Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ifis u nás proběhlo očkování Pediacelem naprosto v pohodě, všechny dávky ( očkovali jsme 2+1 a začli jsme v půl roce. Reakce žádné. A není pravda, že Pediacel je zastaralý, je mnohem novější nez hexa, doktorka o tom asi ví úplně kulový
A reakce na Pediacel jsou dle zkušeností z mého okolí bud žádné nebo velmi malé oproti normální hexe…
@Ashia muzu se zeptat k tomu 2+1, meli jste pauzu mesic nebo dva mezi jednotlivymi davkami?
@Blanch89 1. dávku jsme měli v březnu, druhá měla následovat za 2 měsíce, ale proběhla nemoc, takže druhou dávku dostala za necelé 3 měsíce od první dávky a poslední třetí dávka byla půl roku po té druhé… Ono u toho schématu 2+1 by měla být pauza mezi první a druhou dávkou minimálně 2 měsíce. S pauzami 1 měsíc se to dělá u schématu 3+1.
@Blanch89 no asi těžko by to vadilo, když tak dr očkuje ![]()
EDIT: Loni ji nabídl české Národní imunizační komisi s cílem alternativního očkování k vakcíně Infanrix Hexa… Schéma očkování oběma vakcínami je naprosto totožné, tj. jak 3+1 tak 2+1. http://www.vakciny.net/…_2012_13.htm
@Blanch89 tady je když tak pár info o těch schématech http://www.vakciny.net/…_2011_01.htm
Každopádně řekněme obecně u normál očkování platí, že mezi dávkami má být odstup minimálně měsíc, když jsou to měsíce dva, tak to vůbec nevadí, nemusí se striktně vyšilovat s tím, že to musí být hned po měsíci. Starší děti (víc jak půl roku) se očkují spíše v tom schématu 2+1 a měl by být ten odstup min. 2 měsíce mezi 1. a 2. dávkou, zminují to i v příbalovém létáku k Pediacelu
@Ashia tak to je super, ze jste měli všechny dávky bez reakce
Kéž by to tak bylo i u nás!
Jinak co se těch rozestupů mezi jednotlivýma dávkama týká, tak jsem četla, že je obecně lepší rozšířit interval mezi dávkami na 2 měsíce i déle, že je lepší protilátková odpověď
Koneckonců ono to stejně nejde naplánovat úplně přesně, když kontraindikací očkování je i prořezávání zubů
Mám pocit, že malýmu se teď pořád něco prořezává a vždycky u toho hicuje, tak to jsem zvědavá, jak se do toho budem strefovat s očkováním ![]()
@ifis Ano taky jsem četla, že když je rozestup ty 2 měsíce, že je pak lepší účinnost. A co se týče těch zubů, tak to se nedá úplně vychytat, naší malé začaly zuby růst ve 3 měsících a rostly celou dobu, takže zuby už jsme pak ohledně očkování neřešili, jinak bychom nenaočkovali asi nikdy, spíš se vždy snažím dodržovat aby nebyla dcera nemocná, po nemoci jsme pak skoro měsíc čekali, než jsme šli na další dávku. A bylo docela vtipné, tu poslední dávku jsme odkládali asi o týden, už ted nevím přesně proč, kvůli nemoci to nebylo, no a ten den se malá začla chovat jak blázen, prostě měla extra špatný den, no a kdybych ten den očkovala jak to mělo být původně, tak bych to pak určitě přisuzovala reakci na očkování a trhala bych si hlavu, přesto to byl normální stav, prostě jen měla špatný den.
@Ashia no já to s těma zubama pochopila tak, že se jedná pouze o dobu, kdy se prořezávají skrz dáseň, což u syna většinou trvá pár dní - je protivný, ukňouraný, špatně spí, má zvýšenou teplotu, tělíčko bojuje, tak to bych s očkem asi pár dní počkala. Až už zub prořízne dáseň a už jen roste, tak už je to v pohodě. Jinak jak píšeš, bysme nenaočkovali asi nikdy ![]()
@Bejbyy píše:
B má poslední Pediacel 27.1.
tak ať to proběhne v pohodě
, pak pisni
@Blanch89 tak jsem mluvila s homeopatkou. Strach je opravdu úhlavní nepřítel, že si člověk má uvědomit, jestli má větší strach očkovat nebo větší strach neočkovat, podle toho se rozhodnout a pokud tedy očkovat, tak v klidu. No a co se homeopatik týká, tak prý nedoporučuje podávat preventivně, že se tím tělu dává najevo, že se čeká reakce. Ale pokud rodiče něco přesto chtějí pro větší klid, tak dává Thuju 9CH, několik dní před očk. 3kul. 3× denně. No a po očku homeo dle reakce (silicea, belladona aj.), ale to jsme už nerozebíraly. No takže tak ![]()
Ahoj mohu se Vás prosím zeptat? Syn nyní 9m ( očkován v cca 7 m. 14.1.) první dávka Pediacel, měl nález alergie na BKM, bála jsem se reakce, naštěstí první dávka jen bulka v místě vpichu..jenže!!! kvůli té alergii mu dělali náběry krve aby zjistili jak je na tom a zjistili tzv. neutropenii tzn chyběli nějaké typy bílých krvinek…zřejmě reakce na očkování nebo virózu - myslím že spíše to očkování… nyní nás dr trochu nutí abychom už naočkovali druhou - je to měsíc a týden… a já nechci protože syn( zaváděna ABKM) to asi přestaneme…chtěli jsme zkusit abychom věděli jestli ještě je alergie..potom u nás v rodině opary, dr také opar, syn rostou zuby a měl 37,2 37,1 tak nějak se to střídá… ted jsem zjistila, že vakcína se má dát nejdříve!!! za měsíc a ne jak mi dr tvrdila že do 2 měsíců… tzn myslíte že mám být v klidu a nechat to až na jaro až to bude ok? Případně se poradím o těch lab. hodnotách krevního orazu protože to mě děsí nejvíce
… A pokud chci schéma 2+1 je tedy čas jsem pochopila že? Syn tam tu bulku ještě má..takže asi opravdu posunu??
Díky moc pokud mi odpovíte!!! A potom..nevím jestli teď zavádět tu ABKM ( Mléko) a zkusit to a pak očko třeba za měsíc, nebo nechat být a zkusit až po očku…
díky…
Ještě bych vám chtěla říci že jsem se ptala přímo Elekové a ta mi řekla že 6 až… měsíců může být 2. dávka dána a dítě má být zdravé měsíc!!! před očkováním
… a když jsme měli teploty před týdnem i když jen 37 je to blbě nehledě na ten krevní obraz který asi způsobilo opravdu očkování… a prý při každém dalším se to snižuje - hladiny bílých krvinek a tak se může narušit imunita…
…
![]()
@Markykuk Tak 2+1 máte automaticky s Pediacelem a takto pozdním začátkem očkování ne?
Jiank bych ještě počkala klidně, vyřešila krevní obraz, ale za mě neodkládala zbytečně a jak bude zdrávo dala druhou dávku.