Prarodiče nejeví zájem o vnučku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2927
5.4.17 23:49

Ahoj, nejsi v tom sama, ale já to mám ze strany tchyně, moje máma je naštěstí z 1.vnoucete podelana a Malej ji hrozně miluje. Tchyne bydlí o dva baráky dál a co ti budu povídat… absolutni nezájem, nezajímala se už o manželovo kluky z prvního manželství, jedinej její miláček je první vnuk od dcery.Me to strasne moc mrzelo, když jsem viděla, že ji Malej nezajímá, ale už jsem si zvykla. Budou mu dva roky a vozila ho 2X.Jak píšeš, nechci se ho zbavovat, ale chtěla bych vidět zájem o něj a to bohužel není, mě by stačilo kdyby alespoň občas pozvala nás a nebo přijala naše pozvání, ale to se stane jednou/dvakrát za rok…Posledně když psala že má pro mě pliny, tak jsme zrovna měli i manželovo kluky, tak ji píšu, že se všichni na chvilku stavíme, tak napsala že nemá celý víkend cas a nakonec nám ty pliny donesla před dům, asi abysme náhodou nepřišli… :poblion: na mě nikdy zlá nebyla, ale je to zlej a hloupej člověk a u mě tímto zase na nějakou dobu skoncila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
5.4.17 23:58
@bobr123 píše:
Obe moje deti trpeli na koliku, syn fakticky prorval 2mesice v kuse. A nikdy by me nenapadlo nekoho otravovat aby mi nosil jidlo nebo ja nevim co. Jako co budete delt az budete chodit do prace, deti do skoly, uklizeni domacnosti a tak podobne? Prijde mi ze nektere matky jsou docela zhyckane a materstvi si predstavovali jako Hurvinek valku.

Asi neumíš číst…Přečti si znovu zakladatelky text… :zed: tvůj názor je fakt mimo…Mě teda taky sere, že tchyně kašle na vnouče a ne, opravdu nečekám denodenni hlidani a pomoc, ale jednou za měsíc návštěvu, nevím, je to hezké, když se v rodině lidí o sebe zajímají, starají a mají rádi… Zakladatelka nikde nenapsala to, co ty píšeš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
6.4.17 00:18
@zudina píše:
Tak dite jsi si neporizovala kvuli babicce a dedovi ne? Tak od nich nic necekej a bud rada ze ti pomaha tchyne. To je to ocekavani…Prece dite jsi si porizovala protoze jsi ho chtela ty a manzel, ne kvuli svym rodicum, tak je nech zit.. Asi chteji mit klid a nutit je k tomu aby ti pomahali? dost divny ocekavani.

To je strašnej zápřah vid, kdyby si ty rodiče to dítě jednou za měsíc na jeden den vzali, myslím si, že o nic víc ji ani nejde… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
6.4.17 00:47

@Sinquinita Tak pokud se stejně chová u sestry, tak jsi asi tušila jak to dopadne, ne?

Nicméně chápu a rozumím, že tě to mrzí.

Ale pokud jsou takoví povaleči, tak dítě to stejně nijak neobohatí a ty si nemusíš dělat nervy, ve kterém pajzlu zrovna sedí i s kočárkem.

Tchýně první vnučku viděla asi 3× v životě, je jí 6 let. Vánoce, svátky, narozeniny, žádné přání, kontakt, nic. Žádný kontakt, když mi se neozveme, už je to více jak rok. Nicméně manžel má sestru a tam dokonce bydlí, aby pomohla. Neřeším, její škoda.
Ani neví, že čekáme druhé dítě, to mě mrzí dost.
Nicméně ona měla hlídací a pomáhací babičky a využívala jich hojně.

Má mamka, žádná hitparáda, ale to kvůli otci, kterému se nechce přijet autem. Bydlí od nás asi 10 minut cesty. Nevyčítám, když mamka může pomůže. Jí hojně pomáhala její mamka, má babička. Osobně na to nevzpomínám ráda, poněvadž takto všem svým dceram hlídala dohromady 6 vnoučat a i když si babička myslí, že to bylo fajn a zvládla, tak to fajn nebylo a nezvládla.

Kočár nevozila ani jedna. Nikdy.

Velkou pomoc mám v manželově babičce, malé prababičce. Bydlí daleko, jezdíme tam jednou za 3 měsíce, někdy se to podaří i častěji, ale s malou dovádí. A to je jí skoro 85 let a když odjíždíme, tak mi navaří pomalu na týden. Nabalí vajíčka a med, v létě jahody.
Dcera se v podstatě baví jen o ní. Má ji nejraději. A byla hodně smutná, když umřel její praděda, poněvadž ten s ní valil pexeso několikrát denně. My se snažíme udělat nejnutnější opravy na jejím domě. Takže si vypomahame a tak si myslím, by to mělo fungovat.

Jinak některé jste fakt zlé, že dcera od matky někdy potřebuje pomoc a některé jste to fakt překroutily. Zas tady někdo srovnával neporovnatelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
6.4.17 01:14
@kacenka8 píše:
Přesně tak, já co si všímám tak většinou pomáhají svým dětem jen ty, co dřív hlídací babičky neměli. A ty mámy co hlídání měli neomezeně tak ted nehlídají svoje vnoučata. Podle mě si nepamatují jaké to bylo. Myslí si jaká to byla pohodička když měli děti od plen na hlídání. Neumím si to jinak vysvětlit jen to vidím v okolí. Máma taky nehlídá ani se nezajímá a to jsme jako malé děti byli pořád pryč. Nedělalo jí problém si o to říkat. Nemyslím si že je to tou dobou, moje babička taky pracovala když nás hlídala takže těžko říct. Je možné že mají dnešní báby jiné zájmy, chodit do hospody, líbit se…těžko říct. Je mi to líto do budoucna kvůli malému jestli se nic nezmění. Jinak ještě dodám že jsme museli jezdit pravidelně k babičce i když se nám kolikrát nechtělo a chtěli být doma. Takže to mamka asi fakt měla kvůli tomu klidu. Já jsem alespon ráda že mi nikdo z rodiny nekecá do výchovy, nemají na to prostě právo :nevim: Hlavně je tedy pravda že hodně časté hlídání taky není dobré, co takhle vidím tak děti co jsou převážně po babičkách tak jsou ty mámy nervozní že je budou mít celý týden doma když třeba hlídání odpadne :nevim: Nejlepší je prostě takový ten zlatý střed kdy si to dítě někdo vezme alespon 1 den v týdnu

Na tom něco bude, co pises. Moje teta se odstěhovala v mládí dál od domova a své tři děti vychovávala s mužem sama. Hlídání nula, krom prázdnin, kdy jsme se všechny vnoučata /6ks/ sešli u babičky. A ta dnes svým dětem hlídá pořád. A to ma svoje podnikání a dost prace kolem domu. Presto jezdi k dětem a pomáhá napr. s uklidem domu, hlídá, bere si vnoučata na výlety atd. Moje máma bydlela u svých rodičů, mela hlídání prakticky porad - a krom toho babička třeba vařila porad pro všechny, takže vařit máma taky moc nemusela. A ta ted nehlida vubec a o jiné pomoci si taky múzu nechat zdát. Tchyně bydlí kousek od nás, a taky na prd. Jsem na ne zvědavá, az budou opravdu staří, jak si predstavujou, ze o ne vnoučata budou stát. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
610
6.4.17 02:03

@Sinquinita chápu, že tě to mrzí, ale časem se to buď zlepší nebo si prostě zvykneš. Buď ráda za tchýni. Mě malou také nikdo nepovozil ani v kočárku. Tchyně s tou se do smrti nechci vidět, ta nikdy dceru ráda neměla a dělala šílené rozdíly mezi ní a manželovo prvním, s mým tátou jsem se viděla naposledy před pár lety, hold má novou rodinu, mamka ač malou miluje ven jí nikdy nevzala ani třeba na odpoledne a až teď jak jí odbyly dva roky tak si jí jednou dvakrát za měsíc vezme moje babi tak na tři hodiny a hraje si s ní, ale od miminka se o ní zajímala, volala a skoro denně se na ní ptala. Zvyklá jsem si. S hlídáním nikoho neotravuju, jen jednou za x měsíců babču když chceme s mužem na hodinu někam na úřad. snažím se to vše zvládnout sama s mužem a jen čekám jestli jí sám někdo bude chtít na procházku nebo si s ní pohrát, tedy kromě tchyně, kterou bych vyprovodila rychlostí světla. Říkám si, že já o nic neprichazim, ale oni ano. O dětství vnučky a to už je na každém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
6.4.17 07:24
@kacenka8 píše:
Hele to je taky těžké, až její máma bude stará taky bude třeba potřebovat pomoct s nákupem, finančně…A to jí má taky odmítnout že už chce mít klid konečně? je to koloběh života, rodina by si měla celoživotně pomáhat a ne říct si že děti mám už velké tak mě vnoučata nezajímají. Vždyt už se o ty vonučata nemusí starat 24hodin denně. Stačí že jednou týdně přijde povozit a už tím mámě pomůže. Je docela blbý říct že někdo na mimina a děti už není, ty děti taky nejsou pak na starý lidi a kolikrát pomáhají :nevim:

S tímhle souhlasím, vidím to podobně. Ono je docela smutný, že některé rodiny tak nějak moc nefungují. Každý v určité životní etapě je rád za zájem nebo za pomoc. Nejde o to otročit u vnoučat každej tejden nebo den, ale o zájem a občasnou výpomoc, vždyť to hodně pomůže.

Tak buď se o sebe nebudeme zajímat, ani si občas nepomůžeme, protože staří nejsou na děti a mladí pak už taky nebudou mít třeba čas a chuť se se o staré rodiče postarat a zajímat se o ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26273
6.4.17 08:08

Holky a vite co me stve maximalne? Delani rozdilu mezi vnoucaty. To dela moje tchyne. Vnucka od dcery hlidana x krat tydne, neustale darecky, vse mozne. Vnouce od syna (nas syn) absolutni nezajem. Ze zacatku, kdyz se narodil, aspon zavolala a zeptala se. Ted ji vidame tak 1× 3m. Vnucce pred nama dava darky (nemela nic, ae dostala tri velke darky, hracky). Vnukovi - podala mi tasticku s ponozkama. Rozdil diametralni, ale tak co s tim udelam. Nic. Hrozne me to mrzi, kdyz to syn vidi a uz z toho ma rozum, ale nechapu, ze ji to neni hloupe… Kdyz uz kaslu na vnoucata, tak radeji vsechny. Snad takto rozdily nebudu nikdy delat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
6.4.17 08:23
@zudina píše:
Tak dite jsi si neporizovala kvuli babicce a dedovi ne? Tak od nich nic necekej a bud rada ze ti pomaha tchyne. To je to ocekavani…Prece dite jsi si porizovala protoze jsi ho chtela ty a manzel, ne kvuli svym rodicum, tak je nech zit.. Asi chteji mit klid a nutit je k tomu aby ti pomahali? dost divny ocekavani.

tak doufám, že ti rodiče pak za pár let nebudou chtít pomoci s úklidem, nákupy, vařením a tak, že jsou staří 8o
funční rodina se snaží vždy pomáhat nejslabšímu článku, což může být maminka od miminka, staří rodiče nebo třeba 40cátnice po operaci
sobci by neměli pak nárokovat pomoc pro sebe, když nepomohli oni ostatním

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
6.4.17 09:10

Já se přidávám k těm „chápavým“. Některý děti jsou prostě náročnější a sama dobře vím, jaké to je být fyzicky i psychicky totálně vyšťavená z celodenní péče, chronicky nevyspaná a zdeptaná z neustálého pláče. Je to skutečně vysilující a kdo to nezažil, tak nechápe, že taková ženská je vděčná za každou pomoc. Jak už bylo psáno výše, rodina by měla držet pohromadě a navzájem si pomáhat. Ano, o dítě se mají v první řadě starat rodiče, kteří si ho pořídili, ale já si neumím představit, že bych odmítla pomoc svému ztrápenému dítěti a dala přednost vlastnímu pohodlí. Myslím si, že zakladatelce nejde o to přehodit zodpovědnost za dítě na svoje prarodiče a nutit je do nějakých povinností, ona potřebuje hlavně podpořit, projevit pochopení a celkově povzbudit. A toho se jí od vlastních rodičů nedostává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.4.17 09:55

@bobr123 a vy si v rodine nepomahate, nebo proc to povazujes za takovej prohresek, na rozdil treba od planejch slibu(v rodine!)? :think:

Neni mi ani uplne jasny, proc zde waritu tak nehezky pucujete a delate z ni pomalu osobu neschopnou se postarat o vlastni dite.. Ja ji chapu a osobne plany sliby u nejblizssich taky nesnesu.

