Jak vysvětlit prarodičům, ať nedávají dítěti sladkosti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
luccifera
2.12.18 21:08

@Luboš P tady ta diskuze neni o par sladkostech, ale o nejake pseudouchylce nosit igelitky nekvalitnich potravin. A jak bylo zmineno vyse, rozmazlovat se da zazitky, ne jen tim, ze budu pokouset jak dlouho to vnouckova slinivka snese…

• Citovat
  • Upravit
7355
7.12.18 09:30

Tak dámy, jak jste dopadly - myslím spolu s vašimi ratolestmi samozřejmě, po Mikuláši? Trochu jsem povolila uzdu, vynechala ostražitost, děti se ládovaly ani nevím čím … a dnes v noci dcerka v noci ohodila chudinka zeď a postel … Takže je doma a léčíme bolavý žaludek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
7.12.18 09:38
@dedrichov píše:
Tak dámy, jak jste dopadly - myslím spolu s vašimi ratolestmi samozřejmě, po Mikuláši? Trochu jsem povolila uzdu, vynechala ostražitost, děti se ládovaly ani nevím čím … a dnes v noci dcerka v noci ohodila chudinka zeď a postel … Takže je doma a léčíme bolavý žaludek…

u nás se narvali hned čokoládou, ale naštěstí jen asi dvě tyčinky kinder a jedno kinder vajíčko (celkem každý). Pak už teda moc normálně nejedli, ale špatně jim nebylo. Ostatní sladkosti jsem zabavila, dala na stůl jen ovoce a cukrovinky uložila do špajzu. Už si naštěstí nikdo nevzpomněl......přidělovat budu postupně (nejlépe skoro vůbec), bude jim muset stačit každý den malý kousek čoko z adventního kalendáře ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
luccifera
7.12.18 09:43

My dali dohromady s malou jednu figurku lindt a dnes na snidani pernik. Jinac jsem delala mikulase ja, takze byly mandarinky, jablicka a grep :lol:

• Citovat
  • Upravit
802
7.12.18 09:48

Já své děti učím od malinka vzít si jen jeden, max 2 kousky denně. Z balíčku si každý den vyberou a rozhodně se nikdy neládovaly hromadou kokin. Ale je možné, že to nastane. :D Dcerka si do školy vždycky vezme 1 kousek. Vždycky jedí dobroty až po svačině nebo po obědě, aspoň doma. A řekla jsem to i babičkám, že až po jídle. Zatím to funguje.
Ovoce jsem tam ani nedávala, to máme denně na stole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21681
7.12.18 09:51

u nás je to také na příděl, měly kindervejce napůl, druhou půlku další den, dostaly ovoce a směs oříškovou, tak pomlsaly oříšky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4159
7.12.18 09:52

Mame to same s moji babickou (prababickou deti),vozi to,co asi nekdo doveze ji,nevim,ale bydli na vesnici a vozi Penny bonbony,z Lidlu a ruzne,opravdu ty nejlevnejsi nejhorsi veci a jeste megapacky.Treba jednomu diteti 2 bonboniery a nekolik pytlu zele v cukru,uplne se mi navaluje,bonboniery klidne visne v likeru,neresi to.Taky jim to da nejlepe pred obedem nebo na narozky pred dortem,to me malem klepne pepka.Konci to vetsinou revem.Co se mi podari ztopit,musim vyhodit.No,je ji 81,domluva tezka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
7.12.18 09:54

Běžně také dávám na příděl, dohlížím, ale teď vlastně každý den od mikuláše něco louskaly vlastně celé odpoledne po příchodu domů… Doufám, že dcerka bude brzy fit, třeba to ani nesouviselo s čokoládama… Ale omývala jsem zeď, máchala a následně prala polštář+povlečení+asi 3 pyžama… v noci dala pár kapek vody a následně čaje, oboje jelo ven. Teď zkoušíme vychlazenou šťávu, vše po lžičkách a spí. Zdá se mi mírně teplejší, tak kdoví co z toho bude :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
7.12.18 10:15

Tak jsem přečetla vaše komentáře a už se cítím líp, já myslela, že jsem sama koho cukr štve. My máme štěstí, že máme hodně dětí, takže se všechno dělí pěti.
Jedna babička je 100 km daleko a když odjíždíme dá nám nějaké sladkosti (hlavně sušenky), ale je to na celý měsíc a to vyjde tak na 4 -6 sladkosti pro každou, naštěstí má 18 vnoučat…
U druhé babi je to horší - ona je vyučená cukrářka a myslí si, že pokud mají děti málo cukru, tak jim to škodí (vysvětlit se to nedá - mám starší švagrové a ty mají stejný názor jako babi…) Dá jim vždycky bonbón ap. ale zase má 12 vnoučat… takže jsou tak 3 sladkosti za návštěvu… - beru - ať je rozmazluje,… ale co mě fakt štve - já když peču, tak dávám do většiny těst o půlku cukru míň, ale babi když peče normálně, tak dá cca kolik má být, ale když pro nás, tak cukr o hodně přidá, aby chudinky měli a ještě navrch pocukruje. Je z toho úplný blevajs, a pak je uražená, když to ty naše 3 starší nejedí.

Já mám ale ještě jeden důvod proč omezovat cukr (a nejen cukr, ale sacharidy obecně např. rohlíky) a omezuji i velikost porce - naše děti určitě nebudou vyšší než 160 cm, momentálně se spíš bojíme, aby naše druhá měla 150 cm. Tak by k tomu ještě nebyli koule, to naštěstí babi neví :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
7.12.18 11:27
@harim píše:
Tak jsem přečetla vaše komentáře a už se cítím líp, já myslela, že jsem sama koho cukr štve. My máme štěstí, že máme hodně dětí, takže se všechno dělí pěti.
Jedna babička je 100 km daleko a když odjíždíme dá nám nějaké sladkosti (hlavně sušenky), ale je to na celý měsíc a to vyjde tak na 4 -6 sladkosti pro každou, naštěstí má 18 vnoučat…
U druhé babi je to horší - ona je vyučená cukrářka a myslí si, že pokud mají děti málo cukru, tak jim to škodí (vysvětlit se to nedá - mám starší švagrové a ty mají stejný názor jako babi…) Dá jim vždycky bonbón ap. ale zase má 12 vnoučat… takže jsou tak 3 sladkosti za návštěvu… - beru - ať je rozmazluje,… ale co mě fakt štve - já když peču, tak dávám do většiny těst o půlku cukru míň, ale babi když peče normálně, tak dá cca kolik má být, ale když pro nás, tak cukr o hodně přidá, aby chudinky měli a ještě navrch pocukruje. Je z toho úplný blevajs, a pak je uražená, když to ty naše 3 starší nejedí.Já mám ale ještě jeden důvod proč omezovat cukr (a nejen cukr, ale sacharidy obecně např. rohlíky) a omezuji i velikost porce - naše děti určitě nebudou vyšší než 160 cm, momentálně se spíš bojíme, aby naše druhá měla 150 cm. Tak by k tomu ještě nebyli koule, to naštěstí babi neví :)

Tak rozhodně nejsi sama, kdo hlídá stravovací návyky svých dětí. Někdo tu zmínil neochotu prarodičů pochopit, že nejsme válečná generace … Chápu, že dříve byl vše svátek, v oné děsivé době, kdy nebylo vůbec nic, to si nechci ani představovat … v následném období bylo fajn, když se někdo dostal na západ pro určité pochutiny, které zde nebyly k sehnání. Ale od té doby se toho zase spousta změnilo a na každém rohu kouká pytlík bonbonů a čokolád.
Mě ani tak nevadí sušenky (určité druhy), ale jsem vysazená na lízátka a čokolády, nesnáším to.
Ale dcerky současnou nevolnost prarodiče nezpůsobili, to já. Nehlídala jsem, co jedí, tak jako obyčejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.21 18:06

Holky jak jste na tom po letech? Me se dneska vrátilo ditko z víkendu a přivezli giga tubu lentilek, 3 čokolády, nějaký levný čokoládový kuličky, perník a nevim co vše zblajznul tam. To tolik neresim, me vadí ty tuny co vozime domu. Za poslední měsíc tu mám přes kilo čokolády, my to nosime s chlapem do práce na stridacku at to někdo sní. Tchyně nedbá a neposloucha a ještě se citi dotčena kdyz si dovolíme se ozvat. Jednu návštěvu sama říká ze je toho strašně moc od prababicky, pratety a příště mu toho sama narve dvakrát tolik :roll: edit. Přidávám foto, asi tři kusy už jsme udali a něco jsem rozdělala tam at se sní u nich a dítěti je 3,5

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
12.12.21 18:33

Malá dostala 4 Mikuláše… Ovoce jsme ji nechali, nechali jsme ji 2 kindrvajicka jedny lentilky a jedny gumidky. Zbytek zlikvidoval muž, něco já :zed: a slepičky.

Ale jako hnusnou čokoládu s jahodovou náplní ( ani to není čokoláda z Penny nebo o to je) o fakt 3 lety nedám nůž to neji.. no slepičky to daly. :dance:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.12.21 18:42

@ludmilaadamkova no Mikuláš v tom ani není. To má další cokoladky, lizatko, karamely, perníčky. Me je z toho blbě jen když na to koukám. Chlap to nejí, já mám jednu čokoládu na měsíc

• Citovat
  • Upravit
3115
12.12.21 19:00

My dáváme malý sladkosti volně k dispozici v misce na stole a ví, kde je má v šuplíku, už docela od malinka. Ale my máme u ní asi prostě štěstí, že už od těch pár let je nadšená v obchodě u regálu s ovocem a zeleninou stejně jako u těch sladkostí. Možná u toho ovoce a zeleniny i víc. A sladkosti ji tolik neberou. Možná štěstí, možná tím, že to není žádná vzácnost na příděl. Já to takhle začala vést hlavně kvůli tomu, že nám jako malým máma sladké odpírala, co to šlo. Ani kyselý ovocný čaj nám ani špetkou cukru neosladila. A já se můžu po sladkým docela utlouct. Jako taky nevïm, jak bych na tom byla, kdyby to s námi bylo volnější. :nevim: naše malá má u babi nakoupeno taky spoustu sladkostí. Netvrdím, že si nikdy nevezme sladké, ale častěji si řekne o jablko, banán… Jahody…
Já tuhle „volnosladkostní metodu“ budu zkoušet i u druhého mláděte, tak uvidíme. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
12.12.21 19:02

No a nekvalitní sladkosti to je kapitola sama pro sebe… Oooobčas něco přinese prababi, ale i ta kupuje spíš normální věci. Ale to nekvalitní nechce ani mládě. Většinou to sním já, když mám sladkostní krizi. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová