Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@verulenka píše:Úžasné. Partner musí byť nadšení, že mu ženuška minimalizuje styk s vlastnými deťmi, ktoré aj tak vidí málo a dáva mu jasne pocítiť, že nech sa ani nepokúša dávať deťom najavo, že sú vítané u svojho otca.
Anonymní - zakladatelka: Ne, neberu děti partnera ke svým rodičům. Nehodlám je obtěžovat cizími osobami, nevidím důvod, aby se stýkali. I já sama se snažím omezit styk na minimum. Akceptuji je jako fakt, ale nevyhledávám je.
To zas bude řečí.
@Nevaiah píše: Úžasné. Partner musí byť nadšení, že mu ženuška minimalizuje styk s vlastnými deťmi, ktoré aj tak vidí málo a dáva mu jasne pocítiť, že nech sa ani nepokúša dávať deťom najavo, že sú vítané u svojho otca.
@Nevaiah píše: Úžasné. Partner musí byť nadšení, že mu ženuška minimalizuje styk s vlastnými deťmi, ktoré aj tak vidí málo a dáva mu jasne pocítiť, že nech sa ani nepokúša dávať deťom najavo, že sú vítané u svojho otca.
Tak né každý to má doma zařízené jako ty… Jsou i otcové, co své děti milují, ale zároveň mají rádi i své nové rodiny, takže - tráví čas se svou novou rodinou a své dítě z prvního vztahu si berou tak, jak to vyhovuje všem (takže i nové partnerce, která, když je nechce vidět, naplánuje si něco jiného - např. pobyt někde na víkend).
A ono je něco jiného, když má žena dítě ve stálé péči např. 14 dní a pak to dítě jde na 2 dny k otci. To je jasné, že nový chlap té ženy vychovává dítě stejně jako daná žena, rozhoduje, účastní se. Nová žena od otce dítěte může tak kuloví, protože je braná furt jako „chůva“, která si musí nechat vše líbit, protože tatíček vidí dítě jednou za čas… A takhle to funguje v hodně rodinách, pokud si tu počteš…
@verulenka píše:
To se hluboce mýlíš. Já jejich otci rozhodně styk nezakazuji, jen se nehodlám společných akcí účastnit, není-li to nezbytné, protože svůj čas mohu využít mnohem smysluplněji.
Asi tak… A stejně tak to má rodina. Svůj čas může trávit se svou vnučkou. Proč ji trávit s cizím děckem?
Díky za tuto diskuzi… Muž byl upozorněn že pokud by si našel nějakou pipinku, tak ona dáma dostane k němu navrch tři dárečky
Ví že jsem dost velký magor na to abych to udělala. Než aby je nějaká slepice brala jako přívažky na víkendy, tak ať si je má natrvalo a já si je budu jen půjčovat
By ho asi slečna brzy hnala, protože on vlastní jen auto, PC a oblečení na sebe.
@maritimka píše:![]()
Asi tak… A stejně tak to má rodina. Svůj čas může trávit se svou vnučkou. Proč ji trávit s cizím děckem?
No, možno preto, že to tak chce ten chlap a občas záleží aj na ňom, nie len na ženách.
Je to všetko o kompromisoch, možno otec chce dať svojej dcére najavo, že rozvodom sa nič nezmenilo, že aj keď sa mu narodil syn, tak ona je preňho stále dôležitá, stále je to jeho dieťa a snaží sa jej ukázať, že v jeho novej rodine je vítaná - čo netuším, ako môže niekomu tak bytostne prekážať dieťa partnera, ktorého si vzala. Asi chce, aby sa účastnila tých akcií (vlastne podľa toho, čo písala zakladateľka, tak to chce evidentne) a asi je jeho cieľ, dať dcére pocit, že narodením syna nevznikla nová rodina, ktorá je úplne izolovaná, ale že sa jej narodil brat a je to jej nová rodina (čo nevlastná brat je, macochu nechajme teda tak). Príde mi to logické, že nechce izolovať svoje dieťa od všetkého, čo má rád, pretože chce, aby toho bola súčasťou.
@Nevaiah píše:
No, možno preto, že to tak chce ten chlap a občas záleží aj na ňom, nie len na ženách.Je to všetko o kompromisoch, možno otec chce dať svojej dcére najavo, že rozvodom sa nič nezmenilo, že aj keď sa mu narodil syn, tak ona je preňho stále dôležitá, stále je to jeho dieťa a snaží sa jej ukázať, že v jeho novej rodine je vítaná - čo netuším, ako môže niekomu tak bytostne prekážať dieťa partnera, ktorého si vzala. Asi chce, aby sa účastnila tých akcií (vlastne podľa toho, čo písala zakladateľka, tak to chce evidentne) a asi je jeho cieľ, dať dcére pocit, že narodením syna nevznikla nová rodina, ktorá je úplne izolovaná, ale že sa jej narodil brat a je to jej nová rodina (čo nevlastná brat je, macochu nechajme teda tak). Príde mi to logické, že nechce izolovať svoje dieťa od všetkého, čo má rád, pretože chce, aby toho bola súčasťou.
No jo, jenže pokud zakladatelka nechce jeho dítě, on stojí před otázkou - brát dceru na rodinné akce, kde o ní půlka lidí nestojí a nebo si dceru brát jen tak, aby „nenarušovala“ společné akce zakladatelky a jejího muže. A pokud i nadále bude chtít dceru všude brát, může se mu stát, že bude mít na střídačku nejen dceru, ale za čas i syna…
@DonnaNoble
ano, to je výhoda, ten jen tak nezdrhne
. Prosím o pochopení nadsázky pro odlehčení. Děkuji.
@DonnaNoble Zase by jsi měla klid na svůj život a dárečky jsi si brala dle své nálady. Také výhoda ![]()
@maritimka píše:
No jo, jenže pokud zakladatelka nechce jeho dítě, on stojí před otázkou - brát dceru na rodinné akce, kde o ní půlka lidí nestojí a nebo si dceru brát jen tak, aby „nenarušovala“ společné akce zakladatelky a jejího muže. A pokud i nadále bude chtít dceru všude brát, může se mu stát, že bude mít na střídačku nejen dceru, ale za čas i syna…
@verulenka Asi tak. Já jsem si taky nebrala manželovu matku a neberu ji jako vlastní. To samé s jeho dítětem - není moje a nikdy nebude…
Niektoré deti dokonca (predstavte si, čo si to dovolia
)vídajú svojich otcov aj častejšie, ako určí súd. Hrozné, že? Už vidím tie macochy na práškoch, ktorým to narúša rodinný harmonogram, lebo si nestihnú naplánovať únikový plán.
Ja mám na to názor taký (a aj keď to z tejto diskusie vyzerá inak, tak nijaký kladný vzťah k deťom nemávam, čiže mi až tak nejde o to 9ročné dievčatko - ale ľúto mi ho je), že otec je otec - a má právo podľa mňa právo žiadať po svojej novej rodine prijatie jeho pokrvného potomka do rodiny. Rodina má, samozrejme, právo odmietnuť, ale nejako potom neviem, ako prebiehalo to zoznamovanie, hlavne teda s partnerkou (asi klamstvami typu - Och, ty máš dieťa? Super, to som rada, neviem sa dočkať, až ho spoznám!) Ale mám silný dojem, že u zakladateľkynej rodiny došlo k istej chybe komunikácie - otec dcéru berie ako súčasť jej rodiny, ona nie - mali si to dohodnúť na začiatku, boli spolu niekoľko rokov, malá bola ešte malinká, to si aj mala šancu obľúbiť. Ale jednoducho by sa macochy mali zmieriť s tým, že dieťa má právo svojho otca obťažovať, zaťažovať, „vyciciavať“ (tak ako ich spoločné deti) a toto všetko, áno, občas aj na úkor novej rodiny, ktorej sa venuje zbytok svojo času. Úprimne, dieťa ma ešte len 9 a otec ho má evidentne rád - ak jej to tak vyhovuje, že každý druhý víkend bude sama s vlastným deckom, lebo otec bude musieť byť s dcérou SÁM, lebo ona je predsa cudzia, no… dobre, ale nejako mám pocit, že dospelí ľudia by v tomto prípade mali byť ústupčivejší. Nemusia to decko rovno milovať, ale nedovoliť mu byť na oslave? Mám dojem, že prednosť majú dcérine pocity a vzťah medzi ňou a otcom ako „macochina“ žiarlivosť, že jej muž ma aj iné deti a miluje ich rovnako ako och spoločné.
A ešte by som dodala - ja úplne chápem, ak niekto nemusí cudzie deti. Ani ja ich nemám rada. Ale keď ma priateľ, napríklad, zoznámil so synovcami, tak som ich hneď brala pozitívne - bola to jeho rodina, jeho ľúbim, automaticky som k tým deťom nepristupovala ako k totálne cudzím deckám. Takže kebyže ma priateľ dieťa a predstaví mi ho - nuž, nehovorím, žeby som ho milovala, ale pozitívny vzťah by som sa vytvoriť snažila - je to kus neho samého, rozhodne nie „cudzie decko“, ale jeho.
Tak po prvé, prarodičia nič tak jasne nepovedali, zakladateľka vyjadrila iba pocit, že by z toho neboli nadšení. A po druhé, minimálne ty, ako žena toho chlapa, čo má to dieťa, si si ho brala aj s tým záväzkom, takže neviem, prečo by niekto mal dávať tomu dieťaťu najavo, že jeho otec už k nemu nepatrí, ale patrí tuto tvojmu dieťaťu. On bude rovnakým otcom pre obe/viaceré deti, tie deti majú naňho rovnaký nárok - citový, finančný, akýkoľvek. Zavolá otcovi dieťa o polnoci, že potrebuje pomoc a byť s ním a ty sa postavíš do toho ako semetrika, že nie, lebo on nepatrí do rodiny, to ste len vy a vaše spoločne splodené deti? Tak omyl, je to jeho otec a to dieťa môže všetko - tak ako tvoje deti.