Jen jsem si vsimla, ze zde casto pisete o tom, ze maminku/tchyni/ducha svatyho nenapadlo XY.. priste bych se zkusila normalne zeptat - za zkousku nic nedam, ne? Tohle bych teda zaradila mezi zakladni pravidla budovani mezilidskejch vztahu, nejvic konfliktu a nedorozumeni pozoruju prave v dusledku nejakejch nevyrcenejch predpokladu a ocekavani - telepaticky schopnosti bohuzel (nastesti?) jeste neovladame..

To, ze mely maminky servis od svych maminek a v jake mire jej pak vyuzivaly imho jasne naznacuje, jak moc asi budou ochotny se do pece o vnoucata samy zapojit - pokud hledaly prilezitosti, jak odlozit sve vlastni dite, proc by asi mely mit jiny pristup ke svym vnoucatum? Je to smutny, ale nic s tim nenadelame - ne kazda zena je svym zalozenim pecovatelka ochotna se cely zivot nekomu obetovat (jine to zase ani jako obet nevnimaji). Nektere si tu svoji „nebabickovost“ nebo jak to nazvat nejspis i moc dobre uvedomuji a snazi se si to kompenzovat alespon skrze okazale chlubeni se vnoucaty pred znamymi (coz je teda zvyk, kterej obecne asi nikdy nepochopim - doma to stoji za prd, ale hlavne je treba pracovat na tom, aby rodinny obraz prezentovany znamym byl dokonaly bez chybicky, nikoli vsak na realnych vztazich doma). Je to nefer (proste zivot) ale myslim, ze se jim to vrati pak na kvalite vztahu.. Ale taky bych vsechny tyto prarodice neodsuzovala smahem, nekteri lide male deti vazne hure snaseji, o to krasnejsi vztahy ale pak muzou mit, az deti povyrostou, pripadne svoji lasku projevuji holt jinak, nez bychom si praly.

Jak se tu nektere ohanite tim, ze deti jsme si porizovaly my a ne nasi rodice - ja jsem si treba dite porizovala s tim, ze je to zavazek na cely zbytek zivota a dovrsenim plnoletosti mi starosti (ani radosti) v souvislosti s nim rozhodne nekonci. Pokud tedy bude me plnolete dite nekdy potrebovat pomoct a bude to v mych silach, urcite jej neposlu zkratkou s tim, ze je plnolete a ja mam narok na klid. U nas v rodine je to ale holt zvykem - radi pomahaji treba i devadesatileti starci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
6.4.17 10:51
@LindaPraha píše:
Holky a vite co me stve maximalne? Delani rozdilu mezi vnoucaty. To dela moje tchyne. Vnucka od dcery hlidana x krat tydne, neustale darecky, vse mozne. Vnouce od syna (nas syn) absolutni nezajem. Ze zacatku, kdyz se narodil, aspon zavolala a zeptala se. Ted ji vidame tak 1× 3m. Vnucce pred nama dava darky (nemela nic, ae dostala tri velke darky, hracky). Vnukovi - podala mi tasticku s ponozkama. Rozdil diametralni, ale tak co s tim udelam. Nic. Hrozne me to mrzi, kdyz to syn vidi a uz z toho ma rozum, ale nechapu, ze ji to neni hloupe… Kdyz uz kaslu na vnoucata, tak radeji vsechny. Snad takto rozdily nebudu nikdy delat.

a v cem myslis to vezi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
6.4.17 10:52

@CaravaggioDaMerisi

moc pekne napsane. Mne to prijde jako samozrejmost, ze si v rodine lidi pomahaji, jinak by ta rodina byla akorat na ozdobu, ze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150066
6.4.17 10:53
@warita píše:
a v cem myslis to vezi?
Říká se že vnoučata od dcery jsou víc než od syna. Prý to tak je. Nevím no.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315
6.4.17 11:04

@kacenka8 Dcera už dospěla do stádia, kdy třeba u tchyně vůbec nechce spát :nevim: A hlavně u nás se neříká, že jede za babičkou, ale že jede za manželovou sestrou, jinak by totiž nejela. Když se u nás řekne babička, tak je to vždycky moje máma, o jiné se ani nemluví. Jako je to smutný, ale já už to neřeším. Spíš mi vadí ta jednostrannost. K nám chodí manželova sestra, my když jedeme na výlet do zoo, tak ji klidně vezmeme s sebou, ale naopak nic. Teď na druhé dítě se nezeptá, ani neví, jak se bude jmenovat :nevim: Že něco koupí, s tím nepočítám vůbec. Ani první dceři nic nekupuje. Příští týden má svátek, tak jsem zvědavá, jestli si vzpomene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová