Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ty jovka
Tak sama už určitě víš, že tohle normální není, tohle mi ani ten můj bývalý nedělal, ten jen hlídal, vyzvídal, ale neměl mě až takhle pod kontrolou… No ono taky v té době nebyly běžné mobily, o počítačích s web kamerou ani nemluvě, ale stejně…
Jinak by mě teda zajímalo, jak je to mezi váma naopak… Jakože Ty mu taky můžeš kdykoliv vlézt do telefonu? Když mu voláš, tak to taky hned vždy zvedne? Děláš mu taky přepadovky třeba v práci nebo na obědě? Víš, myslím to tak, že i když taková sama nejsi, tak jestli sám třeba něco neskrývá…
A jinak teda co se týká toho prohledání doma, tak už bych asi začala být paranoidní a bála se, že má po celém domě skryté kamery, aby mě mohl neustále kontrolovat… Nebo že mám někde štěnici, že mi kontroluje výpisy z telefonů a z účtů… ![]()
A co takhle kdybys mu nedej bože řekla, že když byl na služebce, že sis to dělala sama? Nebral by to jako že ho podvádíš?! ![]()
A jak jsi psala o tom miminku, třeba jednou, v budoucnu, protože předpokládám, že děti jednou chceš, tak to bude vážně problém, myslím, že nesnese, abys někoho milovala víc, byť jinak, než jeho… ![]()
@Anonymní píše:
@Aot to je hrozný, jak to popisuješ, v tomhle se opravdu žít nedá, psala jsem anonymní příspěvek ve 23:05. A chápu, že se stydíš, já jsem zatím nikomu z rodiny nepřiznala, jak se ke mě manžel občas chová (ty jeho vulgarismy, jak se mě ptá, kdo tam dneska byl, nebo když se třeba hezky obleču tak jdeš si za.ukat apod., cítila bych se strašně). Ty máš výhodu, nejste svoji, nemáte dítě a uvědomuješ si, že je problém. Po svých zkušenostech opravdu radím jediné, vezmi nohy na ramena a zdrhej dokud tam nejsi zaháčkovaná. Práce se vždycky nějak vyřeší, kdyžtak budeš v ČR učit angličtinu
Toto mi přijde hrozné. A je mi to moc líto, že v tom musíš žít. Takové vulgární chování a ponižovaní, kdo ti ho tam dal? Jak to můžeš vydržet? ![]()
@Colorka píše:
Ty jovkaTak sama už určitě víš, že tohle normální není, tohle mi ani ten můj bývalý nedělal, ten jen hlídal, vyzvídal, ale neměl mě až takhle pod kontrolou… No ono taky v té době nebyly běžné mobily, o počítačích s web kamerou ani nemluvě, ale stejně…
Jinak by mě teda zajímalo, jak je to mezi váma naopak… Jakože Ty mu taky můžeš kdykoliv vlézt do telefonu? Když mu voláš, tak to taky hned vždy zvedne? Děláš mu taky přepadovky třeba v práci nebo na obědě? Víš, myslím to tak, že i když taková sama nejsi, tak jestli sám třeba něco neskrývá…
A jinak teda co se týká toho prohledání doma, tak už bych asi začala být paranoidní a bála se, že má po celém domě skryté kamery, aby mě mohl neustále kontrolovat… Nebo že mám někde štěnici, že mi kontroluje výpisy z telefonů a z účtů…
A co takhle kdybys mu nedej bože řekla, že když byl na služebce, že sis to dělala sama? Nebral by to jako že ho podvádíš?!
A jak jsi psala o tom miminku, třeba jednou, v budoucnu, protože předpokládám, že děti jednou chceš, tak to bude vážně problém, myslím, že nesnese, abys někoho milovala víc, byť jinak, než jeho…
Ja mu samozrejme do telefonu nelezu, protoze ja mu verim, nemam k tomu duvod. A kdybych to chtela udelat, verim tomu, ze by mu to bylo jedno, bezne doma nechava tel bez dozoru. Mozna kdybych mu kontrolovala tel, tak by to spis pro nej byl dukaz lasky, jelikoz dle neho jsem malo zarliva, a kdo nezarli nemiluje.
Skryta kamera v dome?
To uz mi prijde jak z kriminalniho filmu
No, ale mozna se tady trochu porozhlednu, jen mi je trapne prohledavat mu tu pracovnu, pri te predstave se citim, jako kdyz jsem poprve a naposled v zivote kradla! Bylo mi devet a ukradla jsem lizatko v obchode. Ten hrozny pocit si porad pamatuju
.
@Aot píše:
Toto mi přijde hrozné. A je mi to moc líto, že v tom musíš žít. Takové vulgární chování a ponižovaní, kdo ti ho tam dal? Jak to můžeš vydržet?
Právě proto Ti radím, abys to utla včas, u nás před svatbou byly jenom lehké výslechy. Ono to není pořád ty vulgarismy, spíš občas, nárazově, třeba když je období, že mám hodně práce, pak máme třeba méně často sex, jsem unavená, tak mě začne podezřívat, že mám milence. A přesně jak to popisuješ ty, třeba když mám před nějakou poradou v práci a ví, že se zdržím, tak vyžaduje sex, buď před tím, nebo po tom
Nebo pravidelně před tím, než mám angličtinu
Právě že nevím, jak dlouho to vydržím, ale je v tom dítě, malá tátu miluje, on ji taky, navíc máme domeček…myslím, že to pramení z nedostatku sebevědomí toho chlapa, u nás-já VŠ, on vyučený, já ještě na RD, ale příjem máme stejný…Pokud by se to mělo zhoršovat a nepodaří se mi ho dostat k psychologovi, tak to stejně rozvodem skončí ![]()
@Aot píše:
Přeji pěkný den všem diskutujícím. A prosím o radu. Před dvěmi lety jsem potkala úžasného může (Marc), byla to láska na první pohled, na kterou jsem nikdy nevěřila. Pracovala jsem tehdy v kavárně při poznávácí cestě po Kanadě. Marc se mi začal dvořit a bylo to úžasné, zamilovali jsme se, nastěhovala jsem se k němu, pomohl mi sehant lepší práci v kanceláři. Vždy mi dával najevo, jak moc mě miluje, jak jsem pro něj vším, ve společnosti jsi mě „hlídal“ a mě to dělalo dobře. Postupem času se ale jeho sklony k žárlivosti začaly zhoršovat, nikdy nebyl násilný, spíše mi říkal, jak moc mě miluje a dokola se ptal, jak moc miluju jeho, musela jsem mu to říct třeba 5X, až se uklidnil. Když jsme šli na oběd s jeho bratrema a ženou, po půl hodině se omluvil a poprosil mě, zda mohu jít s ním. Odešli jsme a on se mě začal vyptávat, proč se tolik bavím s jeho bratrem a ne jeho ženou, pokračovalo to ujištovaním, že ho miluju, až nakonec začal, že mu to mmusím dokázat, že se trápí a jestli ho miluju, tak s ním půjdu na toaletu a dokážu mu svou lásku. Odmítla jsem, ale on skoro brečel, vyváděl. Byla jsem bezradná, protože ho opavdu miluji. Nakonec jsem ho přemluvila a snažila se po návratu ke stolu bavit už jen s paní od bratra. Podobné situace se ale začali opakovat častěji a já se musela povolovat jeho přání, jako důkaz lásky. Když jsem se po práci zapovídala s koleou a Marc na mě čekal, zajel k prvnímu hotelu a zaplatil 400 dolaru, jen abychom mohli mít intimní styk. Vyžadoval ho něky i několikrát denně, a pokaždé mi opakoval, jak mě miluje a nemůže beze mě být, vyžadoval mé sliby a přísahy, že ho neopustím, nebo chtěl abych opakovala, že jsem jen jeho. Do práce mi posílá několik sms denně, a když mu nenapíšu, že ho miluju, tak mi píše, jak je smutný. Párkrát mi taky řekl, že kdybych ho opustila, tak se zabije, věřím mu to. Je na mě naprosto závislý. Nikdy se nechová hrubě, nebije mě, není surový. Je dokonalý gentleman. Ale někdy mě jeho láska děsí. Zapomněla jsem napsat, že když odjel na dva dny z domu, vezl si sebou moje fotky a později se mi svěřil, že nad nimi masturboval. Nevím, co si mám o tom myslet. Stále mě tlačí do svatby, ale do dětí se mu nechce, mám pocit, že by žárlil i na ně, žárlí i na mou sestru, když s ní skypuju.
