Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@stinga píše:
no ale to pleteš koše s baňama - domácí cukroví upečené ze základních surovin je v podstatě kvalitní potravina i když vysoce kalorická,
ale ty šmakulády typu čokoláda za 20 kč, různé želé bonbony, oplatky - to vše je narvané chemií až po okraj, aby se to nezkazilo a aby to vyšlo levněji - srovnáváš prostě nesrovnatelné
Co je na tom kvalitni? Vetsina cukrovi obsahuje hlavne mouku, maslo a cukr, vetsina lidi jeste pece z nejake nahrazky masla, nic kvalitniho na tom nespatruji..ale ano, aspon tam nejsou ruzna ecka, palmovy oleje jako v tech levnych coko a bonbonech..
@Venetia předpokládám, že zakladatelka to odmítá kvůli množství, sama píše, že dá dětem třeba jen jeden bonbon. Tak než ten zbytek hodit do popelnice, proč raději neudělat někomu radost?
A jinak. Z jiné stránky. Nepůjdeme slivovici, přesto nám ji běžné známí nebo klienti nosili. Tak co? Mohli jsme ji vylít nebo darovat. Tak jsme ji darovali. Nemám ráda plýtvání, a to, že já něco nemusím, neznamená, že to někdo jiný neocení.
@astoret píše:
Co je na tom kvalitni? Vetsina cukrovi obsahuje hlavne mouku, maslo a cukr, vetsina lidi jeste pece z nejake nahrazky masla, nic kvalitniho na tom nespatruji..ale ano, aspon tam nejsou ruzna ecka, palmovy oleje jako v tech levnych coko a bonbonech..
Tak ono záleží z čeho pečeš pro mě je základ celozrná mouka případně i kokosová. Máslo samozřejmě klasické a cukr třtinový. Ale samozřejmě zdravé to není nijak zvlášt je to „dobrota“ něco navíc co běžně není.
@Venetia píše:
ja myslela, ze všechny děti jsou stejne. ne ze pro jedno to není dost dobre, tak se to da do azylaku jako do odpadaku.
Tohle ale hodne zalezi na postojich rodicu, spousta deti tyto „dobroty“ jedi, protoze rodice to kupuji a nevidi na tom nic spatneho a verim, ze se najde velka skupina lidi, co by za milky apod mlsky pro deti byla rada, protoze v tom nevidi neco spatneho pro deti, ale neco co detem by radi dali a nemohou treba..
@ludmilaadamkova píše:
Tak ono záleží z čeho pečeš pro mě je základ celozrná mouka případně i kokosová. Máslo samozřejmě klasické a cukr třtinový. Ale samozřejmě zdravé to není nijak zvlášt je to „dobrota“ něco navíc co běžně není.
I z obyčejné mouky a obyčejného cukru to bude pořád lepší než něco z obchodu. Nedávno se tu někde řešila vánočka a prima nákup, byla týden před projitím a ve slevě! No neumím si představit, co v ní je, že vydrží třeba měsíc vláčná a neplesnivi. Proto si myslím, že je lepší domácí. A klidně se domluvíme a napecu i během roku linecké, děti to milují, moc práce to nedá a vím, co v tom je.
@inkakřivák nevyhazuji balene, to tahame do práce. Vyhazují napr přebytek cukroví, další porci od oběda co nám nabalila a to do azylaku nevezmeš. Nebo někam neponesu 10 moucnych jablek a půlku chleba co koupila na víkend a měla velké oči. Tohle ale neresim, víc mi vadí ta kvanta sladkého. navíc si myslím, ze i tamni mámy nebazi po tom nacpavat svoje dítka sladkym. Rikala a ukazovala jsem co většinou dávám, ale pro ne je to prave i ta cena. Koupi dvě čokolády po dvacce a jsou happy kolik toho mají a ani je nenapadne místo toho vzít sušené maliny za 80kacek. Kromě tchyně přes 60 ‘bojuju’ i s prababičkou a pratetou kde je to 80&84 let. Tak chápu ze s tím ani nic neudelam
@astoret přesně tak. A je fakt, že děti mají rády spíš čokoládu typu Studentská pečeť než nějakou vysokoprocentní hořkou kvalitní.
@Anonymní píše:
@inkakřivák nevyhazuji balene, to tahame do práce. Vyhazují napr přebytek cukroví, další porci od oběda co nám nabalila a to do azylaku nevezmeš. Nebo někam neponesu 10 moucnych jablek a půlku chleba co koupila na víkend a měla velké oči. Tohle ale neresim, víc mi vadí ta kvanta sladkého. navíc si myslím, ze i tamni mámy nebazi po tom nacpavat svoje dítka sladkym. Rikala a ukazovala jsem co většinou dávám, ale pro ne je to prave i ta cena. Koupi dvě čokolády po dvacce a jsou happy kolik toho mají a ani je nenapadne místo toho vzít sušené maliny za 80kacek. Kromě tchyně přes 60 ‘bojuju’ i s prababičkou a pratetou kde je to 80&84 let. Tak chápu ze s tím ani nic neudelam
Tak takové zbytky samozřejmě. A ty sladkost do práce komu? Ony ty mámy v azylaku by za to třeba byly rady, když nemáš, a ty děti prosí. Zkus to někdy, však uvidíš. My takhle třeba koupili plato obyčejných jogurtů, a brali v azylaku rádi. Nebo na Mikuláše obyčejné figurky, za pár korun.
