Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ZuzaM píše:
Máme mezi známými vyučené, SŠ i VŠ a se všemi si rozumíme, inteligentní může být leckdo. Nicméně se příznám, že pokud by dcera studovala VŠ, taky bych asi pro ní chtěla taky někoho s VŠ, i když samozřejmě vím, že VŠ nevypovídá celkem nic o charakteru, povaze, o pracovitosti, o tom, jestli bude mít dobře placené místo… Ale tak nějak si nemůžu pomoct.:-)) Jen bych to asi dceři nevnucovala násilím, šťastná může být opravdu i s vyučeným, stejně jako nešťastná s vysokoškolákem.
Vy byste chtěla pro dceru někoho s VŠ. Zásadní problém je ovšem ve Vašem náhledu na dceřin život, který nevlastníte.
Ona nebude chodit s Vámi, ale s tím, koho si po svůj život vybere. Chápu, že se Vám můj názor nemusí líbit, a také s tím nemusíte souhlasit. V tomhle je dobré dětem do jejich osobního soukromí nekecat, ale přijmout to jako fakt. No tak prostě chodí s někým, koho si vybrala, a co jako?
Jak může rodič lépe vědět, do koho se jejich dcera/syn zamiluje? Co je tohle za blbost? Neumím si představit, že bych synovi mluvil do toho, s kým chodí. Co je mi do toho. Jsem snad já můj syn? jak můžu vědět, která žena je pro něj vhodnější… vždyť nemám jeho hlavu.
Milé dámy, těmi jelity jsem myslela projektanty, kteří si něco nacmaraji na papír a myslí si, že to tak bude fungovat.pak přijdou, pro vás podradni dělníci a tu blbost jim vyvraceji, to je bohužel fakt a můžete se stavět třeba na hlavu, mejte se dobře, já si jdu plánovat dovcu k moři a po vánocích odjíždím za peníze, které vydělal manžel pouze s vyucnim listem
![]()
@jendazeskolky píše:
Vy byste chtěla pro dceru někoho s VŠ. Zásadní problém je ovšem ve Vašem náhledu na dceřin život, který nevlastníte.
Ona nebude chodit s Vámi, ale s tím, koho si po svůj život vybere. Chápu, že se Vám můj názor nemusí líbit, a také s tím nemusíte souhlasit. V tomhle je dobré dětem do jejich osobního soukromí nekecat, ale přijmout to jako fakt. No tak prostě chodí s někým, koho si vybrala, a co jako?
Jak může rodič lépe vědět, do koho se jejich dcera/syn zamiluje? Co je tohle za blbost? Neumím si představit, že bych synovi mluvil do toho, s kým chodí. Co je mi do toho. Jsem snad já můj syn? jak můžu vědět, která žena je pro něj vhodnější… vždyť nemám jeho hlavu.
Myslím, že jsi úplně nepochopil, co jsem napsala. Myslela jsem to tak, že bych si přála pro dceru VŠ, ale nechám to na ní, protože je to její život. Ale i já mám právo na svůj názor a svoje pocity, jen je nevnucuju.
@ZuzaM píše:
Myslím, že jsi úplně nepochopil, co jsem napsala. Myslela jsem to tak, že bych si přála pro dceru VŠ, ale nechám to na ní, protože je to její život. Ale i já mám právo na svůj názor a svoje pocity, jen je nevnucuju.
@ZuzaM píše:
![]()
@ZuzaM píše:
Nikdo vám Váš názor nebere. A tím končím.
@Anonymní píše:
Milé dámy, těmi jelity jsem myslela projektanty, kteří si něco nacmaraji na papír a myslí si, že to tak bude fungovat.pak přijdou, pro vás podradni dělníci a tu blbost jim vyvraceji, to je bohužel fakt a můžete se stavět třeba na hlavu, mejte se dobře, já si jdu plánovat dovcu k moři a po vánocích odjíždím za peníze, které vydělal manžel pouze s vyucnim listem![]()
I to ti věřím. Kolikrát projektant vymyslí blbost, která se nedá realizovat. Ale o podřadnosti dělníků píšeš pouze ty. Každý člověk se přece nehodí pro každou práci. Ale jak píše jeden uživatel, spíš se doktor naučí házet lopatou než kopáč léčit. Dovolenou ti přeji, ale k moři se asi nedostaneš. ![]()
@Anonymní píše:
Milé dámy, těmi jelity jsem myslela projektanty, kteří si něco nacmaraji na papír a myslí si, že to tak bude fungovat.pak přijdou, pro vás podradni dělníci a tu blbost jim vyvraceji, to je bohužel fakt a můžete se stavět třeba na hlavu, mejte se dobře, já si jdu plánovat dovcu k moři a po vánocích odjíždím za peníze, které vydělal manžel pouze s vyucnim listem![]()
Vsak si to uzij. Existuji hloupi projektanti i hloupi instalateri. A o výdělku to az tak není.
@ZuzaM píše:
Máme mezi známými vyučené, SŠ i VŠ a se všemi si rozumíme, inteligentní může být leckdo. Nicméně se příznám, že pokud by dcera studovala VŠ, taky bych asi pro ní chtěla taky někoho s VŠ, i když samozřejmě vím, že VŠ nevypovídá celkem nic o charakteru, povaze, o pracovitosti, o tom, jestli bude mít dobře placené místo… Ale tak nějak si nemůžu pomoct.:-)) Jen bych to asi dceři nevnucovala násilím, šťastná může být opravdu i s vyučeným, stejně jako nešťastná s vysokoškolákem.
Mám dotaz? Jak bys to dceři vymluvila? A pokud by se ti to nedařilo, jak by ses cítila a jak by dál vztah mezi vámi asi probíhal? Protože jsi napsala, „že bys dceři nic násilím nevnucovala“.
Ptám se proto, že ani mně rodiče nevymluvili, neuměli mi vysvětlit, co viděli a já jsem žila v pocitu, že je to ten pravý a že je to můj život a bylo mi líto, že rodiče nejásají. A skončila jsem pak v celoživotním partnerském domácím násilí. Moji rodiče z toho samozřejmě byli velmi nešťastní, ale nemluvili mi pak už do ničeho. On je člověk ve věku 20+, kdy sám si ještě vydělávat na živobytí nezačal, kdy sám si své životní boje ještě ani bojovat nezačal a ani ještě neví, o čem život je, tak je opravdu naivní, naivní ve smyslu nezkušenosti = nemá zkušenost, zatímco rodiče už ji mají.
Mně jako matce se stalo, že moje dcera, která má ke mně velkou důvěru a jsme spolu velmi kamarádsky, tak se mi jednou svěřila, že ten její partner pije s kamarády. To už spolu nějakou dobu žili a měli spolu byt na hypotéku. Její partner vypadal skvěle a jeho původní rodina též super. Prostě tak jak mi to popsala, viděla jsem, že mu musí dát na výběr: buď já, nebo pití. Ona předtím ho absolutně neomezovala, je hodná, je velmi schopná a vzdělaná a pracovitá a laskavá. Zkušenost s alkoholiky neměla žádnou, a ani o alkoholismu nic nevěděla. Jenže pak, když už několikrát za měsíc přišel po zábavném večírku s kamarády opilý, tak že se i stávalo, že nebyl schopen vstát a jít do práce, tak to dceři začalo být divné, proto se mi svěřila. Na výběr mu dala a on hned pochopil, omluvil se jí a jí připadalo, že je všechno v pořádku. Jenže nebylo. Potřeboval vyhledávat příležitosti a žádnou neminul, kde se neslavilo. Důvodů k oslavě mají mladí lidé nepřeberně. K pití patří společnost, a jsou tam i ženy. Podváděl ji s jinými ženami jak na běžícím páse, byl na ni, když se jim narodilo dítě, už hodně nepříjemný, s dítětem jí nepomáhal, měl větší zájem o kamarády, než o ni a o dítě. Zpětně zjistila, jak jí lhal, jak na běžícím páse jí lhal, např. jak místo na služební cestu jel s nějakou ženou na sex párty, a to nebylo jednou. Asi tak.
Velká deziluze. Rodiče chtějí svou dceru před deziluzí ochránit. Jenže se to nedaří. Každý si pak musí projít svým osobním peklem. otec si myslí, že ho dcera má ráda a také, že u ní má autoritu. Vždyť jí 22 let podporuje v jejím rozvoji. Kde by bez podpory svých rodičů asi jinak byla! Určitě ne tam, kde je nyní. A vy ji tady navádíte, aby se s rodiči prala, aby je šla udat na OSPOD, aby si prosadila svoje: mám právo? Na co mám právo, dokud nemám žádné povinnosti, jen dostudovat, to by si zakladatelka měla sama v sobě rozebrat. A pak jít rodičům poděkovat. Podekovat za život, za to jak na ní byli rodiče hodní, co všechno díky nim si hezkého prožila, atd, atd, atd. PODĚKOVAT RODIČŮM. Rodinné vztahy by to rozehřálo a vzájemnou důvěru by to mezi již všechny věkem dospělé vneslo.
@poučená píše:
Lidé toho vykřikují, když naráží na zeď!
Když emoce na obou strachách opadnou, je nová šance, pochopit se vzájemně.
Rozhádat se až za hrob, to lidé umí dobře. Ale proč napřed nezkusit, nerozhádat se až za hrob?
Mas pravdu. Pochybuji vsak, ze tuhle pravdu bude chtit videt i otec. Naopak on muze pouzi argumenty sily a dcera ho prece poslouchat a milovat musi, ne?
@PaníBovaryová píše:
Mas pravdu. Pochybuji vsak, ze tuhle pravdu bude chtit videt i otec. Naopak on muze pouzi argumenty sily a dcera ho prece poslouchat a milovat musi, ne?
Dopředu nikdo nic vědět nemůžeme. Otec je také „jen“ člověk. Jsme lidé a máme tedy srdce. O to, aby si lidé skrze svá srdce porozuměli, aby se vzájemně pochopili, o tom je mé snažení. Dospělí lidé by to měli umět, být k sobě upřímní, a přitom na sebe nezanevřít.
@Melodie91 Já se nech i rozcházet s rodinou, chci mít na všech frontách klid. Ale prostě mi chování táty vadí a není to něco kvůli čemu bych řekla, tak jo kašlem na ten vztah a třeba přijde někdo lepší. Přece nezahodím vztah jen na základě otcova nesouhlasu @anonymní Já právě říkám že na vzdělání nezáleží, záleží co člověk umí ![]()
@Secado Já právě tohle nechápu celkově. Výhružky jsou blbý, ale potřebuju vědět kam až je schopný zajít, ať se v případě potřeby můžu o sebe nějak postarat…
Já samozřejmě nechci po nich házet zákony a na co mám právo, to opravdu dělat nebudu. Ale jen chci klidný vztah s otcem i přítelem a to snad není tak nereálný přání ne?
Kolikrát jsme se o tom už bavili, ale nedokážeme ten rozhovor udržet v klidu, protože táta se začne vztekat, že má pravdu a pak naštvaně odejde, takže nikdy nedojdeme k výsledku :/
@Anonymní píše:
Já samozřejmě nechci po nich házet zákony a na co mám právo, to opravdu dělat nebudu. Ale jen chci klidný vztah s otcem i přítelem a to snad není tak nereálný přání ne?
Kolikrát jsme se o tom už bavili, ale nedokážeme ten rozhovor udržet v klidu, protože táta se začne vztekat, že má pravdu a pak naštvaně odejde, takže nikdy nedojdeme k výsledku :/
Kam až zajde, ví jenom on. Ale ikdyby to dohnal do krajnosti (=utnul finance), pravo je na tvé straně. Nikdo ti neradí mu tím vyhrožovat, spíš je to informace pro uklidnění, že platit prostě bude muset.
A co máma? Nebo prarodiče? Jak se na to dívají oni?
Z mého pohledu potřebuješ mediatora, který otci vysvětlí, že to, jak se teď chová, má úplně opačný účinek, než zamýšlí. Svým chováním tě teď od sebe totiž spíš odhani.
Další variantou by bylo, aby se otec s přítelem lépe seznámil a pochopil, že to je kluk, kterej za to stojí a kterej se o tebe postará ![]()
Možností, „co dělat“ je vždycky víc. Jedna z nich je: přerušit na 1 rok studium, jít pracovat a odstěhovat se do vlastního bydlení. To ostatní se pak pozná. Rozhodně odpadne dohadování s rodiči, odpočinete si od sebe vzájemně. Lidé si mají od sebe odpočinout, dřív než se rozhádají.