Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Když jsem byla studentka, tak mi naši půjčovali s 50 % procentním úrokem.
Ale tohle mi teda přijde dost nefér. Chudák brácha, myslel si, že ušetří a ona ho nakonec natáhne vlastní segra.
@Anonymní píše:
Ale tohle mi teda přijde dost nefér. Chudák brácha, myslel si, že ušetří a ona ho nakonec natáhne vlastní segra.
Pokud to chápu dobře, půjčila sis 100 kč, a chtěli po tobě 150 kč… A pak kdo koho natahuje ![]()
@Anonymní píše:
Neskutečny, vetsine deti rodice studia sponzoruji, chápala bych i půjčku, ale ne s lichvarakym úrokem. Tvi rodice jsou asi dobří psychopati.Nebo ze by to mysleli jako zakladatelka? Dobre a morálně?
@Anonymní píše:
Tak to je taky mazec ![]()
@Rakosnicek1983 píše:
Neskutečny, vetsine deti rodice studia sponzoruji, chápala bych i půjčku, ale ne s lichvarakym úrokem. Tvi rodice jsou asi dobří psychopati.Nebo ze by to mysleli jako zakladatelka? Dobre a morálně?
Ano, byl to ten morální pohled.
@lavanilka píše:
@hanele 3
Zakladatelko, sleduju tvou diskuzi a nechapu, ze mas vubec chut tu diskutovat s osobami, ktere si dovoli ti psat, ze meles, jsi posahana atd. Vazne je pro tebe jejich mineni o veci tak smerodatne? Podstatne je, jak se domluvis s bratrem. Sednete si spolu a zkuste se domluvit na pripadne zmene podminek, aby to odpovidalo soucasnemu stavu. Nutit ho nemuzes, ale me kdyby nekdo z rodiny pujcil, a pak potreboval vracet jinak, vic, tak bych se snazila vyhovet, tedy pokud me to financne nepolozilo. Jste rodina a meli byste se snazit najit podminky, vyhovujici aktualne vsem. Jinak zmena obsahu zavazku je normalni vec, nic nefer ci nemoralniho, jak se te tu nekteri snazi presvedcit. Akorat se na te zmene musi obe strany domluvit.Spis mi nemoralni pripada nesnazit se v pozici tveho bratra vyjit vstric (tedy pokud je fakt za vodou a treba vyssi splatka ho neprivede pod hranici zivotniho minima).
Proto za me…res to s bratrem, nikoliv s anonymnim davem na netu, ktery o situaci ve vasi rodine vi pramalo a do vasi situace si promita sve postoje a domnenky. Vcetne mePreju hezky vecer.
děkuju, máš pravdu, také jsem si říkala, že některé příspěvky jsou až tak agresivní, že asi nemá cenu na ně odpovídat a stěžejní je domluva s bratrem. Mě zajímal názor ostatních na naši žádost, ještě než ho budeme event. žádat. Rozhodli jsme se, že se s ním nebudeme zkoušet domlouvat, protože by to pravděpodobně vnímal obdobně jako většina přispěvatelů zde. I tak jsem předpokládala z jeho dosavadního chování, že by odmítl, takhle je to téměř jisté a ještě by to pokazilo vztahy v rodině. Pravděpodobnost, že by nám vyšel stříc je malá, a pokud je naše potenc. žádost takto většinou lidí vnímána, tak ho samozřejmě o nic žádat nebudeme.
Děkuju za příspěvek už tady nebudu zbytečně reagovat na lidi, kteří to vidí úplně jinak a reagují poměrně agresivně. A taky přeji hezký večer - vlastně den ![]()
Příspěvek upraven 29.06.16 v 09:50
@Anonymní píše:
S jakým úrokem?
@kdochcekam píše:
@hanele 3 hele, ty prostě lituješ, že jsi bráchovi tu půjčku dala. POuč se pro příště. Když bude třeba příležitost, tak mu řekni, že by ses toho už ráda zbavila, zda by mohl dát občas větší splátku, když bude moci a už nikdy nikomu nepůjčuj. Od toho jsou tu jiní. Tydle věci nikdy nedělají dobrotu ani mezi přáteli ani mezi rodinou. Moje máma dokonce jedné kolegyni z práce ručila. Pamatuju si, jak celé roky trnuli s tátou, zda to dopadne…nám trčela z kapes sláma. Tenkrát jsem tomu nerozuměla, ale dnes to opravdu nechápu, že do toho šla. Ti přátele tup půjčku v pořádku zatáhli, potom naše pozvali na slavnostní oběd jako poděkování, kde jim ukázali, že úvěr skončil. Pamatuju si, jak se naši bavili, jak se jim ulevilo. Fakt nemají můj obdiv, ale spíš kroutím hlavou nad tím, do jakého rizika šli. A to je dvacet let zpět.
Kdyby za mnou přišel brácha, že potřebuje finančně vypomoci, pomohla bych s nalezením nejvýhodnějších podmínek k výpůjčce u banky. V tomto prostě neznám bratra. V životě jsem si u nikoho z rodiny ani známých neřekla ani o korunu. A že vím, co to je nouze a jak se koruna obrací, jestli koupit máslo nebo i sejra.
Když tě ta půjčka už štve, zkus s bratrem domluvit na rychlejším splacení. Víc peněz po něm ale nemůžeš chtít.
kdo chce kam - to víš, že jsem se poučila.
@LadyLada píše:
S jakým úrokem?
50% ale laskavě mi to řekli předem. Trochu drastičtější příprava na život, kdy se se mnou nikdo mazlit nebude.
@Anonymní píše:
50% ale laskavě mi to řekli předem. Trochu drastičtější příprava na život, kdy se se mnou nikdo mazlit nebude.
a v jakém časovém horizontu si jim to vracela?
@hanele 3 Nemyslím, že to odmítne nebo neuzná. Jen patrně pozbude důvěru.
Navíc je z tebe cítit křivda a snaha o její nápravu ex post. Bude to z tebe cítit i on a na to se blbě reaguje. On nepřijal nic, co byste mu vy nenabídli. Zkus změnit svůj postoj. A i tak, třeba to v pohodě ustojí, třeba si je toho sám vědom, kdo ví ![]()
@LadyLada píše:
a v jakém časovém horizontu si jim to vracela?
Podle částek, a většinou z brigád.
@Anonymní píše:
Podle částek, a většinou z brigád.
Ptám se proto, že když si půjčíš milion na 30 let, tak celkově splatíš dva a také se nejedná o 100% úrok.
Prostě jsi musela vrátit o polovinu více, podmínky byly jasně stanoveny. Jojo, sice drsné, ale člověk hned od začátku ví, co to obnáší si půjčovat. Navíc teda máš mou poklonu, neznám moc dětí, které by své půjčky od rodičů vracely. Dobře tě vychovali a ty sama jsi šikovná.
@Anonymní píše:
A na co sis od nich půjčovala?
Přiznávám, že kdyby mé dítě chtělo nějakou mroudovinu, tak bych k tomu možná přistoupila podobně. ![]()