Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mysticlipstick
se vůbec nezlobím, to se běžně stává, že lidi vidí věci a problémy jinak a jinde..
já je u dětí třeba vidím v neplodnosti nebo ve drogách, záškoláctví..
na reprodukci se zejména díky adopci obou svých dětí dívám zásadně odlišně než ty..
ani jeden z těch pohledů není špatně.. je to prostě jiný úhel.
Hezký den.
@Arianna007 píše:
Myslím si, že konkrétně tato slečna neví do čeho jde. Ale ví - a nespletla se, že s vlastní rodinou nemůže moc počítat. To bych se snažila změnit, aby až bude mít problém/jakýkoliv- a ten mít asi bude šla za mnou se poradit a nechat si pomoc.
Takže třebaže o to teď nestojí, tak bych ji samotnou nenechala a snažila se ji přesvědčit, že pořád jsem její máma a v jejím rozhodnutí jí pomůžu - i když třeba nesouhlasím.
Prostě snažit se dohodnout na rozumném kompromisu.Nenechat ji odejít bez toho aby věděla, že se má kam vrátit.
- jsme tu pro tebe i pro dítě
- pořád tě máme rádi
- pokud to bude v našich silách, pomůžeme ti - i když o to teď nestojíš
- připravit ji na péči o miminko, samostatný život
- podporovat ve studiu, mít právo na informace jako rodič
- získat zpět důvěru
…než křičet a hádat se. Uvažovat o potratu pro nezletilé, předhazovat jí jak si zničila život. Nechat jí to vyžrat u otce…
To ze si vse zaridila sama nutne neznamena ze ma snad pocit ze s vlastni rodinou nemuze pocitat, to jste si tu vydedukovali vy. Ano muze to tak byt a nebo s ni proste jen mlati puberta a citi se nedotknutelna. Co tim kompromisem myslis? Kdyz si to vezmu kolem a kolem, nedavno dodelala zakladku, dostala jakysi pocit svobody, intr, dospelej kluk a nalozila s tim tak ze pomalu pri prvni prilezitosti prisla do jinyho stavu, tim chci proste jen rict celou dobu ze ta jolka je nedospela, rozhodne ji neni za co obdivovat, atd. jak tu nektere zminuji. Nicmene, to co pises si myslim, ze zakladatelka stejne udela a rekne ji to, ptz me naopak od jinych zdejsich neprisla jako zrudna matka, i kdyz ji to ujelo. To neni o tom ji to nechat vyzrat u otce, ale nest nasledky sveho cinu a rozhodnuti. Pokud je dostatecne vyspela na soulozeni od 15, tak musi byt dostatecne vyspela na to aby to oznamila svemu otci sama, ktery za ni nese zodpovednost. Muj pristup by byl k teto situaci neco mezi tim co si napsala ty a mezi tim co tu zminuji ja celou dobu. Kazdopadne ti dekuji alespon za vecnou diskuzi
a ze se nemusime vracet do dob jak se rodilo pred 200 lety ![]()
@Lucy75 biologicky je samozřejmě lepší rodit ve 20, ale ne v 16 letech…a zase píšeš, že to ty neplnoleté zvládaly za velké podpory své rodiny…a to je právě to…já jsem si pořídila děti když jsem se o ně byla schopná postarat a nevím, proč by se měli starat moji rodiče, když já si udělám dítě…tak když ho chce, na potrat nechce, tak v pořádku, ale starat se sakumprásk…
@Mysticlipstick píše:
Ja jsem pro to dite podporit, pomoci, ale ona to nepotrebuje evidentne, tudiz se muze predvest. On je to takovej odraz spolecnosti, zuby nehty deti chranit aby nahodou nemely zadnou psychickou ujmu a nedej boze by musely ochutnat plody svych rozhodnuti.
S tím naprosto souhlasím!!!
@Anonymní píše:
Zdravím, potřebuju poradit a taky aspoň trochu povzbudit.
Včera odpoledne za mnou přišla dcera s tím, že je těhotná. V červenci jí bude 17, je ve druháku na střední. Nikdy nebyla problémové dítě, jak by někdo mohl podle mého nadpisu očekávat. Puberta s ní nic hrozného nedělala, dobře se učí a i vztah má s námi pěkný. V sobotu se ptala, jestli by k nám mohl přijít její přítel na nedělní oběd. Souhlasila jsem, občas k nám chodí. Je mu 28, takže je od dcery dost starší, ale jsou spolu už přes rok, tak jsme si na to s manželem prostě zvykli. Kdyby jsme se jim to snažili nějak zakazovat, bylo by to jenom horší. Nikdy jsme jejich vztahu zrovna moc nefandili, ale akceptujeme je… V neděli k nám teda přišel na oběd, holka mi dopoledne pomáhala, všechno v pohodě. Manžel doma nebyl, až do pátku je pracovně mimo čr. Při obědě začala atmosféra trochu houstnout. Na můj dotaz, jestli není něco s jídlem se nikdo neozval, tak jsem to dál neřešila. Po jídle zatáhl syn (14 let) dceřina přítele k videohrám a já s dcerou uklízela v kuchyni.
No a v tom to na mě vychrlila. Prostě jen tak, z ničeho nic a já zůstala jen stát a koukat. Nebrečela, byla úplně v klidu a přišlo mi, že se ani nijak nebála mojí reakce. Úplně první, co mě napadlo jí říct (prosím vás, nenadávejte mi. Teď už vím, že jsem to řekla fakt špatně, ale stalo se) bylo, že se nemá ničeho bát, dáme jí peníze a zvládneme to. A ona se usmála a řekla, že peníze na potrat nepotřebuje, že je v 16. týdnu. V tu chvíli jsem vybuchla a seřvala ji, což jsem samozřejmě udělat neměla. A ona byla celou dobu absolutně v klidu, protože přesně takhle to čekala. Jenomže to mě samozřejmě naštvalo ještě víc. Že si to slečna celé naplánovala tak, že mi to řekne teprve v době, kdy už na potrat nebude moct jít. To už byl v kuchyni zase i syn a dceřin přítel. Syn se zeptal, co se děje a já ho chtěla poslat pryč s tím, že mu do toho nic není. A on se svojí sestry zeptal, jestli “už to mámě řekla”. A to byl můj konec. Dceřina přítele jsem okamžitě poslala pryč z domu i když teda dost protestoval, syna vyhnala pokoje a s dcerou jsem si sedly do obýváku, aby mi to madam milostivě vysvětlila. Úplně narovinu mi řekla, že opravdu čekala, až na bude potrat pozdě, než mi to řekne. Antikoncepci jsme zařizovali už minulý rok, nevím co vyváděla a ona sama to očividné taky neví. Ale když už se to stalo, chce si to nechat. Pohlaví už se prý ví skoro jistě, že mi pak ukáže i fotku. Taky jsem se dozvěděla, že už to dlouho řeší se svojí gynekoložkou (která je naše známá, tak si umím představit, že jí dcera prostě poprosila, aby mi nic neříkala) a taky si ve škole začala zařizovat přestup na dálkové studium, že se školou určitě neplánuje skončit. Přítel jí slíbil, že si jí vezme k sobě (má vlastní byt, práci a vejšku, myslím, že ohledně peněz by ji snad dokázal nějak zabezpečit) a chce po mě, abych ji s ním nechala bydlet. Mluvila úplně v pohodě, jako by mi vyprávěla, jak se měla ve škole a já jsem se rozbrečela. Vědomí, že dokonce i její třídní se svěřila dřív, než mě na mě bylo moc. Došlo mi, že už nemůžu vůbec nic dělat. Všechno si už zařídila, naplánovala si i den, kdy mi to řekne, kdy není manžel doma a na oběd přišel její přítel (to jsem ji překazila, když jsem ho vyhnala). Aby toho nebylo málo, před chvílí jsem se ptala syna, kdy to holka řekla jemu. Říkal, že si to moc nepamatuje, ale asi někdy po novém roce. A já se to dozvěděla včera…
Já jsem tak neskutečně zoufalá. Smutná a zklamaná a zároveň ukřivděná. Ona je hodná a chytrá holka, ani ten její chlap není špatný člověk, ale proboha proč tohle? Co když ho přestane bavit a odkopne ji? Potřebuju poradit, co mám dělat, jak se mám chovat dál. Neexistuje třeba nějaká varianta potratu pro nezletilé i když už překročila 3. měsíc? Moc se v tom neorientuju. V nejhorším případě bych snad byla ochotná si to dítě vzít k nám a vychovat ho jako vlastní. Jenže to ona nechce. Ona si prostě vzala do hlavy, že bude suprová máma. Aby dala to dítě k adopci, to jí určitě za žádnou cenu nepřesvědčím. Dneska ráno odjela na intr a domluvila jsem se s ní, že se o tom pobavíme pořádně v pátek, až se vrátí domů i manžel, který o tom chudák ještě vůbec neví. Mezitím si samozřejmě může dál spřádat svoje plány o kterých mi zase nic neřekne. V životě jsem ještě nebyla tak naštvaná. Byl jste někdo v podobné situaci?. Jak je to vlastně s těhotenstvím nezletilých, co zmůžu já jako rodič a co holku čeká? Nemůže si přeci takhle zničit život. Co mám dělat, prosím?![]()
![]()
prosím anonymně
Jako dcera se k tomu postavila velmi dospele. Ma byt, pritele ktery se postara, evidentne je to hodna holka. Je docela mozny, ze z ni bude dobra mama a ze to zvladnou dobre.
@Micky174 píše:
Jako dcera se k tomu postavila velmi dospele. Ma byt, pritele ktery se postara, evidentne je to hodna holka. Je docela mozny, ze z ni bude dobra mama a ze to zvladnou dobre.
Tak postavila, protože jí nic jiného nezbyde. Přítelíček to zatím slíbil, ale slibem neurazíš. Uvidíme za rok. Jeho víla porodí, bude se zaobírat miminem, do toho škola… Idylka hadr.
No chapu, ze ses na prasky…tohle je uprimne moje nocni mura…prvni laska, ehm. Moc nechapu ty chvalici prispevky. Holka ma 16, neni ani v polovine stredni skoly. Hlidani mit ze strany svych rodicu extra nebude, kdyz jsou evidentne pracujici. Rodice zenicha tipuji, ze pri jeho veku pracuji tez. Dodelat stredni bude sakra narocne…sama je jeste dite.
No o potratu byvh uz nemluvila a omluvila bych se ta ty narazky na potrat a snazila bych se premyslet konstruktivne. Tez mi teda prijde, ze to tehotenstvi bylo cilene…na me to pusobi, ze si ji chlap chtel pojistit.
Preji hodne sil, nic jineho nezbyva ![]()
@Micky174 píše:
Ma byt???
Ma holou rit, coz je v 16 pochopitelne.
@Mysticlipstick
No presne tak…sama neni zabezpecena vubec, coz je jasne v tomto veku…cili je odkazana na pritele a ten kdyz selze, tak bude nakvartyrovana u rodicu, kteri ji i dite budou zivit ![]()
Ty jo, tyhle diskuzi jsem se dlouho vyhybala, ale nakonec jsem klikla na ni.
Nebudu cist 17 stran diskuze.
Per primo bych dceri nedovolila chodit s o 12 let starsim chlapem pedofilem. Kdyby se k me dceri priblizil, tak by mu manzel rozmlatil cifernik, to jsem si jista.
Za druhe, v 15 zarizovat antikoncepci? Kam ten svet speje? PRO BOHA.
Zkratka a dobre, mne to vubec neudivuje, ze dcera je tehotna. Zrejme byla vychova velmi benevolentni, dcera nebyla vychovavana k zadne sexualni zrzenlivosti. Pritel pedofil byl klidne i pozyvan na obedy.
Cele to kulminuje tim, ze mlada zamerne matce nerekla vcas o tehotenstvi a je naprosto klidna. Vsak on ji ten klidecek prejde, az bude rodit a starat se o mimino.
Kdyby mi tohle provedlo dite, tak OK, kdyz jses dospela a citis se na to prevzit veskerou zodpovednost nad svym zivotem a zivotem tveho ditete, tak splnoletnit, okamzite se prestehovat k priteli a nashledanou, Od ted jses samostatna jednotka.
Hlavne je skoda, ze se sama timto rozhodnutim pripravila o tu nejlepsi cast zivota (za me), kdy muze studovat, muze cestovat, muze zkouset ruzne nove veci, samozrejme muze zazit lasky a zklamani atd…a ona tuto fazi preskoci a rovnou zahuci do povinnosti, na ktere dle me heste ani neni zrala vzhledem k veku…ale dospet bude muset nejpozdeji s narozenim ditete a verim, ze to prozreni bude dost rychle…
@warita píše:
Ty jo, tyhle diskuzi jsem se dlouho vyhybala, ale nakonec jsem klikla na ni.Nebudu cist 17 stran diskuze.
Per primo bych dceri nedovolila chodit s o 12 let starsim chlapem pedofilem. Kdyby se k me dceri priblizil, tak by mu manzel rozmlatil cifernik, to jsem si jista.
Za druhe, v 15 zarizovat antikoncepci? Kam ten svet speje? PRO BOHA.
Zkratka a dobre, mne to vubec neudivuje, ze dcera je tehotna. Zrejme byla vychova velmi benevolentni, dcera nebyla vychovavana k zadne sexualni zrzenlivosti. Pritel pedofil byl klidne i pozyvan na obedy.
Cele to kulminuje tim, ze mlada zamerne matce nerekla vcas o tehotenstvi a je naprosto klidna. Vsak on ji ten klidecek prejde, az bude rodit a starat se o mimino.
Kdyby mi tohle provedlo dite, tak OK, kdyz jses dospela a citis se na to prevzit veskerou zodpovednost nad svym zivotem a zivotem tveho ditete, tak splnoletnit, okamzite se prestehovat k priteli a nashledanou, Od ted jses samostatna jednotka.
Přesně tyhle myšlenky mám v hlavě u téhle diskuze. Nechápu, jak někdo může napsat, že je dcera rozumna.