Jak vysvětlit prarodičům, ať nedávají dítěti sladkosti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5185
15.12.21 14:02
@Luboš P píše:
Dejme tomu, ale někteří toho nejsou schopni (normálně něco říci rodičům) a proto to řeší tady, pro někoho je cukroví tak citlivé téma, že to musí řešit anonymně.

Na anonymy u takových povrchních problémů už jsem si zvykla. Já jsem to tchyni narovinu řekla. Bydlí daleko a taky měla pocit, že když přijedeme, že mi musí dítě nacpat až po krk cukrem a sladkýma pitíčkama. A přitom to sama nejí. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18791
15.12.21 14:07

Omyl, spatna diskuze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
15.12.21 14:19
@Luboš P píše:
Když jsem ještě chodil do práce, tak se kolegyně (+jeden kolega) předháněly, kolik druhů cukroví už mají a bylo to určeno ke snědení. Po Novém roce hlásily, že všechno je sežráno. Takže se domnívám, že slovo idiot je přehnané.

no ale to pleteš koše s baňama - domácí cukroví upečené ze základních surovin je v podstatě kvalitní potravina i když vysoce kalorická,
ale ty šmakulády typu čokoláda za 20 kč, různé želé bonbony, oplatky - to vše je narvané chemií až po okraj, aby se to nezkazilo a aby to vyšlo levněji - srovnáváš prostě nesrovnatelné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
15.12.21 17:56

@Luboš P ja absolutne nemam problem moji matce natvrdo rict, at nekupuje sladke. Problem nastava tehdy, kdyz to moje matka odkyve, ze jako ano, chape a pak v nejvetsim klidu to dela dal. Rekla jsem moji matce, at rocnimu diteti nekupuje brumiky nebo nedava suchy bily rohlik. Vysvetlila jsem ji pojem prazdne kalorie, jaky to ma skodlivy vliv na zdravi, etc etc. Matka to odkyvala a nejvetsim klidecku to dceri kupovala dal. Doslo na rozhovor 2 i 3 na toto tema, dusovala se, ze to bylo urcite naposled, vymluva takova, ze udajne dedecek toho koupil naraz vice, tak co ona s tim ma delat, prece to nevyhodi. Po par mesicich jsem opakovane nasla obal od brumika v kocarku, kdyz se dcera vratila od babicky. Nasledoval dalsi hovor na to tema, kde mi predlozila znova tu stejnou vymluvu. Tak ji rikam, kolik ze deda tech brumiku koupil a jake to ma nekonecne datum spotreby, ze jeste po pul roce to furt spotrebovali? Zacala se kroutit a nejak to zahrala do outu. No a co se delo dal? Klidanko brdanko ji to kupuje dal, vsak maminka o tom nevi, tak se vlastne nic nedeje.

Nejnovejs to stejne znova ve forme doughnutu. Moje matka to dceri kupuje na snidani. Zrejme proto, ze narozdil od chleba s necim, doughnut dcera ma snezeny do 5min a ono je to tak prakticke. Nepomaha matce vysvetlit, jaka neskutecna sracka to je. Proste oan si bude delat co ona chce. tecka. Ale do tvare ti to nerekne. Tobe to odkyve, odsouhlasi, chape to… ale dela to dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1878
15.12.21 23:18

@warita hele, ty koblihy jsou opravdu dost nezdrave. Muj tata si nedal rict a snidal je kazde rano (uz je to spoustu let zpet), pak nasledoval tyden, kdy se drzel za srdce a cela rodina at jde proboha k doktorovi, ale on tvrdohlave ze ne…Nakonec dobry. Tata si pak trochu vic nacetl o tom co ji (cetla teda cela rodina :) kdyz se rozhodl pro samolecbu a k doktorovi nehodlal jit) a ty nejhorsi veci vyradil nebo vyrazne omezil (koblihy, ztuzene tuky, premiru smazeneho) a uz si ani nedokaze predstavit, ze by to zas ve velkem jedl. V rodine z jeho strany problemy se srdcem meli, v docela nizkem veku.
U deti je blby, ze se uci na chut tech sragor a blbe se odvyka. Jako vyjimecne je ok skoro vse, ale pri castejsim hlidani prarodici to muze byt pekny nasup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1878
15.12.21 23:23
@berusa.m píše:
Na anonymy u takových povrchních problémů už jsem si zvykla. Já jsem to tchyni narovinu řekla. Bydlí daleko a taky měla pocit, že když přijedeme, že mi musí dítě nacpat až po krk cukrem a sladkýma pitíčkama. A přitom to sama nejí. :zed:
ono se staci podivat kolik tchyni se tu vyskytuje aktivne, a buhvi kolik jich tu cte neco pasivne a pak muze byt doma zle, pokud ma zena proflaklou prezdivku… jen tipuji.
Jj, zajimave je, ze dospeli kolikrat ty preslazene veci nejedi a presto si mysli, ze to je super pro deti. Prazdne kalorie, zkazene zuby i traveni, a v nejhorsim pripade i zdravi. Znam i velmi silne deti v nizkem veku. Zbytecne (tam pak muze nastoupit i sikana atd).
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
8.1.22 02:32

@Renaku měla jsem s tchyní něco podobného. Každý rok už asi XX let peče na Vánoce 6 druhů cukroví furt dokola. Není to špatné, ale člověka to nenadchne. Vždycky si u ní pár kousků vezmu. Ale ona se strašně se vším vnucuje. Po asi 10.vemte si už jsem neměla ani chuť. Tak jsme to dostali naplánováno domů, že tchyňka napekla a že toho má hodně. To bylo loni. Letos jsem to vyřešila tak, že když ohlásila, že peče, tak jsem ji rodila, at.to nepřehání a nepeče hromady, protože si těhotná, sladkého moc nesmím, musím hlavně zeleninu a plnohodnotná jídla, že s ním pád kousků, syn je na cukroví malý a že mu sladké nedáváme, aby ho nebolelo bříško a manžel to všechno nesní. Jinak se to hodí do koše stejně jako loni a to jsme zamrazovali do mrazáku. Na to už tchyňka slyšela a letos jsme dostali malou krabičku akorát.

Pokud nezabere kompromis s ovocem, tak možná pomůže brutálnější varianta vzít ten balíček těch sladkostí, probrat to, něco schovat a zbytek demonstrativně vyhodit s tím, že to děcka nesní a že stejně zase příště přinesou kvanta cukroví, kterého bude zbytečně moc.

Moje tchyně ať je švihlá jakkoli je, tak vždycky jsme spolu nějaký rozumný kompromis našly. Takže za tohle ji děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13319
8.1.22 08:03

@Kittanya vyhazovat demonstrativně jídlo mi nepřijde jako dobré řešení… Nebo vy doma běžně vyhazujete jídlo? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.22 08:47

@Kittanya no tak u tebe to funguje, u nás bohužel ne. Teď po Vánoční dvoudenní návštěvě už jsem těch 6 cokolad nechala ve skříni kde máme naše věci co netahame vždy sebou. Něco jsem vzala s sebou - cukroví, cokoladky ze stromu… Rikala jsem ze to nejime a nosime to do práce. A prý ‘ co já s tím tady’ tvl tak at to furt nekupujou :zed: @Magical-eyes pokud je to to poslední na co slyší :nevim: někdo je setrivy a když mu reknes ze to nesníš a nakonec stejne vyhodis tak to konečně pochopí. Jedno vyhozené jidlo vs 20 dalších kdyby to nevěděli mi prijde jako fajn kompromis. My teda zbytky vyhazujeme, sice se snazim co nejméně ale proste občas něco zůstane a už se to nesni.

• Citovat
  • Upravit
5837
8.1.22 08:54

Moje matka to dělala a mě a dělá to i mým dětem.

Neumí dát jednu věc, ona si myslí, že bude lepší když jim dá rovnou krabici. Bohužel pozitivní rada na to není, vždycky bude konflikt.

• Už po ní i řvu, že nemám čas vychovávat i jí. Nepomáhá.
  • Rovnou to dětem beru. Schovávám, rozdávám dalším.
  • Děti už od 5 let nic od babičky nechtějí. Naučila jsem je to.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
8.1.22 09:01

Co jí zkusit navrhnout, co má donést? Třeba naše vnoučata miluji sušené ovoce. Děláme je doma, ale můžeš navrhnout, ať jim koupí nějaké bio. Něco jako,,je to drahé, já vím, ale oni to milují". A totéž ty sladkosti. Klidně navrhnout něco jo kvalitního. Co už kvůli ceně nekoupím ve velkém.
Jo a samozřejmě děti milují brambůrky a hranolky a podobné sra.ky. To doma moc nevedeme ( už proto, že to máme taky moc rádi). Ale občas jim to koupíme. Ideálně na výletě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
8.1.22 09:03

Anonymní slunečnice - co vzít ty sladkosti a babičku a děti a zajít to společně odnést do azylaku pro matky s dětmi? Lepší než vyhodit, ty matky tam kolikrát obrací každou korunu. Anebo co mají navíc prohuli a děti nemají nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107629
8.1.22 09:09
@inkakřivák píše:
Anonymní slunečnice - co vzít ty sladkosti a babičku a děti a zajít to společně odnést do azylaku pro matky s dětmi? Lepší než vyhodit, ty matky tam kolikrát obrací každou korunu. Anebo co mají navíc prohuli a děti nemají nic.

pro děti z azylaku je to dost dobry?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
8.1.22 09:19

@Venetia pokud to není prošlé a zkažené, proč ne? Nebo myslíš, že ty děti chtějí jen švýcarské pralinky? Takže jo, klidně bych jim zanesla pytlíky bonbónů a čokoládu milku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107629
8.1.22 09:23
@inkakřivák píše:
@Venetia pokud to není prošlé a zkažené, proč ne? Nebo myslíš, že ty děti chtějí jen švýcarské pralinky? Takže jo, klidně bych jim zanesla pytlíky bonbónů a čokoládu milku.

ja myslela, ze všechny děti jsou stejne. ne ze pro jedno to není dost dobre, tak se to da do azylaku jako do odpadaku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová