Prarodiče nejeví zájem o vnučku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9128
5.4.17 22:00
@bobr123 píše:
Ja opravdu pri tehlech diskuzich nechapu, o co vam zeny jde. Chapu ze to zamrzi, ale co by jste s tim jako chtely delat? Ne kazdy je z mimina poprdeny, bud rada ze ti do niceho nekecaji. Ja tohle fakt nechapu, pokud nemaji zajem, tak bych jim tam dite ani nevodila. Cas od casu bych zavolala rodicum z pozice dcery, ale fakt bych jim netahala dite do bytu, kdyz o nej nemaji zajem. Sama vidis ze mama ma akorat chytre reci ktere ti vadi. Tak tam nechodte a je to. Tohle nuceni vlastnich deti prarodicum nejak nechapu.

No já to pochopit dokážu, i když to máme v rodině naštěstí jinak. prostě to musí mrzet, že se babička a děda o vnouče nezajímají, není tam ta soudržnost rodiny, která ty vztahy mezi sebou má i ob generaci a sdílí radosti i problémy. Prarodiče mohou dětem dost dát a může to být vzájemné. Je škoda, když tam ten zájem není žádný. Je to prostě jiné, než když prarodiče ty vnoučata mají rádi a chtějí s nimi být aspoň občas.

A co si budeme povídat, i ta občasná pomoc přijde vhod a je důležitá, alespoň občas, v krizových chvílích. I tak se poznají dobré rodinné vztahy, že na sebe nekašlou a nejsou sobečtí. Prarodiče občas vypomůžou s dětmi, nebo alespoň s nimi stráví nějak čas, rodiče zase pomůžou důchodcům s něčím jiným, myslím, že takové vztahy v rodině jsou lepší, než já sám a jedu jen za sebe.

Každej extrém je špatný, očekávání velké pomoci a nebo pokud tam ty vztahy jsou na nule. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
5.4.17 22:03
@warita píše:
sobecka jsi ty, uz ted je mi lito tvych deti, kterym ty evidentne nepomuzes, protoze asi budes rada, ze se uz o nikoho nemusis starat.To ja v me sobeckosti budu moji dcerce pomahat, az to bude potrebovat.

Mych deti ti lito byt nemusi. Pokud budou potrebovat tak jim pomuzu, ale nebudu se v jejich dospelosti ridit podle nich. Klidne si na me utoc, mne to nevadi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85544
5.4.17 22:03
@warita píše:
to muze, kdyby mi obcas pomohla a nezustalo to u planych reci. To bys holt mmusela slyset ten vysmaty ton hlasu, kdyz volala.

Hele, pokud se neozvu ja domu, tak v kontaktu nejsme vubec. Tchyne dceri (2 roky) doted nekoupila jedinou vec ani na Vanoce ani na narozeniny, pry ma moc kramu. A kdyz se vyjimecne vidime (zijeme daleko), tak nam ji nepohlida ani na hodinu. S manzelem jsme sami nikde nebyli 2 roky, hlidani nemame zadne (ted teda uz pracuju a dcera chodi do skolky). Proto mi to, ze vubec z Portugalska zavolala a jeste Tve dceri neco koupila, pripadne hezke.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
5.4.17 22:06

@Sinquinita neres to, protoze stejne nic nevyresis :nevim: holt ne vsichni prarodice jsou milujici, hlidaci a starajici se. navic, v pripade, ze kouri a pijou, bud mozna radeji, ze se k diteti moc nepriblizuji. mas aspon tchyni, to je prece super!
u nas treba neni vlastne zadny zajem o deti ani od mych rodicu, ani od manzelovych. nase deti maji 3r a 1r, nikdo je nikdy nevozil, nehlidal, mne opravdu jidlo domu take nikdo nenosil. naopak, kdyz uz jednou za mesic-dva vidime jednu nebo druhou babicku, jezdi vsichni k nam a ja jeste musim varit obed, kafe, pohosteni :nevim: :D
ale ja se v tom nepitvam, beru to tak, jak to je. nenosim v sobe zadne krivdy, nejsem nastvana, ani nevycitam. jsou to nase deti a prarodice zadne hlidaci povinnosti proste nemaji, at si ziji jak chteji. a mne to vlastne takhle vyhovuje, aspon nemusim byt nikomu za nic vdecna a s manzelem jsme zvykli spolehat jen sami na sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
@bobr123 píše:
A o co tam teda slo? Z tveho vykladu to tak vyzniva, samozrejme s trochou nadsazky. Jakoby mama nemela narok na odjezd na dovolenou.

to jsem prave vubec nerekla. Mama mi sama od sebe naslibovala pomoc, z ktere jsem videla NULU, byla jsem na zhrouceni a ona mi vola, jako by se nechumelilo, poradne se ani nezepta, jak se mam a vysmatym tonem mi vypravi, jak je v portugalsku super pocasi. Ja na ruce rvouci decki, nervy v kyblu, cele tydny cekam na jakoukoliv pomoc a ona se smeje do telefonu. Tady nejde o to, ze jela na dovcu. To ona jezdi casto a je ji prano. Jde o to, jak ja jsem se v ten moment citila.

Jestli nechapes, OK, nemusis. Mozna bys to proste musela zazit, aby jsi vedela, jak ja se v ten moment citila.

Podivej se, uzavreme to s tim, ze proste mame jiny nahled na vec, ok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
@ospalámyš píše:
No já to pochopit dokážu, i když to máme v rodině naštěstí jinak. prostě to musí mrzet, že se babička a děda o vnouče nezajímají, není tam ta soudržnost rodiny, která ty vztahy mezi sebou má i ob generaci a sdílí radosti i problémy. Prarodiče mohou dětem dost dát a může to být vzájemné. Je škoda, když tam ten zájem není žádný. Je to prostě jiné, než když prarodiče ty vnoučata mají rádi a chtějí s nimi být aspoň občas.

A co si budeme povídat, i ta občasná pomoc přijde vhod a je důležitá, alespoň občas, v krizových chvílích. I tak se poznají dobré rodinné vztahy, že na sebe nekašlou a nejsou sobečtí. Prarodiče občas vypomůžou s dětmi, nebo alespoň s nimi stráví nějak čas, rodiče zase pomůžou důchodcům s něčím jiným, myslím, že takové vztahy v rodině jsou lepší, než já sám a jedu jen za sebe.

Každej extrém je špatný, očekávání velké pomoci a nebo pokud tam ty vztahy jsou na nule. :nevim:

Ano, s tim naprosto souhlasim. Moje tchyne se o nase deti nezajima temer vubec. Ja ji je nenutim, nejezdim tam ani ja, ani nejmladsi. Syn uz je starsi, tak si rekne kdyz tam chce jet. Pokud je u nich, tak si ho ale stejne moc nevsimaji. Mas pravdu ze me to mrzi, ale ne kvuli nim, ale kvuli bemu. Protoze on nechape proc si ho nevsimaji a proc si s nim nechteji hrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315
5.4.17 22:13

U nás je to naopak. Přílišný zájem nejeví tchyně. Už jsem si za ty 3 roky zvykla. Dceru měla venku v kočáru párkrát, na prstech jedné ruky bych to spočítala. Na návštěvy za ní nejezdí, teď ji neviděla měsíc, bydlí od nás 5 minut jízdy autem a 10 minut chůze pěšky. Nepomáhala nikdy s ničím, sama od sebe se neozve. Naopak my ‚hlídáme‘ její dítě, které k nám chodí každý týden po kroužku, aby nemuselo chodit samo domů :mrgreen: Moji rodiče jsou skvělí. Mám 14 dní do termínu a máma si dceru bere v každé volné chvíli, abych si oddechla a dceři se opravdu věnují. Máma mi pomáhá hodně. Po příchodu z porodnice jsme měli krizi první noc, kdy mi zatvrdlo mléko a dcera brečela skoro celou noc. Máma přiběhla hned ráno z práce (dělá občas 24h), pomohla mi vše odsát, uvařila oběd a šli jsme společně ven. Velice si toho vážím, v dnešní době to není samozřejmost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
bobr123 píše:
Ale tak v prvni rade je prece ta pece na tobe, ty sis vybrala ze budes matkou a nemuzes se spolehat na nikoho jineho. Teda krome manzela, pokud s nim zijes ve spolecne domacnosti. Muze te to mrzet, ale ocekavat to ze ti mama pomuze s ditetem, to je podle me fakt moc. Nenapadlo te treba ze je mama rada ze ma konecne po letegh svuj zivot, ktery si chce uzit, svuj klid kdy se nemusi starat o nikoho jen o sebe?

