Schizoidní manžel

Napsat příspěvek
Velikost písma:
447
27.1.21 18:34

3. ty rady tady jsou naprosto zvrácený. Poloviny žen tady má tisíce a dokonce desetitisíce příspěvků… De fakto to znamená, že tráví většinu dne tady… Všem každý hádá o deset let míň, všechny jsou veselé a chodí se hihňat s kamarádkami na míče.. ale když se rozepíšou jsou do jedné samy, opuštěné, pozdního středního věku a rezignované na to, aby je někdo měl rád. Znáte z biologie ten příklad mezi samičkami a samci lobstera? Víte jak se vaří… Do velkého hrnce se dá vařit voda, dají se do ní a uvaří se v ní. Poklice je ale třeba na ten hrnec dát jen pokud vaříte samce, ti ve chvíli, kdy se voda začne vařit začnou kooperovat, pomáhají si, aby se ven vyšplhali aspoň někteří. Samice proti tomu se strhávají dolů, jestli se mám uvařit já tak ať i všechny ostatní. A to je důvod, proč být nějakou mladou holkou, která chce opravdu poradit jak ve vztahu dál, bych si nikdy nenechal radit na e-miminu od místních rádoby-psycholožek. Prostě proto, že nevěřím, že chtějí druhé pomoct. Chtějí ji jenom strhnout do stejného opuštěného svravu k kterém samy žijí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1392
27.1.21 18:50

Aaa odborník promluvil :P děkujem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
27.1.21 19:02

Já jsem ztratila nit někde v bodě 2 a dál jsem teda nedočetla :think: :think: :P

Příspěvek upraven 27.01.21 v 19:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106906
27.1.21 19:24
@Betule25 píše:
@Mayaa007 píše:
Aaa odborník promluvil :P děkujem [/citaceJá jsem ztratila nit někde v bodě 2 a dál jsem teda nedočetla :think: :think: :P

zrejme dalsi schizoid

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1392
28.1.21 07:31
@Betule25 píše:
Já jsem ztratila nit někde v bodě 2 a dál jsem teda nedočetla :think: :think: :PPříspěvek upraven 27.01.21 v 19:48
:mrgreen: No trochu psycho :P
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
28.1.21 16:23

@honza273
A ty tady delas co? Precetla jsem zhruba polovinu diskuse, kterou jsi zalozil asi pred rokem+, a musim rict, ze myslenka ok, provedeni o dost horsi.
Pises z pozice machistickeho hovadka s nazory z predminuleho stoleti, plives spinu, generalizujes, povysujes se… V tehle diskusi jsi to predvedl par excellence.
Podivej se zkusmo treba na Premysla Orace. Ten muze byt v podobnem veku a muze mit v zivote podobny status (?) a taky tady zenam v zasade radi, ale on to dela s urcitou vlidnosti a nadhledem, tedy asi o 1000 procent lip. Asi mu zeny (nebo neco jineho?) nelezi v zaludku.

Za to machisticke hovadko se omlouvam, je to moje uvodni pracovni hypoteza. Plne s tebou souhlasim, ze clovek by nemel hazet „diagnozami“, dokud toho cloveka dobre nepozna. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1392
28.1.21 17:48

@Sedmnactnulajedna No kdyby mě měl vyšetřovat takový lékař, tak asi uteču :lol:, nic ve zlém jako :P :mavam: Honzo 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
28.1.21 18:23
@Betule25 píše:
Já teda nevím, ale přítel se ke mně chová pořád stejně :think: :think:
Jak na začátku, kdy jsme se poznali, tak i nyní..
Nikdy nic nesliboval co by nemohl splnit, nebalamutil, nesnažil ze sebe dělat něco co není, nepřekypoval něhou a láskou :lol: :lol:
Jasně a stručně :palec:

To ten můj se ze začátku snažil. Sice mi nevyznával lásku, což jsem tak nějak podvědomě chápala a i mi i řekl, že on takové věci neříká, ale z jeho činů ta láska patrná byla velmi. Nyní je někde v půlce mezi projevovaným zájmem ze začátku vztahu a tou ignorací, která následovala záhy. Je znát, že mu úplně volná (už) nejsem. Dokonce mi přestal i dokazovat, jak mě vůbec nepotřebuje. :potlesk: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
28.1.21 19:08
@Mayaa007 píše:
@Sedmnactnulajedna No kdyby mě měl vyšetřovat takový lékař, tak asi uteču :lol:, nic ve zlém jako :P :mavam: Honzo 8)
:lol: :lol:
Tak jsem si teda pana doktora Honzu dočetla do konce :think:
Taková kratší slohovka no :lol:, ale asi jsem žena ' rozumu mdlého ', bo fakt nevím, jakou souvislost má jeho proslov s touto diskuzí :roll: :P
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1392
28.1.21 19:21

@Betule25 Buď v klidu já to taky vůbec nepochopila :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
28.1.21 19:21
@Nikdyvíce píše:
To ten můj se ze začátku snažil. Sice mi nevyznával lásku, což jsem tak nějak podvědomě chápala a i mi i řekl, že on takové věci neříká, ale z jeho činů ta láska patrná byla velmi. Nyní je někde v půlce mezi projevovaným zájmem ze začátku vztahu a tou ignorací, která následovala záhy. Je znát, že mu úplně volná (už) nejsem. Dokonce mi přestal i dokazovat, jak mě vůbec nepotřebuje. :potlesk: :palec:

My jsme si taky nikdy lásku nevyznávali oboustranně..
Jak to máte např. s oslavami, návštěvou přátel, nebo rodinné setkání?
Chodí přítel někdy s tebou nebo jdeš většinou sólo? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
28.1.21 19:22
@Mayaa007 píše:
@Betule25 Buď v klidu já to taky vůbec nepochopila :lol:
:lol: :lol: :lol: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.21 02:55
@Betule25 píše:
Ahoj, děkuji za příspěvek a tvůj názor..
Diskuzi jsem obnovila já, protože mě zajímá názor a zkušenosti v soužití/partnerství s člověkem se schizoidní osobností..
Přispívat tu může kdokoliv, kdo má k tématu co říct, ať už samotný schizoid nebo člověk žijící s ním v manželství/partnerství :palec:
Já osobně bych schizoida jako nemocného rozhodně nenazývala.
Taky bych si dovolila říct, že do tohoto fóra přispívají právě lidé, kteří přesně ví o čem je řeč.
Přesto děkuji za tvůj osobní pohled na věc

Něco jiného je schizoid - to je spíš nadávka
Něco jiného je schizoidní porucha osobnosti - označit tím člověka, který tuto poruchu nemá diagnostikovanou je také na úrovni nadávky
A zase něco jiného je schizofrenie - skutečně vážné onemocnění.

A nemyslím si, že je tu hodně těch co takovou zkušenost mají.

• Citovat
  • Upravit
39821
29.1.21 07:11
@Anonymní píše:
Něco jiného je schizoid - to je spíš nadávka
Něco jiného je schizoidní porucha osobnosti - označit tím člověka, který tuto poruchu nemá diagnostikovanou je také na úrovni nadávky
A zase něco jiného je schizofrenie - skutečně vážné onemocnění.A nemyslím si, že je tu hodně těch co takovou zkušenost mají.
…a přitom to odborníci popisují takto. Kdo chce, předem si to najde…

Jinak věřím, že to asi těžko lze popsat, natož že to je u všech stejné. Někdo se v popisu najde, jiný to asi odmítá…ale nejdřív by si něco o tom někteří přispěvatelé mohli něco přečíst…a někteří to opravdu použijí spíš jako nadávku.
Mmch - podle mě spolu lépe fungují tam, kde si k sobě člověk najde někoho podobného a nebo kdo s tím nemá nějak velký problém a ve vztahu netrpí. Ostatně - to platí pro všechno a všechny vztahy ;)

Doufám, že jsem se někoho nedotkla :andel:,sleduju tohle vlákno už od začátku. A ne, netýká se mě to, jen mě to zajímalo. Tak přidám ten kousek popisu. Mmch - tak nějak to je?

Schizoidní porucha osobnosti je charakterizována hlubokým
nedostatkem schopnosti vytvářet vztahy s druhými smysluplnou
cestou. Tito lidé mají problémy žít ve vztazích. Typické je stažení se
od společenských kontaktů, upřednostňování fantazie, samotářství
a introspektivní rezervovanost. Zpravidla vypadají studeně, odta- žitě, málo prožívají příjemné aktivity. Mají tendenci se odtáhnout
od ostatních do svého světa. Bývají přemýšliví a hloubaví, vytvářejí
si své systémy, svéráznou logiku a často jsou originální. Projevují
se navenek emočním chladem nebo odstupem a bývají lhostejní
ke chvále nebo kritice. Někdy vidí souvislosti, které nejsou, žijí mimo
svou dobu (Don Quijote). Okolím jsou vnímání jako samotáři. Cítí se
lépe obklopení věcmi než lidmi, mají velký problém vyjádřit vřelé
emoce, typicky imponují jako samotáři. Nesnadno navazují vztahy, často zůstávají sami, přesto se může najít partner, kterého některé
vlastnosti mohou na člověku se schizoidní osobností přitahovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aquarian
29.1.21 07:43
@Žirafa 69 píše:
Doufám, že jsem se někoho nedotkla :andel:,sleduju tohle vlákno už od začátku. A ne, netýká se mě to, jen mě to zajímalo. Tak přidám ten kousek popisu. Mmch - tak nějak to je?Schizoidní porucha osobnosti je charakterizována hlubokým
nedostatkem schopnosti vytvářet vztahy s druhými smysluplnou
cestou
. Tito lidé mají problémy žít ve vztazích. Typické je stažení se
od společenských kontaktů, upřednostňování fantazie, samotářství
a introspektivní rezervovanost. Zpravidla vypadají studeně, odta- žitě, málo prožívají příjemné aktivity. Mají tendenci se odtáhnout
od ostatních do svého světa. Bývají přemýšliví a hloubaví, vytvářejí
si své systémy, svéráznou logiku a často jsou originální. Projevují
se navenek emočním chladem nebo odstupem a bývají lhostejní
ke chvále nebo kritice. Někdy vidí souvislosti, které nejsou, žijí mimo
svou dobu (Don Quijote). Okolím jsou vnímání jako samotáři. Cítí se
lépe obklopení věcmi než lidmi, mají velký problém vyjádřit vřelé
emoce, typicky imponují jako samotáři. Nesnadno navazují vztahy, často zůstávají sami, přesto se může najít partner, kterého některé
vlastnosti mohou na člověku se schizoidní osobností přitahovat.

Mně na takových popisech baví, jak z nich vyplývá subjektivní postoj jejich autora, i přes zdánlivou objektivitu definice.

Třeba tady - co najít špatně na schizoidovi? Že nemá vztahy. Pokud ano, tak nejsou navázané „smysluplnou“ cestou. :lol:

A pokud se najde partner, který si se samotářem sedne, tak je vlastně vadný taky, protože ho přitáhly „některé vlastnosti“; z pohledu autora přece není možné, aby někoho přitahovala taková osobnost. :think:

Doteď jsem nepostřehl v diskuzi, co je na tom schizoidovi jako takovém vlastně špatně.
Myslím z definice, obecné špatné vlastnosti může mít kdokoliv nezávisle na tom, jakou „diagnózu“ splňuje.

Že případně jejich partnerka po opadnutí (své vlastní) prvotní zamilovanosti zjistí, že ho opravdu nepředělá, taky není nic specifického. :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky