Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Dadda8 Tak on školku zvládá. A je chváleny. Pismena píše, jen chudáček slovo nepřečte
jenže on číst nechce. Zkusim mu přečíst co děti umí a třeba ho to bude motivovat.
@MaminkaMarket píše:
@Anais Brno A jaka byla první třída s dítětem, které nečte?
V první třídě se děti učí číst, psát, počítat… Ve třídě plynule četl jeden kluk, zbytek třídy se to učil… pokud dítě o čtení, psaní, počítání nejeví samo zájem, nemá smysl ho něco učit dopředu…
Důležité je mít dozralou finemstickiu složku a predmatematicke představy. Od toho ty děti do školy chodí, aby se to naučily
Spís aby se těm dětem, které nejsou chytré ostatní nesmaly. To hodně řeším. Jeste je ale čas ho zkusit naučit číst… A ta matika… Já nevím ale tu nedohoní. Tam je mimo. Umí jen napočítat do aspoň sta, určit kolik čeho je. Ale jinak neumi násobit, dělit, procenta ani převody.
@Cuddy píše:
Aha, ja ti radila a ty jsi nejaky troll, co?
Nejspis ano a dlohodoby. Akorat uz lidi nereaguji, tak pridava.
@Anais Brno no ještě před 30 lety jsme se učili číst až ve škole. Ale tehdy nebyla takovy boom, že by děti četly a počítaly.
@MaminkaMarket píše:
Spís aby se těm dětem, které nejsou chytré ostatní nesmaly. To hodně řeším. Jeste je ale čas ho zkusit naučit číst… A ta matika… Já nevím ale tu nedohoní. Tam je mimo. Umí jen napočítat do aspoň sta, určit kolik čeho je. Ale jinak neumi násobit, dělit, procenta ani převody.
A jinak v pořádku??? Převody jednotek dělají od třetí třídy, násobilka je někde ve druhé někde ve třetí třídě, první třída obor čísel do dvaceti, druhá do tisíce… Nad tisíc jsou až teď ve čtvrté…
Procenta nevím, je ve čtvrte, okrajově brali základy zlomku. Bych se na tvém místě uklidnila
@Anais Brno tady psala paní, že její syn převádí a zaokrouhluje… A nepsala, že má doma génia, mluvila o něm normálně. Tak já nevím
@Oriseka píše:
No koukám, že paní má kapku těžké ráno ![]()
@Oriseka píše:
Teď píše procenta, zkusme ji ignorovat třeba odpadne, já nejdřív nečetla nick, tak už si dám pozor ![]()
@Anais Brno vím, že máte diagnosu, ale třeba v té první třídě tvoje dítě zvládalo písmenka vázaně? Si říkám třeba j a k, jak je lehký a psacím taková složitost ![]()
@Bubla Bůčková on ten nástup měl fakt pomalý, první na co jsme narazili, aby si vybavil písmena a jeho podobu, pracovali jsme se smirkovou abecedou, obtáhl prstem, napsal do písku. Měl špatnou fonematickou paměť, nerozlišoval písmena, nedokázal rozložit složitější slovo na písmena, neslyšel, že se slabika skládá ze dvou písmem… takže jsme jeli zvukovou analýzu, syntézu a pak jsme až začali číst v té druhé třídě. Měli Sfumato, nedoporučuji opravdu nikomu ( dělá mu dodnes problém rozdělit slovo na slabiky, dělení na konci řádku), pak Covid a výuka doma. Dlouhé téma… Jednoduchá rada, pokud dítěti něco nejde, vrátit se o krok zpět.
Ta smirkova písmena a psaní do písku byly skvělé i na zlepšení úchopu a úpravu tlaku na tužku. Do té doby to vypadalo, že tvoří materiály pro nevidomé, protlacene na několik stránek dál ![]()
Vázané písmo si myslím, že je fajn, dlouhodobě ti pak umožňuje psát rychleji…
@Anais Brno píše:
No koukám, že paní má kapku těžké ráno
Ona to asi hodně řeší… celou dobu se ptá co ty děti tady umí a hrozně to srovnává a hrozně to hrotí… Snad to jen tady trolí a nestresuje to dítě v reálu.
@MaminkaMarket píše:
Tak po téhle diskuzi mám deprese a pocit, že můj syn je na tom zlé… A že by trpěl mezi prvnaky. I když ucitelky ho chválí a odklad nedoporučuji, naopak. Jenže on nečte, ani ho to nelaka. A to je asi jediný. Tady jsem nenarazila, že by dítě neumělo číst a pocitat. Naopak je to norma. Takže jsme takoví retardici… Celou noc jsem se trápila a teď vím, že ho nechám doma a číst ho naučím. Taky nezná tak perfektně hodiny, že by věděl za kolik minut co a jak. Trochu se orientuje, ale rozhodně ne jak čtu tady.Psani písmen ho teda baví…
Prosím tě, nemůžeš soudit podle jedné diskuse na emiminu. V reálu to v té třídě bude úplně jinak. Hádám, že průměrně budou děti při nástupu umět napočítat do 10, určit méně a více, úmět se podepsat, poznat pár dalších písmen a určit první hlásku ve slově. K tomu tam budou děti, které tohle umět nebudou, děti, které budou mít problém s grafomotorikou. Děti, které budou mít problém se slovní zásobou, s určováním barev a dalšími základními dovednostmi a návyky. K tomu tam bude minimálně jedno dítě s nějakou diagnózou. A pak teda na druhém spektru ty děti, které toho umí víc než průměrné dítě. Z nich ale pravděpodobně minimálně jedno z těch dětí bude mít zase nějaký jiný problém (sociální stránka, grafomotorika, pozornost, smyslová precitlivělost, výslovnost).
Na emimino chodí převážně matky, kterým nevadí komunikovat v písemné formě. Tudíž sem chodí jen určitá část populace. Pokud budu soudit dle lidí, které znám, tak je to převážně ta část populace, která se pohybuje v IQ nad průměrem a vzdělání považuje za velmi důležité. To se odráží v tom, co umí jejich předškolní děti. Pokud si tě dobře pamatuju, tak máš moc šikovné dítě, které je v mnohém napřed.
@MaminkaMarket píše:
Tak po téhle diskuzi mám deprese a pocit, že můj syn je na tom zlé… A že by trpěl mezi prvnaky. I když ucitelky ho chválí a odklad nedoporučuji, naopak. Jenže on nečte, ani ho to nelaka. A to je asi jediný. Tady jsem nenarazila, že by dítě neumělo číst a pocitat. Naopak je to norma. Takže jsme takoví retardici… Celou noc jsem se trápila a teď vím, že ho nechám doma a číst ho naučím. Taky nezná tak perfektně hodiny, že by věděl za kolik minut co a jak. Trochu se orientuje, ale rozhodně ne jak čtu tady.Psani písmen ho teda baví…
Neblázni… dítě vůbec nemusí umět číst a počítat, proto jde do školy. Jsou děti, které to zajímá a proto to umí, ale nutné to není.
Důležité je to sociálno, soustředění apod.
Můj starší syn je e říjnový, šel tedy o rok déle, číst ani počítat při nástupu do školy neuměl.
V první třídě v listopadu normálně četl…
@MaminkaMarket píše:
Maminky, je tu někdo s opožděným a slabým predskolakem?
Já…syn už má odklad, těžká vývojová dysfazie, příznaky autismu, bylo podezření i na mentální retardaci.
Je zapsán do běžné ZŠ, ale paragrafova třída.