte procházet
já na plodovce byla v srpnu, kvůli hodně špatnému výsledku triplu na DS i když týden předtím utz v 17 TT naprosto v pohodě. jen na to paní doktorka musela reagovat.. Ničeho se neboj, bolelo to méně než kolikrát u zubaře, horší bylo to čekání..Ale výsledky mi předběžně volali už druhý den odpoledne..Ale byly to nervy..A s tím rozhodnutím…Záleželo by jak hodně by to miminko bylo postižené, ono je to kolikrát spojeno i s jinými vadami..Moc vám přeju hodně síly a štěstí
![]()
@claire.de.lune a dr. Vlašín ti neřekl, jak se mu mimi jeví celkově? Mě (miminko) tedy při screeningu hodnotil dost komplexně, zaměřoval se na různé ev. symptomy vad, které bývají při komplexnějším chromozomálním postižení zjevné. Naštěstí je vyloučil.
Takže by ti měl říct, jestli tam z patologií vidí „jen“ ten pravostranný aortální oblouk, nebo i něco jiného. A genetik by ti mohl říct možnou statistiku - jaké procento dětí má jen izolovanou vadu a jaké další přidružené.
Je zvláštní, že nějaký problém neodhalily už krevní testy ![]()
Držím pěsti, at se situace vyvine co nejlépe
![]()
@claire.de.lune mrzí mě, že se musíš tolik stresovat
ale jako určitě je šance, že je to "jen ta srdeční vada. Nicméně když jsem si o popsaném syndromu něco našla, tak dítě by mělo reálnou šanci vést plnohodnotný život, i mít vlastní děti, pro mě by to asi důvod k potratu nebyl. No ale kadopádně držím palce, ať se to nepotvrdí, hodně sil ![]()
@claire.de.lune Ahoj, věřila bych, že pokud vyšetření i odběry dopadly dobře, tak tvoje dítko nebude mít tu nejhorší variantu, možná tam bude nějaká srdeční vada, ale ta se dá většinou spravit. Ještě nemáš vše potvrzeno, musí to být hrozně vysilující a velmi bolestivé to čekání a rozhodování se. A jak to cítíš sama za sebe? Vnímala jsem podvědomě, že by mohlo být něco špatně? Zkus ještě věřit své holčičce, že to bude dobré. ![]()
Ahoj. Ty ses hodně vystrašila pročítaním informací na internetu. Ale já to chápu, člověk chce být připravený na všechny varianty.
Mohl aby to u vás být třeba opravdu ta lepší/lehčí varianta. Byt tebou bych si připravila seznam otázek s sebou k lékaři, abys pak ve stresu na něco nezapomněla.
Jinak dějí se třeba i takové zvláštní věci, že miminko s vysokou pravděpodobností Downova syndromu se narodí úplně zdravé, nebo ze všech testů zdravé dítě se narodí s DS…jsou věci mezi nebem a zemí.
Přeji ať je holčička co nejvíce zdravá a vše zvládnete! ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.