Proč babičky, nechtějí být babičkami?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3371
29.7.24 05:02
@Anonymní píše: Více

O stránku dozadu tu někdo psal o tom, jak se těm lidem 50+ říká sendvičová generace a jak je potřebují všichni děti, potenciální vnoučata a ještě jejich vlastní rodiče. A oni k tomu mají full time práci, která nemusí být snadná, byl tu zmíněn barák, zahrada.

Hele, tohle jsou všechno aspekty, které jsou strašně důležité a je vlastně smutné, že dnešní generace, co si pořizuje děti (20-35 let) toto nechápe.

Existuje jen varianta - musí mít o vnoučata zájem, musí se s nimi vídat, je otázkou jak často se mají vídat, aby to bylo dost často. Po 8h pracovní době, cestě do a z práce mají řešit osobní život, své rodiče, své děti s vnoučaty…

Když se nad tím člověk zamýšlí, přijde mi, že to chce účtu a kompromisy s obou stran. Člověk 50-65 MŮŽE být unavený z práce a ze života… může mít tolik povinností, že tam nevmáčkne ty děti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9117
29.7.24 05:36
@Gituš píše: Více

Sendvičová generace se ale říká současné generaci. Té kde ženy rodí ve čtyřiceti a potom mají ještě malé děti a současně se musí starat o své již staré rodiče. V aktuální starší generaci, která už má děti dospělé často pomáhají s péčí o prarodiče kromě dětí i ta dospělá vnoučata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.24 06:21
@Venetia píše: Více

Po jaké babičce? Snad celou dobu jsem mluvila o své matce? Že jí je za těžko pomoct, když je potřeba, není to jen můj rozmar.
Druhá babička není meziživými (babička vnoučete).

• Citovat
  • Upravit
Velryba černá
29.7.24 06:23

@PaníBovaryová nevím, neznám. :)

• Citovat
  • Upravit
13320
29.7.24 06:55

Jdu diskuzi dočíst, ale teda čumím jak péro z divanu 8o
To je co za argument???
Pokud si někdo pořídil děti, kvůli tomu, že si to přáli jeho rodiče, tak by u něj snad bylo ke zvážení zbavení svéprávnosti ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
29.7.24 07:19
@Takyjedna píše: Více

takže starost rodičů o děti je automatika, aha :think: ta se nepočítá, ok :mrgreen: ale starost o seniory už automatika není, to si musí zasloužit další péčí o vnoučata, ok, tap to ve společnosti vypadá, jak to vypadá.
Tak ať se zakladatelka řídí tvojí radou, starost rodičů o děti je automatika, to se nepočítá, to má zvládnout. Má k tomu druhého z rodičů, kterého svým dětem vybrala a jeho rodiče…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
29.7.24 07:22
@Serpentini píše: Více

ne úplně, maminka je tvá „starší“ generace, stará se o 90letou svoji maminku a k tomu má vnoučata na prvním stupni, takže ony ty propletence můžou být různé a naloženo může mít jak současná generace, tak i ta starší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
29.7.24 07:24
@Gituš píše: Více

jj, přesně -) lítají mezi prací, svýma rodičema a vnoučatama, o která když se nepostarají, tak jim mladí neposkytnou pomoc ve stáří…a do toho kolikrát ještě splácí svoje bydlení, mají partnera atd…o vlastním životě ani nemluvím, ten asi mít nemůžou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
29.7.24 07:25

Tak já o sobě tuším, že vztah s vnoučetem budu muset budovat. Jsem tak nastavená. Děti mě moc neberou. Nemusím cizí děti, ty se mě podvědomě bojí. Vlastní děti na jednu stranu miluju, na druhou stranu se nemůžu dočkat až budou samostatní. Nejmladší má 12, a já jsem šťastná, že pominulo období intenzivní péče. Moji rodiče mají vnoučata rádi, hlídání se ale nekonalo nikdy. Jednou za rok týden o prázdninách. Ani nemohli - 100 km daleko, tři směny v práci. Sestřiny děti jsou na tom líp - naši jsou už v důchodu a sestra bydlí blízko. Hlídací babička byla tchýně, díky jí za to. Svoje vnoučata budu mít ráda, ale opravdu si musím dát pozor, abych nebyla babička co se spokojí s fotkou. Byla by to totiž škoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
29.7.24 07:34

Sendvičová generace je definována věkem. Ne že je to současná a minula nebyla.
A babičky nechtějí být babičkami? Protože nemají čas hlídat? Co to má s tím chtěním společného? Žena má vlastní domácnost, práci, pomáhá třeba rodicum, má taky nějaké roky, je unavenejsi, takže prostě i kdyby tisíckrát chtěla, tolik času, aby mohla být s vnoučaty stále, nemá.
A jinak představa, že za mnou přijde dcera a sdělí mi, že jakmile nebudu soběstačná, strčí mne do LDN, je hrozná. Předpokládám, že pak už bych dlouho žít nechtěla. A ne, nemám v plánu se jim pověsit na krk, v takovém případě bych volila ústav, ale volila bych ho já. Ne že mě někdo někam strčí.
Je to divné. Pořád každý křičí, že staří nechápou mládí. Přitom ti staří byli také mladí. Ale mládí staré ještě nebylo. Vubec neví, jaké to je. Ještě v padesáti jsem o některé věci vedla s maminkou spory. A teď v těch skoro sedmdesáti, se jí tam nahoře hluboce omlouvám. Jsem už v její kuzi, už chápu, jak přemýšlela. A je mi to líto, že jsem to nevěděla dřív.
Ale svědomí mám čisté - vždycky jsme jí říkali nedáme tě nikam. A taky nedali. Říct starému člověku strcime tě do LDN, to je totéž jako nejsi k ničemu, táhni. Fuj.
Teď odjíždíme se čtyřmi vnoučaty na týden na výlet. Ani jednoho z nás babičky nehlídaný. Já měla jednu, starou, nedala by to. A manžel žádnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.24 07:43
@Magical-eyes píše: Více

Můj případ to sice není. A neviděla bych to tak černě.
Mnohdy jde třeba i o majetek, proč by měl propadnout státu, když může být dědic. ;)

• Citovat
  • Upravit
2447
29.7.24 07:45

Noooo, mě teda jako vnoučeti přijde normální navštěvovat prarodiče 80+, tedy tu polovinu, kteří se o nás jako o malé starali. Stejně jako jsem, jako „mamánek“, nikdy nepřestala jezdit s rodiči na dovolenou (tedy né na každou, samozřejmě). Tudíž s miminem normálně jezdím stále s nimi, nebo si ho vezmou beze mne a já jsem v práci, a třeba navštívím ty prarodiče, nakoupím jim atd. Nebo na mateřské jsem měla spoustu času u nich být. Zatímco rodiče jsou pryč. Žádná práce, ani sendvičová generace ti nebude překážet, pokud máš v rodině dobré vztahy. Nás z půlky vychovali prarodiče a teď se plně podílí zase moji rodiče. A teda jak všichni tady říkáte, že si žena odmakala děti a teď chce žít? 8o 8o 8o Co to je za blbost? :P pokud ti mít děti přijde jako že nežiješ, tak si je nepořizuj :roll: možná to jsou helikoptéry, a domácí služky, že je to tak zmáhá, nebo fakt nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9414
29.7.24 07:46
@Keyllah píše: Více

Ne, tak když si někdo pořídí děti a je z normální rodiny, kde nejsou psychiatricky poškození jedinci a rodiče mu tím pádem nepoškodili přirozený pudy typický pro savce, tak mu to po narození automaticky naběhne a stará se. Jeho zájmy jdou v tu dobu stranou. Pak, až když je dítě starší, tak naběhnou lidské hodnoty, které se předávají v rodině, a které dítě nasává jako houba. Když je z rodiny, kde se na slabší a zranitelnější jedince nebere ohled, stanou se objekty manipulace, závisti, soutěžení s nimi a jánevim co ještě, tak pak je to nastavení strašně těžké změnit. U vlastních dětí je to ale rozhodně snazší, než pak u těch rodičů, když sami zestárnou a ty role se proměněj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
29.7.24 07:47

Anebo by taky mohlo jít o zmnožení majetku, ne? Sousedí vedle mají obrdum, pozemky, tak si náš syn pak muže vzít jejich dceru, a bude to naše. Ty vogo, já čumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.24 07:49
@Keyllah píše: Více

Netřeba to brát takhle do krajnosti.
Já nemám v plánu se nepostarat o matku. Pouze když ona odmítla v nouzi pomoct. Nemohla jsem k lékaři. Tak přece nejsem povinná ji k lékaři odvést. Dneska je tolik placených služeb co to udělaj za mě. ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová