Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lalelale Mě tchýně nesnášela ignorovala mě ale když přijel můj táta či máma tak se s nima bavila úplně normálně smála se s atd…Někdy člověk prostě žasne ![]()
@Anonymní píše:
@Lalelale není něj kámoška, ale prostě kamarádka, spolužačka… Máma pořádala třídní srazy, tak na sebe vždy měly kontakt.
Mámě nezakazu, aby s ní mluvila. Máma ji sama nevyhledává a nevolá jí. To dělá jen tchýně, když chce něco vědět.
Ona se o naše děti soudit nechce, protože nemá důvod. Ale kdybych zrušila kontakt, tak do toho jde.
Pokusila bych se s tchýni promluvit tak, abyste u toho byly jak Ty, tak manžel společně. Řekla bych jí, co se nám konkrétně nelíbí a že zasahuje do vašeho rodinného života. Že samozřejmě i nadále chcete budovat mezigenerační vztahy a chcete, aby byla součástí dětství Vašich dětí, ale vše ve slušných mezích. Prostě bych jí dala hranice a pokud by i nadále byla útočná a urážela jak Tebe, tak děti, řešila bych opravdu omezení kontaktu. Myslím si, že pokud jí stále budete dávat půdu pro její „seberealizaci“, že si své chování k vám všem nikdy neuvědomí. Určitě bych se nebála nějakého soudu, děti bych jí nikterak nezakazovala, jen bych jí slušnou formou upozornila, co se vám nelíbí a hlavně, co nejste schopni s mužem akceptovat, že může po dohodě kdykoliv přijet, zavolat, ale vyjadřovat se o vás a dětech slušně. Upozornit jí to, že pokud to i nadále nebude respektovat, že hold budete jako rodiče svých potomků postupovat rázněji. Určitě bych jí upozornila na skutečnost, že nejste ani jeden otrokem mobilní sítě a pokud volá a nedovolá se, že se jí zpětně později ozvěte na zmeškaný hovor. Samozřejmě pokud začne obvolávat příbuzné s tím nic neuděláš, to je její věc a to bych jedním uchem vyslechla a druhým pustila ven.
@Anonymní píše:
@Lalelale pochází ze stejného města, tak se znají celý život.
Na muže číslo má. To je celkem normální, tak volá jemu a chce mě předat.
S právníkem jsme to řešili před lety. A šanci samozřejmě má, je to babička a já nemám důkazy, abych dokázala, jak se chová.
A ještě mám otázku, co jste řešili s právníkem před lety? Její šanci na svěření vnoučete do péče? Moc tomu nerozumím, proč by měli babička šanci, pokud řádně fungují biorodiče dítěte. Ano, šanci na určení styku s vnoučetem třeba jednou za 14 dnů, to ano, ale na péči určitě ne.
@Jedna babička řešili jsme, jestli má šanci se domoci styku s vnoučaty, když ho stopneme. O svěření do péče nepadlo ani slovo. Jen běžný styk.
Podobné hovory probíhají pravidelně, ale ona nevidí, že by dělala cokoliv špatně.
Mně nejde o svěření do její péče, toho se opravdu nebojím. Ale jde mi o to určení styku.
@Anonymní píše:
Přestávám psychicky zvládat svoji tchýni. Chápu, že za to svým způsobem asi nemůže, protože je už v letech a nemocná. Ale je zlá a zákeřná. Pomlouvá, manipuluje. Přitom na první pohled působí jako úžasná a chápavá babička, co by se pro vnoučata rozkrájela.
Kdysi jsem se snažila, abychom měly spolu dobrý vztah. Všechno, co jsem jí řekla, nějak zneužila a využila. Dostali jsme se do fáze, že jí neříkáme jen to, co se nedá utajit.
Bohužel si hodně věcí domýšlí - i věci, které jsme nikdy neřešili a nejsou podstatné, případně překroutí. Neumí se z ničeho radovat, všechno je špatně a i když to je náhodou dobře, tak to do další návštěvy překroutí, aby to bylo špatně. Např. dítě má kašel. Za 2 týdny se dozvím, že to byl zápal plic a sotva jsme se vyhnuli pobytu v nemocnici. I když mám jasné důkazy, že se mýlí, tak to neuzná, ignoruje a klidně na nás před dětmi křičí. Ona má totiž vždy ve všem pravdu a to i ve věcech, kterým naprosto nerozumí. Je mi schopná kázat do mé práce, když se ohradím, že to tak není, tak na mě vyjede, že ONA to ví. Vysvětluje mi, jak to funguje u nás doma, tak jí řeknu, že to tak není, opět na mě ječí, že to tak prostě je.
Dám příklad. Rozhodla se, že k snídani je nejlepší chleba s něčím. Moje děti chleba nejedí, střídáme jogurty s ovocem a kaši s ovocem. Byli jsme na rodinné akci a tam jsme se o tom bavili. Švagrová se mě zeptala, co dělám k snídani, tak jsem to začala popisovat. Tchýně mi skočila do řeči a začala vykládat, že samozřejmě jedí jedině chleba, protože to je ta nejlepší snídaně. Je to jen příklad, takových věcí je moc - hračky, knížky, dětské chování, vzpomínky…
Už se to začíná samozřejmě podepisovat na vztahu dětí k ní. Což je samozřejmě taky moje vina, protože o ní mluvím nepěkně, což bych si nikdy nedovolila. Před dětmi mluvím o babičce jen v dobrém a omlouvám ji. Ale děti vnímají, že babička křičí na rodiče a mluví na ně dost nepěkně.
To už je asi demence.
Já si myslím, že je zakladatelka přecitlivělá. Proč nedat babičce malého do kočárku? Vždyť ona si ho chce taky užit, povozit, pochlubit se. Zakladatelko myslím, že děláš zbytečné zle. Jestli to do porodu syna bylo vše v pohodě a pak si nechtěla malého půjčovat tak je chyba na Tvé straně. Mě osobně tyhle mamky vadí. Vždy je super si odpočinout, zajít si někam sama a manželem, s kamarádkami co ještě nemají děti. Takhle úzkostná výchova není nic pro mě ![]()
Holky uz je to sice stara diskuze, ale ja se fakt nekterym z vas divim, ze se s takovyma magorkama, ktere popisujete, stykate.
Moje tchyne je taky manipulator a obsedantni kontrolor druhych. Netrvalo to dlouho a kontakt byl prerusen a je mi jedno jestli je sama, nemocna nebo cokoliv jineho. A zadnou vinu a ani litost k ni necitim. Opravdu plati prislovi, ze kazdy sklizi co zasel. Popripade na hruby pytel, hruba zaplata. Opravdu je dost lidi, kteri maji nejakou poruchu osobnosti a bohuzel pokud se sami nechteji lecit tak s takovyma lidma neni mozno po dobrym a ani po zlym vyjit. Nebo se schizofrenikem, ktery se neleci a trpi bludy byste se taky stykaly a snazily se s nim vyjit?
Navic uvedomte si, ze davate detem priklad, aby takove chovani tolerovaly nebo se ho snazily tolerovat, misto toho abyste jim ukazaly, ze takove chovani neni v poradku a naopak by se tolerovat nemelo vubec.
Nenechte sebou tak smykat a kalet si od narusenych jedincu na hlavu. A je jedno jestli je to matka, tchyne nebo sef v praci. A pokud vam to nejde navstivtr odbornika, ktery vas nauci jak si nastavit hranice a drzet si je a uvedomit si, ze jste svobodne a nemusite se stykat s nekym, kdo je rozbity a psychicky vas ohrozuje. Budte samy se sebou v souladu. Citite ze se s ni nechcete vidat? Nevidejte se…
Drzte se!
Založila jsem tady diskusi a také nakoukla do jiných diskusí. Někteří lidé se neumějí chovat a nejsou schopni pochopit, že překračují svá práva a pravomoci, jako ta Vaše tchýně. S takovým člověkem bude těžké pořízení vždy, protože tihle lidé o sobě nikdy nepochybují a ještě se cítí uražení. Mají poruchu chování a vnímání. Manipulují všemi, aby dosáhli svého, vysávají energii druhým lidem. Jediná cesta podle mě je: nestýkat se, nekomunikovat, neodpovídat, pokud přijde, opustit byt a přijít až večer. Nemít na ně čas. Jednou pro vždy říct: tohle je moje území, moje parketa, tady rozhoduju já a nebudu se o tom s tebou bavit. Chce to asi být tvrdá nátura, ale je to lepší než každý týden řešit někoho, kdo je neřešitelný. A také jí v klidu říct, že ona ať si dělá věci jak chce a po svém a Vy si je budete také dělat jak chcete a po svém. Přece si nechcete svůj život nechat otrávit věčnými dohady s někým a o něčem, co je jenom Vaše.
@DarjaJa píše:
Založila jsem tady diskusi a také nakoukla do jiných diskusí. Někteří lidé se neumějí chovat a nejsou schopni pochopit, že překračují svá práva a pravomoci, jako ta Vaše tchýně. S takovým člověkem bude těžké pořízení vždy, protože tihle lidé o sobě nikdy nepochybují a ještě se cítí uražení. Mají poruchu chování a vnímání. Manipulují všemi, aby dosáhli svého, vysávají energii druhým lidem. Jediná cesta podle mě je: nestýkat se, nekomunikovat, neodpovídat, pokud přijde, opustit byt a přijít až večer. Nemít na ně čas. Jednou pro vždy říct: tohle je moje území, moje parketa, tady rozhoduju já a nebudu se o tom s tebou bavit. Chce to asi být tvrdá nátura, ale je to lepší než každý týden řešit někoho, kdo je neřešitelný. A také jí v klidu říct, že ona ať si dělá věci jak chce a po svém a Vy si je budete také dělat jak chcete a po svém. Přece si nechcete svůj život nechat otrávit věčnými dohady s někým a o něčem, co je jenom Vaše.
Naprosty souhlas. Tohle je zdrava asertivita. A presne, nejde resit nekoho kdo je porouchany. Jak jste spravne napsala tyhle lidi maji narusene vnimani sebe sama a nulovou sebereflexi. Bohuzel neplati s nema vychazet slusne.
A nejlepsi je minimalni nebo zadny kontakt. A u toho minimalniho kontaktu se vubec nebat takovyho narusence poslat do zadku, kdyz zase bude prekracovat hranice. U nich vic nez u koho jineho plati, ze na hruby pytel, hruba zaplata.
Skoda ze se na zakladnich skolach, spolu s financni gramotnosti, nevycuji tyto poruchy osobnosti a jak k takovym narusenym lidem pristupovat. To by z emimina vymizelo 50% diskusi.
@Lalelale není něj kámoška, ale prostě kamarádka, spolužačka… Máma pořádala třídní srazy, tak na sebe vždy měly kontakt.
Mámě nezakazu, aby s ní mluvila. Máma ji sama nevyhledává a nevolá jí. To dělá jen tchýně, když chce něco vědět.
Ona se o naše děti soudit nechce, protože nemá důvod. Ale kdybych zrušila kontakt, tak do toho jde.