Prababičky nech být. To nepredelas. Spíš zkusit ty rodiče. Tak ať jdou nakoupit s dětmi, to by nešlo? My je občas bereme, i když to leze těžce do peněz, protože to jsou maliny, borůvky, meloun a podobné. Ale tak co už.
@inkakřivák a ještě me nevadi čokoláda jako taková. Klidně ta milka. Spis bych rada z víkendu odjela s jednou čokoládou, balíčkem gumovych medvídků, par banány a nějakou ovocnou kapsicku, klidně i Hello doslazovanou a třeba 20kc v drobných at si to da do klasicky. Ale odvazet 2×200g čokolády, pak kinder cokoladky, dva pytliky bonbonu, dvě ty giga tuby lentilek, jogurty s lentilkama co mu nakoupila a dvě litrovky medu, to je proste moc no ![]()
@Anonymní píše:
@inkakřivák a ještě me nevadi čokoláda jako taková. Klidně ta milka. Spis bych rada z víkendu odjela s jednou čokoládou, balíčkem gumovych medvídků, par banány a nějakou ovocnou kapsicku, klidně i Hello doslazovanou a třeba 20kc v drobných at si to da do klasicky. Ale odvazet 2×200g čokolády, pak kinder cokoladky, dva pytliky bonbonu, dvě ty giga tuby lentilek, jogurty s lentilkama co mu nakoupila a dvě litrovky medu, to je proste moc no
A to je takový problem rict tohle nejime a vrátit jim to?
Ale ten med bys mi mohla poslat, když ho nechceš
Co bych za to dala, kdyby mi někdo cpal litrovky medu.
@inkakřivák píše:
I z obyčejné mouky a obyčejného cukru to bude pořád lepší než něco z obchodu. Nedávno se tu někde řešila vánočka a prima nákup, byla týden před projitím a ve slevě! No neumím si představit, co v ní je, že vydrží třeba měsíc vláčná a neplesnivi. Proto si myslím, že je lepší domácí. A klidně se domluvíme a napecu i během roku linecké, děti to milují, moc práce to nedá a vím, co v tom je.
@inkakřivák píše:
Tak takové zbytky samozřejmě. A ty sladkost do práce komu? Ony ty mámy v azylaku by za to třeba byly rady, když nemáš, a ty děti prosí. Zkus to někdy, však uvidíš. My takhle třeba koupili plato obyčejných jogurtů, a brali v azylaku rádi. Nebo na Mikuláše obyčejné figurky, za pár korun.
Prababičky nech být. To nepredelas. Spíš zkusit ty rodiče. Tak ať jdou nakoupit s dětmi, to by nešlo? My je občas bereme, i když to leze těžce do peněz, protože to jsou maliny, borůvky, meloun a podobné. Ale tak co už.
Přesně ono chtít po člověku 80 plus aby kupoval to co chceš a je dobré je… já prostě poděkuju třeba malý kousek něčeho tříletačce dám a zbytek jde bud slepicím nebo do popelnice. Minule dostala milulášovou figurku rozdělala jsem ji ochutnala a bylo to fakt jako když jíš tukovou polevu s kakaovou příchutí bléééééééé… nechápou jak se tohle vůbec může prodávat.
@ludmilaadamkova ty 80+ řeším jen ze stačí jedna vec a ne 4, ale tam je od levného bordelu neodnaucim a nemá to cenu. Kor když vidím ze je to bohužel v jejich případech jen otázka par měsíců. @Venetia Nebudu se opakovat a vypisovat - rikam, vracím a nefunguje to.
@Anonymní píše:
@inkakřivák a ještě me nevadi čokoláda jako taková. Klidně ta milka. Spis bych rada z víkendu odjela s jednou čokoládou, balíčkem gumovych medvídků, par banány a nějakou ovocnou kapsicku, klidně i Hello doslazovanou a třeba 20kc v drobných at si to da do klasicky. Ale odvazet 2×200g čokolády, pak kinder cokoladky, dva pytliky bonbonu, dvě ty giga tuby lentilek, jogurty s lentilkama co mu nakoupila a dvě litrovky medu, to je proste moc no
Dvě litrový medu ráda odkoupil. A zbytek, fakt ten azylaku pro matky s dětmi, něco bych deckam nechala, třeba ty jogurty, i když pro mne je kombinace čokoláda plus jogurt nejedlá. Anebo co to vzít a na příští návštěvě to dát rodičům jako dárek?
Ne, dala bych to někomu potřebnému. Třeba tady ve vsi je rodina, čtyři děti a matka spadla po úraze do invalidního. Takže mají hodně vysoko do žlabu. Tak bych jim to za eska, klidně.
@Anonymní píše:
@ludmilaadamkova ty 80+ řeším jen ze stačí jedna vec a ne 4, ale tam je od levného bordelu neodnaucim a nemá to cenu. Kor když vidím ze je to bohužel v jejich případech jen otázka par měsíců. @Venetia Nebudu se opakovat a vypisovat - rikam, vracím a nefunguje to.
tak to moc nechápu
@Venetia med jsem našla, že se dá koupit v budce u hypermarketu. Jak se dalo kupovat mlíko. Je od místní vcelarky.