Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak zrovna s pistolema na vodu jsme si se ségrou na zahradě vyhrály nejvíc, a to ještě snad kolem 10 let. ![]()
Teď v dospělosti zbraně taky nesnáším.
Ale nikdy bych synovi nevyhodila hračku, kterou by dostal k narozeninám, a viděl jí.
I kdyby to byla pistole.
Přitom to tomu dítěti stačí jen vysvětlit. Když nepochopí, zbraň jde do komory. ![]()
@magdickakocicka píše:
Ja kdyz jsem byla dite, tak me deda ucil strilet ze vzduchovky na plechovky a zadnou ujmu to na me nenechalo a dokonce jsme se segrou meli pistol na kapslikyTakze opravdu nevidim duvod zakazovat pistolku na vodu
no, já dělala biatlon od prvního stupně základky, takže „zbraně“ byly skoro denní chleba. Světe div se, nikoho jsme ještě nezastřelila. Děti střílí ze vzduchovky od mala, a kupodivu mají ke zbrani větší respekt, než ostatní. Střílí pod vedením dospělých z luku, taky dobrá vzažedná zbraň. Prostě tahle hysterie o zbraních v kontextu s dětskou pistolkou na vodu značí jediné, že by se měly maky trochu vzpamatovat.
@ugluk píše:
Tak pominu-li tu hysterii (nesnáším, nesnáším…) nad něčím, s čím se dříve nebo později setká i bez tvého vědomí a daleko přínosnější než hysterické odmítání mi přijde naučit ho, jak k takovým věcem v životě přistupovat… tak sebrat dítěti na oslavě dárek, který právě dostalo, mi přijde s výjimkou toho, pokud by ho skutečně ohrožoval na životě, hodně kruté.Pokud ty se s tchánovci nesnášíš, ať s nimi promluví muž, pokud i on se s nimi nesnáší, na oslavu je nezvěte. Pokud má muž na věc jiný názor než ty, budeš to mít hodně těžký
Mimochodem, kdybys viděla, jak si včera s duplem hrála moje čtyřletá princezna, asi by tě vomejvali. Zbraně jí nezakazujeme, ani je jakkoliv nepropagujeme, ale děti chodí do školky, na hřiště, občas vidí nějakou tu pohádku… a nemám pocit, že by zrovna takhle vyrůstali budoucí kriminálníci, tam bude problém někde jinde.A pokud ti tchánovci záměrně dělají naschvály, tak jim pověz, že syn děsně moc touží po pistoli.
Pripadas mi hystericka.
Bud pribuzne nezvi nebo zakaz veskere darky a nakup synovi za sve dle sveho uvazeni.
Mne osobne by urazilo, kdyby mi hystericka snacha diktovala, jestli muzu koupit puzzle nebo transformera.
A tem „bojovym“ hrackam stejne neuniknes.
Navic je to uplne v rozporu s bio nastavenim muzu.
Je to jako bys po sve dceri chtela, aby se ji nelibila panenka Barbie.
Mam uplne stejny nazor. Syn taky zadnou pistoli nikdy mit nebude. Rodine bych to vysvetlila, ale pokud jsou jako roodicr meho manzela, tak to nepochopi a udelaji si, co budou chtit. Nechtela jsem treba pro syna obleceni s auticky a podobnymi nesmysly - tchyne samozrejme kupuje hlavne to. Mine uz mi dosla trpelivost a hodila jsem ji to ja hlavu.
Byt teboh bych se pred oslavou zeptala, co koupili. Pokud by to byla pistole, darek bych zabavila a diteti nedala.
Ty jsi matka. Ty rozhodujes.
@lenorecka píše:
Mam uplne stejny nazor. Syn taky zadnou pistoli nikdy mit nebude. Rodine bych to vysvetlila, ale pokud jsou jako roodicr meho manzela, tak to nepochopi a udelaji si, co budou chtit. Nechtela jsem treba pro syna obleceni s auticky a podobnymi nesmysly - tchyne samozrejme kupuje hlavne to. Mine uz mi dosla trpelivost a hodila jsem ji to ja hlavu.
Byt teboh bych se pred oslavou zeptala, co koupili. Pokud by to byla pistole, darek bych zabavila a diteti nedala.
Oblečení s autíčky syn miluje nejvíc.
Ženský, vy fakt nejste normální. ![]()
@Anonymní píše:
Dobré ráno. Řeším dilema-syn bude mít za chvilku narozeniny. A absolutně nepřipadá v úvahu aby dostal nějaké pistolky, zbraně, makety…prostě cokoliv co je útočné už jen z principu. Nesnáším to, nesnáším tyhle hračky, jsou úplně zbytečné a ponoukají děti k všelijakým kravinám. Do této skupiny počítám i pistolky na vodu(proč učit děti že na někoho střílet je prostě normální). Starší dcera má velmi špatné zkušenosti se zbraněmi, psychicky je na tom špatně. A teď-mojí straně rodiny jsem jednoduše vysvětlila jak se to má, jak se k tomu stavím a není problém, všichni chápou či tolerují. Problém je strana manželova…Nesneseme se, jednoduše, a předpokládám že nějaké moje prosby aby jsme doma toto neměli budou ignorovat. Když syn dostane od nich nějakou zbraň-mám poděkovat, nechat to být a pak hodit do popelnice-když už to syn uvidí? nebo rovnou vzít a vyhodit s tím že jsme jasně řekla že si to nepřeju? A oslava bude celá v kopru…Chci se připravit na varinatu že to nastane abych zachovala klidnou hlavu-jsem dost vzteklý člověk tak nějaký návod a příprava snad pomůže. nechci synovi zkazit oslavu…
Nechápu, jak toto řešíš. Syn ještě nemá ani 2 roky. Na dvoře má hokejku a jeden den jsem viděla, jak si s ní hraje, že jako střílí do vzduchu a říká pif pif. Přijde mi to úplně normální. Nebo tvoje dítě nikdy nevidělo myslivce s puškou na rameni? U nás jsou v rodině myslivci a nedokážu si představit, že by neměli třeba mluvit doma o honitbě atd. Neví, že zvířáta v lese se střílí? Jednou nebo později se stejně se zbraní potká.
@lenorecka píše:
Hodit někomu na hlavu dárek jen z toho důvodu, že nemá tebou schválený potisk je opravdu úžasné
Chudák tchyně.
@WaIl
Myslim, ze pulrocnimu diteti je uplne fuk, co ma na sobe. Dulezite je to pro mee. A pokud to tchyne nedokaze pochopit, tak obleceni od ni proste nechcu.
To bude skvělé zakončení oslavy, až budeš přede všemi vyhazovat synovy dárky do popelnice..
@lenorecka píše:
A tohle je snad ještě větší masakr ![]()
@Ignácie píše:
A tohle je snad ještě větší masakr
Jak mají být slušně vychované děti, když jsou nevychovaní rodiče ![]()
@WaIl Co je na obleceni s auticky vlastne spatne ze?
Chudak dite, jeste nema ani rok a tak silenou matku doma, kam se to narodil ![]()
@radkka Nechapu proc. Nekolikrat jsem jasne rekla, ze takove veci nechcu. Pokud to nedokaze respektovat, je to jeji chyba. Syna vychovavam a oblekam ja, budu to delat tak, jak ja uznam za vhodne.
Takže kvůli tvé neschopnosti adekvátních reakce na dětskou hru budeš kazit synovi oslavu? Nejen hysterka, ale i parádní sobec
uvědom si, ze podstatné je přáni syna nikoli tvoje. Děkuji životu za normální rodinu, která mne nechala hrát si s maketou vzduchovky na indiány