Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Malike Mohu se zeptat jake ma jeste zdravotni problemy? Pokud to nechces tady rikat, tak to samozrejme akceptuji. Ale jak sama rikas, mela si tuseni, ze neni asi neco v poradku.
A jak tady jiz nekdo psal ze je to tezka doba. Ano z jedne strany ano, vsude je plno info co by se melo, nemelo (za rok to muze byt naprosto jinak), kazdy doktor rekne take neco jineho a jako matka jak se v tom ma vyznat. Vse se moc resi a pitva.
@sing když se narodil tak měl nejen silnou kojeneckou žloutenku a tak prakticky týden skoro nevylezl z ozařování, což děti mají..ale měl malinkou ledvinu o proti druhé..takže dojíždění za nefrologem..opoždený psychomotorický vývoj..když jsme cvičily několik měsíců vojtovku, tak se začal zlepšovat, ale rázem se zastavilo snad všechno a několik měsícu žádný vyditelný postup nebyl,.bylo mu 14 měsíců a neuměl nic..jen se mu zlepšilo svalstvo a převaloval se a na bříšku byl taky rád. a konečně se naučil držet si flašku což do roka neuměl. Ale neseděl, neplazil..natož že by lezl..takže neurologie a následné EEG (v pořádku) magnetická rezonance (to trochu nechápu, pač mi to Dr. nějak nevysvětlila) tam my řekla že v pořádku, pak zase že ne, že v bílé hmotě mozkové má poškození, které naznačuje že se mu stalo něco někdy běhěm těhotenství.. když jsem se jí ptala co to teda do budoucna znamená a zda bude v pořádku a dožene to, odpověděla nevím. Každopádně ta motorická část se po 14 měsících zase rozjela a udělal prozměnu jeden velký skok a to že vše během pár dní začal dělat..nejdřív plazit, pak sedět..což bylo v rozmezí jednoho týdne a lézt..já nadšená..ale moc dlouho my to nevydrželo, pač sice udělal pokrok jako hrom, ale zase moc rychle a dost nekvalitně, takže vojtovkou musíme mu srovnat záda..psychická část ale zas vývoj velký neměla a tak berem do party lékařů psycologa.To už má kromě dětské, lékaře přes motoriku, neuroložku, nefrologa, fyzioterapeutku..ted budeme mít psychologa.Do toho nás čekají lázně..
@Malike
Je to bojovnik, urcite to zvladnete a bude v pohode. Delas pro nej vsechno a to je dulezite…drz se!
@margaritha píše:
@bronick Tak to už mi přijde za čáru - copak se dá jedinec nacpat do tabulek a pravidel.Od narození musíte kojit dle pravidel Laktační ligy, přibírat dle tabulek, splňovat psychmotorický vývoj pro daný měsíc,…
Nejde o to, aby se dítě nacpalo do tabulek. Pokud motoricky neodpovídá svému věku, je kousek pozadu, ale pohyb dělá s dobrou kvalitou, nechá se mu čas, ať se vyvíjí svým tempem. Ale pokud není dobrá kvalita, používá náhradní vzory, cvičí se. To se časem samo neupraví a další motorický vývoj probíhá tím náhradním způsobem. Celá motorika by se vystavěla na chybných základech. První rok je nesmírně důležitý, z ležícího miminka se dítě postupně dostane k samostatně v prostoru chodícímu jedinci.
Ano, i ditě se špatnými pohybovýmivzorci začne sedět, stát, chodit, pokud není vážně nemocné. Ale má to své zákonitosti a lze předvídat, co by z daného vzorce bylo za konkrétní potíže v budoucnu. A stejně tak zpětně u staršího dítěte s vadným držením těla, skoliózou atd. lze velmi přesně říci, jak motoricky vypadalo jako miminko. Pro někoho není budoucí vadné držení těla či třeba plochá noha důvodem k cvičení. To už je ale na každé mamince, jak se rozhodne.
@Merunka02 píše:
Nejde o to, aby se dítě nacpalo do tabulek. Pokud motoricky neodpovídá svému věku, je kousek pozadu, ale pohyb dělá s dobrou kvalitou, nechá se mu čas, ať se vyvíjí svým tempem. Ale pokud není dobrá kvalita, používá náhradní vzory, cvičí se. To se časem samo neupraví a další motorický vývoj probíhá tím náhradním způsobem. Celá motorika by se vystavěla na chybných základech. První rok je nesmírně důležitý, z ležícího miminka se dítě postupně dostane k samostatně v prostoru chodícímu jedinci.
Ano, i ditě se špatnými pohybovýmivzorci začne sedět, stát, chodit, pokud není vážně nemocné. Ale má to své zákonitosti a lze předvídat, co by z daného vzorce bylo za konkrétní potíže v budoucnu. A stejně tak zpětně u staršího dítěte s vadným držením těla, skoliózou atd. lze velmi přesně říci, jak motoricky vypadalo jako miminko. Pro někoho není budoucí vadné držení těla či třeba plochá noha důvodem k cvičení. To už je ale na každé mamince, jak se rozhodne.
@Malike Moc ti přeji, aby syn byl vpořádku, aby to všechno dohnal, protože ty pro to děláš vše, co lze. Můj syn měl opravdu jen opožděnou hrubou motoriku, ostatní bylo zcela vpořádku. Držím vám ![]()
Ještě bych chtěla dodat, že naše dětská doktorka posílá, když se jí nezdá 3 měs. poloha na bříšku. A myslím si, že to je dobře. Myslím si, že třeba moje děti by u jiného doktora prošly bez cvičení a jsem ráda, že jsem s dětmi cvičila. Klidně se může stát, že se cvičením motorika brzy nastimuluje správným směrem a není potřeba cvičit dlouho, nebo pak třeba stačí cviky do hry, kdy se dítě jen v daném pohybu usměrňuje. I když by dítě mělo být sledováno na rehabilitaci minimálně do doby, než začne lézt a měla by se pak i zkontrolovat chůze, jestli to dělá dobře.
Já nevím, ale i když dítě řve, to cvičení až tak hrozné není. Dítě přebaluji, šup do polohy, párkrát zaktivuje svaly na jednu stranu, párkrát na druhou a je hotovo. Mamince by ale mělo být přesně vysvětleno, proč mají cvičit, co přesně má vidět, že dítě při cvičení dělá a na rehabce má terapeutka vidět, že při cvičení matkou dítě opravdu dělá, co dělat má. Děti jsou pěkní filutové a hledají způsob, jak tu reakci zablokovat, aby svaly nemusely makat. Prostě i když rodič cvičí správně, dítě najde způsob, jak to obejít. Tak se pak na kontrole hledá způsob, jak mu v tom zabránit, cvik se upraví nebo se dle postupu ve vyvoji najde cvik vhodnější.
@Malike píše:
Holky děkuji, já moc doufám že lázně nám velice pomohou…
Také moc preji, ať se syn jenom zlepšuje!
@Malike Tak to je mi moc lito. Preji at vse dobre dopadne. Jste pod dohledem, tak se to vse zlepsi. Musim rict, ze i kdyz clovek nadava na ceske zdravotnictvi, tak porad je na dobre urovni, v mnoha pripadech mnohem lepsi nez na „zapade“.
@Malike píše:
@sing když se narodil tak měl nejen silnou kojeneckou žloutenku a tak prakticky týden skoro nevylezl z ozařování, což děti mají..ale měl malinkou ledvinu o proti druhé..takže dojíždění za nefrologem..opoždený psychomotorický vývoj..když jsme cvičily několik měsíců vojtovku, tak se začal zlepšovat, ale rázem se zastavilo snad všechno a několik měsícu žádný vyditelný postup nebyl,.bylo mu 14 měsíců a neuměl nic..jen se mu zlepšilo svalstvo a převaloval se a na bříšku byl taky rád. a konečně se naučil držet si flašku což do roka neuměl. Ale neseděl, neplazil..natož že by lezl..takže neurologie a následné EEG (v pořádku) magnetická rezonance (to trochu nechápu, pač mi to Dr. nějak nevysvětlila) tam my řekla že v pořádku, pak zase že ne, že v bílé hmotě mozkové má poškození, které naznačuje že se mu stalo něco někdy běhěm těhotenství.. když jsem se jí ptala co to teda do budoucna znamená a zda bude v pořádku a dožene to, odpověděla nevím. Každopádně ta motorická část se po 14 měsících zase rozjela a udělal prozměnu jeden velký skok a to že vše během pár dní začal dělat..nejdřív plazit, pak sedět..což bylo v rozmezí jednoho týdne a lézt..já nadšená..ale moc dlouho my to nevydrželo, pač sice udělal pokrok jako hrom, ale zase moc rychle a dost nekvalitně, takže vojtovkou musíme mu srovnat záda..psychická část ale zas vývoj velký neměla a tak berem do party lékařů psycologa.To už má kromě dětské, lékaře přes motoriku, neuroložku, nefrologa, fyzioterapeutku..ted budeme mít psychologa.Do toho nás čekají lázně..
Vidíš, a ty se handrkuješ kvůli cvičení, je jasné že když má dítě zdravotní problémy tak že se musí vyzkoušet a podstoupit všechno pro jeho zdraví i když je to třeba rodičům nepříjemné, já jsem jen od začátku tvrdila, že pokud je dítě zdravé a jen pohybově pomalejší tak že to není důvod k cvičení. Přeji hlavně hodně zdraví a pevné nervy ![]()
Holky ale ted zrovna mi volala máma že kamarádka její kolegyně má 2 leté dítě (asi chlapec) a má těžkou hypotonii..nezvedne ani hlavu, vojtovka nepomáhá…dala jsem jim číslo na ten můj tým doktorů, ale nevím nevím..
officiální diagnoza není, pač ještě nikdo nic nenašel.
Holky, nečetla jsem celou diskusi, jen kousek. My vojtovku cvičíme a jsem za to ráda. Jasně, nelíbí se mi jak malá ječí, ale řve proto že se jí nelíbí konkrétní cvik a jí nepřirozná poloha. Cvičíme třetí týden, na začátku cvičení malá zvedla hlavičku max 1-2cm nad podložku, teď ji zvedá nádherně. Byli jsme poslané s predilekcí a skoliotickým postavením páteře. Už i ty zádíčka máme lepší, malá nevypadá jako rohlíček
Ono na začátku se mi taky nezdál náš problém nějak velký a ten jekot mě šíleně stresoval, ale Adélka si nacvičení zvyká a já jsem nadšená jaké vidí pokroky. Třeba u polohy na zádech nebrečí vůbec, na zádech decentně, ale na boku ji snad berou čerti ![]()
@Malike píše:
Holky ale ted zrovna mi volala máma že kamarádka její kolegyně má 2 leté dítě (asi chlapec) a má těžkou hypotonii..nezvedne ani hlavu, vojtovka nepomáhá…dala jsem jim číslo na ten můj tým doktorů, ale nevím nevím..
officiální diagnoza není, pač ještě nikdo nic nenašel.
A to to nezacali resit driv nez ve dvouch letech???