Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mango_Lassi píše:Ja jenom ctim nazev diskuse. Jestli je schizoid zbytecna skatulka, tak i freba deprese je zbytecna skatulka. V tom pripade se nebavime o vaznem hendikepu, ktery znemoznuje bezne fungovani, ale o nejake „rymicce“, ale to me zas tak moc nezajima.
Podle mě zbytečně hledáš škatulky. Nebo jsem vůbec nepochopila o co ti přesně jde
@Josefuna píše:
Ja nejsem schizoid, ale prijde mi uplne normalni zverejnovat fotky, az kdyz jsem doma nebo jeste lepe je nezverejnovat vubec. Kazdy nechce troubit do celeho sveta, ze byt nebo dum je ted k dispozici zlodejum. To te nenapadlo?
Mne napadlo jeste mnoho dalsich vysvetleni. Chovani muze byt stejne, ale motivace toho chovani pak urcuje, „co jsme zac“. U tech fotek jsem v pripade meho kamarada „schizoidniho“ typu vyslovne zminovala, ze nechce byt „viden/sledovan“, tj. fotku z nejakeho mista, kterou udelal letmo mobilem, mi po WhatsApp posle az zpetne. To nema co spolecneho se zlodeji nebo prezentaci. Jen se chce ukazat az v momente, kdy uz je zase schovany. Jako by se nechtel citit jako lovna zver.
Ja kdyz chci nekomu ukazat momentku, cvaknu mobilem a poslu, bez rozmysleni.
Hele, to je jedno, ja o tom dost ctu odborne knizky, to neni uplne konverzace na pet minut na zaklade dojmu. To je zasadni zivotni prekazka, pokud to ma teda charakter poruchy.
@Josefuna píše:
Treba byl dlouho sam a neumi nebo nevi, jak se k partnerce chovat. Vsak mu to muzes rict nebo se k nemu chovej tak, jak chces ty, aby se on choval k tobe, a uvidis, jestli se zmeni.
Děkuju Josefuno ![]()
Já ho nechci a nepotřebuju měnit, já ho mám ráda takového jaký je a nechci, aby se kvůli mně měnil nebo dělal něco co sám nechce..
Jsem v tomto směru zcela tolerantní, protože ani já nejsem zrovna jednoduchá ženská
,
Já v téhle diskuzi hledám názory, osobní zkušenosti se schizoidy, poodhalení jejich ' vnitřního já '…
Abych mohla partnera víc pochopit, jeho pro mě někdy neznámé myšlenkové pochody atd atd..
@Sedmnactnulajedna píše:
Mne napadlo jeste mnoho dalsich vysvetleni. Chovani muze byt stejne, ale motivace toho chovani pak urcuje, „co jsme zac“. U tech fotek jsem v pripade meho kamarada „schizoidniho“ typu vyslovne zminovala, ze nechce byt „viden/sledovan“, tj. fotku z nejakeho mista, kterou udelal letmo mobilem, mi po WhatsApp posle az zpetne. To nema co spolecneho se zlodeji nebo prezentaci. Jen se chce ukazat az v momente, kdy uz je zase schovany. Jako by se nechtel citit jako lovna zver.
Ja kdyz chci nekomu ukazat momentku, cvaknu mobilem a poslu, bez rozmysleni.Hele, to je jedno, ja o tom dost ctu odborne knizky, to neni uplne konverzace na pet minut na zaklade dojmu. To je zasadni zivotni prekazka, pokud to ma teda charakter poruchy.
Nevim, predstav si, ze nekdo neposila fotky vubec nikomu a socialni site vubec nepouziva, to musi byt uplny schizoid, ne? Ty cvaknes fotku a bez rozmysleni posilas. To treba zase moc nechapu ja. Misto toho, aby si clovek uzil okamzik, porad cvaka a posila. Myslim, ze ho moc sledujes a pozorujes.
@Betule25 píše:
Děkuju Josefuno
Já ho nechci a nepotřebuju měnit, já ho mám ráda takového jaký je a nechci, aby se kvůli mně měnil nebo dělal něco co sám nechce..
Jsem v tomto směru zcela tolerantní, protože ani já nejsem zrovna jednoduchá ženská![]()
,
Já v téhle diskuzi hledám názory, osobní zkušenosti se schizoidy, poodhalení jejich ' vnitřního já '…
Abych mohla partnera víc pochopit, jeho pro mě někdy neznámé myšlenkové pochody atd atd..
Priznam se, ze slovo schizoid jsem jeste asi pred 2 tydny ani neznala.
@Sedmnactnulajedna schizoid neznemoznuje běžné fungování, protože většinou tito lidé o nic moc neusilují a dokážou se spokojit s tím, co mají. Jsou soběstační. Chybí jim právě ta touha po vytváření sociálních sítí kolem sebe a jsou v tom spíš pasivní. Není v tom patologie, až na extrémně těžké případy.
@Betule25 No napíšu to zkráceně, lidé nás nedokáží pochopit a my sami nedokážem pochopit sami sebe..
…Je pravda měnit nás k obrazu svému je zbytečné…
@Mango_Lassi
vím, vím..
Pupek vesmíru není pro něj nic a nikdo, jen on sám ![]()
@Mango_Lassi píše:
Prosím tebe, je to jen chlap, pro kterého sex není pupek vesmíru. Dg bych v tomto případě nerozdávala
V dnesni dobe ma prumerny clovek na vse odpoved a pripadne i diagnozu
.
@Josefuna píše:
Nevim, predstav si, ze nekdo neposila fotky vubec nikomu a socialni site vubec nepouziva, to musi byt uplny schizoid, ne? Ty cvaknes fotku a bez rozmysleni posilas. To treba zase moc nechapu ja. Misto toho, aby si clovek uzil okamzik, porad cvaka a posila. Myslim, ze ho moc sledujes a pozorujes.
Ne, promin, tohle je uplne mimo.
Predstav si, ze ja socialni site nepouzivam a zadne fotky nezverejnuju. A schizoid nejsem ani trochu. Ale jednou za cas namisto vzkazu poslu momentku (ne selfie) pro ilustraci, kterou jsem udelala pro nejakeho konkretniho cloveka, takze ji rovnou poslu.
Nicmene to je jenom jeden jediny stripecek z vnimani mych dvou blizkych „schizoidu“, ktere maji oni sami.
Uznavam, ze takovehle veci jsou natolik subtilni, ze neznalemu cloveku se to muze jevit jako blbost, prehaneni a celkove nesmysl. Ale tech prikladu jejich chovani a motivaci jsem psala celou radu. Nepotrebuju nikoho „moc pozorovat“. Jednoduse vnimam svet a lidi a vyvozuju z toho zavery podle svych zkusenosti a znalosti. Pokud ty nemas ani zkusenosti, ani znalosti v tomhle tematu, tak nemuzeme diskutovat.
@Mango_Lassi píše:
@Sedmnactnulajedna schizoid neznemoznuje běžné fungování, protože většinou tito lidé o nic moc neusilují a dokážou se spokojit s tím, co mají. Jsou soběstační. Chybí jim právě ta touha po vytváření sociálních sítí kolem sebe a jsou v tom spíš pasivní. Není v tom patologie, až na extrémně těžké případy.
Tak ja znam takove, co se s tim nedokazou spokojit a ani to nedokazou zmenit. Takove, co navazuji vztahy, ale jen povrchni, i kdyz by chteli hluboke. Mluvim s nimi a ctu o tom hodne moc. Znovu rikam, ze ten pripad, o kterem pises, je jen jeden podtyp. Proto si nerozumime.
@Sedmnactnulajedna píše:
Tak ja znam takove, co se s tim nedokazou spokojit a ani to nedokazou zmenit. Takove, co navazuji vztahy, ale jen povrchni, i kdyz by chteli hluboke. Mluvim s nimi a ctu o tom hodne moc. Znovu rikam, ze ten pripad, o kterem pises, je jen jeden podtyp. Proto si nerozumime.
Pak je na místě psychoterapie. Myslím to úplně vážně a bez ohledu na diagnózu
@Mango_Lassi píše:
Pak je na místě psychoterapie. Myslím to úplně vážně a bez ohledu na diagnózu
Tak jsme se konecne shodly 👍 😀
@Mayaa007 píše:
@Betule25 No napíšu to zkráceně, lidé nás nedokáží pochopit a my sami nedokážem pochopit sami sebe..…Je pravda měnit nás k obrazu svému je zbytečné…
@Bábrdl píše:
Aspergerův syndrom není žádná „duševní porucha“, ale dědičný je, o tom žádná.
Asperger patří do poruch autistického spektra, ale není to duševní porucha ve smyslu třeba schizofrenie. Nedávno jsem absolvovala kurs o autismu, protože mladší dítě vykazuje některé znaky, a tam to jeden člověk nazval poruchou předvídání - to mi přišlo jako celkem průlomová myšlenka. Že je pro člověka těžké jít třeba na oslavu narozenin a předem si vytvořit nějakou představu, jak se tam budou lidi chovat a jak na to bude reagovat on, a většinou se mu tam povede udělat něco nestandardního.
OT ![]()
@Mango_Lassi píše:
Je tam významná právě ta oplostela křivka emocí, kdy nic nedokáže extra potěšit ani naštvat
Promiň, jestli je to osobní - jaké máš nejsilnější pozitivní emoce?