Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bubla Bůčková píše:
@Cuddy sorry za OT ještě, bylo tam bahno v těch Letňanech?
Lehce, ale nijak zasadni. Vesmes chodis po betonovych cestickach, kolem tech svetelnych atrakcich jsou plutky, ktem nemuzes a u kolotocu jsou gumove desky, tak blato nebylo. Blato bylo, kdyz ti dite vbehlo, kam nema.
@ledabylka ja mam starsi take predcasne zaskolene a jak pises, nebojim se o prvni tridu, tu zvladne jako nic. To rozdilne socialno ve starsich rocnicich prijit muze. To se ale trochu eliminuje tim 8G, kam nastupuji malinko jine deti nez takove ty předčasně vyspělé kluky lovící děvčata. A pokud je u dítěte studijní předpoklad, tak není na co čekat. Na střední škole může chtít jet do zahraniční, pak bude 5-6 let na VŠ, nemusí mu vyjít vše hned napoprve. Veřím, že ten rok navíc se spíš bude hodit později než v předškolácích. A zvlášť jestli máš holčičku, VŠ vyjde v 24 letech, bude chtít pracovat, nějaký základ pro bydlení…
Tak po téhle diskuzi mám deprese a pocit, že můj syn je na tom zlé… A že by trpěl mezi prvnaky. I když ucitelky ho chválí a odklad nedoporučuji, naopak. Jenže on nečte, ani ho to nelaka
. A to je asi jediný. Tady jsem nenarazila, že by dítě neumělo číst a pocitat. Naopak je to norma. Takže jsme takoví retardici… Celou noc jsem se trápila a teď vím, že ho nechám doma a číst ho naučím. Taky nezná tak perfektně hodiny, že by věděl za kolik minut co a jak. Trochu se orientuje, ale rozhodně ne jak čtu tady.
Psani písmen ho teda baví…
Podle čeho vybíráte školu, jestli můžete? U nás je nespadova, 5 minut autem ve vedlejší vesnici a neučí se tam vázané písmo, čtou genetickou metodou, angličtina od první třídy. Stejně by nás tam asi nevzali
u nás je 700m pěšky, učení klasika, ale stížnosti na ucitelky nejsou, anglina od třetí třídy ( není to pro nás zrovna spíš lepší
) a je to prostě naše vesnice- kamarádi. Jak nemaluje, úchop horší, tak si říkám, jak to bude mít úplně zadarmo v té vedlejší škole a my budeme válčit s kudrlinkama
nebo co myslíte?
Ani nevíte jak můžete děkovat Bohu jaké máte děti… Já mám pocit, že sem nepatrim. A ani nevíte kolik slz padá, že můj syn je a bude slabší. Kdepak číst…
V této době je to těžké. Za nás se to neučilo před první třídou. Ani taková znalost a orientace v čase - jakože je 7 a on pracuje s minutama do osmé hodiny a chápe.
Dnes bych nedala do školy dítě, které nečte a nepocita, kvůli potenciální šikaně. Však kolik jich to nebude umět _ dva tři ve třídě…
@MaminkaMarket píše:
Tak po téhle diskuzi mám deprese a pocit, že můj syn je na tom zlé… A že by trpěl mezi prvnaky. I když ucitelky ho chválí a odklad nedoporučuji, naopak. Jenže on nečte, ani ho to nelaka. A to je asi jediný. Tady jsem nenarazila, že by dítě neumělo číst a pocitat. Naopak je to norma. Takže jsme takoví retardici… Celou noc jsem se trápila a teď vím, že ho nechám doma a číst ho naučím. Taky nezná tak perfektně hodiny, že by věděl za kolik minut co a jak. Trochu se orientuje, ale rozhodně ne jak čtu tady.Psani písmen ho teda baví…
Hlavně klid, spíš se zeptej maminek spolužáků než úplně čerpat tady z vzorků na emimi, jestli dává samoobsluhu a dokonce ti píše písmenka, tak za mě bomba!
@Bubla Bůčková
Jako asi mám silné opožděný dítě. Převody jednotek, plynně číst, úplně normálně každé dítě pocita… A hodiny teda takhle v takový úrovni…
Můžu tuto diskuzi probrat a srovnat, ale doba je taková, že mám slabší článek. Neumí číst ani neumí matiku. A tak jsem odeslala papír, že chci aby šel do pomocné, kde taky děti neumí čist a pocitat a hodiny před MŠ.
@MaminkaMarket trapis se zbytecne. Ano, rada deti v predskolnich letech umi již něco ze školních let, ale děti se během první třídy srovnají. Pokud ty akcelorované děti nemíří na soukromé výběrové školy, tak se srovnají a zaujmou svojí pozici, na které by ale díky svému přístupu a intelektu byly i za rok.
U našeho druháka nastoupilo do první třídy 7 dětí, co umělo číst. Měla jsem radost, že nemusí číst slabikář a že si mohou číst s asistentkou svojí knížku v odpočinkové zóně. V matematice má paní učitelka krabici pro rychlíky, ze které si mohou brát úkoly, když mají něco hotové. No a výsledek je takový, že po roce ty děti chtějí dělat to, co ostatní a když jsou hotové, jsou radit ostatním (máme Hejného matematiku a celkově alternativní přístup k výuce). Takže ano, za mě byla výhoda, že dítě četlo již v předškolácách, protože má hodně kroužků, kterým se odpoledne věnuje a nemuselo do školy témeř nic dělat. Zase nevím, zda je to tak úplně dobře, protože si nevytváří domácí pracovní návyky.
@MaminkaMarket píše:
@Bubla Bůčková
Jako asi mám silné opožděný dítě. Převody jednotek, plynně číst, úplně normálně každé dítě pocita… A hodiny teda takhle v takový úrovni…Můžu tuto diskuzi probrat a srovnat, ale doba je taková, že mám slabší článek. Neumí číst ani neumí matiku. A tak jsem odeslala papír, že chci aby šel do pomocné, kde taky děti neumí čist a pocitat a hodiny před MŠ.
Aha, ja ti radila a ty jsi nejaky troll, co?
@Cuddy Tak vím, někdo je jen prostě takový prosťáček… Asi stejně budu mít syna na špatných známkách. A asi i bude mít komplexy když zjistí jak na tom je…
@MaminkaMarket předškolák už není, ale poradna mi do školy poslala nezralé dítě. Už je ve čtvrté. Číst začal v půlce druhé třídy, hodiny a orientaci v čase v polovině třetí, jako většina jeho spolužáků…je dysfatik, dyslektik a dysortografik. Klidně napiš SZ ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Podle čeho vybíráte školu, jestli můžete? U nás je nespadova, 5 minut autem ve vedlejší vesnici a neučí se tam vázané písmo, čtou genetickou metodou, angličtina od první třídy. Stejně by nás tam asi nevzaliu nás je 700m pěšky, učení klasika, ale stížnosti na ucitelky nejsou, anglina od třetí třídy ( není to pro nás zrovna spíš lepší
) a je to prostě naše vesnice- kamarádi. Jak nemaluje, úchop horší, tak si říkám, jak to bude mít úplně zadarmo v té vedlejší škole a my budeme válčit s kudrlinkama
nebo co myslíte?
Na agličtinu bych se vubec neohližela. Bud chces, aby dite anglicky mluvilo a pak to resis mimo skolu. A pokud to nechces resit, tak je lepsi zacit az ve treti tride, protoze na kazdy predmet na dany stupen mas urcitou hodinovou dotaci. Treba 12 hodin týdne na první stupeň. A když začnes v první třídě jednou hodinou týdne, ve druhé dvěma, tak na třetí, čtvrtou a pátou třídu máš jen 9 hodin, tedy 3 hod týdne. Když začneš až ve třetí, mohou mít 4 hodiny týdně. No a těm dětem to dá víc od té třetí třídy než vykulenym prvnáčkům, co neumí číst a psát.
@Anais Brno A jaka byla první třída s dítětem, které nečte?
@MaminkaMarket píše:
Tak po téhle diskuzi mám deprese a pocit, že můj syn je na tom zlé… A že by trpěl mezi prvnaky. I když ucitelky ho chválí a odklad nedoporučuji, naopak. Jenže on nečte, ani ho to nelaka. A to je asi jediný. Tady jsem nenarazila, že by dítě neumělo číst a pocitat. Naopak je to norma. Takže jsme takoví retardici… Celou noc jsem se trápila a teď vím, že ho nechám doma a číst ho naučím. Taky nezná tak perfektně hodiny, že by věděl za kolik minut co a jak. Trochu se orientuje, ale rozhodně ne jak čtu tady.Psani písmen ho teda baví…
Neber to tady jako normu. Dcera je v první třídě, číst umí pár dětí, dalších pár znalo několik písmenek, polovina třídy ani to ne. Ani dítě, kterému bylo v srpnu 7, číst neumí. Počítání jak kdo, ale rozhodně celá třída nejede příklady jak stroj. Spíš bych dala na doporučení MŠ, případně PPP než pár matek tady.