Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mimochodem, takový vtipný úhel pohledu
: Matka zakladatelky je vlastně partnerova tchyně.
Už vidím, jak by emimino zbořila diskuze „Chci být se svým dítětem, ale musím jezdit ke tchyni (dítě si s sebou vzít nesmím)“. To by věty „už nikdy bych k ní nejela“ bylo to nejmírnější
![]()
@Bábrdl Ale ja opravdu vnimam rozdil mezi tim, kdy je tam dite „doma“ a kdy na „navsteve“… Kdyby tam bylo „doma“, tak asi nema maminku, tudiz ja muzu zaujmout jeji postaveni. A dite musi prijmout mistni pravidla…
Kdyz dite prijde jednou za 14 dni na vikend, tak nemusi nic, pokud tatinek nerekne a koho bych ja poslouchala, kdyz mam maminku doma, ze…
Trosku mi vadi, jak se tady z deti delaji nevinni andele… I oni umi byt pekne vycurani. ![]()
@chatwenna píše:
@Bábrdl Ale ja opravdu vnimam rozdil mezi tim, kdy je tam dite „doma“ a kdy na „navsteve“… Kdyby tam bylo „doma“, tak asi nema maminku, tudiz ja muzu zaujmout jeji postaveni. A dite musi prijmout mistni pravidla…Kdyz dite prijde jednou za 14 dni na vikend, tak nemusi nic, pokud tatinek nerekne a koho bych ja poslouchala, kdyz mam maminku doma, ze…
Trosku mi vadi, jak se tady z deti delaji nevinni andele… I oni umi byt pekne vycurani.
Většina dětí, u kterých emimiňačky tvrdí, že jejich partner „nedělá rozdíly“ své otce má. A často se s nimi i vídá.
Osobně myslím, že ženské by měly od nových partnerů očekávat trochu míň a chlapi zas trochu víc.
Ještě mě napadlo, že možná zakladatelka dá hooooodně na to, co říkají její rodiče. Upřímně, já jsem pupeční šňůru směrem ke svém mámě nikdy úplně nepřeťala, tak to chápu
Tj. pokud její máma dává najevo nevoli, tak to třeba přejme i zakladatelka a vzniká třenice. Máma dala najevo, že tam holku nechce - a zakladatelka nechce u rodičů dělat dusno, takže dojde k názoru, že ani ona sama ji u rodičů nechce. Ale možná kdyby ta její máma změnila názor, i zakladatelka by to viděla jinak.
Stále ale tvrdím, že ti její rodiče mají naprosté právo na to, holku tam nechtít přes noc.
@sovicka1 Souhlasím, že na to právo má. Ale tchyně by měla počítat s tím, že pak jí může dělat „zeť“ dusno kvůli vnukovi. Prostě holt musí dítě na oslavě překousnout. S tou nocí bych se nějak slušně vymluvila ![]()
@Bábrdl Ja si prave myslim, ze je to tim, ze ma dite v peci nejcasteji zena…
Tudiz je tam dite doma a partner je ten „novy“… Tudiz se od nej ocekava, ze se prizpusobi…
Za to kdyz dite prijede na vikend, je tam „nove“ ono, doma je tam novy partner rodice…
@chatwenna píše:
@Bábrdl Ja si prave myslim, ze je to tim, ze ma dite v peci nejcasteji zena…Tudiz je tam dite doma a partner je ten „novy“… Tudiz se od nej ocekava, ze se prizpusobi…Za to kdyz dite prijede na vikend, je tam „nove“ ono, doma je tam novy partner rodice…
Promiň, ale tohle jsou typické ženské výmluvy, proč partner musí JEJICH přijmout bez výhrad, zatímco ona JEHO nemusí přijmout prakticky vůbec ![]()
Cápu, co tím myslíš, ale ten chlap taky nemusí být nadšený z cizího děcka. A třeba se ona s dítětem přistěhují k němu. Ale na chlapa je prostě v tomhle extra přísný metr, zatímco ženská vyžaduje od partnera pochopení, že přeci nebude tahat svou dceru na JEJICH oslavu/dovolenou/chalupu atd..
@Bábrdl píše:
Mimochodem, takový vtipný úhel pohledu: Matka zakladatelky je vlastně partnerova tchyně.Už vidím, jak by emimino zbořila diskuze „Chci být se svým dítětem, ale musím jezdit ke tchyni (dítě si s sebou vzít nesmím)“. To by věty „už nikdy bych k ní nejela“ bylo to nejmírnější
![]()
@Bábrdl Ale vzdyt ja nerikam, ze je to tak spravne, ja jen rikam, ze to svym zpusobem chapu.
A kdybych ja mela mit muze s ditetem, tak jedine ve vlastni peci, abych ja mela vyhradni postaveni a nebyla jen „podrztaska“, ktera musi vsechno, ale nesmi sve nevlastni ditko ani okriknout… ![]()
Moje mamka taky nehlida (a to s ni ziju
), neumim si predstavit, ze bych ji sem na vikend nakvartyrovala dite (a je uplne jedno ci by bylo), proste prarodice by meli mit moznost volby, oni si muze s ditetem nevybrali.
Rozdíl mezi babičkami:
Pokud babička získá nevlastní od syna. Je asi předpoklad že chlap který si najde ženskou s dítětem své vlastní ještě nemá (minimálně 50% případů). Nevlastní babička je tedy poprděná i z nevlastního vnoučete, protože ten mezulán který si říká její syn už jí dávno měl nějaké vyrobit a takhle babča přijde k hotovému a přijme ho za vlastní, protože prostě už vnouče chce minimálně deset let.
Pokud babička získá nevlastní od dcery. Většinou si chlapa s dítětem najde bezdětná žena (více než 50%) a každá máma chce přece vnouče od své dcery ne? Dál už nemá cenu to popisovat… sáhněte si každá do svědomí a představte si, že za dvacet let přijde vaše již 30 letá dcera, která do té doby měla smůlu na partnery a přivede vám rozvedeného se závazkem, ale hrozně ho bude milovat. Vy si pro svou dceru ale budete představovat úplně jiného partnera a úplně jiný život. Taky už budete několik let toužit po vlastním vnoučeti a najednou vám někdo bude cpát naprosto cizí dítě, jak je to vlatně fajn, že už máte vnouče… no jo ale to vnouče nebude od vaší dcery, od vaší krve…
Zdánlivě naprosto stejné situace, ale vlastně diametrálně odlišné. Každá správná matka prostě cítí že mateřství je záležitost žen a také to mateřství vyžadují od svých dcer. Naopak od synů nikdo nic moc neočekává… hlavně tu výrobu, nebo zajištění miminka na muchlování ![]()
@esterka03 píše:
Rozdíl mezi babičkami:
Pokud babička získá nevlastní od syna. Je asi předpoklad že chlap který si najde ženskou s dítětem své vlastní ještě nemá (minimálně 50% případů). Nevlastní babička je tedy poprděná i z nevlastního vnoučete, protože ten mezulán který si říká její syn už jí dávno měl nějaké vyrobit a takhle babča přijde k hotovému a přijme ho za vlastní, protože prostě už vnouče chce minimálně deset let.
Pokud babička získá nevlastní od dcery. Většinou si chlapa s dítětem najde bezdětná žena (více než 50%) a každá máma chce přece vnouče od své dcery ne? Dál už nemá cenu to popisovat… sáhněte si každá do svědomí a představte si, že za dvacet let přijde vaše již 30 letá dcera, která do té doby měla smůlu na partnery a přivede vám rozvedeného se závazkem, ale hrozně ho bude milovat. Vy si pro svou dceru ale budete představovat úplně jiného partnera a úplně jiný život. Taky už budete několik let toužit po vlastním vnoučeti a najednou vám někdo bude cpát naprosto cizí dítě, jak je to vlatně fajn, že už máte vnouče… no jo ale to vnouče nebude od vaší dcery, od vaší krve…Zdánlivě naprosto stejné situace, ale vlastně diametrálně odlišné. Každá správná matka prostě cítí že mateřství je záležitost žen a také to mateřství vyžadují od svých dcer. Naopak od synů nikdo nic moc neočekává… hlavně tu výrobu, nebo zajištění miminka na muchlování
b) Co ty ženské nevymyslí, aby jejich holátko ňuňátko mělo cestičku umetenou (moje dítě přijmout musíte!), ale spratek z prvního manželství byl odklizen. A obvykle to začíná větou: JE PŘECI ÚPLNĚ LOGICKÉ, ŽE… ![]()
c) souhlasím, že dítě od dcery je bližší, už proto, že většina snach dělá psí kusy, aby tchyni to babičkovství znepříjemnila
@esterka03 píše:
Rozdíl mezi babičkami:
Pokud babička získá nevlastní od dcery. Většinou si chlapa s dítětem najde bezdětná žena (více než 50%) a každá máma chce přece vnouče od své dcery ne? Dál už nemá cenu to popisovat… sáhněte si každá do svědomí a představte si, že za dvacet let přijde vaše již 30 letá dcera, která do té doby měla smůlu na partnery a přivede vám rozvedeného se závazkem, ale hrozně ho bude milovat. Vy si pro svou dceru ale budete představovat úplně jiného partnera a úplně jiný život. Taky už budete několik let toužit po vlastním vnoučeti a najednou vám někdo bude cpát naprosto cizí dítě, jak je to vlatně fajn, že už máte vnouče… no jo ale to vnouče nebude od vaší dcery, od vaší krve…Zdánlivě naprosto stejné situace, ale vlastně diametrálně odlišné. Každá správná matka prostě cítí že mateřství je záležitost žen a také to mateřství vyžadují od svých dcer. Naopak od synů nikdo nic moc neočekává… hlavně tu výrobu, nebo zajištění miminka na muchlování
b) Co ty ženské nevymyslí, aby jejich holátko ňuňátko mělo cestičku umetenou (moje dítě přijmout musíte!), ale spratek z prvního manželství byl odklizen. A obvykle to začíná větou: JE PŘECI ÚPLNĚ LOGICKÉ, ŽE… ![]()
c) souhlasím, že dítě od dcery je bližší, už proto, že většina snach dělá psí kusy, aby tchyni to babičkovství znepříjemnila
@Bábrdl omyl, mám nevlastního syna kterého vychovávám. Kterého se vzdala vlastní matka. Stačí takto info o mé rodinné situaci?
okolo sebe mám dost rodin s vlastními i nevlastními a můj názor pasuje na 90% případů rodičů a prarodičů.
@esterka03 píše:
@Bábrdl omyl, mám nevlastního syna kterého vychovávám. Kterého se vzdala vlastní matka. Stačí takto info o mé rodinné situaci?okolo sebe mám dost rodin s vlastními i nevlastními a můj názor pasuje na 90% případů rodičů a prarodičů.
No, moje snacha se znova vdala a mého vnuka rodina nového manžela úplně ideálně nepřijala.
A pokud nemáš dceru, tak se toho svého ňuchňacího vnoučete možná ani nedočkáš ![]()