Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@rochy Díky za odpověď. Uvidím jestli vakcína 2016 bude, jestli ne, tak holt začnem očkovat hibem v 6.měsících. Musím se teda přiznat, že jsem trochu posera, zvlášt po místních zprávách o tom, jak stoupá počet nemocných černým kašlem atd..
Já se taky bála, ale nechodila jsem mezi davy..na druhou stranu jsem nechtěla očkovat v zimě..takže očkovat jen na jaře a v létě…taky vím o případěch kdy mělo neočkované dítě černý kašel a bylo to v pohodě a má protilátky na celý život…a jsou případy totalně poročkvané rodiny i miminka a miminko stějně čeny kašel dostalo…ono se dokonce uvadí že ta vakcía z 60 % nefunguje…to je vleké procento na to aby mne přesvědcilo o tm, že bezpečněji je očkovat co nejpozději to jde…on i Hib má reakce…tak přeji dobré rozhodnutí…a hlavně očkujte jen když je miminko uplne v poradku a jen když v jste o tom přesvedcena…jinak odkladat odkladat…
@rochy Jo, kvůli tomu jsme odložili právě o měsíc, jenže to už pediacel asi nebude. U nás je nosič nemocí starší dcera z té naší školy ( pracuju tam jako uča, tak vím, kolik nemocí tam děti dotahnou), i z toho mám trochu obavy. Půl roku nám bude v září. Hibem jsem očkovala první dceru a myslím že to bylo úplně bez reakce, jen trochu víc spala.
Hib má jen čtyři složky, Pediacel pět, nevím pořád, co je lepší no.
Taky bych se divila, ze se nekde da koupit sarze s platnosti do roku 2016, kdyz se vsude pise, ze posledni dostupna je do 7/2015.
Osobne bych takhle maly miminko neockovala. Co jsem se dozvedela, tak i z neurologickeho hlediska je lepsi pockat minimalne 6 mesicu, tak dlouho trva nez se vytvori bariera v mozku, aby byla aspon nejak ochranila proti neurologickym problemum. To bych radsi sla do jine vakciny, ale odlozila bych. My doma vzdycky rikame, ze jak je mozny, ze stejnou ockovaci davku pichaji do 4 kg telicka, tak pak do 10kg nebo dospeleho? Jak se s tim pak ten slaby organismus muze vyrovnat. My jsme cekali do 18 mesicu, puvodne jsem myslela, ze jen do 12 mesicu, ale vyskocil ji ekzem, tak jsme to jeste odsunuli.
Urcite musi byt nejakou dobu mimco zdrave.
Jinak pokud clovek prodela cerny kasel, tak ma imunitu na cely zivot. Ockovani ho muze chranit jen na 3 roky, pokud jestli, a to ti jeste nikdo nezaruci, ze ho opravdu ochrani, kdyz uz jsou i nove mutace viru, na ktere neni vakcina stavena. Dulezite je prezit prvnich 6 mesicu, kdy dite jeste nedokaze odkaslavat.
Zdravím všechny maminky. My máme koupené 2 dávky pediacelu s exp. 6.2016, ale mám je už od roku 2013 (u pediatra v lednici). Stále jsem odkládala a odkládala, malá má teď 23 měsíců a kromě rýmiček od zubů zcela zdravá. Chodíme denně ven, do obchodů, dětského centra, do bazénu atd. Všichni na mě koukají jako na cvoka, ale jsem za rozhodnutí odložit očkování ráda. MMR ještě nemáme taky, nevím, jestli vůbec dám. Pediacel možná začneme píchat v září, mám připravené i kapky Joalis Deimun Aktiv, na zmírnění reakcí.
Takže za sebe radím odkládat, ať má šanci vlastní imunita…
Je super, že někdo má takový přístup jako Vy a nejde se stádem, my začali očkovat Pediacelem v roku…a jestli bude MMR to tedy vubec nevim…spiše ne…nejhorsi je ze zdravotnici maji daleko min informaci nez matky co studuji, dneska jsem např. slysela v ordinaci jak sestricka rika jedne mamince o očkovani a řikají ji klidným hlasem, že po očkování ma dítě celožovotní imunitu proti tem nemocem…ach jo
Tak to je vazne na
![]()
Jsem taky zdravotnik, ale potom, co jsem probděla spoustu nocí nad informacemi o očkování, už tomu vůbec nevěřím…
To MMR taky nechci dávat, uvidim, co na to řeknou ve školce… Doma zůstat nemůžu a babičky taky pracujou… ![]()
Ahoj, my prvního očkovali, druhýho ne. Strašně mě mrzí, že nemůže do školky, zatím pracuju jen o víkendech. Zkuste si přečíst DOBA JEDOVÁ, je tam nejen o očkování a čtivě. Mám hodně silnou intuici, a měla jsem v sobě jasné NE. Čím víc se dozvídám, tím jsem si jistější.
Udajně i ta školka jde se šikovnou pediatričkou a dobrou ředitelkou obejit..když je rozočkováno tak se dá napsat, že se očkuje…a navic MMR se da naočkovat až myslim do 15 let…to je horni hranice…takze to s tou školkou je jen vydirani…ale taky uvidim jak to budu řešit v budoucnu…
Zatím horní hranice myslim není, ale od ledna má být novela, kdy bude druhá dávka odsunuta na 7-8 rok, ale první se bude muset dát už v 15-18 měsících, nebo tak nějak…
Náš doktor už mě strašil kvůli školce. Zatím mi odklad toleruje, protože už mám zaplacenej ten Pediacel, ale nadšený není… ![]()
A ta Doba jedová je masakr. Já začínala s knížkou od Elekové..
Ano znám, Eleková je zajímavá má to velmi racionálně srovnané. Ja myslim at si každý děla co chce..ale at nas Stat nenutí dělat něco co tak necítíme. No s tím MMR to bude asi boj…ale nejak to dopadne…stejně jestli začnete Pediacel až tak pozdě tak už MMR před nastupem do školky nestihnete…tam by mel byt taky nejaky rozestup a hlavně zdravé dítě a taky neočkovat v zimních měsícíh..no to potom člověk už nechape jak někdo může dodržet všechny podmínky bezpečného očkovaní a ještě stihnout všechny vakciny…myslim že to je nejvetsi problem…JInak s tim PEdiacelem..napisi vlastni poznatek…před par dny jsem si otevřela podobnou diskuzi ale v Anglii a tam Pediacel odsuzuji stejne jako my Hexu, ale myslim, že celý problem je v tom, že se tam plošně očkuje Pediacelem a tak jako Hexa již od 9. tydnu schema 3+1…takže věřím tomu, že odsunutí na pozdějsí dobu je rozumnější…Jen Pediacelem by se nemelo očkovat později než ve 4 letech ta poslední dávka..neb na to nejsou udelane testy…
Mluvíte mi z duše.
Zatím to mám naplánovane takto: 1. v září, 2. v listopadu, 3. květen až červen. Do školky by šla až od září, tak bych to mohla stihnout… Nebo jak dlouho se doporučuje odstup? Tohle jsem ještě nezjišťovala…
Asi se to da takto stihnout…myslim že tak tři mesice mezi Pediacelem a MMR…ja jen chci tu třeti davku Pediacelu davat po roku a ne po 6 mesicich…no a s tou MMR myslim, ze se to da naočkovat těsně pred skolkou…a nebo doktorka mi říkala že existuje klička napsat, že je očkována dle schematu..což je pravda..jen to ma vše posunuté…mne tedy doktorka tvrdila že onanepíše konkretne ktere vakciny jsou naočkovany, jen jestli dite je zpusobile pro nastup do školky a dle ní je zpusobile, i když je rozočkované,,,
Aha… ale to by šla třeba MMR dát eventuelně v té roční pauze, že?
Můj dr. asi žádné kličky nebude chtít. Zná mě sice už od mala, byl to i můj pediatr, tak mám asi trochu protekci, i díky vzdělání ve farmacii…ale odkladem nadšenej nebyl. Uvidím, třeba mile překvapí ![]()
A kde sídlí tak super doktorka?