Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ROZUMÍM, ŽE ÚROK JE VNÍMÁM VELICE NEGATIVNĚ a jako způsob jak na tom chceme vydělat. Tak to není. Úrok je jen nápad, jak ukončit bezúročnou půjčku, aby to bratrovi nenarušilo jeho současný rozpočet (platil by stále stejně a úroky-takové, které by nebýt naší bezúročné půjčky platil bance a mohl y si najít nejvýhodnější banku na trhu). Úroky bychom chtěli až od nynějška tj. 5 let na tom úroky už ušetřil. Nevím jestli to všichni pozorně čeetli, že bchom nechtěli úroky za předchozích 5 let, ale jen od té doby, co se u nás sitace změnila.
Ale nasměrovali mne zdejší reakce k tomu, že tedy ještě dalších 5 let nic měnit nebudeme.
@pikola píše:
Aha, jste fakt dobráci. K čemu vám to teda bude, když vám bude platit pořád stejně? Vážně to tak nutně potřebujete? Mě tohle říct segra, tak si radši celou tu částku pucim v bance a dam jj to do ruky, abych ji nemusela být dalších 5 let vděčná a čekat, co zase změní.. jako promiň.
No presne…bat se, ze za rok bude zase vsechno jinak ![]()
By me, zakladatelko, zajimalo, jak by se ti to libilo, kdyby to bylo naopak.
Sice je hloupe, ze bratr vam pomoc odmitnul. Na druhou stranu resit, ze se vam nijak nerevansoval apod. Jednou jste se mu rozhodli pomoci, tak si nemuzes vynucovat buh vi jake vdecnosti ![]()
@hanele 3 píše:
ROZUMÍM, ŽE ÚROK JE VNÍMÁM VELICE NEGATIVNĚ a jako způsob jak na tom chceme vydělat. Tak to není. Úrok je jen nápad, jak ukončit bezúročnou půjčku, aby to bratrovi nenarušilo jeho současný rozpočet (platil by stále stejně a úroky-takové, které by nebýt naší bezúročné půjčky platil bance a mohl y si najít nejvýhodnější banku na trhu). Úroky bychom chtěli až od nynějška tj. 5 let na tom úroky už ušetřil. Nevím jestli to všichni pozorně čeetli, že bchom nechtěli úroky za předchozích 5 let, ale jen od té doby, co se u nás sitace změnila.
Ale nasměrovali mne zdejší reakce k tomu, že tedy ještě dalších 5 let nic měnit nebudeme.
Ale proč chcete ty úroky? Jak vám to pomůže?
@Nafrněná píše:
a si myslíš že by ti takovou smlouvu podepsal? ono možná jo, asi by ho nenapadlo že ho ségra tak podrazí
a co je na tom za podraz? 5 let jsme mu pomáhali tím, že ušetřil úrok v bance, pomohli jsme mu tím, že jsme se vzdali svého podílu na bytě a teď se u nás změnila situace a uvažujeme o tom ho požádat, aby nám platil to co by jinak od teď platil bance (a to ten pro něj nejvýhodnější úrok na trhu). Může si také půjčit u jiných příbuzných nebo kamarádů. Kdyby nebylo nás, tak by platil tento úrok celých 10 let, ne jen 5 let.
@hanele 3 píše:
Úrok jako takový není brán negativně. V případě, že byste se na něm ale dohodli na začátku. Fakt je tak nepochopitelné, že se prostě všichni shodli na tom, že nehodláš dodržet něco, co jsi slíbila? A vlastnímu bráchovi k tomu? ![]()
@hanele 3 píše:
nevybrali jsme žádný, nechali bychom na něm, ať si najde tu nejvýhodnější na trhu. a samozřejmě může využít i jakýkoli jiný způsob financováníPříspěvek upraven 28.06.16 v 09:51
O jste tak velkorysi ![]()
Jestli se k ty nechutnosti snizite, doufam, ze vas bratr posle nekam, protoze smlouva zni jasne.Ty jo, predstav si, ze by si banka takhle cvicila s pujckama, jak by se ji zrovna zachtelo. ![]()
@hanele 3 píše:
a co je na tom za podraz? 5 let jsme mu pomáhali tím, že ušetřil úrok v bance, pomohli jsme mu tím, že jsme se vzdali svého podílu na bytě a teď se u nás změnila situace a uvažujeme o tom ho požádat, aby nám platil to co by jinak od teď platil bance (a to ten pro něj nejvýhodnější úrok na trhu). Může si také půjčit u jiných příbuzných nebo kamarádů. Kdyby nebylo nás, tak by platil tento úrok celých 10 let, ne jen 5 let.
Opakuji: Jak by ses dívala na společnost, která ti prodá auto na splátky bez navýšení a po pár letech přijde s tím, že si to rozmysleli a že ty úroky vlastně požadují.
Prosim te a kolik byste tim „vydelali“? 10.000 Kc?
To vam za to stoji? Aby vam za pet let dal 10.000? To vas ted fakt vytrhne.
Podle me je to podraz, nemuzes se na necem domluvit a pak to chtit menit.
@hanele 3 píše:
Nerozumis, ze tady ani nejde o ten urok, jako o ten napad, smlouvu zmenit, aby vam to pomohlo ve vasi situlaci. Proste takovy to, ted moc nemame, kdyby bracha zacal splacet vic, siklo by se to.
@hanele 3 pokud mas bratra rada a zalezi Ti na dobrem vztahu s nim tak si to dobre rozmyslete. Me tohle bracha udelat tak svuj postoj k nemu hodne prehodnotim.
Pokud vam jde o aktualni fin. situaci zasla bych za brachou zda by byl ochoten davat mesicne vice ale kdyby odmitl nic bych z toho nedelala. Prijde mi to o nejmensi zlo, ale chtit urocit pujcku nebo uplne zrusit to je pres caru…
No…evidentne jste rozhodnuti, omilas dokola porad to same…kazdopadne z teto diskuse si muzes nastinit, jak asi zareaguje bratr.
Mimochodem, malokdy se na miminu v diskusi najde tak vzacna shoda nazoru ![]()
Podílu jste se zřekli dobrovolně. Dobrovolně jste i bráchovi BEZÚROČNĚ půjčili, máte to zasmluvněné. Je od Vás hezké, že jste mu pomohli, ale to neznamená, že když budete s něčím potřebovat pomoct, hned přiběhne. A prostě je to smlouva, tu nelze jen tak měnit. Je to na jeho dobrý vůli.. a jestli má trochu koule, nic měnit nebude. Logicky, že.
@hanele 3 Tak ty si dobrá oháníš se tady změnou životní situace u vás, ale vůbec si neuvědomuješ že to že ti bude tvůj bratr platit uroky až po zaplacení dlužné částky tak to vaší AKTUÁLNÍ životní situaci nezmění, ale pouze na něm začneš sprostě vydělávat. Já bych se teda hambou propadla jen kdyby mě napadlo tohle sestře udělat. A ohánět se tím že jako já mu půjčila z vlastní vůle a on mi ani nepomohl s maličkostí… že ti to není blbé…
@hanele 3
Za prvé já bych takové peníze nepůjčila, ani kdybych je měla.
Pokud už máte smlouvu a 5 let jí plníte, tak nechápu, proč jí teď chcete měnit? Tohle mi přijde svi. nský. ![]()
Možná chápu o co jde, paní je na mateřské, a její muž změnil práci, tak už nemají tolik peněz jako předtím. On je teda rozdíl, pokud mají příjem o 5 000 menší, či ne.