Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Hezký večer holkyOmlouvám se za anonym, ale mám k tomu své důvody…
Chtěla jsem se zeptat na názor hlavně TĚCH Z VÁS, KTERÉ MAJÍ PARTNERA A TEN MÁ DÍTĚ Z MINULÉHO MANŽELSTVÍ. Jak dítě začleňujete do vaší rodiny?Jsme spolu s manželem 5 let a narodil se nám před pár měsíci syn. Mimoto má dceru z minulého manželství, které je 9 let. Dceru má v péči matka a my si ji bereme většinou na víkendy nebo prázdniny. Vycházíme spolu celkem dobře. Co mi ale hodně vadí, je to, že se ji přítel na můj vkus snaží až moc „vmísit“ do mé rodiny. Ona by chtěla přespávat u mých rodičů a přítel bez toho, aby se mě zeptal, jestli mi to nevadí, se stále snaží naplánovat celý víkend u mých rodičů. A já se neustále na něco vymlouvám, jen, abychom tam nemuseli spát. Nevidím důvod, proč by to tak mělo být, když má několik svých babiček. Mým rodičům se to také nějak moc nezamlouvá. Další věcí je, že za měsíc plánujeme velkou rodinnou oslavu, kdy má teta se strejdou slaví kulatiny. Už teď mi je jasné, že za každou cenu bude manžel chtít, aby tam jeho dcera byla s námi. Místo, abych se na oslavu těšila, už teď jsem naštvaná. Nevím, jak mu to vysvětlit. Tak ráda bych byla k němu upřímná, ale už jednou jsme se kvůli tomu pohádali a od té doby všechno trpím. Chápu, že je to jeho dcera a dítě je to nejcennější, co můžeme mít, ale jinak se ve všem snažím, aby u nás byla spokojená. Tak snad by mi mohl vyjít aspoň v tomto vstříc, vždyť to jsou pro ni cizí lidé.
Jen jsem chtěla poprosit moralistky, které se mě chystají kritizovat, aby si to nechali do jiné diskuse. Tady opravdu platí, že dokud si to člověk nezažije, nedokáže se do této situace vcítit.
Nejhorší je, že ona musí být neustále středem pozornosti. Takže pokud jsme na nějaké návštěvě, tak se před všemi předvádí a je s prominutím rozežraná. Všichni se koukají s údivem, jen manžel se nad tím absolutně nepozastavuje - o to víc, mi vše vadí.
Pokud tvoji rodiče nechtějí mít jeho dceru u sebe, nechápu, proč by tam měla být. Je to jeho dítě, né jejich vnouče. Pokud nechtějí, jejich volba a s tím se nedá nic dělat…
To samé oslava - proč by tam měla být, nechápu. Pokud ty nechceš, tvoji rodiče předpokládám, že také ne, tak nechápu, proč ji tam vnucovat, když ji tam půlka lidí nezná a nějaká část ani nechce…
A u nás - rodinné oslavy z mé strany se řeší bez manželovi dcery (vždy to tak bylo a manžela ani nenapadlo, aby to bylo jinak). Oslavy z manželovi strany se řeší tak 50:50. Jednou jede, jednou nejede. Přijde mi to tak správné. Z naší strany ani nikdy projev toho, že by tam kromě mě, manžela a teď i našeho dítěte, měla být ještě manželova dcera, nebyl…
A jinak - tady na emiminu je to tak, že se na tebe sesypou jednak ty, které mají dítě, situaci neznají, ale umí 100% poradit, jak by jsi se měla chovat. Pak ty, které situaci znají a jsou to dokonalé nevlastní matky, které přijmuly cizí dítě za své. A pak je tu malá skupinka těch, které situaci znají, nejsou to dokonalé nevlastní matky a dítě partnera berou pořád jako jeho dítě a né společné dítě. A k této menšinové skupince se řadím i já. Takže z mých příspěvků je patrno, že manželovo dítě je pro mě, mou rodinu a mé přátele pořád jen manželovo dítě a jsem ráda, že můj muž má v tomto jasno. Po příchodu našeho společného dítěte si bere svou dceru z prvního vztahu v době, kdy já jsem v práci a nebo na jeden den o víkednu jednou za 14 dní. Aby teď některá nenapsala, co je to za otce, že se nestará o první dítě - on se stará a s námi tráví toho času také sakra málo, protože pracuje tak, aby mimojiné měl na alimenty pro bejvalku, která je obratem ruky dá za nový účes, make-up a šatičky. Ale to je na jiné téma… ![]()
@maritimka
No to by se mi taky líbilo, kdyby si manžel bral kluky z 1. manželství když nejsem doma ![]()
A teď co máme společné dítě, tak po nich netouží jen tatínek, ale i bratříček, tak se jich už nezbavím ![]()
Tak to sme natom stejně, malá jí uplně zbožnuje, stačí říct její jméno a lucince se uplně rozzáří očíčka
já doufám, že se jí zbavím tím, že začne chodit na střední a najde si kluka
@Anonymní píše:
@maritimka
No to by se mi taky líbilo, kdyby si manžel bral kluky z 1. manželství když nejsem doma
A teď co máme společné dítě, tak po nich netouží jen tatínek, ale i bratříček, tak se jich už nezbavím
No naše malá ze své „sestry“ nespí 3 dny, má teplotu a ten den, co tu je, je šíleně protivná a skoro nejí. Takže u nás je averze vůči „sestře“ opravdu veliká
. Ale aspoň u toho nemusím být…
@neprubojna
No já na tom tak dobře asi nebudu. Máme velký dům, takže čekám, že se v pubertě, což má ten nejstarší za rohem, budou zavírat s holkama tady, jelikož doma mají společný pokojík, (teda u nás taky, ale je tu více možností - třeba pokoj pro hosty) A taky je v plánu bazén, tak se obávam, aby mi tu netahali ještě kámoše ze sídliště ![]()
@Anonymní píše:
@neprubojna
No já na tom tak dobře asi nebudu. Máme velký dům, takže čekám, že se v pubertě, což má ten nejstarší za rohem, budou zavírat s holkama tady, jelikož doma mají společný pokojík, (teda u nás taky, ale je tu více možností - třeba pokoj pro hosty) A taky je v plánu bazén, tak se obávam, aby mi tu netahali ještě kámoše ze sídliště
Popravdě, mít to, jako ty, tak je tam odsud ženu tak rychle, jak přišli…
To mi barak a bazen máme, taky tu byla celý 2měsíce o velkých prazdninách, asi si dovedeš představit moje utrpení
zhubla sem 5 kilo, už dvě hodiny po příjezdu mě sra.. a já odpočítavala co dny, ale minuty do jejího odjezdu a nepochopila sem proč ex platil ty dva měsice alimenty, když sme jí živily my. kamarádi mě straší, že až bude plnoletá, tak se k nám nastěhuje a to bych už vážně nedala
kamaradky sem netahá, protože žádný nemá
Diskuzi jsem necetla, ale nane to stejne, chlapovo holce je pet a ja ji jeste nevidela, ale blizi se nase seznameni
ale absolutne nemam v planu ji seznamovat s myma rodicema. Ona neni moje, je chlapovo a moje rodice jsou pro ni cizi. Takhle to beru a nikdy me nenapadlo chovat se jako nahradni mama. Ja budu proste nejaka teta a ne pribuzna, urcite bych ji nebrala na oslavu rodiny z moji strany. Jina situace by byla, kdyby s nama bydlela, ale takhle proste ne
No z opačné strany, mám syna a nového přítele. Jeho rodina a jeho příbuzní ho berou jakou součást a nikdy jsem neslyšela nebo necítila, že když někoho z nich jedem navštívit, že by tam syn neměl jet taky. Pokud by přítel měl taky dítě, tak by mě nenapadlo řešit, že nemá nic společného s mou rodinou a nezačleňovat ho, natož kdyby byl z přítele manžel. Tak už sakra společného má, i třeba sourozence v případném našem společném potomkovi. Když bych takového chlapa poznala, holt bych měla na výběr, zda ho chci i se závazkem. Nikdy by mě nenapadlo dávat manželovi najevo, že mi jeho dítě vadí a nechci, aby jezdilo k mým příbuzným.. Ještě, že nová exka mého manžela nemá s mým synem (8 let) problém, dokonce si ho berou i v ty víkendy, kdy jezdí na barák k jejím rodičum, kteří ho mají rádi a berou jako že patří do rodiny, protože tam patří i muj exmanžel jako její přítel..
A zkušenosti s dětmi přítelů mám, tak vím o čem píšu.
No já taky nejsem máma partnerovi dcery, to fakt ne. Ale vzhledem k tomu že k nám jezdí, je u nás celý víkend, o prázdninách případně i déle, beru si jí na výlet sama bez tatínka, přeci na ní musím taky působit. Nehledě na to že máme i společné dítě… co nedovolím mému dítku nedovolím ani jí, a naopak. Nevím proč bych to měla dělat jinak… ale dá se říct že jsem si jí „vychovala“ a vycepovala pro ten čas co je u nás
. I když já s holkou fakt nemám problém. A ona když přijede, tak běží první přivítat mě a pak teprve tatínka
. A to jí porád hubuju, za nerozčesaný vlasy, pak čtvrt hodiny musí sedět než jí to rozčešu
za bejkárny co vymejšlí s mím potomkem, když něco provedou dostanou vyhubováno oba.
Jinak cepuju všechny děti, moje, naše, jeho, kamarádů… když jsou u nás hlídám a cepuju klidně celou bandu
Sjedu je všechny bez rozdílu
.
mmch dneska jsem o této diskuzi říkala mé mamce, co ona na to… odpověděla to co jsem čekala… vždyť je taky naše. Vnoučat mám 10 tak to jedno navíc se už ztratí
. Moje mamka vlastně vzala pod křídla i dceru kamaráda, poté co mu zemřela žena a holce maminka, hlídala jsem jí hodně často a jezdila s náma i k našim a k ségře. ![]()
Kdyby chlap dovolil, tak si dítě i adoptuju ![]()
Ono to asi ani tak není o těch dětech… oni ty děti spíš se..u macechy už jen proto, že jejich otec je nechá ať si dělaj co chcou, macechy v něm nemaj zastání. A když je to už puberťák dokáže udělat i pěkný dusno…
Mmch zakladatelka, jestli jsem dobře pochopila, jako problém vidí spíš i otce dítěte, bo otec tam chce jezdit pořád s dcerou. Ráda bych taky věděla jestli rodiče zakladatelky řekli přímo, hele fakt ta holka je hrozná, nevoz jí sem, nebo jestli je to spíš zakladatelky domněnka. ![]()
macecha Lenka
@chatwenna píše:
@Knihomyš Mne to zase pripada ferove, ne smutne…
Halt když ho nechtěla žádná, co by děti milovala správněji… ale měl mít ty větší nároky, kua!
No, u nás to fuguje tak že dcera přítele jezdí taky často i několikrát do týdne na celý den, o prázdninách a volnu ve škole je u nás pořád.
Ale nikdy by se mi nestalo, že bych se z její návštěvy měla osypat, nebo hubnout a být na nervy. Proč taky. Vždyť je to dítě. Ne tchýně.
Mám jí ráda, ona mě. A i když je rozmazlená a zkouší co si dovolit hlavně na tatínka (10) tak prostě stačí zařvat, nebo proplesknout, a to jsme spolu vlastně už od jejích 5let. Takže i když byla malá a něco provedla, nebo v pozdějším věku byla drzá tak prostě dostala seřezáno i ode mě. A ani jednou bych se nesetkala že by přítel něco řekl.
Ale je to tak, že přítel taky kolikrát nic neřekne, ale pokud mě to fakt štve jak mluví, nebo jak se chová tak se ozvu.
Jinak do mé rodiny patří. ![]()
@Anonymní píše:
No, u nás to fuguje tak že dcera přítele jezdí taky často i několikrát do týdne na celý den, o prázdninách a volnu ve škole je u nás pořád.
Ale nikdy by se mi nestalo, že bych se z její návštěvy měla osypat, nebo hubnout a být na nervy. Proč taky. Vždyť je to dítě. Ne tchýně.Mám jí ráda, ona mě. A i když je rozmazlená a zkouší co si dovolit hlavně na tatínka (10) tak prostě stačí zařvat, nebo proplesknout, a to jsme spolu vlastně už od jejích 5let. Takže i když byla malá a něco provedla, nebo v pozdějším věku byla drzá tak prostě dostala seřezáno i ode mě. A ani jednou bych se nesetkala že by přítel něco řekl.
Jinak do mé rodiny patří.
Ale je to tak, že přítel taky kolikrát nic neřekne, ale pokud mě to fakt štve jak mluví, nebo jak se chová tak se ozvu.
Si neumím představit co by následovalo, kdybych propleskla manželova syna.
Ale někdy bych si to táááááááák užila
![]()
Já si to neužívám, kolikrát je mi to pak i líto, ale nemůže si dělat co chce, jen proto že má rozvedené rodiče.
Prostě pravidla výchovy platí všude.