Práce našich maminek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@mado píše: Více
Ona hlavně zakladatelky maminka uvízla v těch směnách. Jak jsem psala sousedka je uklizečka a manžel školník a jsou xx let spokojeni. Děti jim vyrostly ve školní zahradě, obědy zdarma, k dispozici celou školu včetně tělocvičny, kde její manžel cvičí, děti skákaly na trampolíně atd.. Úplně obyč rodina a jdou spolu venku za ruku. Září z nich klid. Takže ne vždy to znamená, že bez školy člověk musí být zničený a bez času, nešťastný.
A třeba ona se nevzdělávala nikdy, anglicky neumí ani prd. Na dovolené jezdí spolu i ona sama s učitelkama. Ona se po letech dostala do toho kolektivu učitelek i jako uklizečka. Je součást školy. Minule jsem to ségře říkala s nadšením, jak by mohla taky někam do školy uklízet a a její přítel školníka
Tak jim oběma je škola v 55 k ničemu, když ani jeden se nerozvíjel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Denisa56 píše: Více
Nedávno mi kolegyně řekla, že tam byla random holka
a já musela hledat na google
Jinak jsem vysazená na R. I.P., třeba teď u Heřmánka mi to přišlo strašné. Někdo ani neví co to znamená.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Denisa56 můžu ti napsat proč někdy používám anglická slova já. V práci komunikuji léta anglicky. Filmy koukám anglicky - jsme v zahraničí. Někdy je to prostě první, co mě napadne, někdy je nějaké slovo výstižnější a v mém jazyce ùplně přesný výraz není
. Někdy taky použiji německý výraz - jistou speciální oblastí jsem se zaobírala v němčině a někdy si na ekvivalentní výraz z jiného jazyka rychle prostě nevzpomenu. To nemá s módou nic společného. Prostě když dýl funguješ v nějakém jazyce, tak se ti taky trochu přepíná mozek. Ne že bys zapomněla svůj jazyk, taky přepínáš, někdy ale je blíže poruce šuplík s anglickým slovem než šuplík s tvou mateřskou řečí. Nikdy to není jedna k jedné… a když těch jazyků umíš víc, tak je prostě přirozené, že někdy vybereš nejvýstižnější slovo.
A další důvod proč někdy něco doma říkame anglicky je ten, když nechceme, aby nám rozuměli děti
.
- Citovat
- Upravit
@nikitice tak samozřejmě, to je důležité, že je člověk spokojeny a vyhovuje mu to. Pokud ale sedí doma a lituje se, za všechno můžou okolností a někdo jiný, tak to není dobře. Vymlouvat se celý život na to, že na střední neměli počítače a proto nemůže pracovat, protože neměla kde se to naučit, zní divně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nikitice píše: Více
Ono to není ani tak o směnách, ale o tom, jestli je člověk v daný práci spokojený. Jak jsem psal oba prarodiče dělají spoustu let ve fabrice na směny, víc jak třicet let. Ale nejsou tam proto, že by museli, ale protože chtějí, že jim to vyhovuje, náplň práce, směny i peníze. Oba mají maturitu. Před a chvilku po revoluci dělali oba na učňáku. Babička mzdovou účetní a děda mistra. Pak šli do té fabriky a jsou úplně happy. Já tam byl ve třeťáku měsíc na brigádě, mě by mrsklo tam dělat a věřím, že kdyby mi nic jiného nezbylo, tak mám z toho nervy a nadávám kudy chodím, jak musím dělat takovou pakárnu. Naštěstí nemusím, ale je to podle mě o tom, ne kdo co dělá, ale jestli to nedělá jen z nutnosti, aby přežil a přitom by chtěl dělat jinde, ale z nějakého důvodu nedělá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje mamka do 61 pracovala v mateřské škole, má SPgS. Moje tchýně do 62 v gastro podniku jako vedoucí. Má učňák a k tomu nástavbu tuším. Švagrové je 51 a pracuje u ČD jako výpravčí, SŠ. Směnný provoz 12h. Brácha v 56 už 25 let pracuje v Liberty, má SŠ ( chválabohu jejich provoz se udržel, ale poslední rok v práci víc nebyl než byl), směnný provoz typu kolotoč. Zatím zvládají. Ale děti nemají a když mají volno, jezdí na chalupu.
- Citovat
- Upravit
Jo, to R. I.P. je ted taky modni. A krome tech anglickych slov v ceskem textu pak jeste prava ruka na srdci, kdyz hraje nase hymna. Ale asi jsem uz stara skola a tyhle novoty nejsem schopna chapat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Leontodon píše: Více
Asi jsem schopna to castecne pochopit, v tvem pripade urcite. Ale myslim, ze vetsina lidi to pouziva tak nejak stadne, ze je to ted moderni, sup, soupnu tam ze je to ted cool a hned jsem in, pouzivat anglicka slovicka je pro me easy, no problem. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mado píše: Více
U ní jsou hrozné ty noční. Po dni volna před noční neusne, tak je pak unavená i o volno. Z manželovo strany jsou jeho sestřenice také tkadleny a jsou v pohodě, ale mají ranní. Odpoledne se už sluní na zahradě, vnoučata hlídají kdykoliv.
Kamarád má podobné směny a je jak chodící mrtvola. V 50 vypadá na 70.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Denisa56 píše: Více
je to ted cool a hned jsem in, pouzivat anglicka slovicka je pro me easy, no problem.
Tvá věta je krásná
.
Tak třeba „cool“ a „in“ jsou taková krátká výstižná slova. V rámci efektivnosti komunikace ideální
.
Cool je pořád moderní? Já měla za to, že mladí už používají něco jiného. Ale „in“ je v jednoducosti a výstižnosti nepřekonatelné
. Podle mě jde i o to, že angličtina je snadná a jednoduchá. Řekneš „no problem“ a nemusíš říkat celou větu: já s tím nemám problém.
- Citovat
- Upravit
@Menton píše: Více
Ja nepíšu, ze museli nutně jet studovat do zahraničí, ale udelat si řidičák, dodělat maturitu když jsou vyučeni v oboru který neuživí, nebo chodit na kurz angličtiny, naučit se na pc klidně během života mohli. Ja jsem ročník 77 a i generace mojich rodičů kterým je uz táhne na 70 tohle zvládli. Aspon v me rodině, okoli to tak je,
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano v dětství jsi to takhle měla, ale to přece neznamená, že to člověka poznamená na celý život. Že se nikdy nenaučí používat mobil, počítač, cizí jazyk, nebude řídit auto. Jsem ročník 77, my tedy měli pevnou linku asi od mých 6let, auto jsme taky měli, jezdila i maminka, první mobil jsem měla v roce 98. Počítač asi kolem roku 2002. Takže pokud dnešní padesátník žije jako negramotny, je to jen jeho chyba, ne chyba doby v které se narodil.
Příspěvek upraven 01.10.24 v 09:07
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Alušáček píše: Více
Přesně, nechápu to, že ji někdo omlouvá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Menton píše: Více
Jo, mamka s maturitou dělala v zahraničí v 90. na černo uklízečku. Pak se vrátila do CR, dostala byt (neobyvatelný) a na rodičáku si udělala vysokou. Pak se zašila v knihovně. Ne jednu stranu měla štěstí s tím bytem, na druhou ještě že jela dřít do toho zahraničí, díky tomu měla na rekonstrukci
a „neválela“ se doma s dítětem, díky tomu může mít klidnou práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Alušáček píše: Více
Tak o tom žádná. To bylo spíš konstatování, že nešlo vše, jak dnes. Dnes je vše jednoduché díky mobilu, internetu.
My třeba měli na zš ruštinu, pak němčinu. Na anglinu prostě nikdo nebyl. Každopádně jsem si po škole zaplatila jazykový kurz v Praze, učila se na pc podle knížek a s učnákem nastoupila na recepci, kde jsem se učila dál. Ten učnák byl nějak danej. To jsem měla tři dvojky. Mamka nechtěla, abych byla na intru, už byla ségra. U nás ve firmě jsou i mnohem starší bez škol, někam se vypracovali praxí.
Jiank je to i tím, kde člověk žije, okolím. Buď je člověk spokojený nebo s tím musí něco udělat. Já prodávám x let a jsem spokojená. Hlavně bych neměnila dvanáctky. Mám za měsíc 14-16 dní volna. A tolik toho máme v té práci, že si málokdy postěžuji. Měla jsem i 4 roky svůj obchod a tam bylo víc práce a všeho okolo, že jsem se vrátila do klidu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit