Práce našich maminek

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4377
30.9.24 16:35
@mado píše: Více

Jo ale jakou možnost práce a studia byla v těch devadesátých a jaké možnosti jsou dneska, to prostě nemůžeš srovnávat.
Tehdy jsem byla ráda, že můžu být Au-pair, uklízet, možná makat někde v gastru, kde jsi měla mizerný peníze. A to ještě ve většině případů na černo.
V Bruselu jsme jako Au-pair dostaly víza, protože tehdy vznikala EU a bylo tam spoustu diplomatických rodin… jiné než Au-pair Visa ti nedali, takže jsis ani normální práci najít moc nemohla…
EU o té si mohli nechat zdát, Schengen totéž…
Dnes si můžeš najít adekvátní práci venku za stejné peníze jako místní…
Kolik si myslíš že je za ty 2, 3, 4 roky na střední naučili jazyků, když povětšinou učili přeučení rustinari…
Myslíš, že jet někam na dovolenou je stejná zkušenost jako v zahraničí žít, studovat a mít stejné pracovní příležitosti???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4377
30.9.24 16:36
@ludmilaadamkova píše: Více

Jo diskety byly taky Super ani jedna fotka se tam snad nevešla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56103
30.9.24 16:36
@Menton píše: Více

Ano, ale paní, které je dnes 51,se vážně mohla doučit základy PC a něco. Promiň, pokud zdravá ženská nic nechce změnit a jen sedí doma, je něco špatně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6221
30.9.24 16:40

@Denisa56 Svatá pravda. Moje bejvalá sousedka je uklízečka, manžel školník a cítím z nich takový vnitřní klid. Bydlí ve škole, dokonce jim ředitel teď koupil televizi novou :srdce: Nedávno jsem ji potkala a zářila. Říkala jsem ji, že je také přes 20 let s manželem a je v pohodě. Hlavně, že my co jsme v tom klidu, nikoho nezajímáme. :mrgreen: Byla jsem nedávno na takovém setkání a samozřejmě rozvod, problémy doma, problémové děti to všechny zajímalo. Já vůbec neměla o čem mluvit. To, že jsem spokojená nikoho nezajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21850
30.9.24 16:43

@Menton já nevím, co ty si furt stěžuješ, právě proto, že jazyk učila přeučená ruštinařka, tak hned v devadesátém tu byli spousty studentů z Anglie či Ameriky a vedli ve školách konverzace v rodném jazyce a děcka mohly vyjet takřka zadarmo, protože ceska republika byla v zájmu dění a byly různé školní výměnné pobyty několikrát za školní rok, o prázdninách jsi mohla na lehko cestovat, někde pár dní dát brigádu a zase popojet dal. Tím se učil jazyk sám, nemusela jsi spoléhat na ruštinářku.
Děcka vyjížděly ven přes různé organizace, podpory emigrantů. Tehdy šlo úplně všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6221
30.9.24 16:46

No to byl teda výběr. Mamka mi řekla, že půjdu na kadeřnici, kuchařku nebo prodavačku. Ségra byla v Praze na polygrafické a mě z domu nechtěla. Hlavně to bylo normální, že se udělalo co mamka řekla. Nebylo tolik informací co dnes. Dnes si všechno najdou děti v páté třídě o školách. Já vůbec neměla přehled o ničem. Směju se nad tím, že jsem se bála kluků, že přijdu o panenství a doma to poznají. :mrgreen: O tom jsme nic nevěděli taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6221
30.9.24 16:52

U nás třeba byla jen němčina :nevim: Z té neumím pípnout. Asi nesehnali jinou učitelku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4377
30.9.24 16:59

Hele já si nestěžuju, jen píšu jak to bylo…
Ze základky jsem třeba byla jediná, která te možnosti odjet ven využila. V 19 ti jsem jela do Bruselu a čekala na Gare Central, kdo si mě vyzvedne…
Jen je třeba vnímat věci v souvislostech, což tady evidentně spousta dnešních třicatniku nevidí. Vidím to v práci, děcka, co jsou o deset let mladší mají vnímání světa úplně jiné…
Na střední nás bylo ve třídě 25, ven vycestovalo 7 lidí…
Výuka jazyků byla tristní…to sorry…to co se dneska učí syn na základce jsme dělali na střední… učňovské obory vůbec nesrovnavam…
I dnes lidé ze třetích zemí ten vstup do EU nemají tak easy, jak si tu všichni představují..
Ty jsi v botách té paní nechodila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6221
30.9.24 17:14

Také si myslím, že někde na malých vesnicích jim to trvalo vše déle. Konec školy a na pole. V televizi nic nebylo, internet nebyl a v novinách taky prd. Jinak se přemýšlelo. Mamka když pozorovala ségru na té polygrafické, tak mi vybrala něco co budu dělat u nás. Ségra s tou školou skončila v hospodě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21850
30.9.24 17:14

Xxx

Příspěvek upraven 10.10.24 v 15:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148701
30.9.24 17:35
@ludmilaadamkova píše: Více

Nevím, možná to bylo o rok dva dřív, nevím přesně, máma ještě žila, umřela když bylo dceři 13 let, dneska je holce 30 let. A nemám pocit že by měli v té době doma počítač všichni, ještě zdaleka ne. K nám chodily dcery kamarádky na počítač, protože ho doma neměly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
30.9.24 17:50

Ja mela v devadesatkach deti na zakladce, bydleli jsme v Praze. A v takovych superlativech, jak to popusujes, jsem to nezazila. Anglictinu je ucila ta rustinarka a rodileho anglicana na konverzaci zazily na letnim tabore, kam jsem je cilene kvuli tomu prihlasila. Nicmene krome jednoho tydeniho pobytu v Italii, neco jako tridni vylet, se zadne hromady nabidek na pobyty v cizine nekonaly, a to ani pak, kdyz byly dcery na stredni. Urcite uz byly ty moznosti jinde, nez za totace, ale prijde mi, ze mas trochu zkreslene vzpominky. A zadarmo taky jen tak neco nebylo, aspon ja jsem detem vsechny krouzky a vylety apod. platila. Nicmene k tematu, ludi jsou ruzni, kazdy jsme nejaky. Taky znam „holku“, ktera se celozivotne flaka doma, uz ji bude sedesat a ta svuj zivot doslova prohnila doma na gauci u serialu. Asi ji to vyhovuje, jinak by s tom neco udelala, ja ji soudit ani zivit v duchodu nebudu. A pak znam holku, ktera byla pracovita az do aleluja, ani materskou si neuzila, porad se jen honila, po nocich prekladala odborne texty z francouzstiny, delala korektorku v jedne redakci, ve dvou letech dite do jesli a ona na plny uvazek, odpoledne se starala babicka. Ted je ji petapadesat, dceru uz ma dospelou a priznala mi, ze kdyby to mohla vratit, rozhodne by se takhle pracovne neexponovala, ze to za to nestoji a nikdo ji uz nikdy nevynahradi ten cas, ktery mohla travit se svou dcerou, misto aby se strhala v praci. Protoze to stejne nikdo neocenil a v padesati byla vymenena za vyrazne mladsi a patricne nabuseny a karierne lacny model. I o tom je zivot. Prace, vzdelani, cestovani, zajmy, aktivni zivot ano, to vsechno je dobre. Ale neni dobre udelat z toho stredobod sveho zivota a postavit to nad vse ostatni. Protoze nic z toho neni vic, nez vladtni deti, rodina, vztahy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21850
30.9.24 18:16

Xxx

Příspěvek upraven 10.10.24 v 15:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
30.9.24 18:20

@Žanda-Panda Moje máma šla v 55 letech do důchodu teď ji je 72.Sla tedy do invalidního důchodu měla těžké deprese. Vyucena nebyla, porodila 3 děti a pak pracovala do těch 55 let ve fabrice jako jerabnice.Od té doby je doma a užívá důchodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
30.9.24 18:22

@Aries6 Tak tohle je opravdu smutný příklad. Mohla žít 100 krát lépe. Školu si dodělat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat