Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já osobně bych byla taky jen z partnerem a miminkem. My jsme tedy slavila vánoce i jednom ve 2 ačkoliv jsem z velké rodiny a vánoce jsou událost.
U manžela se vánoční zvyky moc neřešili, u nás ano. já si vždy udělal krásné, klidné vánoce. Pak jeden den jedeme k jedním rodičům, druhý k druhým.
Manžel si velmi rychle zvykl na ty moje tradiční vánoce, a vypadá to, že si je i užívá
To, že na ně do teď nebyl, neznamená, že na ně stále nebude..jen to prostě nezná. Prostě se svým způsobem přizpůsobí. ![]()
Jaké si je uděláte jako rodina takové to budete mít. UKAŽMU TY KRÁSNÉ VÁNOCE CO SI PAMATUJEŠ TY ![]()
u nás je to tak, že vše v společně připravíme, já navečer prostřu stůl. pustíme koledy(dřív jen pohádku), zapálím věnec a andělské zvonění, společně se najíme a až dojíme, tak si dáme dárky. Vklidu u pohádek rozbalíme…teď co je malá tak čekáme na ježíška až zazvoní. ![]()
K jídlu uděláme to co máme rádi ![]()
@nakukovatelka jo, tak s tímhle „hromadným slavením vánoc“ přišla jednou tchyně. Mam pocit ze by to dopadlo podobně ![]()
Každý ty vánoce slaví jinak, ale když už máte mimco, tak bych se vážně nedělila
však si je uzijete i tak, toho bych se nebála. ![]()
Ja si užívám vánoc, až se objede „povinné kolečko“
http://www.ankety.nejmedia.net/anketa.php?…
@Eny.x píše:
To mi prijde fakt úchylny, byt s rodicema a div ne, jeste babkama
Mně naopak přijde divné trávit vánoce bez blízkých, mezi které počítám i rodiče. Pro mně kouzlo vánoc není v dárcích, ale v klidném svátečním setkání s lidmi, které mám ráda. U našeho štědrovečerního stolu se schází cca 16 lidí. Nedovedu si představit povečeřet, rozbalit dárky a uhánět na návštěvu k jinému stromku. Ale každý to má jinak a je fajn, když mu právě ten jeho způsob vyhovuje. ![]()
@elpiska to bych narovinu zesilela, a fakt o takove divadlo ani manzel ani ja nestojíme
Mame radi sve soukromy.
@Eny.x píše:
@elpiska to bych narovinu zesilela, a fakt o takove divadlo ani manzel ani ja nestojímeMame radi sve soukromy.
Já to chápu
Naší velké večeře se neúčastní sestra s rodinou. Ta se radši nají doma a pak pádí s mužem do hospody za kamarády (není alkoholička, ale mají na vesnici takovou tradici). Ale třeba její dospělá dcera se letos na naši společnou večeři chystá. Ty to bereš jako divadlo, ale my si do noci povídáme, smějeme se, vzpomínáme a je nám fajn. ![]()
Dva a mimino jsou na vánoce málo. Pokud máte možnost, jeďte tam, kde se Vánoce slaví vesele a družně.
Na štědrý den bych byla s partnerem a hned na druhý den bych fičela k rodině. Nejspíš bych je poprosila aby jeden den štědrý večer odložili a slavila ho prostě dvakrát. Pokud tedy nemají ještě malé děti ![]()
@nakukovatelka píše:
No to oni byli také dohodnuti, to nebylo nejaky prekvapeni na miste - presto to pak nervove neustaliale to uz byli starsi lidi. Jedna dělala polivku takhle a druha zase takhle - zhadali se o totálních blbostech uplne do krve.
Jsi @bramburka81 ze stare diskuze o Callistu?Jen jsem si tak vzpomněla…
Hm, to nevím, jaká to byla diskuse
.
@Anonymní píše:
@krtek93 Ja vim, ze jednou by to muselo prijit, tim, ze bych odjela s prckem k nasim, bych ten problem jen hrnula pred sebou. S nasi domacnosti nemam vubec chut delat Vanoce, porizovat stromek, pect cukrovi a uz vubec ne delat nejake tradice, ktere priteli prijdou trapne. Nechci mu nasazovat psi hlavu a rikat, ze je je spatny, jenze ty Vanoce jsou takove specificke a najednou je pro me jako cizi clovek (na Vanoce) a chceme travit Stedry den s cizimi lidmi…? Pitome je, ze nasi bydli na Morave, pak se maji delat jeste nejake navstevy u jeho rodiny…ja jsem zkratka bezradna, vim, ze moje prani se neslucuje s „moralkou“ vetsiny…
A proc mas potrebu se ridit „moralkou vetsiny“ a ne svym pranim? Osazenstvo emimina tvuj zivot nezije ![]()
Jeste jedna vec - nevim, jestli ty Vanoce nejsou jenom zastupni problem - pokud mate ve vztahu jine problemy, to by pak samozrejme bylo na uplne jinou debatu. Pokud jde jenom o ty Vanoce, mluvila jsi s pritelem o tom, jak by probihaly u vas? Ze treba chces udelat hezke svatky pro dite (i kdyz takhle malicke asi z toho stejne nic mit nebude
), nebo jenom jeho reakci prepokladas na zaklade minulych let? Nezmenil se jeho pohled na vec s prichodem ditete? Vi, jak jsou Vanoce pro tebe dulezite? Tohle jsme udelali my, kdyz uz jsme se rozhodli zustat na Vanoce spolu - ja jsem proste oznamila chlapovi, ze jelikoz pro me dulezite jsou a jemu jsou putna, budou svatky v me rezii a bylo. Nastesti je muj muz rozumny a neprotestoval..jen jsem slibila, ze to nebudu prehanet ![]()
Pokud by slo jen o ty Vanoce a jinak fungujete v pohode, tak ja bych asi klidne k tem rodicum jela…nez byt doma se zpruzenym tatou a nestastnou mamou, to uz je podle me lepsi jit „proti proudu“ a odjet do vesele atmosfery sirsi rodiny…Treba pristi rok, az bude prcek vnimat, to i priteli prijde lito, ze by prisel o svatky s vami
Zakladatelko, taky si myslím, a ty sama to i naznačuješ, že ve vašem vztahu skřípe něco víc než jen Vánoce. V takové situaci bych si nejdřív promluvila s parterem, jak on by si představoval trávení Vánoc a pokud by jeho představa byla taková, že by ti z toho bylo smutno, tak bych jela na Vánoce k rodičům. Třeba by to pomohlo rozlousknout i ty ostatní problémy. Tříměsíční miminko je sice malinké a rodinným tradicím nerozumí, dárky nepotřebuje, kapra a cukroví nejí, ale vnímá světýlka na stromečku, prskavky, příjemnou hudbu koled, lidi kolem sebe a celkovou atmosféru. Naše miminko mělo loni na Vánoce měsíc a i tak si myslím, že z toho něco měl - světla, hudba, vůně…
@nakukovatelka píše:
Vůbec nechapu, asi jsi ještě mladapro me představa nejakeho humbuku v byte jenom kvůli Vanocum je hrozna. Jsem stastna, ze nikam nemusíme, jsme doma a je klid.
Ma pravdu @dlouha, zaveď si doma svoje Vanoce podle svého, jsi uz dospela.Trochu Tvému priteli (nebo manzelovi) rozumim, u nas doma byly tedy hezke Vanoce, ale tak nejak vic v klidu, zadne orgie jako u manzela…u nasich to bylo takovy civilni.
A hlavne - moc ty Vanoce nepřeceňovat, jsou horsi věci na svete
Casem jsem se trochu přizpůsobila ja i manzel, takze to mame tak, jak to vyhovuje nam.
Nasprosto souhlasím, připadá že se vše moc řeší, jsou Vánoce tak všichni povinně se radovat a zdobit a jestli k našim dnes nebo zítra a ke tchánovcům dnes nebo zítra..připadá mi to až úchylné. Celý rok jenapř. normál ale na Vánoce musíme být dohromady a radovat se atd. A nakonec to stejně vypadá tak že všichni sedí otráveně o spousty žrádla, baví se nuceně a přitom by možná raději trávili čas u televize pod dekou a v klidu. A po Vánocích si oddychnou že je konec povinnostem „radostem“ ![]()
@Anonymní píše:
Nasprosto souhlasím, připadá že se vše moc řeší, jsou Vánoce tak všichni povinně se radovat a zdobit a jestli k našim dnes nebo zítra a ke tchánovcům dnes nebo zítra..připadá mi to až úchylné. Celý rok jenapř. normál ale na Vánoce musíme být dohromady a radovat se atd. A nakonec to stejně vypadá tak že všichni sedí otráveně o spousty žrádla, baví se nuceně a přitom by možná raději trávili čas u televize pod dekou a v klidu. A po Vánocích si oddychnou že je konec povinnostem „radostem“
A představ si, že někteří to dělají rádi, nemají to jako povinnost
. Já to zdobení, pečení, chystání se na Vánoce mám ráda. Návštěvy s rodinou si užíváme, přejedení někdy jsme, ale rozhodně se nebavíme nuceně. Každý to má jinak, a zakladatelka je očividně z těch, kteří si Vánoce užívají.