Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Jana525 píše:
@meluzi ale me se to vubec nedotklo neboj
To jsem ráda. Jen příště prosím.. bez rýpání. Opravdu to nemám ráda.
@mirecekblbecek píše:Derivace
@meluzi jen tak pro legraci, už jsem to zapoměla, co jsouu derivace, integrál? poprosím o vysvětlení stručně a polopaticky, děkuji
Integrály
a integrál z 1 = x, tzn. x je primitivní funkce k 1
Obrázek by jistě napověděl více. A navíc je to opravdu velmi laicky. Myslím, že by šlo i jednodušeji. Ale zase, nejsem pedagog. A myslím, že člověku, který se neživí výpočty je znalost této části matematiky celkem k ničemu. V matematice jsou důležitější věci, které by měl běžný člověk umět.
@meluzi píše:
Derivace
- směrnice tečny (tangenta, kterou svírá tečna křivce fce f(x) s osou x)
- např. máš fci f(x)=1, to jest vodorovná přímka, ketrá prochází osou y souřadnicí o hodnotě 1 tudíž s osou x svírá úhel 0 - derivace f(x)=0, kdežto když tu „čáru naklopíš“ napíšeš např fci f=x(na druhou) - derivace bude =2*x, konkrétní fční hodnotu zjistíš pouhým dosazení x-ové souřadnice
Integrály
- to je de facto inverze k derivaci nebo- li, když f=x, pak derivace=1
a integrál z 1 = x, tzn. x je primitivní funkce k 1Obrázek by jistě napověděl více. A navíc je to opravdu velmi laicky. Myslím, že by šlo i jednodušeji. Ale zase, nejsem pedagog. A myslím, že člověku, který se neživí výpočty je znalost této části matematiky celkem k ničemu. V matematice jsou důležitější věci, které by měl běžný člověk umět.
- grafický význam - obsah plochy pod křivkou, nebo-li f=1 a M=[0;2] - tohle znamená, že funkce ti udělá vodorovnou čáru a ty chce vědět jaký je obsah pod křivkou f=1 na intervalu M od 0 do 2 > toto ti vytvoří obyčejný obdélník
děkuji moc za vysvětlení, ale je to moc dlouho, co jsem měla matiku, takže jsem nepochopila nic, není to tebou, jen já mám rozsáhlé výpadky
ve znalostech ![]()
@mirecekblbecek píše:
děkuji moc za vysvětlení, ale je to moc dlouho, co jsem měla matiku, takže jsem nepochopila nic, není to tebou, jen já mám rozsáhlé výpadkyve znalostech
Ono já nevím jaký máš stupeň vzdělání.. Ale jestli jsi SŠ, tak si to třeba vůbec neprobírala. My to kupříkladu na SŠ neměli. On je v tom děsný binec, tohle se mi také nelíbí, že ty školy nejsou sjednoceny v tom, co studenty učí.
@meluzi píše:
Ono já nevím jaký máš stupeň vzdělání.. Ale jestli jsi SŠ, tak si to třeba vůbec neprobírala. My to kupříkladu na SŠ neměli. On je v tom děsný binec, tohle se mi také nelíbí, že ty školy nejsou sjednoceny v tom, co studenty učí.
matika naposledy na sš, derivace mám pocit jsme brali, jenže to je dlouho. navíc jsem se učila na zkoušku, mívala jsem2, ale mám mozek vygumovaný, spíš by mi pomohl os. výklad s obrázkem, ale je pravda, že to vědět nemusím. Mě vždycky vyděsí, kolik toho neumím, před chvílí jsem četla něco z lékařství, tam jsem se taky nechytala, ale brala jsemjen základy na škole.
@mirecekblbecek píše:
matika naposledy na sš, derivace mám pocit jsme brali, jenže to je dlouho. navíc jsem se učila na zkoušku, mívala jsem2, ale mám mozek vygumovaný, spíš by mi pomohl os. výklad s obrázkem, ale je pravda, že to vědět nemusím. Mě vždycky vyděsí, kolik toho neumím, před chvílí jsem četla něco z lékařství, tam jsem se taky nechytala, ale brala jsemjen základy na škole.
Znalost tohoto není opravdu vůbec podstatná. I když, někdo by mi mohl říct, že se mýlím. Já si stojím za tímhle názorem. A z toho, že zapomínáš znalosti si nic nedělej. Když to nepoužíváš tak to zapomínání jde velmi snadno. Já bych třeba dneska neprošla z dějepisu a zeměpisu.. to jsou moje noční můry. A to jsem ten „zemák“ tak hezky uměla (kdysi).
Děvčata, požádala jsem meluzi, aby mě zasvělila do tajů matematiky, s jedním záměrem-abyste pochopily, že každá jsme „královna“ v něčem jiném. Ona se mi nevysmála, naopak byla velmi tolerantní, je velmi jednoduché odsoudit člověka v oblasti, ve které si nění příliš jistý. Teď jsem vám dokázala, že umí být velkorysá, shovívavá. Takže si myslím, že rozhodně je na dobré cestě k tomu, aby byla mistrem i v oblasti sociální. A té, která jste pochopila její výklad, gratujuji, jste lepší než já.
Meluzi, tak jsem si to dneska tu matiku přečetla znovu a dneska bych to pochopila, přeci jen je ráno… ![]()
@meluzi píše:
Ano souhlasím… Lidstvo je rozežrané… A dnes máme takových možností.. Já než pozřít mrtvý zvíře, válka/neválka - radši půjdu spáchat harakiri. Váhu mám takovou jakou mám.. A co nejde.. Protože říct co nejde je mnohem jednodušší než co jde. NApř lečo.. nejím ho proto, protožže se mi prostě pak vrací.. Hrozně mě po něm pálí žáha, tak proč to do sebe budu cpát mermomocí, když za syrova a samotná mi ta zelenina nedělá žádný problém??..U doktora spec. na obezitu jsem nebyla.
Takže zvířata jsou důležitější než ty? Radši si úplně rozdrbeš životosprávu, budeš mít brutální nadváhu, ale hlavně že nesníš zvířátko? Nevím no, neříkám, že je nutné jíst maso každý den nebo obden, taky nejsem žádný extramasožravec, ani děti k tomu nijak zvlášť nevedu, ale když vidím, že mi to ničí ničí zdraví, tak sorry, ale moje zdraví je přednější než šťastná kravička na louce
. Já mám taky nadváhu, chodím k výživové poradkyni a dodržuju to, co mi řekne. Kdybych furt mektala co nejím, co nestíhám, co nemůžu, tak bych nezhubla nic, ale jelikož dělám, co se mi řekne, tak hubnu a cítím se mnohem líp! Možná bys to měla taky zkusit…v přírodě zvířata taky nejsou moc outlocitná a potravní řetězec platí pro všechny
. Držím palce!
@mirecekblbecek píše:
Meluzi, tak jsem si to dneska tu matiku přečetla znovu a dneska bych to pochopila, přeci jen je ráno…
Jsem ráda, že se to z toho dalo pochopit. Ono po netu, bez možnosti grafického znázornění (samozřejmě, že by to šlo nakreslit, jen nemám čas patlat se s tím v CADu a nebo se prát se skenerem) je trochu problém vysvětlovat věci, které mají i geometrickou podstatu. Ono umět vypočítat integrál není až taková věda (jsou na to odvozeny vzorce z definice derivací pomocí limit), ale podle mě je podstatné vědět i o těch geometrických vlastnostech.
Ale jak říkám… Většině lidí to k ničemu není. Pochybuji, že by např. zahradník počítal plochu záhonu pomocí integrálu, i když výjimky se samozřejmě najít mohou.
@meluzi píše:
A myslíš, že já chodím pařit? Ne dřepím doma a dělám věci do školy. I když ano tenhle semestr si mohu dovolit ten luxus být 2-3 hodiny týdně nedělat do školy nic.A sorry, ale od tebe mám pocit, že si na mně posledních pár příspěvků vylíváš zlost.. Nevím do hlavy ti nevidím. Třeba to můžeš myslet i dobře, co já vím?? Tak já si tedy také rýpnu.. Když máš dítě, které vyžaduje nonstop péči, kde bereš čas rýpat zde do mně? Omlouvám se, normálně takhle na nikoho nereaguji, ale jak ty na mě tak já na tebe.
A ještě dodám ano nedokážu se vcítit do tvé životní situace. A ty zase do moji. Takže soudy, že to je určitě tak jak tvrdíš si prosím nechej. Neznáš mě, já neznám tebe.
Hodně štěstí do budoucna
A to bude ten kámen úrazu, ne? Jestli škole musíš věnovat všechen svůj čas, tak je něco špatně. Asi na to prostě nemáš, no
Já na VŠ učím (státní škola, přírodovědný obor) a snažím se, aby studenti ty základy pochopili na hodinách a pak už na nich mohli logicky stavět. Ukoly na doma nedávám…To jim raději všechno 5× zopakuju. Máme přece vychovávat myslící lidi, co si samostatně poradí v praxi a ne nabiflované teoretiky, to je pak studium pro studium ![]()
U tebe vidím problém, že o všem moc přemýšlíš a pokud vyjdeš ze špatných základů, tak jsi tam, kde jsi. Objektivně teď prožíváš nejvolnější, nejbezstarostnější období svého dospělého života. Pak už to bude jen a jen náročnější - více povinností. Pokud se už ted v tom plácáš, že sis zadělala na takovou obezitu, tak děláš něco hodně, ale hodně špatně.
@brisco jsem rada, ze mi nekdo, kdo tomu rozumi, potvrdil muj nazor, ze pokud nekdo musi tolik hodin studovat, tak je neco spatne. Sama jsem na to nemela odvahu, protoze jsem si rikala, ze jsou treba preci jen obory, kde to jinak nejde ( i kdyz mezi ne bych zaradila treba medicinu). Ale presne tohle jsem si rikala, proboha, kdyz nekdo sedi cely den ve skole a dava pozor, proc pak musi do noci biflovat? Jo, co bych ja dala za denni studium ve skole.
@brisco píše:to si nemyslím, každé období má svoje, děti mají dětské starosti, dospělí taky, obojí má stejnou váhu. Jak čas běží tak se učíme za pochodu, ale nemusíme ten tlak vnímat jako nutně negativně, stačí změnit myšlení. A že o všem přemýšlí? To je jedině dobře, prostě to není ten typ co má vše na háku, a že se učí celý den? NO a co, je vidět, že je holka snaživá, co já bych za takovou dala, ti moji chachaři celý rok neotevřou knížku, podle toho ty známky vypadají, pořád vysvětluju, učte se, málo platný, musí do toho dozrát, třeba časem pochopí, třeba ne.
A to bude ten kámen úrazu, ne? Jestli škole musíš věnovat všechen svůj čas, tak je něco špatně. Asi na to prostě nemáš, noJá na VŠ učím (státní škola, přírodovědný obor) a snažím se, aby studenti ty základy pochopili na hodinách a pak už na nich mohli logicky stavět. Ukoly na doma nedávám…To jim raději všechno 5× zopakuju. Máme přece vychovávat myslící lidi, co si samostatně poradí v praxi a ne nabiflované teoretiky, to je pak studium pro studium
U tebe vidím problém, že o všem moc přemýšlíš a pokud vyjdeš ze špatných základů, tak jsi tam, kde jsi. Objektivně teď prožíváš nejvolnější, nejbezstarostnější období svého dospělého života. Pak už to bude jen a jen náročnější - více povinností. Pokud se už ted v tom plácáš, že sis zadělala na takovou obezitu, tak děláš něco hodně, ale hodně špatně.
@brisco píše:
A to bude ten kámen úrazu, ne? Jestli škole musíš věnovat všechen svůj čas, tak je něco špatně. Asi na to prostě nemáš, noJá na VŠ učím (státní škola, přírodovědný obor) a snažím se, aby studenti ty základy pochopili na hodinách a pak už na nich mohli logicky stavět. Ukoly na doma nedávám…To jim raději všechno 5× zopakuju. Máme přece vychovávat myslící lidi, co si samostatně poradí v praxi a ne nabiflované teoretiky, to je pak studium pro studium
Já, ale nebifluji. Jestli jsem tenhle semestr přečetla jedny skripta? Trávím čas nad úkoly. Jeden úkol mi trvá 1-12 hodin. Úkoly jsou počítací i rýsovací. A tenhle semestr jsem jich měla 34. Je pravda, že tu jsou lidé, kteří si za jejich vypracování platí a nebo to opisují od ostatních. Ale také spousta těchto osob potom vyhoří u zkoušek.
A k tomu druhému nemám momentálně co říct. Chyby někde jsou a pracuji na jejich nalezení.
@Jana525 píše:
@brisco jsem rada, ze mi nekdo, kdo tomu rozumi, potvrdil muj nazor, ze pokud nekdo musi tolik hodin studovat, tak je neco spatne. Sama jsem na to nemela odvahu, protoze jsem si rikala, ze jsou treba preci jen obory, kde to jinak nejde ( i kdyz mezi ne bych zaradila treba medicinu). Ale presne tohle jsem si rikala, proboha, kdyz nekdo sedi cely den ve skole a dava pozor, proc pak musi do noci biflovat? Jo, co bych ja dala za denni studium ve skole.
Třeba proto, že mám úkoly? Viz. příspěvek nad tím. A jen pro info, ty úkoly jsou z povinných předmětů. Z volitelných předmětů většinou není žádná domácí úloha. Maximálně se odevzdávají protokoly o průbězích měření, pokusů, atd. A to se prakticky vždy stihne už v hodině.