Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mart81 píše:
On s ní však neodmítl cestovat proto, že je příliš sexuálně přitažlivá, ale z obav o své bezpečí (MeToo) a aby nezavdal příležitost podezřením a klepům. Jednoduše cestu s ní bez doprovodu vyhodnotil jako přílišné riziko pro sebe a svou kariéru.
Přesně takhle to chápu já, z toho článku to jednoznačně vyplývá.
Proto jsem nechápal, proč to některé ženy chápou jako útok na ženy a mají toho politika za sexistické prasátko. I když tomu druhému aspoň trochu rozumím, protože bohužel existují ženy, pro které jsou všichni muži sexistické prasata.
On postavil své manželství / a politickou kariéru / na úroveň chrámu, který chce ochránit. Co je na tom špatného? Je to jeho volba a normálně uvažující člověk s ním musí souhlasit. Děláte vy všichni snad něco jiného? Já se také snažím uchránit majetek na kterém mi záleží, proto například na noc zamykáme své byty - domy. On v přeneseném významu nedělá nic jiného, jen si také chrání manželství a kariéru aby mu někdo cizí nesahá na to, na čem mu záleží, protože o to nechce přijít. Proč pro boha chce ona po něm, aby jí zajistil mužský doprovod… On o její novinářskou činnost nestojí, naopak, ona je ta, která s ním chce jít, ona mu chce zasahovat do soukromí a ona chce cestovat jeho autem. Tak logicky, ona se má postarat o to, že si někoho k sobě najde aby respektovala pravidla, které on má. Toto přece platí napříč celým životem, zdá se ale, že v USA tomu nechápou… země neomezených možností a neomezených soudních sporů, kde právníci řeší kočku v mikrovlnce, moc horký písek na pláži nebo horkou kávu v McD a žalobce vysoudí miliony… Prostě země, kde se dá žalovat vše… je jasné, že se brání.
@Milan42 píše:
Přesně takhle to chápu já, z toho článku to jednoznačně vyplývá.
Proto jsem nechápal, proč to některé ženy chápou jako útok na ženy a mají toho politika za sexistické prasátko. I když tomu druhému aspoň trochu rozumím, protože bohužel existují ženy, pro které jsou všichni muži sexistické prasata.
Protože jsou zvyklé dívat se na svět optikou: žena = slabá, zranitelná, utlačovaná a diskriminovaná oběť
muž = silný, hrubý predátor disponující bohatstvím a mocí
Z tohoto úhlu pohledu ji on samozřejmě diskriminuje, protože když s ní odmítá jet a dělat rozhovor při společné cestě, tak to neprospívá její kariéře. A ona je žena a navíc lesba, takže samozřejmě už tak soustavně diskriminovaná společenským nastavením, takže cokoli dalšího jí působí nesnáze, je vrchol nespravedlnosti.
On naopak z tohoto úhlu pohledu na žádné odůvodněné obavy nemá nárok. Je bílý, heterosexuální muž, takže privilegovaná vrstva obyvatel, držící v rukou všechny trumfy. Je větší, silnější, určitě mocnější a bohatší a jakékoli vyjádření jeho nejistot nebo obav je jen zástěrka pro další diskriminaci nebo predátorský útok.
Pokud to takto nevidí jen pasivně agresivně, ale je aktivisticky založená, tak navíc svět vnímá jako bojiště proti prohnilému patriarchátu a vše je posuzováno podle toho, zda to pomáhá svrhnout starý řád a dostat ideologicky uvědomělé ženy k moci nebo ne. Podobně jako to měli komunisté a skoro všichni další, když se drali k moci a ještě se cítili jako jediní spravedliví, protože šli napravovat historické křivdy a vše na světě vykládali z úhlu pohledu vykořisťování práce.
Pokud je jako muž podle tohoto úhlu pohledu progresivní, tak historicky je jeho povinnost cítit se provinile vůči ženám za předchozí utlačování, vůči černochům za otrokářství, vůči Indiánům za vyvražďování, vůči gayům za pronásledování… A proto aktivně pomáhá ženám k neprávem upíranému bohatství a moci bez ohledu na své bezpečí nebo zájmy, což je naprosto v pořádku, protože tím aspoň trochu napravuje co jeho předkové způsobili (ale stejně je vždy muž).
Pokud není progresivní, je šovinista a nepřítel a jakékoli jeho pohnutky je nutno vykládat jako nepřátelské. ![]()
Když si svět zjednodušíš na jedno klíčové hledisko, podle kterého budeš vykládat skoro vše, věci se chápou velmi jednoznačně a snadno. A je to znepokojivě častý způsob nazírání na svět.
Příspěvek upraven 16.07.19 v 15:52
@Mart81 píše:
On s ní však neodmítl cestovat proto, že je příliš sexuálně přitažlivá, ale z obav o své bezpečí (MeToo) a aby nezavdal příležitost podezřením a klepům. Jednoduše cestu s ní bez doprovodu vyhodnotil jako přílišné riziko pro sebe a svou kariéru.
Přesně tak, setkala jsem se s tím i u nás na VŠ, zkoušející vždy někoho požádal, aby zůstal v místnosti, když zkoušel holku. Preventivně, ne proto, že by se na ni beze svědků hned vrhl, ale aby se vyhnul falešnému nařčení, některé studentky jsou vynalézavé.
@Katydr píše:
Přesně tak, setkala jsem se s tím i u nás na VŠ, zkoušející vždy někoho požádal, aby zůstal v místnosti, když zkoušel holku. Preventivně, ne proto, že by se na ni beze svědků hned vrhl, ale aby se vyhnul falešnému nařčení, některé studentky jsou vynalézavé.
Ano, pro učitele na VŠ to dává smysl.
Je otázka, zda to ten politik už nežene přes čáru zdravého rozumu. Možná je to náboženský radikál, který blouzní o neexistujících nebezpečích a tak je lidem jen pro smích.
Ale pokud není sám, kdo to takto dělá, asi to vypovídá víc o nezdravé společenské atmosféře v USA, než o něm.
Když půjdu po ulici a uvidím, že v naprosto pohodové čtvrti má jeden člověk mříže na oknech a ostnatý drát na zdi, pomyslím si, že buď je tam něco divného nebo je magor. Ale pokud to takto bude mít víc lidí, tak to ve mně nevzbudí pocit, že by to byla klidná a bezpečná čtvrť, kde nic nehrozí.
A pokud budu vědět, že kdysi tam toto nebylo, ale mají tam vlnu imigrantů, budu mít celkem jasno. A tím pádem lidé, kteří tu imigrační vlnu podporovali nebo podporují asi nebudou nadšení, když se o tom bude psát a někdo bude veřejně mříže a ostnatý drát doporučovat. A klidně ho mohou i obvinit z rasismu. ![]()
I tady chápu, že je pro část lidí v USA toto dávání na odiv „mříží a ostnatých drátů“ nepříjemné.
Příspěvek upraven 16.07.19 v 16:12
@Mart81 píše:
Protože jsou zvyklé dívat se na svět optikou: žena = slabá, zranitelná, utlačovaná a diskriminovaná oběť
muž = silný, hrubý predátor disponující bohatstvím a mocíZ tohoto úhlu pohledu ji on samozřejmě diskriminuje, protože když s ní odmítá jet a dělat rozhovor při společné cestě, tak to neprospívá její kariéře. A ona je žena a navíc lesba, takže samozřejmě už tak soustavně diskriminovaná společenským nastavením, takže cokoli dalšího, co jí působí nesnáze, je vrchol.
No jo a bude „hůř“ ![]()
Jaksi těmto bojovnicím za lepší zítřky nedošlo, že když překlopí pravidla těžce ve svůj prospěch, tak můžou zůstat na hřišti samy.
Anebo je pro jistotu nepřiberou do hry.
@Katydr píše:
Ano, i tohle jsem myslel tím, když jsem předtím psal, že už teď jsou u nás muži, kteří se vyhýbají tomu zůstat se ženou o samotě.
Ono to sahá ještě dál než k té zkoušce.
Například kamarád je studijní proděkan.
Je to moc hodný člověk a původně pomáhal za zavřenými dveřmi všem studentům i s důvěrnými záležitostmi a třeba mezi čtyřma očima poradil neoficiální postup, jak „učesat“ různé žádosti, kam zajít a podobně.
Teď už nehodlá riskovat a v případě studentek má bez výjimky otevřené dveře na chodbu nebo je přítomná jeho sekretářka.
Takže teď mají jeho plnou pomoc jen kluci a na holky zbyla jen ta oficiální část.
@Lalelale píše:
@Milan42 vidím, že jsi právník z leknutí. Takový hnůj jako tahle diskuze tu tedy nebyl hodně dlouho. Jako vždy si potvrzuji, že s chlapem, co jde diskutovat na dámské forum, není něco v pořádku.
Víc v pořádku než s někým, kdo místo diskuze jen shazuje diskutující. Třeba jako ty. Nemáš argumenty, co? Slabé ![]()
@pohledzdruhestrany píše:
Hele nejen, že genderově diskriminujes na základě pohlaví, ale ještě jsi blázen. A když jsi požádána o odargumentovani výroku, pocastujes lidí urážkami
Překvapuje tě to? ![]()
@TrueIsFalse píše:
Překvapuje tě to?
Já myslím, že tohle tady těžko někoho překvapí. ale i tak je třeba s tímto stále bojovat. ![]()