Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím.
Je mi 25 let, příteli je 27 a momentálně jsme se dozvěděli, že čekáme miminko. Můj přítel je hodný a laskavý človek, ale přijde mi, že je až moc přecitlivělý. Jsem málo kontaktní člověk a obrovský realista. Můj přítel je spíše takové nedomazlené miminko. Poslední měsíce si všímám, že se mění na ženu. Neustále pláče, dělá mi hysterické scény kvůli malichernostem (jako např. že jsem klimbnula u televize aniž bych mu řekla dobrou noc apod.) V momente kdy jsem mu oznámila, že čekám miminko, viděl jen sebe. dva dny nemluvil o ničem jiném než o tom, že ho od oznámení málo hubičkuji a že ho opouštím a vůbec nemazlím. (miminko nebylo plánované) Přijde mi, že musím doma dělat skálu já. Nemám v něm pocit bezpečí a mužské energie. Zkrátka čím častěji se tyto situace opakují, tím méně se cítím být ženou. (před zjistěním tehotenství se plačtivé a hysterické scény objevovali 2× - 3× do měsíce) Máte s tímto druhem muže někdo zkušenost? Děkuji za odpovědi ![]()
Jednoho takového jsem také kdysi znala. Scházeli jsme se okolo půl roka ale tuhle jeho stránku jsem vůbec nedávala. Věčně ukňouraný, tam ho bolelo, tam ho píchlo, ty mě nemáš ráda a ty na mě nemáš čas. A když jsem ho v jedné cituaci konfrontovala, že nemá kňourat ale má se sebrat a být trošku chlap, tak jeje, to bylo slz. No utekla jsem ![]()
Co ti ale poradit když už spolu čekáte dítě? No to nevím. Buď můžeš taky utéct a být s dítětem samaa nebo je tu druhá možnost, že se budeš starat o dvě mimina ![]()
Doufám, že se jen nudíš poslední týden prázdnin. Neboj, za týden už začne vzrůšo a nebudeš mít potřebu zde trollit. Protože jestli to je pravda, tak good luck. ![]()
@SOVIČKA93 Děkuji za reakci
V jiných ohledech je milonový! Je pracovitý, soběstačný, pečlivý, peníze vydělá, pomůže mi uvařit nebo s úklidem, je zodpovědný, ale opravu jediná věc který mi drásá nervy je přesně tohle. Snažila jsem se ho konfrontovat již několikrát, ale to ho ba naopak ještě víc rozpláče
. Napadlo mě, zkusit navrhnout nějakého psychologa, se kterým by si mohl popovídat. Protože naše debaty nemají konce a i přes to žádná změna. ![]()
No..me teda napadlo, tohle, to jste v potaz vzali? Děkuji cestu gpt za shrnutí.
U mužů má mít estrogen jen určitou malou fyziologickou hladinu – pokud je zvýšený, projeví se to hlavně změnami v hormonální rovnováze mezi testosteronem a estrogenem.
Možné projevy zvýšené hladiny estrogenu u mužů:
Gynekomastie – zvětšení prsní žlázy, někdy bolestivost nebo citlivost prsou.
Snížené libido a erektilní potíže – narušení rovnováhy mezi testosteronem a estrogenem.
Změny nálad – podrážděnost, výkyvy nálad, někdy i deprese.
Únava, snížená vitalita.
Přibírání na váze – hlavně ukládání tuku v oblasti břicha nebo boků.
Řídké ochlupení, menší svalová hmota (důsledek relativního nedostatku testosteronu).
V dlouhodobém horizontu může vyšší hladina estrogenu souviset i s nižší plodností.
Co to může znamenat:
Přirozené změny s věkem – testosteron klesá a poměrně stoupá vliv estrogenu.
Obezita – tuková tkáň přeměňuje testosteron na estrogen (aromatizace).
Onemocnění jater – játra odbourávají estrogeny, při jejich poruše může hladina stoupat.
Některé nádory – např. varlat nebo nadledvin, které mohou hormony přímo produkovat.
Léky – např. některá antiandrogeny, léky na prostatu, srdeční selhání nebo užívání anabolických steroidů.
Zvýšený alkohol – ten také zhoršuje odbourávání estrogenu.
👉 Pokud má muž více těchto příznaků, je vhodné navštívit lékaře (praktického nebo endokrinologa) a nechat si udělat krevní testy na hormony (testosteron, estradiol, prolaktin aj.), případně ultrazvuk varlat nebo jater podle nálezu.
@budoucimamina95 píše: Více
Ano, ano přesně vím o čem mluvíš. Můžeš ho zkusit poslat na nějakou terapii, třeba to pomůže. Protože až budeš mít doma miminko, tak tě z něj trefí ( z chlapa )
Já na to neměla sebemenší trpělivost no ![]()
Uf, tak to je síla. Až se miminko narodí, tak tě z chlapa trefí šlak. Dost možná ještě dřív teda. Tohle bych nedala.
@Svetluska55 píše: Více
Tohle mě vůbec nenapadlo! Je pravda, že celkem dost nabral za poslední rok. Děkuji
Snad to nebude nic závažného, Každopádně reálná možnost tu je. Děkuji
to bych to raději ukončila hned…stejne to tak dopadne
@JancaS84 píše: Více
No, problém je v tom, že už nebude jediné miminko v zakladatelčině životě
To spostu chlapů prostě semele ![]()
Tak breč s ním a víc než on! Teď máš k tomu vhodnou příležitost - těhotenství, hormony - máš se na co vymluvit. A třeba když uvidí, že jsi ve vztahu ta slabší a emocionálnější, tak se pochlapí.
Třeba já to tak mám - když je partnerka moc aktivní a potřebuje vše řídit, tak se stáhnu a ať si dělá, co chce. Do něčeho zasahovat anebo o něčem debatovat je akorát na hádku. Když je ale pasivní a bez mé účasti se nic nevyřeší, tak to beru do svých rukou a řídím to já, a to včetně emocí. ![]()
@jege píše: Více
Já ale opravdu neumím brečet na povel. Nebrečím skoro vůbec, protože jsem toho názoru, že slzy opravdu nic nevyřeší.
Každopádně děkuji za reakci! ![]()
No tak si to prohodite no! Ty budes chlap a on zenska, mas cos chtela a kdyz jsi nechtela, mela ses dle toho zaridit!
Osobne si neumim predstavit spat a zit s nekym, kdo mi jen trochu nevyhovuje a pak si na nej stezovat na sockach. ![]()