Jsem z toho už trošku zoufalá, je to úžasný clap mých snů, ale bojím se, aby se to nezhoršilo a nestal se z něj surový žárlivec. Jsme spolu teprve dva rokyUpozornuju, že to není žádný zakomplexovaný muž, je velmi atraktivní, ve společnosti oblíbený a pracuje jako finanční ředitel ve velké společnosti. Proto nevím, z jakého důvodu je na mě tak fixovaný. Nikomu jsem to zatím neřekla, prosím o názory. Děkuju.
Úžasnýho chlapa si teda představuju úplně jinak
Ještě sis ho nevzala a už jsi ztratila svobodu
Působí na mě jako psychopat, kterej si z tebe dělá svoje vlastnictví. Tohle není láska ani omylem
Jsi zřejmě ještě ve fázi, kdy máš pocit, že tímto způsobem ti vyjadřuje, jak moc tě miluje, možná ti to ještě dělá dobře, ale tím, že jsi tuhle diskuzi založila dáváš najevo, že už si uvědomuješ, že to rozhodně normální není…První příspěvek zněl naprosto výstižně: PRCHEJ!!! ![]()
Diskuzi jsem nedočítala, reaguji pouze na úvodní příspěvek ![]()
@Aot píše:
Ja mu samozrejme do telefonu nelezu, protoze ja mu verim, nemam k tomu duvod. A kdybych to chtela udelat, verim tomu, ze by mu to bylo jedno, bezne doma nechava tel bez dozoru. Mozna kdybych mu kontrolovala tel, tak by to spis pro nej byl dukaz lasky, jelikoz dle neho jsem malo zarliva, a kdo nezarli nemiluje.
To je pěkná blbost. Žárlivostí vůbec nemusíš otravovat život druhému, za prvé je to o důvěře a za druhé, když ti bude chtít partner zahnout, tak tomu žádná žárlivost nezabrání ![]()
@Aot
Ahoj, diskuzi čtu od začátku. Tvůj přítel není normální a to, že tě nebije, neznamená, že se nejedná o domácí násilí. Ani nechci raději vědět, co by následovalo, kdybys mu ten telefon nedala… ![]()
Přečetla jsem celou diskuzi, a musím říct, že ten tě má pěkně obšancovanou. Žiješ v jeho zemi, daleko od rodiny, bez kamarádů, on ti našel práci, která mu pro tebe padla do noty. Hlídá tě na každém kroku, nedovolí ti nic, s nikým se vídat, bavit, psát, omezuje tvůj kontakt i s tvojí rodinou, protože žárlí, když si s nima voláš.
Už to tu zaznělo snad 100×, ale ne, prostě tohle normální opravdu není. Tvůj přítel je psychicky nemocný, měl by se léčit. Divím se, že se ho nebojíš, že sama nečekáš, kdy přiletí první facka. Zkus mu ten mobil nedat, a uvidíš. Čekala bych, že se o něj hned porve. ![]()
Vytratila bych se odtamtud potichu nenápadně zpět do Čech. A bude jen na něm, jak se k tomu postaví. Pokud tě opravdu miluje, půjde se léčit, a bude se snažit stůj co stůj zachránit váš vztah. Ale spíš bych očekávala, že ti bude vyhrožovat, citově vydírat apod. To není láska. Na obzoru je tvůj zničený život. ![]()
Aot, ty si možná myslíš, že tohle jsou projevy lásky, ale brrrrrrrrrr -z tvých řádků mě úplně mrazí. Tvůj přítel je psychopat!!!
To, že se k tobě chová hezky a že na tebe ještě nikdy nebyl hrubý je proto, že jsi se mu zatím ve všem okamžitě a ochotně podřídila. Zajímalo by mě, co by dělal, kdybys mu řekla, že mu mobil nebudeš dávat ke kontrole, že je to tvé soukromí (což je úplně normální!!!). Nebo kdyby sis prostě vyšla bez jeho dovolení s kámoškou.
Raději bych to být tebou ale nezkoušela, neprovokovala ho a zdrhla. Máš obrovský štěstí, že nemáte děti a nejste vzatí. Fakt zdrhej, tohle není láska, ale psychopatie a stejně to nakonec dopadne tím útěkem…
@Anonymní píše:
Ahoj,
take ziji s cizincem na stejnem kontinentu jako ty. Dokonce mame i podobny zpusob seznameni atd.
Musim uznat, ze jsem celkem prekvapena z nekterych komentaru - prchej atd. No ja nevim, ale myslim si, ze dokud nejste v manzelsti, jen spolu, chodite' a nedochazi k fyzickemu nasili - nikam bych neutikala, ale proklepavala si ho. Zkousela jeho reakce v ruznych situacich. Milujes ho a on tebe. Kazda laska ma jinou formu, zalezi, jak to vyhovuje obema. U tebe uz to trosku prekrocilo limit. Chapu ovsem, ze pro spoustu zen, ukazovat' sms, hlasit se casto na telefonu atd. je uz, nenormalnost'. Ja to tak ale nemam. Prijde mi to normalni, kdyz mi, ted uz manzel, ukaze, kdo mu pise a tak stejne i ja. Kdyz si nekolikrat behem dnes zatelefonujem a posleme zpravu, co zrovna delame. Vyhovuje mi to. Prijde mi obecne, podle mych zkusenosti i okoli, ze cizinci jsou kompletne rozdini ve forme vyznavani lasky, nez, nasinci'. A i okoli je na tom stejne. Kazdy si rika pred odtatnimi, I love you so much, you so beautiful'. V pulce vety se kamarad zadiva na svoji pritelkyni, prestane mluvit a rika, you are so cute honey, I love you so much'. Trvalo mi to dlouho, nez jsem si na to zde zvykla. Ale ted nejen ze jsem si zvykla, ale neumim si to bez toho predstavit. A sex? Ber to z pohledu preference. Treba zrovna sex v takoveto situaci ho rajcuje, nemusi to byt hned ve spojitosti s zarlivosti. Lide maji 100× horsi uchylky. A pokud se ti to neprici???
Takze, jediny aspekt, co stoji rozhodne za hlubsi zamysleni je otazka jeho reakce u kontaktu tebe & ostatnich muzu. Je jasne, ze tohle by mohlo delat obrovske problemy a psychicky te znicit. Zacala bych se na to soustredovat a resit to s nim. Nastoleni pravidel..Pokud si chces vice promluvit a tak, predat zkusenosti, klidne mi napis do zprav
No tak ty jsii uplne mimo
@Aot jsem rada ze ses ozvala.
vis on je zatin,,min,, majetnicky protoze nejsi jeho manzelka. To je duvod proc se ovlada a nebije. I tak je ale desive ze tolerujes takovou opici lasku. Kdyby si skype vecer nepustila natoz z kamerou rekni co by udelal? A kdybys mu jeste druhy den nedoprala sex?
Na zacatku jsi psala ze te k sexu nenuti ale uz ti musi byt jasne ze sex se u vas rozhodne neridi tebou.
Taky rikas ze je vetsinou po tvem, ale on urcuje jak budes sedet s kym se stykat kdy se radovat kdy jit spat kdy mit sex… O cem tedy rozhodujes ty?
Mila Aot, uz jsem sem psala, ale ted radeji anonymne. Muj ex byl podobneho (i kdyz mi nedelala ani desetinu z toho co ten tvuj tobe) razeni. ROZHODNE NIKDY!!!nebyl agresivni ci vulgarni. Jen zarlil, obcas mi vlez do telefonu a kdyz mi napsal kamarad byl ohen na strese. Jednou jsem mu vlezla do telefonu ja a to bys videla jak byl urazen a podveden, chudacek. Kdyz se na mne podival okolojdouci muz…hned to komentoval at pro sebe ci tomu muzi. Neustale mi daval najevo jak mne miluje…polibky, drzeni za ruce (az jsem se z toho nemohla pocitove nadechnout). Byl vuci me skryte kriticky…nemyslim otevrenou, hrubou kritika, ale takove jemne postouchnuti…no kdyz to slysis kazdou chvilku tak tomu zacnes i verit. Jinak pro okoli jsem byli idealni par. Oba VS, vysoci, pohledni, dobre vydelavaji…jenze ja zila v nesvobode a pod jeho taktovkou. Citim, ze to mas obdobne. Jak.jsi psala, ze bys mu nevlezla do pracovny
respektive se tam citis jako kdybys tam byla poprve
Vzdyt u nej uz nejaky rok bydlis. Nynejsimu manzelovi klidne vlezu do veci, kdyz od nej neco potrebuji…najdu co hledam (neprohlizim si jeho soukromi, nelustruju ho verim mu, ale v zivote by me nenapadlo citit se v nasem dome (jeho dome) v nejake. mistnosti jako host.
Manipuluje s tebou, ja si to zazila podobne jen v mene exponovane variante. Odesla jsem od nej byt jsem porad milovala, bylo to silene obdobi. Az s odstupem casu jsem zacala videt veci z jineho uhlu a rikam si proc jsem neodesla driv a jak jsem to mohla tak dlouho vydrzet.
Ted uz mam uplne jiny zivot, s manzelem jsme opravdu partneri a i kdyz jsem na materske (tim padem zase zavisla financne) tak fungujeme jako tym. Mam svobodu ve financich, rozhodovani, v tom s kym a kam pujdu ikdyz se jedna o kamarada (ktery by mne bral i detmi). Manzel mi veri a toleruje mne.
Aot a ses si jista ze mas svuj pas u sebe?
Ja bych nikde nic nehledala a chovala bych se stejne, nedavej mu zadne zaminky k podezreni, na fotky se neptej, neni na co. Nezkousela bych ani zadnou pomoc, prchala bych z jeho zivota a bytu. S praci neporadim, nejde se nechat preradit na jinou pobocku tak aby nevedel?
Aot, jen takový nápad: co kdyby sis s ním sedla a řekla mu zlato, je pár věcí, který mi nevyhovujou a potřebuju, aby se změnily? Lustrace telefonu, příliš fyzického kontaktu na veřejnosti, povinnost popisovat všechny svoje aktivity během dne. Představuju si to tak, že můj telefon budeš brát do ruky jen v případě, že si z něj budeš nutně potřebovat zavolat, na veřejnosti se budeš držet s fyzickými projevy zpátky, o svých aktivitách ti budu říkat jen to, co já usoudím, že bys měl vědět. Na jeho výlev, kterej nepochybně přijde, odpovídat stereotypně mně to takhle prostě nevyhovuje, nechci to tak, prostě nejsem happy.
Když nechám stranou nějakou malou pravděpodobnost, že to pobere a změní, tak by pro mě určitě byla zajímavá jeho reakce na tohle. Klidně bych to zařadila do svýho „pozorovacího programu“, podrobně popsala, co se dělo, a pak vyhodnotila.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Aot to je hrozný, jak to popisuješ, v tomhle se opravdu žít nedá, psala jsem anonymní příspěvek ve 23:05. A chápu, že se stydíš, já jsem zatím nikomu z rodiny nepřiznala, jak se ke mě manžel občas chová (ty jeho vulgarismy, jak se mě ptá, kdo tam dneska byl, nebo když se třeba hezky obleču tak jdeš si za.ukat apod., cítila bych se strašně). Ty máš výhodu, nejste svoji, nemáte dítě a uvědomuješ si, že je problém. Po svých zkušenostech opravdu radím jediné, vezmi nohy na ramena a zdrhej dokud tam nejsi zaháčkovaná. Práce se vždycky nějak vyřeší, kdyžtak budeš v ČR učit angličtinu