Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@whitehorse píše:
ono hlavně, co sem četla, tak očkovat před dosažením 3.měsíce je celkově o ničem. nezralý imunitní systém to „nepobere“ a vakcína je vlastně k ničemu. jen organizmus zatíží.
to máš pravdu!!
@Nadji píše:
@rychnov3 Pediacel je schválený, viz SUKL, i vakciny.net. V Brně v očko centru ho normálně očkují. Pokud jste měli takovou reakci, už bych asi neočkovala nic, ale záleží na vás. Dá se rozložit na různé jiné vakcíny doočkování, máš na volbu očkovací látky právo ze zákona. Hodně poradí maminky v neočkovací diskuzi.
Nadji. Vy jste očkovali v Brně v očko centru? Kde to je? Nám dala Mudr žádanku do Brna na infekční, prý nám sama jinou vakcínu píchnout nemůže- chtěla jsem Pediacel. ![]()
Jinak jsem uvažovala i nad Infanrix Hib, ale není v něm obrna a u té je riziko, že by to dítko mohlo chytit od těch co jsou očkovaní. Je to přenosné z výkalů, vzhledem k tomu, že děti s oblibou kadí do vody, tak bych musel dát dítěti bez naočkované obrny doživotní zákaz koupání. ![]()
@Lerry píše:
Nadji. Vy jste očkovali v Brně v očko centru? Kde to je? Nám dala Mudr žádanku do Brna na infekční, prý nám sama jinou vakcínu píchnout nemůže- chtěla jsem Pediacel.Jinak jsem uvažovala i nad Infanrix Hib, ale není v něm obrna a u té je riziko, že by to dítko mohlo chytit od těch co jsou očkovaní. Je to přenosné z výkalů, vzhledem k tomu, že děti s oblibou kadí do vody, tak bych musel dát dítěti bez naočkované obrny doživotní zákaz koupání.
A jak dlouho po očkování to mají děti v hovínách?
Tak to jsem zatím nezkoumala, jak dlouho. Je to info od homeopatky mé švagrové. Do kojo plavání nechodíme, ale stejně se tomu pak nedá moc vyhnout- škola, školka, tam se jezdí hromadně plavat, atd.
@Lerry píše:
Tak to jsem zatím nezkoumala, jak dlouho. Je to info od homeopatky mé švagrové. Do kojo plavání nechodíme, ale stejně se tomu pak nedá moc vyhnout- škola, školka, tam se jezdí hromadně plavat, atd.
No ale to určitě nebudou vylučovat tak dlouho. ![]()
To s přenosem obrny výkaly platí ale jen u živé vakcíny (na lžičku), ta už se dnes v ČR nepoužívá. Viz http://www.vakciny.net/…vani/OPV.htm
Očkování živou perorální vakcínou (OPV) simuluje imunitní odpověď v rozsahu analogickém přirozené nákaze divokým poliovirem. Také se během prvních dní objevuje rychlý nástup rostoucích hladin IgM protilátek, které do dvou až tří měsíců vymizí. Analogicky pozvolný nárůst postvakcinačních IgG protilátek vede k jejich dominanci a perzistenci. Na rozdíl od přirozeně indukovaných jsou postvakcinační protilátky zkříženě reagující a dokonce mohou snížit riziko paralytické poliomyelitidy odlišného sérotypu.
Postvakcinační virémie se prokázala vylučováním vakcinačního živého polioviru dva až pět dní po očkování v sekretech a ve stolici. Jeho vylučování v sekretech kulminuje zpravidla první týden po očkování a pozoruje se u 70-90 % očkovanců bez ohledu na sérotyp.
Osoby sekundárně imunizované přenosem vakcinačního viru z očkovance, mohou poliovirus vylučovat druhý (rodinní příslušníci) nebo až čtvrtý týden (náhodný kontakt) po expozici. Slizniční imunita zprostředkovaná především sekretorickými IgA byla pozorována mimo jiné také u jedinců, jejichž hladiny sérových protilátek byly buď nízké, nebo žádné.
Živý vakcinační virus totiž může podstoupit stejné nebo podobné proteolytické štěpení např. trypsinem, jako divoký poliovirus, a tak vznikají nové virové antigeny stimulující mnohospektrální sérovou i slizniční imunitní odpověď.
Jako očkování živou perorální vakcínou také inaktivovanou IPV vakcínou se stimuluje humorální imunita reprezentovaná IgM a IgG sérovými protilátkami.
@Lerry píše:
Nadji. Vy jste očkovali v Brně v očko centru? Kde to je? Nám dala Mudr žádanku do Brna na infekční, prý nám sama jinou vakcínu píchnout nemůže- chtěla jsem Pediacel.Jinak jsem uvažovala i nad Infanrix Hib, ale není v něm obrna a u té je riziko, že by to dítko mohlo chytit od těch co jsou očkovaní. Je to přenosné z výkalů, vzhledem k tomu, že děti s oblibou kadí do vody, tak bych musel dát dítěti bez naočkované obrny doživotní zákaz koupání.
to je zajímavé, že Vás nechce Dr naočkovat Pediacelem. Já se s ní sice musela chvilku pobavit, ale pak nám ho objednala a máme ho přímo u ní v ledničce, jako má ona i ostatní vakcíny. žádné vyzvednutí v lékárně a problém s uchováním při transportu tím pádem ani není.
@aiko24 děkuji za odpověď. první dva řádky jsem pochopila, ale u toho zbytku si už tak jistá nejsem. ![]()
@whitehorse píše:
to je zajímavé, že Vás nechce Dr naočkovat Pediacelem. Já se s ní sice musela chvilku pobavit, ale pak nám ho objednala a máme ho přímo u ní v ledničce, jako má ona i ostatní vakcíny. žádné vyzvednutí v lékárně a problém s uchováním při transportu tím pádem ani není.
A už budete očkovat?
@marca46 píše:
@aiko24 děkuji za odpověď. první dva řádky jsem pochopila, ale u toho zbytku si už tak jistá nejsem.
Ten zbytek je nakopírovaný z vakciny.net ne že bych to tak sypala z hlavy ![]()
Dřív se používala živá vakcína, tj. byl v ní živý aktivní vir obrny, který opravdu pak mohl někoho nakazit ze stolice dítěte. Dnes se ale v hexe používá inaktivovaná očkovací látka proti obrně, tj. stimuluje sice imunitní odpověď, ale nemůže už nikoho nakazit - vir obrny je inaktivovaný formaldehydem.
@aiko24 děkuji. my zatím nebudeme očkovat, tak se mi teď ulevilo. ![]()
@Lerry píše:
Ale néé, to platilo u živé vakcíny, která už se od roku 2007 dětem nedává. Obrna po očkování Infarixem Hexa přenosná není.
@alifie píše:
Ale néé, to platilo u živé vakcíny, která už se od roku 2007 dětem nedává. Obrna po očkování Infarixem Hexa přenosná není.
tak to je super ![]()
Hned to švagrové přednesu, pravda je, že ona to s tou homeopatkou řešila už před pár lety a teď mi to jen řekla, když jsem na ni vybalila co si myslí o očku a neočku.
jj, peklo je všechno očkování do kterého tě někdo nutí pod pohrůžkama pokuty a diskriminace dítěte ve školních zařízeních.
nikdo nic nehlásí, nikdo nic neřeší a jen nám řeknou - co očkuju tak sem žádné reakce neměla - bodejt, když by to museli hlásit dál, tak to vymluví, že to s tím nemá souvislost a jede se dál.
mně vadí to, že si rodiče nemohou zvolit čím naočkují a kdy naočkují, pokud vůbec. direktiva daná státem a přitom nikdo za nic neručí a nikdo nedá odškodné. a případné nežádoucí účinky - ale prosím vás, to nemůže být po očkování, to už musel mít předtím.