Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Oriseka píše:
Ahoj, nechala jsem se inspirovat a zakladam nove tema Predskolak 2023. Bude o nasich budoucich skolacich. Deti 5+, co pujdou pristi skolni rok do skoly. Mam syna predskolaka. 6 bude mit v kvetnu a pocitam, ze pujde do skoly. Tasku s prislusenstvim uz mam koupenou a dostane ji od Jeziska. Spis tak nahodny kup, ze se mi libila v obchode, kde jsem neco nakupovala, takze za jedno postovne. Chodi na logopedii a jeste mu zbyva naucit se pomerne dost pismenek. Jsem zvedava, zda to do zari zvladne. Odpocinkove tema na pokec. Jak jsou na tom Vasi predskolaci? Kolik maji krouzku, co umi a tak.
Ahoj,
naše předškolačka jje odklaďák (ted měla 6) a je mladší sourozenec, starší dcera je druhačka = umí hodně věcí, protože poslouchá učení starší.
Dcera tak umí rozeznat písmenka, umí celou abecedu, počítá do 10… nic co bych ji učila záměrně a nic co by do první třídy potřebovala. Vytleská slabiky, pozná první a poslední, vyhláskuje krátká slova…
Jinak má kroužek angličtiny, loni chodila ještě i na keramiku, ale ta je ve stejný den jako angličtina a upřednostnili jsme angličtinu, a ještě má plavání. Příští rok chce začít chodit do ZUŠky na flétnu a na klavír.
Klavír máme doma, takže do něj tříská už od malička… Aktovku uvidím zda budu kupovat na narozeniny,… určitě půjdu zase do značky Backmann a dcera si vybrala s pejsky (starší má jednorožce)… Mě se líbí ta se srnečkou ![]()
Za mě je důležité dítě naučit správně držet tužku, koupit nějaké předškolní listy a procvičovat ruce (vypsaná a jistá ruka se hned pozná),…
Příspěvek upraven 13.10.23 v 17:43
@Oriseka je to tak, ale zas tu ruku procvičit, uvolnit je potřeba. Vybarvování myslím baví víc děvčata
Když neumí psát čísla, tak kreslí třeba počty teček. Později i pro geometrii je to potřeba mít zvládnutou jemnou motoriku.
U nás na základní škole mi zas přijde, za mají strašně moc tvoření ve výtvarné výchově a pracovních činnostech ![]()
Dcera je taky predskolacka. Logopedii jedeme půl roku, ale vypadá to na vývoji dysfazii. Vyšetření nás čeká. Takže dost hlásek neumí a mezi těmi předškoláky má tu mluvu dle mne nejhorší. Odpovídá tomu i veliká citlivost a vybusnost, když jí něco nejde. Prostě emočně nestabilní.
Tašku máme ode dneška, bo nyní jsou výprodeje toho, co se neprodalo přes léto (značka baagl).
U nás je přípravka, takže děti, co mají odklad, jdou do přípravky. Jdou tam i děti, co jsou narozené po velkých prázdninách a mají šest se začátkem školního roku a rodiče mají zájem je do školy umístit.
Celkově, hodně cvičíme předškolní aktivity typu uvolnění ruky, různé pracovní listy na poznávání tvaru, směru, velikosti apod. V tom potíže nemá. Ale ta řeč je teda spatna, byt za ten půl rok logopedie se dost posunula.
Extrémně vyniká v zapamatovani, paměť má za tri dospelaky už od doby, co jí cteme, to stejně zvídavost v učení. To stejne jemná motorika. Doma potají vyhazují vše, co za den vyrobí, poskepuje, nabarvi, posklada…
Kroužky má dva, skauta a judo. Je málo průbojná a v hrubé motorické taková neobratna, proto jsme volili zrovna tyto kroužky.
@Cuddy dceři nedali odklad a taky v té době neuměla R, Ř. Pro odklad musí být fest důvod. Teda aspoň ta psycholožka kde jsme byli my byla neoblomná. V první třídě má vadu řeči řada dětí.
@PETRAKIM píše:
Dcera je taky predskolacka. Logopedii jedeme půl roku, ale vypadá to na vývoji dysfazii. Vyšetření nás čeká. Takže dost hlásek neumí a mezi těmi předškoláky má tu mluvu dle mne nejhorší. Odpovídá tomu i veliká citlivost a vybusnost, když jí něco nejde. Prostě emočně nestabilní.
Tašku máme ode dneška, bo nyní jsou výprodeje toho, co se neprodalo přes léto (značka baagl).
U nás je přípravka, takže děti, co mají odklad, jdou do přípravky. Jdou tam i děti, co jsou narozené po velkých prázdninách a mají šest se začátkem školního roku a rodiče mají zájem je do školy umístit.Celkově, hodně cvičíme předškolní aktivity typu uvolnění ruky, různé pracovní listy na poznávání tvaru, směru, velikosti apod. V tom potíže nemá. Ale ta řeč je teda spatna, byt za ten půl rok logopedie se dost posunula.
Extrémně vyniká v zapamatovani, paměť má za tri dospelaky už od doby, co jí cteme, to stejně zvídavost v učení. To stejne jemná motorika. Doma potají vyhazují vše, co za den vyrobí, poskepuje, nabarvi, posklada…
Kroužky má dva, skauta a judo. Je málo průbojná a v hrubé motorické taková neobratna, proto jsme volili zrovna tyto kroužky.
Starší dcera je taty dysfatik, přidružila se nám i dyspraxie a zkřížená lateralita. Ale už ji je 8 a vše dohání, tak držím pěsti. Btw na FB je skvělá skupina pro rodiče dysfatiků, kdyby jsi si chtěla popovídat. Mě moc pomohli, když mi bylo nejvíc ouvej.
@chs.jasmin píše:
Starší dcera je taty dysfatik, přidružila se nám i dyspraxie a zkřížená lateralita. Ale už ji je 8 a vše dohání, tak držím pěsti. Btw na FB je skvělá skupina pro rodiče dysfatiků, kdyby jsi si chtěla popovídat. Mě moc pomohli, když mi bylo nejvíc ouvej.
Jo pošlete prosím odkaz sem nebo do SZ. Určitě kouknu. Díky moc.
@chs.jasmin píše:
Ahoj,naše předškolačka jje odklaďák (ted měla 6) a je mladší sourozenec, starší dcera je druhačka = umí hodně věcí, protože poslouchá učení starší.
Dcera tak umí rozeznat písmenka, umí celou abecedu, počítá do 10… nic co bych ji učila záměrně a nic co by do první třídy potřebovala. Vytleská slabiky, pozná první a poslední, vyhláskuje krátká slova…Jinak má kroužek angličtiny, loni chodila ještě i na keramiku, ale ta je ve stejný den jako angličtina a upřednostnili jsme angličtinu, a ještě má plavání. Příští rok chce začít chodit do ZUŠky na flétnu a na klavír.
Klavír máme doma, takže do něj tříská už od malička… Aktovku uvidím zda budu kupovat na narozeniny,… určitě půjdu zase do značky Backmann a dcera si vybrala s pejsky (starší má jednorožce)… Mě se líbí ta se srnečkou
Za mě je důležité dítě naučit správně držet tužku, koupit nějaké předškolní listy a procvičovat ruce (vypsaná a jistá ruka se hned pozná),…
Příspěvek upraven 13.10.23 v 17:43
Muj predskolak je taky mladsi sourocenec a starsi je v 2.tride. Uci se od nej max blbosti a ne nic duleziteho nebo uzitecneho. Spis ho kazi. Starsi ma uceni a mladsi tu logopedii. Kazdy si dela svoje. Tuzku drzi dobre a myslim, ze s psanim u nej nebude problem. Prihlasila jsem ho letos na Metodu dobreho startu, coz je predskolni krouzek a ta grafomotorika se tam hodne dela. Hudebni ambice nemam. Klavir doma zavidim. Taky bych chtela, ale neni prostor v byte. Ja hraju rada. Plavani ma syn taky a to primo ve skolce, coz mi prijde super a bez starosti.
@Amandine píše:
@Oriseka je to tak, ale zas tu ruku procvičit, uvolnit je potřeba. Vybarvování myslím baví víc děvčataKdyž neumí psát čísla, tak kreslí třeba počty teček. Později i pro geometrii je to potřeba mít zvládnutou jemnou motoriku.U nás na základní škole mi zas přijde, za mají strašně moc tvoření ve výtvarné výchově a pracovních činnostech
Jako klukum to malovani a vybarvovani zas tak extra neva, ale me prislo, ze to nacpali uplne vsude mozne. Hlavne ta matika a vybarvovani mi nejde k sobe. Prislo mi to dost nezabavne. Starsi matiku ma rad a takto mi to prislo, ze jim to chteji znechutit.
@PETRAKIM píše:
U nás je přípravka, takže děti, co mají odklad, jdou do přípravky. Jdou tam i děti, co jsou narozené po velkých prázdninách a mají šest se začátkem školního roku a rodiče mají zájem je do školy umístit.Celkově, hodně cvičíme předškolní aktivity typu uvolnění ruky, různé pracovní listy na poznávání tvaru, směru, velikosti apod. V tom potíže nemá. Ale ta řeč je teda spatna, byt za ten půl rok logopedie se dost posunula.
U nas taky predskolak vyrabi ve velkym. Jede si takove svoje projekty a casto je to pres pul pokoje. V cemkoliv vidi vyrobek a sbira si na to ruzne materialy. Ja mu to vyhazuji po nejake dobe a kdyz me to uz zacne nejak stvat, ze to treba blokuje otvirani dveri
. A je v te pripravce? A jake pismenka se ted ucite a co ji chybi? Planujete odklad?
@Oriseka ano ano, budem zkouset tri skoly- na jednu bude delat “prijimacky”- z logopedie a psychotesty, na druhou talentovky… treti je spadova tak tam jen zapis..
A kroužku máme poměrně dost, angličtinu, plavání a 2× sportovní kroužek. Od příštího roku přibude nějaký nástroj v ZUŠ.
A dítě tedy není na tom tak jako ostatní děti zde. Dobře tedy počítá, to sčítá odečítá velmi dobře do 10, umí sčítat odčítat desítky, stovky. Písmena pozná, ale jednoduché slovo složí, takže i přečte, ale nerozloží, neslyší samohlásky. Maminka běžné napíše jako mmk.
Sešity pro předškoláky dělá tedy moc rád, držení tužky jde, ale musím občas hlídat. Když je unavený, cpe prostředníček k ukazováčku. Paměť mne přišla horší, ale třeba angličtinu si pamatuje dost dobře.
O odkladu jsem přemýšlela proto, že má staršího sourozence, druhaka, kterému jde vše samo a já samozřejmě srovnávám, což se nemá.
@Xmichaelah píše:
@Oriseka ano ano, budem zkouset tri skoly- na jednu bude delat “prijimacky”- z logopedie a psychotesty, na druhou talentovky… treti je spadova tak tam jen zapis..
Jsi z Prahy? To jsou státní školy?
@Oriseka píše:
U nas taky predskolak vyrabi ve velkym. Jede si takove svoje projekty a casto je to pres pul pokoje. V cemkoliv vidi vyrobek a sbira si na to ruzne materialy. Ja mu to vyhazuji po nejake dobe a kdyz me to uz zacne nejak stvat, ze to treba blokuje otvirani dveri. A je v te pripravce? A jake pismenka se ted ucite a co ji chybi? Planujete odklad?
Jo, tak ta naše je to stejný, projekty někdy přes půl pokoje. To stejně sběr všeho možného, z čeho pak doma vyrábí a vyrábí a vyrábí třeba celý den. Holka v přípravce není a pokud by byl doporučen odklad, tak rozhodně půjde do přípravky, proto ji škola udržuje. Máme smíšené třídy ve školce i s dvouletými dětmi a tam není čas na „odkladove předškoláky“. Ale myslím, že na odklad není. Řeč se zlepšuje, byt tedy je pořád v té výslovnosti nejhorší. Chodí na edukativne stimulační aktivity, kde jsou jen předškoláci a dělají tam to, co prvnaci či přípravka, a až na tu řeč je průměr až nadprůměr ve všech činnostech. Jo, teď se učí poznávat první písmeno ve slově, chytá se vcelku dobře. Někteří jsou na to marní, byt nemají vadu řeči jako naše.
Taky mám předškolačku (třetí dítě). S logopedií jsme akorát minulý měsíc skončily ![]()
Doma máme pracovní sešity pro předškoláky a minimálně obden děláme úkoly(sama chce). Nejdůležitější je správný úchop tužky. Hodně děláme i obrázky jedním tahem, máme na to sešit. Většinu věcí se děti naučí ve školce. Doma není nutné je nic extra učit. Pokud něco dětem nejde, učitelka by měla upozornit. A vysvětlit jak trénovat.
V okolí taky máme školy kde se dělají příjmačky. Ty mají i přípravné kurzy. Bez nich prý není šance se tam dostat ![]()
Kroužek má dcera jen jeden ve školce.
Aktovku budu opět kupovat až o letních prázdninách spolu s dcerou.