Pochopila jsem, ze jí nějakou pomoc máma přislíbila, takže očekávala pomoc právem. A na řeči typu „není to ničí povinnost se starat…“ jsem skoro alergická. To jako co mi neukládá zákon, tak nebudu dělat?!? Necham svoji dceru s miminem na pospas osudu, protože nikde se nepíše, ze musím NĚCO dělat? Jako promin, ale její mamka mela za mlada hlídací servis od svoji mámy, tak snad ví, jak moc se to hodí. A teda asi nema moc od ceho odpocivat, kdyz mela hlidaci babicku. O to hůř, ze ted nehne prstem pro své vnouce. Moje babička nás taky nemusela, dle tve logiky, hlídat. A přesto to dělala i se nám věnovala a do její smrti jsme měly krásný vztah. V rodine jde přece i o vztahy. A ty se samy nevybuduji… Dnes babičky nehlidaji, i když ony samy ty výhody měly. Jsou tedy, dle mne, linejsi a pohodlnější. Bohužel mame v rodině to samé. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1318

Synovi je půl roku, tchánovci ho ještě neviděli, dceři budou čtyři, tchyně ji jako mimino ani jednou nepochovala, v kočárku ji vezla jednou, jezdí cca jednou za dva měsíce do Prahy, ale u nás se nezastaví :nevim: štve mě to kvůli tomu, že jsem jako malá trávila skvělé prázdniny u prarodičů, o což budou moje děti z jedné strany ochuzeny, ale co nadělám :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
5.4.17 22:18
@hedwa píše:
Pochopila jsem, ze jí nějakou pomoc máma přislíbila, takže očekávala pomoc právem. A na řeči typu „není to ničí povinnost se starat…“ jsem skoro alergická. To jako co mi neukládá zákon, tak nebudu dělat?!? Necham svoji dceru s miminem na pospas osudu, protože nikde se nepíše, ze musím NĚCO dělat? Jako promin, ale její mamka mela za mlada hlídací servis od svoji mámy, tak snad ví, jak moc se to hodí. A teda asi nema moc od ceho odpocivat, kdyz mela hlidaci babicku. O to hůř, ze ted nehne prstem pro své vnouce. Moje babička nás taky nemusela, dle tve logiky, hlídat. A přesto to dělala i se nám věnovala a do její smrti jsme měly krásný vztah. V rodine jde přece i o vztahy. A ty se samy nevybuduji… Dnes babičky nehlidaji, i když ony samy ty výhody měly. Jsou tedy, dle mne, linejsi a pohodlnější. Bohužel mame v rodině to samé. :,(

dekuju, moc jsi mne potesila :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.4.17 22:19
@warita píše:
sobecka jsi ty, uz ted je mi lito tvych deti, kterym ty evidentne nepomuzes, protoze asi budes rada, ze se uz o nikoho nemusis starat.To ja v me sobeckosti budu moji dcerce pomahat, az to bude potrebovat.

Tak do tohoto se musím vložit. Fakt koukám jako blázen. Dítě sis přeci pořídila ty s tvým manželem dobrovolně. Takže vy dva byste se o něj měli postarat. Pokud to nezvládáte, je to jen váš problém, ne tvojí mamky. Nepřehazuj svou neschopnost na druhé. Chápu, že to může zamrzet, že rodiče nejeví podle tebe ten správný zájem, ale to je tak všechno. Zkrátka mají svůj život a nepotřebují se ti starat o dítě. Někteří rodiče malých dětí už svoje rodiče ani nemají, mají je daleko nebo jsou nemocní…a taky se z toho neposer…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
5.4.17 22:23
@zrezlá plechovka píše:
Tak do tohoto se musím vložit. Fakt koukám jako blázen. Dítě sis přeci pořídila ty s tvým manželem dobrovolně. Takže vy dva byste se o něj měli postarat. Pokud to nezvládáte, je to jen váš problém, ne tvojí mamky. Nepřehazuj svou neschopnost na druhé. Chápu, že to může zamrzet, že rodiče nejeví podle tebe ten správný zájem, ale to je tak všechno. Zkrátka mají svůj život a nepotřebují se ti starat o dítě. Někteří rodiče malých dětí už svoje rodiče ani nemají, mají je daleko nebo jsou nemocní…a taky se z toho neposer…

jak rikam, ja sve dceri pomahat budu. Tak jako pomahala moje babicka mamince.

Citim, ze je to takto spravne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6859
5.4.17 22:25
@hedwa píše:
Pochopila jsem, ze jí nějakou pomoc máma přislíbila, takže očekávala pomoc právem. A na řeči typu „není to ničí povinnost se starat…“ jsem skoro alergická. To jako co mi neukládá zákon, tak nebudu dělat?!? Necham svoji dceru s miminem na pospas osudu, protože nikde se nepíše, ze musím NĚCO dělat? Jako promin, ale její mamka mela za mlada hlídací servis od svoji mámy, tak snad ví, jak moc se to hodí. A teda asi nema moc od ceho odpocivat, kdyz mela hlidaci babicku. O to hůř, ze ted nehne prstem pro své vnouce. Moje babička nás taky nemusela, dle tve logiky, hlídat. A přesto to dělala i se nám věnovala a do její smrti jsme měly krásný vztah. V rodine jde přece i o vztahy. A ty se samy nevybuduji… Dnes babičky nehlidaji, i když ony samy ty výhody měly. Jsou tedy, dle mne, linejsi a pohodlnější. Bohužel mame v rodině to samé. :,(

Přesně tak, já co si všímám tak většinou pomáhají svým dětem jen ty, co dřív hlídací babičky neměli. A ty mámy co hlídání měli neomezeně tak ted nehlídají svoje vnoučata. Podle mě si nepamatují jaké to bylo. Myslí si jaká to byla pohodička když měli děti od plen na hlídání. Neumím si to jinak vysvětlit jen to vidím v okolí. Máma taky nehlídá ani se nezajímá a to jsme jako malé děti byli pořád pryč. Nedělalo jí problém si o to říkat. Nemyslím si že je to tou dobou, moje babička taky pracovala když nás hlídala takže těžko říct. Je možné že mají dnešní báby jiné zájmy, chodit do hospody, líbit se…těžko říct. Je mi to líto do budoucna kvůli malému jestli se nic nezmění. Jinak ještě dodám že jsme museli jezdit pravidelně k babičce i když se nám kolikrát nechtělo a chtěli být doma. Takže to mamka asi fakt měla kvůli tomu klidu. Já jsem alespon ráda že mi nikdo z rodiny nekecá do výchovy, nemají na to prostě právo :nevim: Hlavně je tedy pravda že hodně časté hlídání taky není dobré, co takhle vidím tak děti co jsou převážně po babičkách tak jsou ty mámy nervozní že je budou mít celý týden doma když třeba hlídání odpadne :nevim: Nejlepší je prostě takový ten zlatý střed kdy si to dítě někdo vezme alespon 1 den v týdnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3035
5.4.17 22:30

Holky proc jste nektere tak nechapave a zle??? Ja autorce uplne rozumim..to ze vetsina z vas to zvladla sama..bez pomoci..a ani je nenapadlo ocekavat pomoc od svoji rodiny..prece neznamena..ze by vas to nepotesilo..a neusnadnilo to spoustu veci!!a pokud vite ze miminko je extremne uplakane..dcera na dne..tak na nejake reci typu..mela sis uvedomit ze to nebude lehke..a na co mas manzela..tak takove reci jsou na houby..v tech chvilich je jakakoliv pomoc vitana..nastesti jsem mela obe dve deti extremne hodne..ale vim jak moc narocne to muze byt..a v tu chvili by mi mamka urcite pomohla..tady ta pomoc neni..je nezajem..A to je potom na prd.. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
5.4.17 22:31
@blumen píše:
Hele, pokud se neozvu ja domu, tak v kontaktu nejsme vubec. Tchyne dceri (2 roky) doted nekoupila jedinou vec ani na Vanoce ani na narozeniny, pry ma moc kramu. A kdyz se vyjimecne vidime (zijeme daleko), tak nam ji nepohlida ani na hodinu. S manzelem jsme sami nikde nebyli 2 roky, hlidani nemame zadne (ted teda uz pracuju a dcera chodi do skolky). Proto mi to, ze vubec z Portugalska zavolala a jeste Tve dceri neco koupila, pripadne hezke.

to je mi lito, ze to tak mate.

Vis, to s tema darkama je takova vec… ona je mama docela materialisticky zalozena a clovek se nemuze zbavit pocitu, ze si cloveka temi darky kupuje. Neco v tom duchu: „tady mas darecek. Tak a ted jsem si splnila sve, dale se starat nemusim. Jo a kdyby si dcera nahodou stezovala, tak ji reknu, ze je nevdecna“. Coz nakonec tak i bylo.

Bylo mi z toho hodne smutno. Protoze ja zadne darky nechtela. Plenky si umim koupit sama, oblecenicko taky, financne nestradame. Kdyz jsem mame rekla, at zadne darky nenosi, ze pokud chce pomoct, tak at se zamysli nad nejakou nefinancni pomoci, tak se urazila… jo a darky nosi dal, prestoze jsme ji ja a manzel durazne pozadali, aby to nedelala.

Ale abych to uzavrela nejak pozitivne, ted ma mala 4 mesice a protoze uz je pohodova, tak si ji jednou za 14 dnu mama na jeden den vezme. Je to poradna uleva, pekne se s manzelem vyspime, ja konecne uklidim ten curbes doma a pak za odmenu si zajdeme do kina nebo nekam na obed. Takze neni to tak, ze by TED nepomahala vubec, ale holt v tom kritickem obdobi, kdyz jsem ji nejvice potrebovala, tak mela herpes na rtu a jela na grilovacku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová