Prarodiče nejeví zájem o vnučku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19367
9.4.17 23:22
@kacenka8 píše:
@Dixies já to pochopila tak, že o vnoučata nemáš vůbec zájem :kytka:moje tchyně taky pracuje, občas si vezme syna na procházku a mě to stačí že jí má malej rád a má o něj zájem. Moje mamka zas o vnuka nemá žádný zájem, neviděla ho 4 měsíce ani jí to netrápí. Nenutim ji ho, jen mě to občas mrzí že mám spíš lepší vztah k tchyni než mámě :(

Ale já bych ráda hlídala častěji, ale naš rarášek už ve 2 letech je k neuhlídání, a ukecám ji jen na pamlsky nebo tramolínu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150066
9.4.17 23:22
@Dixies píše:
Nevím jestli jsi to pochopila správně. Já jsem byla babičkou hlídané a milované dítě ( rodiče mě tam šoupli), nic jsem neočekávala a dnes na stará kolena, díky koloběhu života ráda hlídam svou vnučku. :)
Asi jsi přehlídla můj smířlivý komentář.Nemyslela jsem to zle. :kytka:
@Anna766 píše:
Nemyslela jsem to apriori na tebe :kytka: byl to jen povzdech. Chápu, pracuješ…to se dá pochopit.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150066
9.4.17 23:53

@Inaris rozčiluješ se ty a zbytečně. V každé diskuzi kde se potkáme, ať je o čemkoli máš potřebu mě shodit. A víš co, posluž si. Když tě to baví…užitečná mi budeš až pochopíš, že i když máme na mnoho věcí jiný názor, není třeba se z toho pos.rat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
10.4.17 00:17

Když se chce, tak to jde.. např. švagra hlídali jeho pracující prarodiče, chodící na směny- předávali si ho u brány továrny.. bylo jim kolem padesátky… Mně teda do padesátky ještě nějaký rok chybí, ale nemyslím si, že by člověk měl být tak vyčerpaný, že by se alespoň občas nezvládl postarat o dítě :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
10.4.17 11:32
@ospalámyš píše:
Tak samozřejmě, že člověk svým rodičům na stará kolena pomůže, alespoň v těch normálních rodinách to tak chodí, ale pokud se třeba (hypoteticky) v jejich těžké situaci rodiče na děti úplně vykašlou a pak očekávají samozřejmou pomoc, tak je to taky trochu chucpe.

každý spíš pomůže rodiči, který projevoval zájem, semtam i pomohl, než někomu, kdo se staral jen sám o sebe a nejevil snahu o kontakt nebo pomoc v těžké siutaci.. takoví jsou pak v těch důchoďkách kolikrát sami :nevim:

Každopádně vnoučata těžko budou jevit zájem o cizího starého pána a paní, kteří si snimi nevytvořili téměř žádný vztah, protože neměli zájem. Ono se ti vrátí v životě to, co do něj vkládáš ty, jestli nezájem a sobectví, tak nemůžeš čekat vřelost a zájem sám.

Ano, ovšem nezlob se, ale narození dítěte přece není až nějaká závažná těžká situace, to si myslím, že je něco úplně jiného. my si pomáháme, kdy je třeba a jak je třeba, ale předpokládat, že když má někdo dítě a manžela, tak je zrovna v úzkých? No nevím. Ale to je jen můj pohled na věc. prostě se mi nelíbí podminovat péči o staré rodiče tím, že jo, postarám se, ale vy se mi budete starat o děti, jinak nic. To je prostě špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
10.4.17 11:40

@Inaris Mám dotaz - vážně je možné, aby dítě řvalo při tříměsíční kolice nonstop 24 hodin denně? Vždyt by muselo být za tři dny mrtvé. Nikdo nevydrží řvát v jednom trhu takhle dlouho, nespat, nejíst, neodpočívat. To prostě není možné, fyzicky ne.
@warita Podívej, já se většinou nenavážím do nikoho, kdo si to nezaslouží. A žena, která si pořídí dítě, má manžela a ještě je schopná zkazit vlastní mámě dovolenou hádkama, že jí nechce s děckem pomáhat, je pro mne opravdu neschopná a dost zpovykaná. takže znova - jednoduše nevěřím a není možné, aby dítě řvalo třeba jenom ten týden takto v kuse jak to píšeš, není to možné, protože by zemřelo po třeba dvou dnech vyčerpáním. Tečka.
Dítě sis pořídila sama s manželem, jsi dospělá, máma tě do ničeho asi nenutila, takže se starej ty sama s manželem a mámu nech odpočívat. A pamatuj si - není to ničí povinnost pomáhat dospělé ženě, nemáš na to právo, i kdyby tvé mámě děti babička vychovávala celé dětství, jo? Asi tak. Postav se na vlastní nohy a nezatěžuj ostatní a bude ti líp. nejsi jediná, která má dítě a chlapa v práci. Představ si, že jsou ženy, které mají třeba tři děti, malé, chlapa v práci a musí to zvládnout. To už by u vás asi muselo lítat půlka rodiny, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
10.4.17 11:48
@warita píše:
uz me prestava bavit rikat, ze od rodiny pomoc ocekavam. Jeji povinnost to neni, mela by to tak citit. Rodina neni na ozdobu

A co děláš ty pro tu rodinu? jistě se ti tato otáka musí zdát podivná, ale zatím jsem se dočetla jenom to, co má dělat rodina pro tebe. takže by mne to zajímalo. A chápu, že se ti odpovídat nechce.
@Inaris Jo a taky mám dojem, že jsme možná ve výchově někde udělali chybu, myslím tím naši generaci, která vychovala z podstatné části svých dětí solidní sobce - já já já mám právo a chci. Bohudíky moje děti toto nepostihlo. Možná proto, že semtam slyšely vetu - jo možná chceš, ale já ne, nemáš právo, já mám právo jako rodič. A rodičům se pomáhá a ty tu nevelíš. A možná i proto, že semtam dostali na pr del, když moc vykřikovali. Myslím si, že to je to, co některým chybí. A hurá do mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
10.4.17 12:17

A celkově si prostě myslím, že tady nejde o to, zda by se měly babičky zapojit či neměly. Ale jde jen o způsob a míru, o to, jak to daná matka podává. A jestliže to někdo podává stylem jednou je to moje máma tak má sakra povinnost, od toho je rodina - tak je to prostě špatně. Ano rodina si má pomáhat, to je normální a samozřejmé, taky hlídáme, ale nikdy tam nebylo musíte. A že to byly vážně situace opravdu těžké, ne jako řvoucí mimino a hysterická matka. Asi tak. A doted je to prostě - prosím, mohli byste - anebo - co kdybychom vzali děti a vy si vorazíte? je to vždycky žádost s možností odmítnout. A jestliže se někdo rozčilí na vlastní matku, že je vysmátá na dovolená a on strhnutý z péče o jedno dítě, tak je to špatně. Dva dospělí verzus jeden kojenec, to nějak nechápu.
Takže znovu - je mi líto, ale není to povinnost pomáhat, je mi líto, ale my babky jsme vážně mnohem víc unavené, než si to vy představujete, je mi líto, ale pořád ještě máme své starosti a své povinnosti, které musíme plnit, je mi líto, ale své děti jsme odchovaly a chceme ještě něco užít. Asi tak. A vnoučata miluju.
A ještě rada pro ty, které mají též uřvané děcko a nevědí co dělat - kupte si šátek, dítě do něj a stihnete se i učesat i napít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
10.4.17 13:06

Teď jsem dočetla všechny ty rozhořčené komentáře o tom, jak dnešní matky vyžadují pomoc od babiček a pokládají to za povinnost, atd. Neberu si to osobně, ale takové zobecňování mi přijde strašné. Z toho, co zakladatelka píše, cítím úplně jinou potřebu - pochopení a podání pomocné ruky, když už je sama z toho všeho na dně a nemá ten správný nadhled. Místo toho jí většina radí - jsi dospělá, starej se sama, rodiče nezatěžuj a hlavně nefňukej. Tyhle rady mi přijdou úplně zcestné. Ale chápu, je to diskuze, každý má právo na svůj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19367
10.4.17 20:17
@Inaris píše:
Zakladatelka psala, že ji štve přístup rodičů, že si sedí u telky atd.
Omlouvám se, jestli to nebude znít úplně jemnocitně, ale s prominutím ona je dospělá a jak žijí její rodiče, jí musí být dnes už jedno. Oni ji vychovali, věnovali jí svůj rodičovský čas, dotáhli možná k maturitě nebo dokonce k titulu na VŠ a opravdu už mají nárok na svoje soukromí, na způsob života, který možná chtěli žít už dávno, ale nežili kvůli ní.
Neumím si představit, že by mojí dospělé dceři vadilo, že sedím u emimina.
Pochopitelně když budu vidět, že padá na hubu s miminem v náruči, tak se nejdřív zeptám „a co dělá tvůj chlap?“ a pak případně pomůžu. Ale aby ona v dospělosti posuzovala, co já ve svém volnu dělám a že bych jí měla radši pomáhat, no to nevím.
Samozřejmě to mrzet může, to je jasné, to já jí rozumím. Ale málo platný, tak to holt někdy chodí. :nevim:

Když ty to umíš vždycky tak pěkně napsat, že už nemám slov :D Každopádně souhlasm s každým tvým slovem. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
10.4.17 21:14
@inkakřivák píše:
Ano, ovšem nezlob se, ale narození dítěte přece není až nějaká závažná těžká situace, to si myslím, že je něco úplně jiného. my si pomáháme, kdy je třeba a jak je třeba, ale předpokládat, že když má někdo dítě a manžela, tak je zrovna v úzkých? No nevím. Ale to je jen můj pohled na věc. prostě se mi nelíbí podminovat péči o staré rodiče tím, že jo, postarám se, ale vy se mi budete starat o děti, jinak nic. To je prostě špatně.

To vidí každej jinak, pokud se 3 měsíce nevyspíš, dítě furt řve a ty jsi zralá na psychinu, tak to pro někoho závažná chvíle je. Asi kdo nezažije, tak pak soudí, ale já myslim, že to prostě náročné být může.
A manžel může mít náročnou práci, ze které se třeba uvolnit nemůže. V životě můžou nastat různé situace a to si musí posoudit každý sám, co je pro někoho ta závažná situace a kdy tu pomoc potřebuje nebo ne.

Já to nechápu jako podmiňování péče, to je normální vzájemná pomoc v rodině, ta by neměla být jen jednostranná. Souhlasím s tebou v tom, že do toho, co prarodiče dělají, jestli jezdí na dovolenou nebo prosedí půl den u emimina dětem nic není. Ale jestliže by v takové situaci třeba mamka odmítla jakoukoliv pomoc, protože má kafíčko, pak kadeřníka a tv seriály, které nemůže vynechat a já pár měsíců padala na hubu, tak ybch pak taky nebyla žhavá mamce pomoct ve chvíli, kdyby si najednou vzpomněla, že třeba nutně potřebuje pomoct vyměnit podlahu a vymalovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
11.4.17 07:04
@inkakřivák píše:
Jenže tam byla jedna věc jiná - a to ta, že ta široká rodina většinou žila po kupě. Byl hospodář se ženou a dětmi a k tomu prarodiče na výměnku, kteří jako odplatu a pomoc hlídali děti. Anebo žili všichni v jedné seknici, a rodiče museli do práce, neexistovalo ani to šestinedělí - čili matka se po porodu jakž takž vzpamatovala a vyrazila dělat stejně jako otec - no a prcek zůstal na krku bud sousedům, nebo prarodičům či starším sourozencům. Kdežto ted je to krapítek jiné - jádrová rodina samostatně žijící, a prarodiče, kteří třeba ještě pracují. Jo? A naznačovat, že když tedy rodiče nechtějí pomáhat s bnoučaty, tak já jim nebudu pomáhat, až budou staří, je dle mého naprosto slušně řečeno sprosté. Tu péči na stáří jsem brala jako odplatu za péči o nás jako děti, ne za to, že nám pomáhali s vnoučaty. A podminovat to takto, to by mne hanba fackovala.

Mam na to uplne stejny nazor. Jak na tu peci ve stari, tak na drivejsi spudrznost rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
11.4.17 08:49

@Inaris Tak mně zase úvodní příspěvek vyzněl tak, že se zakladatelka chce vypsat a zároveň potřebuje radu jak se s tím vším vyrovnat, tzn. informace od matek, které zažily něco podobného. Místo toho ji většina hrubě zdrbala, že si dovolila kritizovat rodiče a že na ně chce přehazovat své povinnosti (i když zrovna toto zakladatelka výslovně popírá). Prostě diskuze směřuje úplně někam jinam a vůbec nenaplňuje původní zadání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
11.4.17 09:41

@ospalámyš Ale já jsem se tu už jednou p=tala a odpovědi se mi nedostalo - a proto se optám znovu. Skutečně je možné, že existuje miminko, které řve tři měsíce v kuse 24 hodin denně a přežije? To je blbost. Já chápu, že ta matka je na nervy, chápu, že je unavená, ale prostě toto není fyzicky možné. Čili mi vychází, že to dítě bylo uřvané, špatně spalo, ovšem přesto muselo občas spát. A pak už záleží jenom na matce, jak si to zorganizuje. jestliže místo toho, když jí dítě usne, aby si okamžitě lehla s ním a zdřímla, tak hystericky lítá a ještě víc stresí, pak není divu, že je grogy. A když dítě křičí a chce se nosit, co jí do háje brání koupit šátek a nosit děcko v něm? Ono většina těch dětí má semtam uřvaný den, a ten šátek dost pomáhá. A navíc jak sama psala, manžel pomáhal, tak mohla po jeho příchodu z práce klidně lehnout a spát a on mohl chvíli pečovat, ne?
Beru, že ji mrzí, že si myslela, že bude rodina dost lítat okolo, ale neberu to, že je to nějaká povinnost ta rodinná pomoc. prostě ne. Velmi dobře to napsala Inaris ve svém příspěvku.
Prosxtě si myslím, že si to měla dotyčná trošku lépe zorganizovat. Nakonec - vážně si myslela, že mít dítě je nějaká procházka růžovým hájem? Je to nádherné, ale je to dřina. A víš co, ta dřina je to pořád, i když mám děti dospělé. I tak mám o ně starost, i tak o nich přemýšlím a řeším. A věř mi - mít dítě není zdaleka nějaká jo zátěžová situace. je to prostě normální.
Chápu tvůj postoj, ovšem zkus to vzít opravdu takto - to že se starali o tebe, lítali kolem tebe, když jsi měla prdíky, zuby, nebo horečky, když tě vodili do školy, když s tebou řešili domácí úkol nebo lásku, to si nezaslouží nějakou pomoc na stáří? protože se jim už nechtělo to dělat podruhé s tvými dětmi? Myslím si, že kdyby došlo na to, že by zakladatelka skončila s čímkoliv v nemocnici, že by pomohli. Ale třeba jenom naprosto v klidu posoudili situaci tak, jak ji viděli, a řekli si - je to jejich rodina, tak se do nich nebudeme míchat. At se ted stará ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
11.4.17 11:52
@inkakřivák píše:
@ospalámyš Ale já jsem se tu už jednou p=tala a odpovědi se mi nedostalo - a proto se optám znovu. Skutečně je možné, že existuje miminko, které řve tři měsíce v kuse 24 hodin denně a přežije? To je blbost. Já chápu, že ta matka je na nervy, chápu, že je unavená, ale prostě toto není fyzicky možné. Čili mi vychází, že to dítě bylo uřvané, špatně spalo, ovšem přesto muselo občas spát. A pak už záleží jenom na matce, jak si to zorganizuje. jestliže místo toho, když jí dítě usne, aby si okamžitě lehla s ním a zdřímla, tak hystericky lítá a ještě víc stresí, pak není divu, že je grogy. A když dítě křičí a chce se nosit, co jí do háje brání koupit šátek a nosit děcko v něm? Ono většina těch dětí má semtam uřvaný den, a ten šátek dost pomáhá. A navíc jak sama psala, manžel pomáhal, tak mohla po jeho příchodu z práce klidně lehnout a spát a on mohl chvíli pečovat, ne?
Beru, že ji mrzí, že si myslela, že bude rodina dost lítat okolo, ale neberu to, že je to nějaká povinnost ta rodinná pomoc. prostě ne. Velmi dobře to napsala Inaris ve svém příspěvku.
Prosxtě si myslím, že si to měla dotyčná trošku lépe zorganizovat. Nakonec - vážně si myslela, že mít dítě je nějaká procházka růžovým hájem? Je to nádherné, ale je to dřina. A víš co, ta dřina je to pořád, i když mám děti dospělé. I tak mám o ně starost, i tak o nich přemýšlím a řeším. A věř mi - mít dítě není zdaleka nějaká jo zátěžová situace. je to prostě normální.
Chápu tvůj postoj, ovšem zkus to vzít opravdu takto - to že se starali o tebe, lítali kolem tebe, když jsi měla prdíky, zuby, nebo horečky, když tě vodili do školy, když s tebou řešili domácí úkol nebo lásku, to si nezaslouží nějakou pomoc na stáří? protože se jim už nechtělo to dělat podruhé s tvými dětmi? Myslím si, že kdyby došlo na to, že by zakladatelka skončila s čímkoliv v nemocnici, že by pomohli. Ale třeba jenom naprosto v klidu posoudili situaci tak, jak ji viděli, a řekli si - je to jejich rodina, tak se do nich nebudeme míchat. At se ted stará ona.

Máš pravdu, že správná organizace času dokáže divy, ale která matka prvorodička je natolik zkušená, aby si hned zkraje dokázala takto poradit? Navíc jít si zdřímnout s mimčem taky není univerzální rada pro každého, protože vlivem spánkové deprivace se člověk může dostat do začarovaného kruhu, kdy je už tak přetažený, že neusne, i kdyby se rozkrájel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová